返回列表 發帖
今日費內嘅首發同平時唔同 Rihamova + Akin 做首發
效果喺開局都爭持激烈
但好快好快
銀行嘅高質防守同攔網迅速拉開比分
第一局銀行各個點都打開曬
暫時未遇太大壓力
繼續努力

銀行第二局可惜啦
都估到費內一定會比好多困難比銀行
起初以為費內都係係咁換人姐
點知唔係
原來係 Rihamova 打主攻 Jerkov 打接應
呢個真係估唔到
高招高招
所以銀行唔係好適應呢個組合亦都係可以理解
希望第三局打好呀 加油

局點比女神唔比朱朱 朱朱今日打咗好少波
stopzi 發表於 2017-12-23 22:57
因為第二局開局朱朱比 Babat + Eda 直接攔死 3 個
反而女神打得好開
最後一球都係無辦法之下先比女神

Akman打既波仲多過佢
Rahimova第一局比人封到死死第二局啲吊球又幾揍效 ...
stopzi 發表於 2017-12-23 23:15
確實 !!! Rihamova 今日終於打出自己嘅水平
本身佢首發都已經好驚喜 , 我相信銀行對佢應該未必咁重視
但我感覺費內今場佈置嘅戰術都係圍繞佢黎打
費內係咁製造問題比銀行 , 銀行係咁拆解 , 而家到銀行換上 Robinson 對付費內 , 睇下費內跟住點搞
所以今場特別有意思 , 同時我而家有 D 緊張

銀行第三局厲害啦
喺費內不停互換位置之下
我見 2 號位至少 Natalia , Rihamova , Jerkov , Polen 都打過
Rihamova 同 Jerkov 仲不停互換位置
但銀行都無比費內嘅不停變陣嚇親
仍然能夠高度集中
繼續加油
我估費內下一局又唔知有咩招

果然 ... 第四局 Nootsara 首發
外援限制之下 , 我諗 Rihamova 一間又會出黎
兩點換三點嘅機會比較大
銀行頂住呀 , 考驗又黎啦

真係兩點換三點 Rihamova
咁早上黎睇黎佢會打到尾
加油呀銀行

2017 - 2018 土耳其盃 準決賽

12.23 22:00 Fenerbahce 1 : 3 VakifBank (15:25 25:23 15:25 19:25)
第 1 局 - 5 : 8 | 9 : 16 | 15 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 2 | 16 : 10 | 25 : 23 | 1 : 1
第 3 局 - 6 : 8 | 10 : 16 | 15 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 5 | 15 : 16 | 19 : 25 | 1 : 3

首發
Fenerbahce
大主 - 12. Natalia | 小主 - 18. Jerkov
大副 - 14. Eda | 小副 - 8. Babat
接應 - 17. Rihamova
二傳 - 7. Akin
自由人 - 2. Merve

VakifBank
大主 - 2. Gozde | 小主 - 5. 朱婷
大副 - 6. Akman | 小副 - 16. Rasic
接應 - 10. Sloetjes
二傳 - 11. Naz
自由人 - 9. Ayca

Fenerbahce 3.75 : 1.25 VakifBank
3:0 - 13.00 | 3:1 - 9.50 | 3:2 - 7.50
0:3 - 2.75 | 1:3 - 3.25 | 2:3 - 4.75

總算喺艱難反超 , 並將分差拉開 !!!
銀行越打越順 !!! 轉入直路 !!!
加油 !!!

出到嚟之後 第四局都係佢撐起
stopzi 發表於 2017-12-23 23:44
今日 Rihamova 打得太好
最後見比分被反超 費內教練仲喺到係咁變陣 真係唔放過任何一個機會

今場比賽雖然比分睇落唔激烈 但都係好緊張好好睇 兩隊嘅換人佈置調動 ... 真係有好多好多學問喺裡面
兩隊都值得一讚 我相信下一場到費內主場打銀行 , 費內肯定又有新招 , 期待呢一場比賽

2017 - 2018 土耳其盃 準決賽 賽果

12.23 19:00 Eczacibasi 3 : 1 Galatasaray   (25:19 25:17 16:25 26:24)
12.23 22:00 Fenerbahce 1 : 3 VakifBank   (15:25 25:23 15:25 19:25)

換Robinson出嚟真係明智決定進攻打得唔錯之餘
朱朱完全唔使接一傳
第四局完全係要乜有乜 ...
stopzi 發表於 2017-12-24 00:01
對的
Robinson 今次出黎一傳接得好好 , 其他方面都發揮得好好
朱朱後 2 局唔使接一傳 , 進攻成功率應該有 7 8 成
而且好多好有難度嘅調攻 , 包括大調整攻調去後攻 , 咁高難度朱朱都打得中 , 真係

暫時黎到呢到 , 今季銀行嘅墊調技術比上賽季簡直係提升幾個層次
上場歐冠打 GALA 好似係第四局 , 朱朱喺發球線外大調攻墊比二媽 , 然後到位比二媽打中 , 真係太勁啦

