返回列表 發帖
其實歌曲得獎制度參考rthk最好歌手獎男女各2個
咁容祖兒先有落台階,13年無亞太女又唔補番另一個歌手 ...
Kaybb 發表於 2017-5-22 22:41

電視頒獎禮 男女角色都有兩個獎啦, 明明都係何太負責

歌手獎得一個但歌曲獎二十個,搞到kay幾火羅,拎埋垃圾獎
Kaybb 發表於 2017-5-22 22:44

如果十大金曲佔兩首反而好好

港台識做,十首最多加到十二首,咁拎兩首都叫威威,二十首拎二首又無排名,擺明想趕歌手走 ...
Kaybb 發表於 2017-5-22 22:47

可以吸引到細歌手 (如胡琳, EEG細歌手, Rainky)

2014胡琳攞獎差D喊咁滯

港台識做,十首最多加到十二首,咁拎兩首都叫威威,二十首拎二首又無排名,擺明想趕歌手走 ...
Kaybb 發表於 2017-5-22 22:47

其實有一點我好同意, 就係星夢娛樂總監同時係TVB音樂總監, 呢個關係真係不太好, 會好影響個頒獎禮

你活在什麼年代?
2013 年底已宣佈 2014 年開始 TVB 廢除歌手合約制
Our_Souvenir 發表於 2017-5-22 23:08

比賽合約 / 比賽協議 類似這樣的

你肯定?
Our_Souvenir 發表於 2017-5-22 23:27

頗肯定的

讓我試試找找: http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20130906/18410973

如果唔簽都可以上TVB, 不過無得上榜同候選頒獎禮

回復  Kaybb

2014謝安琪有少少似2012關心妍,幫tvb做佐成年嘢,最後都係得個桔 ...
阿mark 發表於 2017-5-23 00:02

2012 Gin Lee都係

其實要TVB攞獎真係好難, 你必須要用實力去壓佢, 無論係公司實力定你個人實力都好, 令到佢無辦法唔比獎你

不如話13年,唔應該改20大,亞太其實影響不大,本身就係豬肉獎
阿mark 發表於 2017-5-23 00:08

同意呀, 所以話改革第一件事係制度要回復到2012年, 即使無人玩

鄭融都嚇得走?
阿mark 發表於 2017-5-23 00:11

轉公司之後咩頒獎禮都缺席

問題係一去無回頭呢,年年都希望變翻十大,但就算無晒歌手,都仲係要頒20首 ...
阿mark 發表於 2017-5-23 00:12

管理層變動就新人事新作風

如果noise夠大, 相信TVB會正視的, 因為如果太多負面新聞, 廣告收入實減, 同埋形象對傳媒都頗重要

雖然宜家好多人鬧TVB, 不過好多都係一句起兩句指, 無咩到肉而理性既批評同意見, 所以無人會留意, 如果ONCC有開單報道講會好好多

加返亞太男亞太女,祖兒克勤呢輩起碼有下台階,攞幾年亞太就唔出席,同時將有年度大hit歌既歌手捧上攞最男 ...
1d14 發表於 2017-5-23 01:34

我覺得上年陳柏宇值大獎多過欣宜, 無論個人素質定歌曲素質

<女神>四台都無最大獎, 唔叫"實至名歸"吧!!

其實以前就係呢個模式,王菲kelly劉華,都係用亞太引退,千fa祖eason才升上最男女,但上年祖兒邊首可以金 ...
阿mark 發表於 2017-5-23 01:46

一種制度設立必有其原意, 唯後人不明其義而廢之

It makes sense for 903 頒獎禮:

Joey 通常有多過一個獎項, 需要至少唱兩首歌, 坐足全晚有時間在台下看 ...
boy4dudes 發表於 2017-5-23 12:52

一個頒獎禮最刺激既位係: 你唔知有無獎同幾時有獎

宜家TVB做到大中小學頒獎禮咁, 一早知道有咩獎同幾時有獎, 所以你可以到時到候先出現

而家已經太遲,就算再開番亞太最男女同十大金曲,唔出席的一線歌手都唔會再回頭,只有繼續英皇。 ...
Ching2015 發表於 2017-5-23 14:43

不用一線歌手回頭, 只要所有公司派二線歌手公平競爭已經好好

Let's face it, "實至名歸" is a distance memory since 2002.《傷逝》in terms of popularity and chart ...
boy4dudes 發表於 2017-5-23 17:34

流行曲 = 流行於大眾的歌曲 (不應該有優劣之分, 只有成功與否)

