返回列表 發帖
博斯 完全负效率 各种被拦 出界
椰斯 高光
继续保持

打得可以呀 雙方爭持咁激烈都能夠頂住 !!!
E 家追左幾分唔緊要 , 失誤一兩個亦唔緊要嘅 , 最緊要能夠保持信心
加油 !

局尾好驚險
希望銀行頂住

兩邊都好努力發好球
一傳都頂得唔錯
加油加油

博斯 完全负效率 各种被拦 出界
椰斯 高光
继续保持
youfuqi 發表於 2018-4-26 23:35
今天好幾個傳比 Boskovic 嘅波都好似唔似好啱佢打
有 D 低 , 最後嗰球佢喺後排 , 估計佢都係賭一鋪
不過話不能說太早 , 隨時佢都係會打出黎
所以最希望係銀行自己氣勢能夠維持 , 可以嘅話可以多打快攻 !

兩邊都好努力發好球
一傳都頂得唔錯
加油加油
stopzi 發表於 2018-4-26 23:37
今日兩隊發球都好搏命 !
女神嘅發球好耐都未見過發得咁好 !

耶斯 下球率恐怖
牛了

今日兩隊發球都好搏命 !
女神嘅發球好耐都未見過發得咁好 !
chanchan0909 發表於 2018-4-26 23:47

你咁樣係讚定彈佢狀態真係好fit!

你咁樣係讚定彈佢狀態真係好fit!
stopzi 發表於 2018-4-26 23:56
讚啦 當然
速度快落點準同埋球不停旋轉 , 呢三樣結合就係佢發球嘅特點 , 真係好耐無見過啦

二传要累死 耶斯了

剛才朱朱真厲害呀 !!!
即刻起身進攻 , 一流嘅身體素質 !

23 比 25 !!! Naz 叉燒 ! 0 比 2 !!!

前两局 一到局末 就紧张又刺激

第三局 ! 希望毫無保留咁將發球發出黎 !!!

好睇呀
兩局嘅局尾都係E家領先過
最尾銀行追返
心理質素好好!!

ON9咁都紅牌

好睇呀
兩局嘅局尾都係E家領先過
最尾銀行追返
心理質素好好!!
stopzi 發表於 2018-4-27 00:15
今日換上黎嘅都有貢獻 , 都好勁
紅牌了 , 女神做左 D 咩 睇唔明 ...
繼續加油呀

今日換上黎嘅都有貢獻 , 都好勁
紅牌了 , 女神做左 D 咩  睇唔明 ...
繼續加油呀 {:1_1 ...
chanchan0909 發表於 2018-4-27 00:25

可能係打得太好
頭先嗰球有過網嘅嫌疑
理論吓都好正常姐。。。。

紅牌?
咁Larson一早要食啦
銀行頂住!

可能係打得太好
頭先嗰球有過網嘅嫌疑
理論吓都好正常姐。。。。
stopzi 發表於 2018-4-27 00:28
對 咁嘅情況真係未去到紅牌嘅情況

第三局可以發多 D 比 Larson , Meliha 進攻手法唔多 , 應該好攔 D !

果然發 Larson 出效果啦 !!!
加油 ! 4 個冠軍點 !!!

Rasic 攔死 Busra !!!
冠軍 !!! 恭喜銀行 !!! WOW !!!

恭喜恭喜
朱朱個聯場冠軍到手啦
二媽以冠軍姿態退休?
Dural 係咪無牌拎?

恭喜恭喜
朱朱個聯場冠軍到手啦
二媽以冠軍姿態退休?
Dural 係咪無牌拎?{:1_ ...
stopzi 發表於 2018-4-27 00:49
Durul 決賽有份參與應該唔會無牌掛

keep going 歐冠!

今次呢個冠軍應該係別具意義 !
因為第 10 次拎到呢個冠軍
二媽就參與左其中 6 次

Durul 決賽有份參與應該唔會無牌掛
chanchan0909 發表於 2018-4-27 00:51

佢換返衫了

2017 - 2018 土耳其女子排球甲組聯賽 個人獎項

MVP - 朱婷 [Vakifbank]
最佳攻手 - Gozde Kirdar [Vakifbank]
最佳副攻 - Beyza Ariri [Eczacibasi]
最佳二傳 - Cansu Ozbay [Vakifbank]
最佳自由人 - Gizem Orge [Vakifbank]
特別獎 - Zehra Gunes [Vakifbank]

佢換返衫了
stopzi 發表於 2018-4-27 01:02
咁都好

個頒獎睇唔明呀 , 舊年都係睇唔明
不過個獎杯超大

咁都好

個頒獎睇唔明呀 , 舊年都係睇唔明
不過個獎杯超大  ...
chanchan0909 發表於 2018-4-27 01:14

無人聽得明好似唔係分位置
應該好似上年咁
MVP, Best Spiker, Best Blocker, Best Setter, Best Libero, Special Award

最尾嗰個我估係Zehra拎?

無人聽得明好似唔係分位置
應該好似上年咁
MVP, Best Spiker, Best Blocker, Best Setter, Best Li ...
stopzi 發表於 2018-4-27 01:19
You Are Right
所以要恭喜朱朱 ! 第 10 個 MVP 聯賽大滿貫

2017 - 2018 意大利男排甲組聯賽 總決賽 第三場

04.29 02:30 Perugia 3 : 1 Lube (25:21 25:21 21:25 25:23) [勝場大比分 - 2 : 1]
第 1 局 - 8 : 6 | 16 : 12 | 25 : 21 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 25 : 21 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 6 | 16 : 15 | 21 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 7 : 8 | 16 : 15 | 25 : 23 | 3 : 1

首發
Perugia
大主 - 9. Zaytsev | 小主 - 8. Russell
大副 - 17. Anzani | 小副 - 18. Podrascanin
接應 - 14. Atanasijevic
二傳 - 15. De Cecco
自由人 - 13. Colaci

Lube
大主 - 5. Juantorena | 小主 - 9. Kovar
大副 - 12. Cester | 小副 - 7. Stankovic
接應 - 1. Sokolov
二傳 - 11. Christenson
自由人 - 10. Grebennikov

Perugia 1.44 : 2.62 Lube
3:0 - 4.00 | 3:1 - 3.75 | 3:2 - 4.50
0:3 - 9.00 | 1:3 - 6.50 | 2:3 - 6.00

Lube 第一局失誤太多啦 !
希望第二局能減少 ! 爭取贏一局 !

第二局失誤都仲係好多
其實如果發球失誤咁多
可以有幾輪唔咁搏
直接不斷送分比對面自己就變得更難打
要減少呀呢 d 失誤
而且反擊質量都要提高
包括傳球同進攻
經常有機會都被攔死

第三局用 Sander 換走 Kovar 場上打得好翻少少
但都係 Perugia 佔上風
若果唔係 Perugia 突然連續失誤
我諗 Lube 應該贏唔到呢局

第四局同前兩局差唔多
都係失誤過多
所以輸波都係正常的 !
恭喜 Perugia 拎到冠軍點 !!!

2017 - 2018 意大利女排甲組聯賽 總決賽 第四場

04.30 00:00 Conegliano 3 : 1 Novara (28:26 25:21 22:25 25:12) [勝場大比分 - 3 : 1]
第 1 局 - 7 : 8 | 16 : 12 | 28 : 26 | 1 : 0
第 2 局 - 5 : 8 | 14 : 16 | 25 : 21 | 2 : 0
第 3 局 - 5 : 8 | 10 : 16 | 22 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 6 | 16 : 10 | 25 : 12 | 3 : 1

首發
Conegliano
大主 - 2. Bricio | 小主 - 15. Hill
大副 - 11. Danesi | 小副 - 9. Melandri
接應 - 13. Fabris
二傳 - 14. Wolosz
自由人 - 10. De Gennaro

Novara
大主 - 7. Enright | 小主 - 12. Piccinini
大副 - 5. Gibbemeyer | 小副 - 10. Chirichella
接應 - 18. Egonu
二傳 - 8. Skorupa
自由人 - 11. Sansonna

Conegliano 1.50 : 2.50 Novara
3:0 - 4.00 | 3:1 - 3.75 | 3:2 - 4.50
0:3 - 8.50 | 1:3 - 6.50 | 2:3 - 6.00

第一局真係好彩場上有 Fabris !!!
其他人打得好好地莫名其妙連續失誤
如果唔係 Fabris 可能第一局就唔會贏啦 !

前段科內嘅防反做得真係好出色
而 Egonu 同 Enright 嘅虛攻都吊得太明顯
幾乎沒威脅
不過希望科內第一局贏左有返信心之後
第二局可以打返初段嘅水準 !

第二局開始打得唔係好順
但防反又開始慢慢打返出黎了 !
Novara 都無咩辦法
而且自己本身失誤都偏多
科內今場再贏一局就冠軍啦 ! 加油 !!!

第三局初段打得唔得
有幾個失誤好離譜
後尾落後咁多分去打又打得幾好
需要一氣呵成嘅發揮
如果一局間起伏咁大咁就手上本來有嘅機會就全都沒啦

科內第四局已經領先 6 分 !
希望把握機會 !!! 加油 !!!

