返回列表 發帖

小碎步 - 鍾舒漫

單選投票, 共有 80 人參與投票
78.75% (63)
7.50% (6)
1.25% (1)
1.25% (1)
11.25% (9)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 小碎步
主唱: 鍾舒漫

派台日期: 2017-5-25

曲: 王雙駿
詞: 陳詠謙
編: 王雙駿
監: 王雙駿

叫我哪裡要跳 叫我到哪裡要轉身
叫我對哪個飛吻 叫我到了哪裡要著短裙
說我哪裡有錯 說我說哪句會扣分
說我哪裡太黑暗 說我唱唱唱到這裡仍然未得

(擺個姿態)其實根本不須再扮乖
(擺個姿態)飄忽的鍾意猜
(擺個姿態 baby byebye)
怪勢力嚴刑侍候處處挑剔我有我嘅High

碎步 不理他也好 感覺比較好
碎步 跳我的舞 下台階 不知道
碎步 一個人最好 感覺如此好
用我節奏做beat 帶著我靈魂踏碎步

叫我哪裡要企 叫我到哪裡要詐死
叫我瘦腳瘦手臂 叫我哪個派對要搵friend嚟
笑我抗拒放棄 笑我放到這裡有對比
聽清楚一次過 我未變變變過才能成為自己

(擺個姿態)其實根本不須再扮乖
(擺個姿態)飄忽的鍾意猜
(擺個姿態 baby byebye)
聖網絡茶餘飯後處處挑剔我有我嘅High

就算節奏亂了 告別世界噪音污染

就算節奏亂了 告別世界噪音污染
碎步 關閉他最好 感覺如此好

OMG 佢終於肯做返呢類快歌

5 分

唱返快歌肯定俾5分
首歌好Bruno Mars feel
不過個MV真心hea
同隱型差太遠

愛美SHER
快歌正子
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

好搶耳 雖然有d位唔睇歌詞唔知佢唱咩
今年係佢十週年 希望佢會高產D
利申:唔係鏡粉

sherman唱翻快歌肯定5分
無力將天氣逆轉。

Sherman真係超啱唱快歌,好型

跳得咁好,無理由唔5分。

唱返快歌咪幾好
廣東快歌真係賣少見少

好聽
但做乜個樣咁似Fiona?

聽落去覺得唔流暢

舞跳得好好喔
>3<

唔係話好特別
但有時簡簡單單咪幾好

5分

melody B/C級貨仔 但編曲爽

其實好編曲都要配個好旋律先聽得落
更何況呢首個編曲根本冇乜特別 聽得唔過癮

出快歌加五分
但係個曲同以前差太遠

鍾舒漫應該係我俾得最多5分既EEG歌手。
首歌完全值十大。
但個MV使唔使咁慳皮?廠景+90年代服裝??
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

如果唔係睇住個MV既話,唔會覺得呢首歌特別

副歌唔好聽
3分
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

MV雖然簡單但拍到隻舞個動感同details,香港好少mv做到呢件事

有第一隻碟既感覺
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

唔知道llive會唔會好嚇人咧

5分,不過鍾意SS14, 改朝換代,另類少少嗰啲。唔明點解形象要轉來轉去,上年仲要喺到賣少女情懷⋯
MV冇事喎!反而睇到佢跳得幾好睇,highlight 隻舞。

呢首歌適合用喇叭聽, 爽好多
上次用earphone聽覺得好嘈

melody B/C級貨仔 但編曲爽
721AXA 發表於 2017-5-26 13:34

exactly
melody聽幾次都唔入腦

上次唱快歌主打已經係改潮玩代?
果首正好多 melody同編曲都好得

撇除唱返快歌既因素 呢首歌旋律編曲都唔太突出 唯一加分係段舞蹈
同埋chorus個寫法同相應既舞蹈都幾熟口面

5分,不過鍾意SS14, 改朝換代,另類少少嗰啲。唔明點解形象要轉來轉去,上年仲要喺到賣少女情懷⋯
MV冇事 ...
amok 發表於 2017-5-28 03:00

近三隻碟啲歌的確都唔錯
改朝玩代 > SS14 > 自信踭
上年堆慢歌都好好聽
今年反而兩plug都跌跌地watt
唯一可取係夏天終於有快歌聽下

用earphone 聽會比d bass冚晒vocal

老實講個曲風好老土,好似返左30-40年前,但起碼出返跳舞歌,好過TAKE IT
以前她米唱過 LEONA LEWIS 首 BETTER IN TIME 既,點解吾KEEP 住唱 R&B 或試下唱 SOUL?

副歌唔好聽
3分
matthew1990 發表於 2017-5-26 22:16

似佢n年前既Let's pop同Call Me
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

5分,未算好好,但佢出番快歌就真係要支持
BTW EEG 今年係咪終於學識左落ad,好叻

點解 4家姐吾Plug 隱型?

Btw 咩係聖網絡
求解答
5分

講真佢呢首歌令我諗返岩岩出道既佢!
唱快歌真係好岩佢!!希望佢既路線唔好再轉黎轉去啦!!

好似好耐無聽佢唱快歌,餓左好耐5 funnnnn

個曲唔順 又多撞音
但係照贏d慢歌幾條街
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

懷念第一隻碟既佢
希望可以繼續突破!

正 佢近年最好嘅快歌

令我搵返佢嘅出道作《高手过招》出嚟听,
都係觉得高手惊艳多d
又要重頭開始鳥+_+

聽聽下都ok wor,係夏天出快歌幾值得欣賞嗄

MV紅衫某幾個鏡頭以為係JJ
不過成個MV齋跳係正既!! 冇浪費時間影啲唔關事既野

carl叔叔編曲真係一流 第二個pre chorus嗰幾粒音+music break好好J
性網絡
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

睇完漫漫IG D 認真宣傳同跳舞決定要幫佢狂推

e首唔錯 好耐未試過比e種快歌洗腦
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

903一個月就玩完呢首咁正嘅歌

This is kinda cool, well done Sherman

美漫真係好落力自己宣傳
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak