返回列表 發帖
明年世锦赛的种子队球队是16只  而不是之前的12支了

第一阶段:A-D共四个小组单循环赛。日本女排作为主办方,预定0号种子,占据A组位置。其他球队按照世界排名顺序确定1-23号:1-15号为种子球队,按“S”蛇形编组。16-19号属于非种子球队,通过抽签进入A-D组,20-23号同理,抽签进入A-D组;

第二阶段:小组预赛的前四名进入16强复赛,分成E、F两个小组。E组包括:A1-2,B1-2,C3-4,D3-4;F组包括:C1-2,D1-2,A3-4,B3-4。进行单循环赛。

第三阶段:复赛E组和F组的第一名将被分别分到G组和H组,复赛阶段E组和F组的第二名以及第三名将抽签决定分组,然后进行单循环。6强赛的小组前两名将进入半决赛和决赛阶段。

第四阶段:半决赛(G1 vs H2,H1 vs G2)和决赛(5-6名排位赛,季军赛,冠军赛)

世锦赛种子球队分组
A:日本            荷兰        多米尼加    保加利亚
B:中国            意大利     韩国          泰国
C:美国            俄罗斯     阿根廷       德国/波多黎各
D:塞尔维亚      巴西        土耳其       德国/波多黎各

德国和波多黎各  都是世界排名13,所以CD分组不确定
如果德国入D组  这样就好看了

好似話佢唔再打國家隊比賽 但我未見過佢自己親自證實
但黎緊會繼續喺 E 家打波就肯定嘅
另外 Antonijevic  ...
chanchan0909 發表於 2017-9-25 13:27

估唔到咁大煲過唔到藥檢

咁歐洲d聯賽係咪10月先開始打?

欧锦赛八强入围赛
2017.9.26    22:00   白俄罗斯VS捷克
2017.9.26    22:00   荷兰VS克罗地亚

估唔到咁大煲過唔到藥檢

咁歐洲d聯賽係咪10月先開始打?
PY79 發表於 2017-9-25 13:53
都幾爆下 仲未連續爆出兩個人
yes , 啱啱 check 過 , 土甲 10.8 , 意甲 10.15 , 巴超 10.15 , 日本 V 聯賽 10.21 , 排超 [前稱中聯] 10.28
女排俄超唔知 , 但男排已經開始打緊聯賽
歐冠資格賽 11 月左右開始 遲下整理下 D 資料 , 暫時搵到嘅資訊唔係好多

而本來簽左費內嘅 Lloyd 因為受傷所以好似已經解左約 Thaisa 嘅傷要養多一年所以同 E 家嘅合同延至下個賽季

欧锦赛八强入围赛
2017.9.26    22:00   白俄罗斯VS捷克
2017.9.26    22:00   荷兰VS克罗地亚 ...
youfuqi 發表於 2017-9-25 14:06
呢個時間肯定會改 , 無理由同一個賽區同一場地會同時間打

世锦赛种子球队分组
A:日本            荷兰        多米尼加    保加利亚
B:中国            意大利     韩国          泰国
C:美国            俄罗斯     阿根廷       德国/波多黎各
D:塞尔维亚      巴西        土耳其       德国/波多黎各

还有一只阿塞拜疆   感觉比以前厉害了~~~看被分到哪组

都幾爆下  仲未連續爆出兩個人
yes , 啱啱 check 過 , 土甲 10.8 , 意甲 10.15 , 巴超 10 ...
chanchan0909 發表於 2017-9-25 14:08

你已經好勁架啦 搵到咁多料

唔係掛 我完全唔知Lloyd傷到要解約

Thaisa都好似傷左好耐下 仲有Fe Garay係咪又唔打國家隊 定係國家隊唔要佢?

yes , 啱啱 check 過 , 土甲 10.8 , 意甲 10.15 , 巴超 10 ...
chanchan0909 發表於 2017-9-25 14:08

係啊 所以同左nootsara 續約 其實我覺得手上技街 nootsara 比較穩

你已經好勁架啦 搵到咁多料

唔係掛 我完全唔知Lloyd傷到要解約

Thaisa都好似傷左好耐 ...
PY79 發表於 2017-9-25 14:48
我盡量將知道嘅見你上黎都講比你知
我都好驚訝 我見佢大冠軍盃最後幾場都有上 , 以為佢已經好返好多 , 原來係帶傷上陣

係呀 , Thaisa 傷得係真係好重下 , 都係積積埋埋加起黎嘅傷
跟住好似話 E 家嘅隊醫將 Thaisa 嘅傷隱瞞 , 佢之前都覺得自己對腳唔對路 , 後尾佢透過經理人自己去搵私人醫生求證 , 先揭發事件 ...
但後尾佢喺歐冠嚴重受傷 , 唔知係咪傷左之前傷嘅位置 , 我睇 live 都起曬雞皮 , 就連對面 eda 佢地都好緊張喊埋出黎 ...
希望佢好好康復啦 , 黎緊一年打唔打到比賽唔緊要 , 最緊要健健康康呀