最後時刻又係 Fabris 發球連得幾分 !
Fabris 今日厲害啦 !!!
恭喜科內時隔兩年重奪意甲冠軍 !
亦都係第二度拎到意甲嘅冠軍獎盃 !
得來不易 ! 恭喜恭喜 !!!

俄超男排結束左決賽嘅爭奪 !
Kazan 以 3 場勝利第九度奪得冠軍 !!!
再一次實現 超級盃 , 俄羅斯盃 , 聯賽 三項冠軍
就睇下黎緊歐冠可否令 Kazan 再次實現大滿貫

而男排嘅歐冠嘅賽程時間都幾好架 !
05.12 21:00 ZAKSA Kedzierzyn-Kozle VS Cucine Lube Civitanova
05.13 00:00 Zenit Kazan VS Sir Sicoma Colussi Perugia

季軍戰喺 05.13 21:00 , 冠軍戰喺 05.14 00:00 進行

之前打完嘅女排巴超 , 再一次恭喜 Clube 首次奪冠
以下係個人獎項嘅得主

最佳發球 - Bruna Honorio (BRA) [Esporte Clube Pinheiros]
最佳二傳 - Roberta Ratzke (BRA) [Sesc RJ Volei]
最佳攔網 - Ana Beatriz Correa (BRA) [Osasco Voleibol Clube]
最佳一傳 - Fabiana de Oliveira (BRA) [Sesc RJ Volei]
最佳防守 - Suelen Pinto (BRA) [Praia Clube]
最佳進攻 - Tandara Caixeta (BRA) [Osasco Voleibol Clube]
最佳球員 - Tandara Caixeta (BRA) [Osasco Voleibol Clube]

而賽季之後 , Fabi 宣佈退役 祝生活快樂 !!!

男排排超比賽全部完結之後 , 國家隊隨即公布第二批名單
而國家排球聯賽嘅 26 人大名單如下

主攻 - 張晨 , 季道帥 , 劉力賓 , 張秉龍 , 張景胤 , 杜海翔 , 袁黨毅
副攻 - 李睿 , 陳龍海 , 饒書涵 , 繆阮彤 , 徐靜濤 , 張祖源 , 彭世坤
接應 - 江川 , 唐川航 , 王徑一 , 劉向東
二傳 - 李潤銘 , 劉濛 , 毛天一 , 于垚辰
自由人 - 童嘉驊 , 陳嘉杰 , 楊天緣 , 馬曉騰

意甲女排總決賽正式結束
再次恭喜常規賽第三嘅科內最後逆襲重奪冠軍獎盃 !!!
而意甲嘅 MVP 係 ...
科內隊長 ! 二傳 Wolosz !!!
絕對係實至名歸 !!! 恭喜曬 !!!

2017 - 2018 意大利男排甲組聯賽 總決賽 第四場

05.02 00:00 Lube 3 : 1 Perugia (25:19 24:26 25:19 25:20) [勝場大比分 - 2 : 2]
第 1 局 - 8 : 3 | 16 : 12 | 25 : 19 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 5 | 16 : 12 | 24 : 26 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 7 | 16 : 12 | 25 : 19 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 6 | 16 : 13 | 25 : 20 | 3 : 1

首發
Lube
大主 - 5. Juantorena | 小主 - 9. Kovar
大副 - 12. Cester | 小副 - 7. Stankovic
接應 - 1. Sokolov
二傳 - 11. Christenson
自由人 - 10. Grebennikov

Perugia
大主 - 9. Zaytsev | 小主 - 8. Russell
大副 - 17. Anzani | 小副 - 18. Podrascanin
接應 - 14. Atanasijevic
二傳 - 15. De Cecco
自由人 - 13. Colaci

Lube 1.72 : 2.00 Perugia
3:0 - 5.00 | 3:1 - 4.33 | 3:2 - 4.50
0:3 - 7.00 | 1:3 - 5.50 | 2:3 - 5.00

恭喜 Lube 喺主場獲勝 ! 雙方打成 2 比 2
意甲男排嘅主場勝率確實非常高
今個賽季 Perugia 輸左 9 場波 , 有 8 場都係輸客場
季後賽喺半準決賽打滿 3 場 , 準決賽又打滿 5 場 , 黎到決賽都係打滿 5 場
兩支豪門 , 又係今屆歐冠四強球隊 , 黎到最後一場 , 都不容有失

