返回列表 發帖
明明第三局中段都仲領先梗
最後都比人反超
恭喜Novara

明明第三局中段都仲領先梗
最後都比人反超
恭喜Novara
stopzi 發表於 2018-4-19 04:07
原來你睇緊
今日主要喺接應位置體現左好大嘅差距
無論 Fabris 定 Nicoletti 都完敗比 Egonu
而且 Egonu 今場發球無失誤,更體現今場嘅差距
先恭喜 Novara , 不過覺得 Novara 逢親打主場嘅比賽都有 d 摸不著頭腦嘅判罰
今場嘅第三局 24 比 21 嘅呢球,睇唔出 Bricio 做錯左 d 咩 ...

唔知今晚 E 家會唔會變陣
先用 Ezgi 同 Adams 打先
或者用返本身個陣
睇睇 Busra 同 Beyza 嘅表現如何然後再換

畢竟四個外援作用都好大
奈何只可以上三個
Larson 同 Boskovic 嘅作用唔需要講解都知道好重要
一換走隊波就不行了
所以只可以喺苦瓜同 Adams 取捨一位
看看 Motta 待會點樣安排 !

2017 - 2018 土耳其女排甲組聯賽 季後賽 總決賽 第二場

04.19 23:30 Vakifbank 1 : 3 Eczacibasi (25:20 22:25 24:26 21:25) [勝場大比分 - 1 : 1]
第 1 局 - 8 : 2 | 16 : 9 | 25 : 20 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 5 | 16 : 15 | 22 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 5 | 16 : 14 | 24 : 26 | 1 : 2
第 4 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 21 : 25 | 1 : 3

首發
VakifBank
大主 - 5. 朱婷 | 小主 - 2. Gozde
大副 - 6. Akman | 小副 - 16. Rasic
接應 - 10. Sloetjes
二傳 - 11. Naz
自由人 - 1. Orge

Eczacibasi
大主 - 10. Larson | 小主 - 2. Meliha
大副 - 4. Beyza | 小副 - 9. Busra
接應 - 3. Boskovic
二傳 - 18. Ognjenovic
自由人 - 5. Simge

VakifBank 1.30 : 3.40 Eczacibasi
3:0 - 3.10 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 4.75
0:3 - 11.00 | 1:3 - 8.50 | 2:3 - 7.00

第一局銀行開局打得好好
然後 E 家換左 Ezgi 同 Adams 成個節奏變左
追左好幾分
好在銀行穩住陣腳
後面相信 E 家都會再有咁樣嘅調動
希望銀行都能夠好似第一局咁穩住陣腳 加油

原來你睇緊
今日主要喺接應位置體現左好大嘅差距
無論 Fabris 定 Nicoletti 都完敗比 Egonu
而且 E ...
chanchan0909 發表於 2018-4-19 04:17

其實Fabris打得一啲都唔差只係Egonu實在打得太好
發攔扣都有
Novara都係贏在網口嘅實力
希望科內下場要贏返呀!!!

第一局銀行開局打得好好
然後 E 家換左 Ezgi 同 Adams 成個節奏變左
追左好幾分
好在銀行穩住陣腳 {:1_114: ...
chanchan0909 發表於 2018-4-19 23:58

Beyza打得幾唔錯可惜開局E家2位主攻一傳都唔好
送咗好多分

朱朱差不多企係到扣殺

其實Fabris打得一啲都唔差只係Egonu實在打得太好
發攔扣都有
Novara都係贏在網口嘅實力
希望科內 ...
stopzi 發表於 2018-4-19 23:59
yes ! 簡單黎講佢尋晚無咩存在感
就記得打中嘅波唔多 , Egonu 發扣攔都令人有深刻印象 , 而且今場有防守
同樣希望科內下場可以贏啦 ! 而家雙方勝率比 Novara 拉開左 , 已經 5 比 2 , 證明 Novara 開始打科內越打越有心得