只要傳唱度高, 即使製作水平低, 也是一首成功流行曲 (這是根據流行曲的定義) 例子: 食軟雪糕, 請你食麵, 越難越愛
    因為呢D歌曲的確代表左一個時代

可能有人會話, 客觀從藝術角度欣賞, 宜家無論製作水平定歌手表現都差左, 咁有兩個原因
    (1) 可能宜家大眾比以前D大眾要求同口味都唔同左, 社會上精英其實好少, 所以大眾要求一D質素不太高既野, 其實可以理解
    (2) 唱片同頒獎禮既出現已經完全顛覆流行音樂文化, 因為流行曲本來就應該屬於大眾而非要大眾比錢去買, 呢D大眾文化根本以前無人會理咩知識產權, 不過當商業因素入侵流行音樂文化, 就會衍生一個歪風, 流行音樂的製作只求賺錢而可能討好某班有經濟能力既消費者 (唱片盛行既年代), 頒獎禮都只反映傳媒與唱片公司關係OR傳媒獨特口味, 並不能真實反映某首歌是否成功

要判斷一首流行曲是否成功, 傳唱度係最重要因素, 只要你落街聽聽大眾宜家唱咩歌, 電話播咩歌, 就會知咩歌成功, 根本不用靠唱片銷量榜或傳媒的流行榜
    如果周街都聽不到廣東歌, 代表廣東音樂已經被香港人拋棄了, 使剩下論壇的網民

亞太係俾老前輩落台階,影響好大,容祖兒趕極都唔走
Kaybb 發表於 2017-5-23 18:03

TVB不但無趕佢, 仲每年都想佢撐場

2008年有趕容祖兒走,但2009年送7個奬俾佢
Kaybb 發表於 2017-5-23 18:35

因為無人出席

上年傳唱度最高應係矛盾一生
Kaybb 發表於 2017-5-23 18:36

所以呢首歌好成功, 即使獎項上看不出, 銷量都看不出

千嬅,hocc,sa有出席
Kaybb 發表於 2017-5-23 18:38

不過最女仍然無, 所以我諗TVB當年係唔知風波持續幾耐, 一來用七獎製造noise, 二來助容祖兒奪傳媒大獎, 希望起碼留住呢個天后, 結果顯示2010-2013 TVB大小節目都係靠天后支撐大局

四季只係歌手堆中傳唱,女神同山林道熱潮太快無左
矛盾一生夠持久
一個都不能少直頭唔hit ...
Kaybb 發表於 2017-5-23 18:40

我覺得唱片, 傳媒, 同網絡可以幫助提升一首歌傳唱度, 不過最終結果如何真係無固定方程式
    例如撐起雨傘就因為社會政治事件而傳唱度高 (即使無任何人刻意宣傳, 同埋無商業因素)

我係九十後, 我接觸流行曲個年代, 最有效宣傳歌曲既方法就係TVB, 所以就算大左都係靠TVB接觸歌曲

我知道有唔少千禧後係靠網絡接觸歌曲, 呢樣好正常, 因為宜家呢個年代最有效傳播資訊既方法的確係網絡, 就好似七八十後會買唱片, 不過宜家已經無咩人買咁

每個年代都有其特色, 不過最重要都係歌曲個popularity

撐起雨傘呢首歌傳唱度好一般,獨家村或家明仲高
Kaybb 發表於 2017-5-23 18:46

樂迷堆中可能是吧, 但我以前有D中學同學完全無接觸廣東歌, 不過都專登要學呢首撐起雨傘

tvb太早俾番最女容祖兒,王菲都無咁快拎番最女,有競爭先好睇
tvb係2010年起唔識得好好利用一下千嬅製 ...
Kaybb 發表於 2017-5-23 18:45

其實何太入TVB前, 2010同2011之間係咪發生左D咩事? 2011開始唔再係紅館搞

傳唱度係計所有年齡層,14年其實整體好弱15年羅生門係真Hit
首歌只要小朋友同師奶識唱,基本上傳唱度有 ...
Kaybb 發表於 2017-5-23 18:50

我同意你年齡層個講法

所以我個人覺得RTHK個頒獎禮全球華人至尊歌曲個獎其實係OK反映到傳唱度

2011年真係too bad,金曲金太亂來,亞太女又亂來,亞太男又亂來
Kaybb 發表於 2017-5-23 18:52

草蜢 + 伍姑娘 --- 呢個組合已經太新鮮了吧......

流行曲 = 流行於大眾的歌曲 was probably true back in the 90s (and prior) in HK (maybe true in early ...
boy4dudes 發表於 2017-5-23 19:51

我單從學術角度去看, 當然, 流行曲是否應該從學術角度去研究, 真係好見仁見智
    其實好多社會科學領域既定義都係比較vague (e.g. What is democracy? What is an institution? What is a policy?)

你講得對, 無論唱片, 頒獎禮, 網絡點擊率, 都代表唔到popularity, 因此一首流行曲是否成功, 真係好視乎成個社會觀察, 而非靠上述平台或代有商業色彩既事物
    我可以好討厭一首歌, 但無可否認該歌曲係流行, 我最想帶出既係: 你唔可以單單因為一首歌多人買, 多獎, 或者多hit rate而判斷佢是否流行
    從學術角度, 一個conclusion必須有conclusive evidence, 呢個conclusive evidence必須黎自valid and reliable instruments of measurement, 而且必須有triangulation, 而我個人認為, 研究歌曲流行程度, 最好既data collection method係observation (我歡迎各位批評指正)

好多國家地區都有最佳XXX的獎項, 但這是否值得提倡呢? 會否違反"流行"原意呢? 如果你用質素去評估流行曲, 呢個係咪一個valid assessment呢?