2017 - 2018 中國男排超級聯賽 常規賽 第九輪 賽果

12.24 15:30 A 天津 0 : 3 八一  (22:25 27:29 16:25)
12.24 15:30 B 河南 3 : 0 四川  (25:22 28:26 25:22)
12.24 15:30 B 福建 0 : 3 北京  (22:25 25:27 22:25)
12.24 15:30 B 遼寧 1 : 3 廣東  (16:25 19:25 25:18 22:25)
12.24 19:00 A 浙江 0 : 3 上海  (16:25 21:25 18:25)
12.24 19:30 A 湖北 3 : 2 河北  (18:25 25:20 25:27 27:25 15:12)

2017 - 2018 中國男排超級聯賽 常規賽 第九輪 過後排名

A 組
1. 上海金色年華 - 6 勝 1 負 - 18
2. 八一盈冠 - 6 勝 1 負 - 15
3. 浙江體彩 - 6 勝 2 負 - 19
4. 山東體彩 - 5 勝 3 負 - 16
5. 河北 - 2 勝 4 負 - 8
6. 湖北 - 1 勝 6 負 - 3
7. 天津 - 1 勝 8 負 - 2

B 組
1. 北京汽車 - 8 勝 0 負 - 23
2. 廣東深圳國體 - 6 勝 1 負 - 17
3. 江蘇 - 4 勝 4 負 - 12
4. 四川 - 3 勝 4 負 - 10
5. 河南 - 3 勝 5 負 - 10
6. 福建師範大學 - 2 勝 6 負 - 6
7. 遼寧 - 1 勝 8 負 - 3

2017 - 2018 土耳其盃 決賽

12.24 21:30 Eczacibasi 0 : 3 VakifBank (22:25 18:25 30:32)
第 1 局 - 8 : 6 | 16 : 14 | 22 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 6 : 8 | 14 : 16 | 18 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 5 : 8 | 16 : 13 | 30 : 32 | 0 : 3

首發
Eczacibasi
大主 - 10. Larson | 小主 - 2. Meliha
大副 - 4. Beyza | 小副 - 9. Busra
接應 - 3. Boskovic
二傳 - 18. Ognjenovic
自由人 - 5. Simge

VakifBank
大主 - 2. Gozde | 小主 - 5. 朱婷
大副 - 6. Akman | 小副 - 16. Rasic
接應 - 10. Sloetjes
二傳 - 11. Naz
自由人 - 1. Orge

Eczacibasi 3.25 : 1.33 VakifBank
3:0 - 11.00 | 3:1 - 8.00 | 3:2 - 7.00
0:3 - 3.20 | 1:3 - 3.40 | 2:3 - 4.75

銀行局尾反超 先下一城

換adams出嚟 一球out一球被攔
stopzi 發表於 2017-12-24 22:28
銀行第二局發扣攔全部發揮得好過 E 家
E 家全隊嘅發揮都一般般 , 除左 Larson 之外 , 換上黎嘅 Ezgi 同 Adams 都一樣

第三局局尾好痴線全部比晒朱朱同Boskovic打
stopzi 發表於 2017-12-24 23:02
朱婷上前排 !!! 加油 !!!

恭喜銀行第七個賽點終於拿下 !!!
順利拎到賽季第二冠

無得睇多局
stopzi 發表於 2017-12-24 23:09
如果要打第四局就有懸念啦
畢竟第三局中段連續兩個莫名奇妙嘅失誤 , 而且呢 2 分送得好快 , 如果呢局輸左就真係自己打輸
好彩又追得返

恭喜朱朱拎到土耳其盃 MVP !!!
實至名歸

呢 2 場嘅淘汰賽真係算係大家呢半季將自己嘅實力展現出黎
GALA 有競爭力 , 奈何打法太慢 , 而且各方面都有漏洞
費內 整體進攻有實力 , 但一傳真係唔太掂
E 家 整體打法流暢 , 一傳還好 , 再小球例如防守質量同墊調質量效果一般般

銀行 短板較少 , 攻防有質量 , 如果板凳可以繼續有所進步就好啦
Robinson 都算係球隊半主力 , 但佢一轉去前排唔係關鍵分 Naz 真係唔敢傳比佢
決賽第三局 , 朱朱喺後排 , 前排有小羅同二媽 , Naz 連續三個波都比 Rasic 都唔比佢
一黎小羅關鍵分嘅進攻真係靠唔住
二黎 Naz 真係唔敢比波佢打 , 無論一傳到位都好
希望下半個賽季大家嘅默契可以再提升一個層次啦

再次恭喜朱朱
職業生涯第 9 個 MVP

朱婷 MVP 紀錄 [分站賽 MVP 唔計 ]
2012 U19 亞青賽
2013 U20 世青賽
2015 亞錦賽
2015 世界盃
2016 奧運會
2017 歐冠
2017 世俱賽
2017 大冠軍盃
2017 土耳其盃