對 , 開始有 3 分 , 2 分攔網 , 攔死朱朱同女神 , 緊接背飛得分
銀行今場開局測試邊個今日一傳唔穩 , 結果兩個都唔穩

朱朱差不多企係到扣殺
CRS 發表於 2018-4-20 00:08

嗰球好勁!Boskovic被撐起咁啱落係朱朱網頂
對面攔網跟唔切 朱朱跳都無跳咁又打得中
yes ! 簡單黎講佢尋晚無咩存在感
就記得打中嘅波唔多 , Egonu 發扣攔都令人有深刻印象 , 而且今場有防守
同 ...
chanchan0909 發表於 2018-4-20 00:16

啱啱讚完佢 即係打咗兩球out波
不過係Ognjenovic傳得太貼

好白痴呀 咁遲先2換3
最後嗰球前排竟然唔係比朱朱!
第三局再加油!

第二局有 D 唔穩定 , 最球嗰球唔似係打到手
前面挑戰用曬麼 ?

第二局有 D 唔穩定 , 最球嗰球唔似係打到手
前面挑戰用曬麼 ?  ...
chanchan0909 發表於 2018-4-20 00:31

好似係吹左RASIC 掂網

好白痴呀 咁遲先2換3
最後嗰球前排竟然唔係比朱朱!
第三局再加油!
stopzi 發表於 2018-4-20 00:30
呢球一傳頂得唔高 , 所以真係應該比朱
Naz 第二局傳球開始有點唔穩定
20 比 19 嗰球嘅傳波太低水平 , 女神基本無得扣
第三局都加油吧 !!!

好似係吹左RASIC 掂網
阿淦 發表於 2018-4-20 00:32
但技術統計寫了 Boskovic 進攻得分

竟然係換Akman唔係換Naz。。。。

竟然係換Akman唔係換Naz。。。。
stopzi 發表於 2018-4-20 00:42
Naz 都一起被換了 !
加油呀銀行 !!! 唔急 ! 先打好一攻 !

朱朱起前排傳左幾多個唔下球既二號位 係唔係痴線
我們的總和

Naz 都一起被換了 !
加油呀銀行 !!! 唔急 ! 先打好一攻 !
chanchan0909 發表於 2018-4-20 00:44

淨係見到換Akman就急住打上嚟btw 生日快樂

朱朱起前排傳左幾多個唔下球既二號位 係唔係痴線
Wonders 發表於 2018-4-20 00:44

大家都有啲急頭腦唔係咁清晰
有啲防返可以處理得更好

淨係見到換Akman就急住打上嚟btw 生日快樂
stopzi 發表於 2018-4-20 00:46
我都係見到突然 Ozbay 喺場上面再睇睇比分直播
謝啦 希望銀行贏波
反超啦 , 爭取拉開比分 !!! 非常關鍵嘅一局 , 呢次真係唔可以比佢地打 high ! 加油加油 !

局尾唔好再發菜球呀
而家Larson同Meliha進攻都打起咗
唔可以比佢地咁易組織一攻!!

耶斯 完美内奸 不看了 睡觉

太可惜啦 第三局
第四局 全力搏發球 !!!

朱朱發咗個好球
前排無好好把握
可惜 第四局要贏呀!!!
把握最後嘅主場優勢!!!!

真係好可惜

耶斯 完美内奸 不看了 睡觉
youfuqi 發表於 2018-4-20 01:03
佢完全唔敢打 ...
第四局佢再係咁就直接用 Robinson 吧

佢完全唔敢打 ...
chanchan0909 發表於 2018-4-20 01:08

第四局打返好少少!2球都好有自信
幾球想博發球 幾球都失誤
發多啲後區好過
Cansu傳得好大膽,唔錯

發多啲後區好過
Cans ...
stopzi 發表於 2018-4-20 01:14
其他環節都可以
就係一傳 , 太致命啦 Orge 起嘅一傳基本無得打
加油呀 !!!