成年密密出tvb d show
阿mark 發表於 2017-5-23 20:54

在你名下, 失戀哲理

個人意見:
US Grammy Awards - not so sure - the whole thing is more of a "self congratulatory" exer ...
boy4dudes 發表於 2017-5-23 21:28

以台灣金曲獎為例子吧 - 評審一向認真 --> 我認同的

不過, 流行曲需要評審嗎? 普羅大眾不就是流行曲的評審嗎? 如果要專業音樂人作評審, 那麼流行曲跟古典音樂有何分別呢?

傳佢有大奬太誇張,不過食白果又太衰
    謝安琪先慘,要拍膠劇

當金曲金係全年無出席勁歌的克勤得 ...
Kaybb 發表於 2017-5-23 21:31

對某D歌手而言, 四台年尾頒獎禮都唔會有獎 (尤其997改革後), 那麼出席下優秀選, 可能 / 或許 TVB都會比番個安慰獎 (e.g. Rainky, 胡琳, 糖妹)

胡琳有銷量又開到音樂會,唔應將佢同垃圾比
咁岑日珈果D連TVB都拎唔到 ...
Kaybb 發表於 2017-5-23 22:11

因為電視觀眾根本不認識她

Ever since 2010 Miriam 缺席, RTHK seemed to loathe Miriam, and she (understandably) 不再出席.

RTHK" ...
boy4dudes 發表於 2017-5-23 22:14

明顯, RTHK眼中, 陳奕迅 (不出席也有至尊金曲) >>容祖兒=李克勤 (即使出席都無至尊金曲) >>楊千嬅 (要歌曲夠突出加去電台宣傳先有獎) in terms of 樂壇地位

Bianca今年拍TVB劇 (assuming to be shown in 2018), TVB電視觀眾將會開始懂得她  ...
boy4dudes 發表於 2017-5-23 22:19

我指岑日珈 hahahahaha

她係指邊位?胡琳好多hifi友識,岑日珈成日話自己係吳若希師妹
Kaybb 發表於 2017-5-23 22:29

如果無TVB, 即使有何哲圖, 吳若希宜家都無人識

陳奕迅幾時不出席都有全球華人至尊金曲?2016年陳奕迅係遲到,欣宜今年唔好彩,學kay咁陳奕迅缺席先好爆 ...
Kaybb 發表於 2017-5-23 22:34

即使不出席也大機會有

rthk : eason>>>>>joey>>>>>>>>>>>>>>>>>>李克勤>>>>>張敬軒>謝安琪>sammi,其他歌手尤其女歌手係rthk ...
Kaybb 發表於 2017-5-23 22:38

其實可能因為佢地私底下同DJ關係好好

If the awards are called 最佳XXXX - absolutely (any serious musicians will agree)

If the awards a ...
boy4dudes 發表於 2017-5-23 23:29

我的意思是: 最佳XXX 獎項適用於流行曲嗎?

當然, 技術上一定可行, 不過這樣的獎項有意義嗎? 你製作首歌, 目的係流行, 不過偏偏要被評質素

如果一首流行曲, 好多音樂人欣賞, 不過大眾完全不懂欣賞, 咁佢叫成功嗎? 我覺得好失敗

As I said before, 流行曲應不應該有優劣之分 (優劣 as you put it) and 應不應該有最佳XXX獎項, 這是一 ...
boy4dudes 發表於 2017-5-24 00:50

我不認為流行曲應不應該有優劣之分是personal judgment, 因為如果認為流行曲有優劣之分, 即係你不同意流行曲既定義為流行於大眾的歌曲
    呢個其實並非我個人意見, 詳細論述可參考黃霑先生<粤语流行曲的發展與興衰> (2003) (in my opinion, this is the most significant and influential piece in the topic / theme of Cantopop music)
    入面有提及流行曲定義及特點等

甚麼流行於大眾的歌曲難以有明確定義 --> 我講過我非常同意 (but all definitions have fuzzy boundaries)

當然, 我非常同意並非所有人做音樂都係為左流行, 不過如果D人唔係想首歌流行, 我諗佢唔會承認自己製作緊一首流行曲
    因為流行曲一個最基本特點就係流行 (popularity is an inherent feature of popular songs (at least successful popular songs) as explicitly suggested by the name of this category of music)

By the way, some alternative music genres may not be regarded as popular songs (as popular song itself is a category with a very fuzzy boundary)

唔覺得克勤係港台地位高,銷量男、全國男、優秀男、至尊金曲都好多年無攞過,仲差過美軒,黎黎去去都係金 ...
1d14 發表於 2017-5-25 00:33

不過唔出席都有獎, 張敬軒未必