至於 Fe Garay , 我諗下年會回歸掛 同 Dani Lins , Leia 一齊 Leia 好似要生所以今年無入國家隊 , 恭喜恭喜呀

係啊 所以同左nootsara 續約 其實我覺得手上技街 nootsara 比較穩
tsoihl 發表於 2017-9-25 16:47
係呀 nootsara 嘅技術真係數一數二
一般嘅二傳跳傳都係跳到最高然後傳比攻手 , 而佢同苦瓜一樣 , 佢地喺人跳起下降之後先傳波比攻手 , 好有難度
而呢個對面攔網嘅隊員真係唔係好容易判斷到佢會傳去邊 , 有時知道佢傳去邊嘅時候 , 未跑到去攔個波已經去左攻手到

舊年費內好成功嘅一點就真係買啱人 , 買左 3 個國家隊會接一傳嘅主攻 金哥 , Natalia , Grothues , 一傳都係靠得住嘅
有一傳之下連二傳 Nootsara 都唔錯 , 自由人都唔錯 , 就連副攻 Babat 同 Eda 攻攔都好有水平 , 當然仲有教練啦 , 佢今個賽季去左 Pomi , 做曾曾嘅教練
我仲記得當時好多人都唔睇好費內 , 話費內攻擊力無銀行同 E 家好 , 嗰時我講左好多費內嘅優勢出黎 , 結果喺後段真係打左出黎

今年費內簽左 Rahimova , 唔知出黎嘅效果會點呢
同埋又會喺 Lloyd 走左之後又咁易簽到 sara 嘅 , 唔通之前佢無簽到任何隊

今年真係想睇多啲意甲希望有多啲多啲時間

今年真係想睇多啲意甲希望有多啲多啲時間
stopzi 發表於 2017-9-25 19:24
喂 我都係呀 意甲有好多隊個陣都好強 唔輸土甲 !
我見到第一輪 Pomi 就已經要同 Hill 加盟嘅 Conegliano 碰頭 呢場好吸引 !!!
根據官方賽程而家每一場都寫住 2300 打 , 我諗到時點都有 D 場會改時間或改期 , 遲下整個賽程表等大家唔好錯過先 !
又話說意甲常規賽好似唔一定場場都有 live 唔希望係咁囉

請問邊度有得睇呀?

請問邊度有得睇呀?
Jacz 發表於 2017-9-25 20:40

http://cdn.livetvcdn.net/webplayer.php?t=ifr&c=778010&lang=en&eid=569280&lid=778010&ci=1430&si=5

http://cdn.livetvcdn.net/webplayer.php?t=ifr&c=778010&lang=en&eid=569280&lid=778010&ci=1430&si=5
stopzi 發表於 2017-9-25 20:46

thx

俄羅斯第三局真係作死
Voronkova 又無攻又無守 , Filishtinskaia 仲比佢打
而且前排仲有 Goncha 都唔比
而 Vasileva 就打得好果斷

俄罗斯 下滑真的太快 没有实力的新人上任
两大天尊已经不复当年勇了.....
更看好 保加利亚....16号攻击力好强....

c1 和d1
进行半决赛 看好保加利亚 进4强
塞尔维亚毫无悬念
塞保大战 比较期待

c1 和d1
进行半决赛 看好保加利亚 进4强
塞尔维亚毫无悬念
塞保大战 比较期待 ...
youfuqi 發表於 2017-9-25 21:12
看来c1 d1的成绩俄罗斯 塞尔维亚 要会师半决赛了
youfuqi 發表於 2017-9-24 03:18
改完又改 改完又改 ...
你永遠是對的

第四局 保加利亞仲領先緊
我們的總和

俄妹追得好辛苦

你1分我1分就快局尾 xx(
我們的總和

俄妹追得好辛苦
Jacz 發表於 2017-9-25 21:21
咩都打唔到出黎 靠 馬臉 同 Fetisova 攔網追分

保加利亚 5号 连续送分...

chanchan0909 發表於 2017-9-25 21:28

局尾KosheB發惡!

局尾KosheB發惡!
stopzi 發表於 2017-9-25 21:31

Kosheb表示成日要佢披頭散髮
我們的總和

局尾KosheB發惡!
stopzi 發表於 2017-9-25 21:31
決勝局 !!!
比賽仍然有好大懸念 !!!

保加利亚 5.10号 连续开跑...
直接把到手的胜利打没了....
感觉体力跟不上了
16号不上前排....保加利亚还是比较被动

保加利亚 5号 连续送分...
youfuqi 發表於 2017-9-25 21:31
使唔使又改返俄羅斯小組第一 , 準決賽對塞爾維亞
定保加利亞第一呀 , 比個機會你再估一次

俄羅斯 4:4 -> 4:7
我們的總和

chanchan0909 發表於 2017-9-25 21:28

真得打得好肉酸,差D睇唔落去

真得打得好肉酸,差D睇唔落去
Jacz 發表於 2017-9-25 21:43

好懷念大獎賽支俄羅斯
兩個天尊一返黎即刻唔同哂
我們的總和

邊隊唔抽一傳就贏!