發球踩線?

佢完全唔敢打 ...
chanchan0909 發表於 2018-4-20 01:08

happy birthday arr bb

發多啲後區好過
Cans ...
stopzi 發表於 2018-4-20 01:14

耶絲發球都踩線 我真係無語了
我們的總和

其他環節都可以  
就係一傳 , 太致命啦  Orge 起嘅一傳基本無得打
加油呀 !!! ...
chanchan0909 發表於 2018-4-20 01:22

尤其是朱朱係後排的時候無一個強攻可以過到輪
Orge兩球接失

耶絲發球都踩線 我真係無語了
Wonders 發表於 2018-4-20 01:24

是旦啦,反正就係好多失誤

是旦啦,反正就係好多失誤
stopzi 發表於 2018-4-20 01:25

Cansu個二次好波
我們的總和

Wonders 發表於 2018-4-20 01:24
thank you
發球踩線?
CRS 發表於 2018-4-20 01:23
呢個情況發球踩線 , 就更反映佢真係唔穩定 , 係真係需要換走
尤其是朱朱係後排的時候無一個強攻可以過到輪
Orge兩球接失 ...
stopzi 發表於 2018-4-20 01:24
二媽今日都真係夠搏 , 打走好幾個難度波
太致命啦 , 第四局嘅一傳 , Beyza 已經發左好幾個過網急墜 , 接一傳就真係不能企得太死

今場冇一傳 搏發球但係失誤太多
場波下半段e家一傳太穩 即使限制都boskovic都仲有兩個主攻 四號大面副攻下球
相反銀行。。。

第二局Naz女士係要玩野朱朱起前排都唔傳 係要搞多點開花
連續唔下球點解唔傳四號位 係咪唔記得朱朱起前排
拿 帶返頭盔 我唔排除古sir係要佢係比賽環境容許既情況上面
盡量唔好傳太多朱朱 等佢唔洗扣咁多 保存體力 始終十日五場波體力消耗係一個問題

黎緊打三個客場 今晚返去好好總結啦
我們的總和

今場本來真係可以贏
第二局本來 10 比 14 , 然後打左個 9 比 1 , 但又開始失誤變成 20 平
如果贏落黎成個氣勢就唔一樣
但最後 E 家贏左第二局
成個氣勢就變左去 E 家到

氣勢唔一樣自然水平同前面第一局都唔同左
本來一傳穩健又有快速進攻嘅銀行
最後變左另一支球隊
所以銀行幾需要有一種氣勢激勵自己打得好
但今場 Guidetti 嘅表現真係唔得
浪費曬比大家重新為自己激勵嘅機會
非要等到輸多幾分先換
而且後面打得唔順嘅時候 , 無幾次換得合理

首先嘅係第二局 Naz 傳球有問題真係早就需要換
結果等到第三局
Akman 睇唔出有咩問題 , 可以唔洗換住
女神第三局最後一局到位球唔敢打第四局其實應該要比其他人上
黎到第四局 Orge 一傳不行
都係等到接失第三個先換 Ayca
真係太遲啦 , 接失第二個就該換
最後 Robinson 換走朱婷更係全場最難以理解嘅一次換人 ...
21 比 23 都唔換返上黎
非要等到 21 比 24 先換
咁係人都知下一球比朱朱打
E 家最後基本三人直接攔後攻 , 最後防反命中
所以覺得今日嘅換人真係超差

下一場開始就面對連續客場嘅比賽
希望隊員們就唔好諗咁多前面嘅比賽
銀行嘅防守同一傳喺我心目中仍然係最好嘅
即使今日接到咁都無改變過我嘅諗法
不過要做好大前題都係穩住心態 !
後面更難打 ! 加油加油加油啦 !

銀行昨晚直接block死波斯貓至少五次,但最後還是輸波!!

還有耶絲真係經常時好時壞,昨晚的表現極差!!

