返回列表 發帖

行屍走肉 - 陳柏宇

單選投票, 共有 85 人參與投票
38.82% (33)
7.06% (6)
9.41% (8)
7.06% (6)
37.65% (32)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 行屍走肉
主唱: 陳柏宇

派台日期: 2017-5-22

http://www.joox.com/#/single?id=6OuY4DEKbDMvtecRtkqhjg==

作詞: 黃偉文
作曲: Cousin Fung
編曲: Cousin Fung@emp / Edward Chan
監製: Cousin Fung@emp / Edward Chan

太舒服 忘了你的日子 太舒服
誰要喝水為痛哭 哭乾仍難滿足
別說苦戀 拖幾季 才馥郁

以孤獨 陪同從未下班 去攻毒
而世界 又立了春 草已這樣綠
於此時成仙 多麼有福

想不做情痴 當走肉行屍
心早已不跳 但實情 只有我不知
這悲情男子 活著無寒暑
真希望 早不治 這哀痛 方不會 不已

聽一段 如訴似泣二胡 聽一段
來引証 念念那些 經已不念念
戚戚然回憶 安心化烟

想不做情痴 當走肉行屍
心早已不跳 但實情 只有我不知
這悲情男子 活著無寒暑
等表面 的積極 去掩蓋 心底裡 的刺
傷感 漏光血 才停止

真不解 你為何介意
還來問 怎麼至此
這孤魂無主 等不及祭司
腐爛人生裡 便自行 選角再開始
想不做情痴 當走肉行屍
心早已不跳 很高興 只有我不知
這悲情男子 活著無寒暑
不想為 這點事 也早晚 都追悔 不已
身心在僵化 也不醫

個編排簡直係《愛情小品》2.0
仲要個melody冇咁好聽(一定係因為冇咗某林姓歌手一齊作曲

點解陳柏宇o既慢歌都有唔o岩我聽架...個曲悶、編曲又咁輕鬆都唔襯份詞
不過見份詞咁似 似痛非痛 x 萬聖節噴水大碟 就俾3分啦

有預感會係今年最悶的四台冠.

其實style幾特別ar,好鍾意個編曲
FIGHT for 陳柏宇

聲線好老腔...

還是比較喜歡j神唱慘情歌多d

Cousin Fung的曲好唔掂,Jason又唱得麻麻,好慘因為我未試過比1分Jason的歌但係今次冇辦法。
I talk a lot of BS.

搵呢首做first plug?? 唔係嘛?

謝茜嘉喺叱咤樂壇引述肥佬話聽到陳柏宇把聲就諗起南音
咁呢首歌都幾似喃嘸佬吖

作為一個有良心既忠粉, 我今次比左一分
因為首歌真係好唔得
一黎份詞同曲唔夾
個曲又悶
而且佢今次唱得好一般.....

悶到呢 仲悶過沒有你我什麼都不是

聽得幾舒服,唱亦令人有種懶洋洋的感覺,反而我覺得是歌名出了問題,Jason 正值蜜月期,這歌名用得不太適當.而行屍走肉應該是心灰而冷, 心無可戀之感. 如果改為無心愛戀,我就給5分. 現在扣一分.4分啦!

個曲同分詞好唔夾
個曲都唔岩佢唱
把聲又唔夾份詞
好奇怪
如果個曲係明哥or 林宥嘉唱可能就貼身

悶到
Cousin Fung X 黃偉文
狗也不_
利申:唔係鏡粉

個編曲難聽到
咁算唔算係有記憶點

愛情小品曲詞編唱都係圍繞住小品去做 所以效果好好多
呢首用咗愛情小品嘅編排 但歌詞同曲編個方向係相反 編曲加二胡又唔夾曲 其實揾咩人唱都死

聽聽下上左腦添 尤其係活著無寒暑呢句
反正呢首一定係1分多 等我遲啲先比分
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

好聽wo

好聽wo
hehehaha 發表於 2017-5-24 14:14

呢位會員別樹一格

呢位會員別樹一格
賴爽 發表於 2017-5-24 15:16

別樹一格格?bam

別樹一格格?bam
bagfgfcde 發表於 2017-5-24 15:52

乜歌都硬 tag 一格格

盲投5分

Cousin Fung又再出事

CF真係
陳廣偉都救唔返首歌

初初聽係怪左D
但聽聽下又ok 接受到
都唔係咁差
所以我都係堅持俾5分

副歌簡直係愛情小品,Cousin Fung仲勁過Eric Kwok
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

CF累倒Jason今次真PK,係佢個discography最差ge歌。
I talk a lot of BS.

其實聽聽下都唔係咁差啫
第一次聽就真係好悶咁
但首歌就冇咁特別咁囉
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

CF累倒Jason今次真PK,係佢個discography最差ge歌。
angelicdestiny 發表於 2017-5-28 04:53

容天后隻十大好似差D wo

頂 原來真係有一句 入二胡 然後個二胡真係入左
「哭乾仍難滿足 」仍難呢兩個字take得好難聽

仲未接受到最後個段加個二胡
第二次副歌都仲OK 因為由主歌已經開始鋪
「這孤魂無主」呢句開始之後其實已經可以唔需要 而家搞到過晒火 好嘈咁
曲我又OK喎 最後決定比3分 因為Jason都會聽下
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

我真心覺得幾好loop wo...

堅持比5分
呢首可以全日狂聽噶
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

好聽啊,自己吾中意就話人地別樹一格哎!

下?邊有你地講到咁差

右耳個支二胡想點

首歌係唔易入耳
曲詞編唱都統一地怪
如果營造一種怪嘅氣氛係目的(有次訪問真係講過佢地係想做出一種唔協調嘅感覺)
咁都算成功嘅

其實聽耐左係會聽出味道
希望大家唔好一次就判死刑
Jason話齋,如果人人都唱同一樣格式化嘅歌就冇意思
咩都試下,唔得咪下隻囉
5分支持

Music break 同最後一段chorus 同祝英台勁似,cousin fung 係咪江郎才盡?無新意!唯一份詞叫做ok

Demo詞好似配合曲多D

想不做情痴 當走肉行屍

我諗起
煙圈滿房間 逼一對囚犯
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

回復 1# Nicholas

悶到呢
Waibing

首歌几舒服啊,chill chill地
又要重頭開始鳥+_+

音樂性好弱 新嘗試係指讀歌?
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

cousin個曲都係唔掂~嘥咗Jason把聲~
誰又妄想一曲一世,讓人忠心到底~

如果唔係陳生唱, 我估傷台唔會播
怪獸一族

評分人數

其實首歌好慢熱好慢熱
聽頭幾次真係會覺得悶 個key又低
但真係J神唱功搭夠 會有興趣repeat

Jason未身低音唔夠響 呢首歌其實是咪玩佢
演繹得到 成個key但比唔到空間佢以往發揮 乜青都還可以 但呢次就:o)
編曲各花入各眼啦 不過試下唔同genre新鮮啲嘅
3分

雖然編曲悶左D
但係有拍乳強大唱功搭救 5Fun