邊隊唔抽一傳就贏!
stopzi 發表於 2017-9-25 21:49

你講完俄羅斯一傳即刻唔到位
我們的總和

bul 一傳又唔到位 輸左

恭喜俄羅斯晉級 8 強 !!!
後面嘅比賽同前面 3 日一樣又要延時啦

好懷念大獎賽支俄羅斯
兩個天尊一返黎即刻唔同哂
Wonders 發表於 2017-9-25 21:46

咁多年佢兩個同場除佐上屆歐錦賽,有冇邊次兩個都在狀態架  

bul 一傳又唔到位 輸左
tsoihl 發表於 2017-9-25 21:53
一輸左佢地要入 8 強嘅機會即刻大左好多
先要打一場複賽 , 跟住 8 強可能要對住阿塞拜彊

一輸左佢地要入 8 強嘅機會即刻大左好多
先要打一場複賽 , 跟住 8 強可能要對住阿塞拜彊  ...
chanchan0909 發表於 2017-9-25 21:56

阿塞拜疆主场 可能要黑死保加利亚

阿塞拜疆主场 可能要黑死保加利亚
youfuqi 發表於 2017-9-25 21:58
阿塞拜彊嘅主場真係一 D 都唔簡單

德國第一局打出速度 加油呀

阿塞拜彊嘅主場真係一 D 都唔簡單
chanchan0909 發表於 2017-9-25 22:04

阿塞拜疆只要赢两局就小组第一了.....

2017 歐洲女排錦標賽 小組賽 最後一日 賽果

09.25 19:30 C 俄羅斯 3 : 2 保加利亞  (21:25 25:20 23:25 25:21 15:13)
09.25 22:30 A 阿塞拜疆 3 : 1 德國   (19:25 25:19 25:18 25:18)
09.26 01:05 C 土耳其 3 : 1 烏克蘭   (25:20 25:19 20:25 25:23)

2017 歐洲女排錦標賽 小組賽 最終排名
A 組 - 1. 阿塞拜疆 - 3 勝 0 負 - 9 ||| 2. 波蘭 - 2 勝 1 負 - 5 | 3. 德國 - 1 勝 2 負 - 4 ||| 4. 匈牙利 - 0 勝 3 負 - 0
B 組 - 1. 意大利 - 3 勝 0 負 - 8 ||| 2. 白俄羅斯 - 2 勝 1 負 - 5 | 3. 克羅地亞 - 1 勝 2 負 - 5 ||| 4. 喬治亞 - 0 勝 3 負 - 0
C 組 - 1. 俄羅斯 - 3 勝 0 負 - 7 ||| 2. 保加利亞 - 2 勝 1 負 - 5 | 4. 土耳其 - 1 勝 2 負 - 4 ||| 3. 烏克蘭 - 0 勝 3 負 - 2
D 組 - 1. 塞爾維亞 - 3 勝 0 負 - 9 ||| 2. 荷蘭 - 2 勝 1 負 - 6 | 3. 捷克 - 1 勝 2 負 - 3 ||| 4. 比利時 - 0 勝 3 負 - 0

2017 歐洲女排錦標賽 12 進 8 淘汰賽 賽果

09.26 22:00 白俄羅斯 3 : 2 捷克    (18:25 23:25 27:25 25:22 17:15)
09.27 01:05 荷蘭 3 : 0 克羅地亞    (25:18 25:8 25:21)
09.27 22:00 波蘭 1 : 3 土耳其     (22:25 25:27 25:18 23:25)
09.28 00:30 保加利亞 2 : 3 德國    (25:14 20:25 25:16 19:25 11:15)

我盡量將知道嘅見你上黎都講比你知
我都好驚訝  我見佢大冠軍盃最後幾場都有上 , 以為佢 ...
chanchan0909 發表於 2017-9-25 19:07

我以後會盡量多啲上黎吹下水呃下分
但可惜時間問題 冇得同你地live討論

我以後會盡量多啲上黎吹下水呃下分
但可惜時間問題 冇得同你地live討論 ...
PY79 發表於 2017-9-26 13:00
咪係囉 經常倒曬時差 真係無辦法
不過好似而家咁都幾好呀 , 大家得閒拎返 D 球員球隊黎講 , 有時比賽緊專心睇比賽都未必會即刻講邊個好邊個唔好
有時你唔提起 , 我地真係未必會拎出黎講

呢個比大家睇返淘汰賽嘅對陣 , 方便大家

睇完小組賽嘅精彩表現
黎到我最鐘意嘅淘汰賽啦

黎緊 12 進 8 嘅比賽相信都會好激烈
其中懸念最大嘅一場相信係 保加利亞 VS 德國
保加利亞嘅進攻手實力平均
而德國係今次 16 隊裡面速度相對較快
呢場應該幾好睇

估下賽果先
白俄羅斯 1 比 3 捷克
荷蘭 3 比 2 克羅地亞