2018年度美國女排 Volleyball National League 26人大名單

Setter: Lloyd (C) / Carlini / Dannemiller / Hancock

Outside Hitter: Bartsch / Courtney / Hill / Kingdon / Larson / Robinson / Rolfzen / Wilhite

Opposite: Drews / Murphy / Rivers / Whitney

Middle Blocker: Adams / Akinradewo / Dixon / Gibbemeyer / McCage / Ogbogu / Tapp

Libero: Benson / Knop / Justine Wong

https://www.teamusa.org/USA-Voll ... tions-League-Roster

美國有兩個新接應都係黑人 唔知係咪大力出奇蹟嗰類呢
我們的總和

2018年度美國女排 Volleyball National League 26人大名單

Setter: Lloyd (C) / Carlini / Dannemiller /  ...
Wonders 發表於 2018-4-20 13:28

個組合都相當穩陣不過都冇咩亮點……係副攻線突出少少……Whitney呢個賽季喺雲南打都唔算好勁 (當然二傳唔掂都有d關係)

個組合都相當穩陣不過都冇咩亮點……係副攻線突出少少……Whitney呢個賽季喺雲南打都唔算好勁 (當然二傳 ...
skyhorse1111 發表於 2018-4-20 21:56
Whitney 舊年喺大冠軍盃都有替補出過場一陣
不過就感覺同強力有一段距離 , 喺雲南都係平平無奇
比較好奇係裡面有幾多位係今屆新海選嘅隊員 , 我見今屆都有好多人去參加

2017 - 2018 中國男排超級聯賽 季後賽 總決賽 第五場

04.21 15:30 北京汽車 3 : 1 上海金色年華 (20:25 25:22 25:20 25:21) [勝場大比分 - 2 : 3]
第 1 局 - 6 : 8 | 13 : 16 | 20 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 7 : 8 | 16 : 13 | 25 : 22 | 1 : 1
第 3 局 - 6 : 8 | 16 : 14 | 25 : 20 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 7 | 16 : 11 | 25 : 21 | 3 : 1

首發
北汽
大主 - 7. Tillie | 小主 - 19. Kubiak
大副 - 18. 繆阮彤 | 小副 - 9. 谷佳丰
接應 - 11. 江川
二傳 - 6. 李潤銘
自由人 - 17. 丁慧

上海
大主 - 1. 戴卿堯 | 小主 - 7. Conte
大副 - 13. 陳龍海 | 小副 - 12. 張哲嘉
接應 - 11. Krisztian
二傳 - 9. 詹國俊
自由人 - 8. 童嘉驊

北汽 1.72 : 2.00 上海
3:0 - 4.75 | 3:1 - 4.50 | 3:2 - 4.75
0:3 - 6.50 | 1:3 - 5.50 | 2:3 - 5.00

恭喜北汽
第一局上海打出一貫水準 , 贏下第一局
第二局開始 Krisztian 開局就兩個被攔 , 就開始成為比賽轉折點
及後第二局完左佢應該至少有 6 個失誤
此後 Krisztian 一直發揮平平
但沈琼一直無換佢 , 去到第四局落後五分先換 , 換得有 D 遲

貓咪嘅傳球亦見疲軟
再次組織反擊嘅時候傳得有 D 猶豫
導致反擊質量下降 , 所以今日北汽嘅反擊組織比上海好

北汽今日三個進攻點發揮得好好
Kubiuk 嘅發球輪令人印象深刻
江川今場打得非常好 , 應該係賽季打得最好嘅一場
Tille 都打走幾個調攻
而其他位置仍然係表現一般
寶玉同繆阮彤發揮相對上好 DD

而今日場上都好有火藥味
Kubiak 同 Conte 差 D 要打咁制
跟住兩隊都打得好有火 !

北汽贏返一場
上個賽季同上上個賽季嘅決賽主場都輸左
今次三個主場贏左兩個 , 都叫做有進步
希望下場可以再打好 D 啦 !