再回顧兩支隊伍今個賽季嘅戰績
超級盃 - Lube 1 : 3 Perugia
聯賽常規賽 - Lube 3 : 0 Perugia
歐冠小組賽 -  Perugia 3 : 2 Lube
意大利盃 - Lube 1 : 3 Perugia
聯賽常規賽 - Perugia 3 : 1 Lube
歐冠小組賽 -  Lube 0 : 3 Perugia
聯賽決賽 - Perugia 3 : 1 Lube
聯賽決賽 - Lube 3 : 2 Perugia
聯賽決賽 - Perugia 3 : 1 Lube
聯賽決賽 - Lube 3 : 1 Perugia
聯賽決賽 - Perugia ? : ? Lube

雙方本賽季已經對陣 10 次
Perugia 贏 7 次 , Lube 贏 3 次
意甲男排最後一戰將喺香港時間 5 月 7 日凌晨 12 時進行
到時歐冠女排嘅決賽亦都係呢個時候進行
兩場都需要密切留意 !!!

2017 - 2018 歐洲女排冠軍聯賽 準決賽

05.05 21:00 VakifBank Istanbul 3 : 2 Imoco Volley Conegliano (25:22 25:21 17:25 15:25 16:14)
第 1 局 - 7 : 8 | 16 : 15 | 25 : 22 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 6 | 16 : 12 | 25 : 21 | 2 : 0
第 3 局 - 6 : 8 | 8 : 16 | 17 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 5 : 8 | 13 : 16 | 15 : 25 | 2 : 2
第 5 局 - 5 : 4 | 8 : 10 | 16 : 14 | 3 : 2

首發
VakifBank
大主 - 5. 朱婷 | 小主 - 2. Gozde
大副 - 18. Gunes | 小副 - 16. Rasic
接應 - 10. Sloetjes
二傳 - 3. Ozbay
自由人 - 1. Orge

Conegliano
大主 - 2. Bricio | 小主 - 15. Hill
大副 - 11. Danesi | 小副 - 9. Melandri
接應 - 13. Fabris
二傳 - 14. Wolosz
自由人 - 10. De Gennaro

VakifBank 1.22 : 4.00 Conegliano
3:0 - 2.60 | 3:1 - 3.20 | 3:2 - 5.00
0:3 - 15.00 | 1:3 - 11.00 | 2:3 - 8.50

聽晚就係歐冠女排嘅準決賽
重頭大戰正好喺黃金時間 !
由本季嘅新科嘅 土甲冠軍銀行 對住 意甲冠軍科內
兩隊喺各自聯賽嘅常規賽都唔係排名第一
但最後都能夠拎到冠軍獎盃 , 確實厲害 !

兩隊而家嘅勢頭好猛 , 但聽日就會有一隊會喺四強止步
聽晚兩隊都會使出渾身解數

銀行打法好有特點 , 先將後防環節做好 , 然後二傳手上加速度打出多點進攻
而科內嘅打法就係打出速度 , 主要依靠快攻掩護 , 拉開對上一對一攔網嘅進攻

可以見到兩隊都喺打法上面強調速度 , 不過佢地嘅快係有分別嘅
科內 喺意甲決賽打 Novara 能夠戰勝有幾個原因
第一係 Novara 發球菜 , 科內一傳輕易過關
第二係 Novara 小球粗糙 , 失誤多 , 科內嘅反擊打得順手
第三係 科內 發球厲害 , Hill + Bricio + Fabris 呢 3 個發球輪特別強
Hill 發球最穩定
Bricio 相對黎講佢嘅發球有 D 似南韓嗰種 , 會助跑 , 發出黎嘅波速度好快又追身
Fabris 跳發 , 佢發出黎都具備好大嘅威脅
第四係 Wolosz 確實厲害 , 比佢嘅傳球完全征服左
我諗如果無佢 , 三位邊攻都唔會有咁多一對一 , 所以佢得到 MVP 相信無人會反對
Wolosz 身體素質真係好好 , 精準又有速度而少失誤
可以話已經具備世界級二傳嘅條件

而 銀行 同 Novara 相比 , 可以說其實銀行各方面都完勝
對陣科內 , 最重要係發球 , 首先唔可以有太大嘅差距
點樣都要爭取去減慢佢嘅一攻速度 , 如果唔係就肯定難打

而發球都要合理 , 視乎情況而定
因為科內無特定嘅第一得分點
先從前排主攻入手會好 D
有一場意甲決賽 , 科內好多波都比後三
如果見到呢個情況 , 咁就發球搵企 6 號位嗰個人
阻止佢打快速後攻

科內今季比較可惜係兩位主力副攻賽季都報銷
淨返兩位副攻喺意甲最後兩場都有好好嘅表現
Danesi 第二場嘅神奇攔網令人驚喜
不過始終同主力都有少許差距