2017 - 2018 意大利男排甲組聯賽 季後賽 準決賽 第五場 賽果

04.20 02:30 Perugia [1] 3 : 0 Trentino [4]    (25:12 25:20 30:28)  [勝場大比分 - 3 : 2]

喺到恭喜 Perugia 入決賽
決賽將面對宿敵 Lube

意大利男排甲組聯賽 總決賽 賽程
04.23 01:00 Perugia VS Lube
04.26 02:30 Lube VS Perugia
04.29 03:30 Perugia VS Lube
05.02 01:00 Lube VS Perugia
05.06 01:00 Perugia VS Lube

希望今晚 Moscow 速戰速決贏左佢啦
唔好再比假希望 Kazan 啦

2018 瑞士女排精英賽 賽程出爐
http://www.volleymasters.ch/en/schedule
今年將會喺 9 月 4 - 8 日進行

以下係分組名單
A 組 - 瑞士 [東道主] | 中國 | 意大利 | 土耳其
B 組 - 巴西 | 俄羅斯 | 波蘭 | 喀麥隆

中國隊分組嘅先係次序係 瑞士 , 意大利 , 土耳其
而兩場嘅準決賽會喺香港時間 9 月 9 號 00:30 及 03:00 進行
季軍戰喺 9 月 9 號 19:30
冠軍戰喺 9 月 9 號 22:00

一間除左有俄超 , 稍後仲有意甲 !
希望科內可以喺主場贏返啦 !
希望呢個唔係科內最後一個主場啦

2017 - 2018 意大利女排甲組聯賽 總決賽 第二場

04.22 02:30 Conegliano 3 : 2 Novara (30:28 25:15 23:25 20:25 15:13) [勝場大比分 - 1 : 1]
第 1 局 - 8 : 6 | 13 : 16 | 30 : 28 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 4 | 16 : 9 | 25 : 15 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 7 | 15 : 16 | 23 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 20 : 25 | 2 : 2
第 5 局 - 3 : 5 | 10 : 7 | 15 : 13 | 3 : 2

首發
Conegliano
大主 - 2. Bricio | 小主 - 15. Hill
大副 - 11. Danesi | 小副 - 7. Folie
接應 - 13. Fabris
二傳 - 14. Wolosz
自由人 - 10. De Gennaro

Novara
大主 - 4. Plak | 小主 - 12. Piccinini
大副 - 5. Gibbemeyer | 小副 - 10. Chirichella
接應 - 18. Egonu
二傳 - 8. Skorupa
自由人 - 11. Sansonna

Conegliano 1.50 : 2.50 Novara
3:0 - 4.00 | 3:1 - 3.75 | 3:2 - 4.50
0:3 - 8.50 | 1:3 - 6.50 | 2:3 - 6.00

第一局 !!! 太好睇啦 !
科內一直去到中段都打得好保守
有 d 緊張
跟住 Wolosz 換返入黎之後
成個手感同狀態跟前面都唔一樣
喺 20 比 24 之下
Bricio 發球建功 ! 追成 24 平 !!!
然後 Hill Fabris 同 Folie 都有得分 !
De Gennaro 嘅防守都做得好好 !
大精彩啦真係 !!!

第二局延續左第一局勝利之後帶黎嘅氣勢 !!!
五個進攻點都有得分 !
Bricio 今日嘅發球真係非常厲害
連續幾個發球直接令對面一傳過網
即使 Novara 將 Enright 換上黎都無作用
另外反擊球嘅速度超級快
特別 Hill 打嘅嗰幾球
超快超高質 !!!

第三局科內都係打左好多嘅好波
但一傳打得很不順
而 Novara 嘅反擊墊調質量亦都係太差
差到基本無得打
可惜科內未能把握好呢個機會
希望科內第四局能夠將發球做好
然後帶攔防
千其唔可以比機會 Novara 呀 !