今年朱婷拎嘅 4 項 MVP 都係極具份量 !!!
還有誰 ! 可以做到咁樣嘅佳績 !!!
尋晚呢個獎我相信黎緊會幫到朱朱喺佳女競選又會多左勝算

仲差土甲 大獎賽同世錦
stopzi 發表於 2017-12-25 18:18
無左大獎賽 , 應該係叫排球國家聯賽
而家朱朱嘅球員成就真係超越左 Jenny

朱朱絕對是中國女排歷史上最勁的主攻手,如果比較世界排球壇歷代優秀的主攻手, 她比美國的海曼、巴西的莫 ...
universal 發表於 2017-12-26 11:44
Luiz 最強無爭議
朱朱攻擊力比你講嗰幾個都應該無咁強 , 但肯定至少前十

2017 - 2018 中國女排超級聯賽 常規賽 第十四輪 賽果

12.26 19:30 A 江蘇 3 : 1 恒大  (25:16 25:19 22:25 25:19)
12.26 19:30 A 四川 3 : 0 河南  (26:24 25:22 25:16)
12.26 19:30 A 遼寧 3 : 2 福建  (25:13 24:26 23:25 25:18 15:8)
12.26 19:30 B 山東 0 : 3 上海  (12:25 16:25 20:25)
12.26 19:30 B 雲南 0 : 3 天津  (16:25 18:25 16:25)
12.26 19:30 B 河北 0 : 3 浙江  (21:25 18:25 23:25)

2017 - 2018 中國女排超級聯賽 常規賽 第十四輪 過後排名

A 組
1. 江蘇中天鋼鐵 - 11 勝 1 負 - 32
2. 遼寧廣電沙鷗 - 10 勝 2 負 - 29
3. 八一深圳 - 9 勝 3 負 - 27
4. 廣東恒大 - 6 勝 6 負 - 19
5. 福建安溪鐵觀音 - 4 勝 8 負 - 13
6. 四川 - 1 勝 11 負 - 3
7. 河南銀鴿投資 - 1 勝 11 負 - 3

B 組
1. 上海光明優倍 - 11 勝 1 負 - 32
2. 天津渤海銀行 - 10 勝 2 負 - 27
3. 浙江嘉善西塘古鎮 - 8 勝 4 負 - 24
4. 北汽紳寶 - 6 勝 6 負 - 20
5. 山東體彩 - 5 勝 7 負 - 16
6. 雲南大學滇池學院 - 2 勝 10 負 - 6
7. 河北 - 0 勝 12 負 - 0

2017 - 2018 中國女排超級聯賽 常規賽 第十四輪 過後排名

1. 上海光明優倍 - 5 勝 1 負 - 15
2. 江蘇中天鋼鐵 - 5 勝 1 負 - 14
3. 遼寧廣電沙鷗 - 4 勝 2 負 - 12
4. 天津渤海銀行 - 4 勝 2 負 - 10
5. 八一深圳 - 3 勝 3 負 - 9
6. 浙江嘉善西塘古鎮 - 3 勝 3 負 - 9
7. 北汽紳寶 - 0 勝 6 負 - 2
8. 廣東恒大 - 0 勝 6 負 - 1

小組排名全部結束 , 第二階段賽程亦正式確定

第十五輪
01.02 江蘇 VS 北京
01.02 遼寧 VS 浙江
01.02 天津 VS 八一
01.02 恒大 VS 上海

第十六輪
01.06 江蘇 VS 浙江
01.06 遼寧 VS 天津
01.06 八一 VS 上海
01.06 恒大 VS 北京

第十七輪
01.09 上海 VS 恒大
01.09 八一 VS 天津
01.09 浙江 VS 遼寧
01.09 北京 VS 江蘇

第十八輪
01.13 浙江 VS 江蘇
01.13 天津 VS 遼寧
01.13 上海 VS 八一
01.13 北京 VS 恒大

第十九輪
01.19 江蘇 VS 天津
01.19 遼寧 VS 上海
01.19 八一 VS 北京
01.19 恒大 VS 浙江

第二十輪
01.23 上海 VS 江蘇
01.23 遼寧 VS 北京
01.23 八一 VS 浙江
01.23 恒大 VS 天津

第二十一輪
01.27 天津 VS 江蘇
01.27 上海 VS 遼寧
01.27 北京 VS 八一
01.27 浙江 VS 恒大

第二十二輪
02.03 江蘇 VS 上海
02.03 北京 VS 遼寧
02.03 浙江 VS 八一
02.03 天津 VS 恒大

2017 - 2018 意大利女排甲組聯賽 第十二輪 賽果

12.26 23:00 Pesaro 3 : 1 Filottrano      (23:25 25:14 25:18 25:23)
12.27 00:00 Bergamo 3 : 0 Grima Legnano  (25:20 25:19 25:23)
12.27 00:00 Busto Arsizio 0 : 3 Novara    (22:25 20:25 24:26)
12.27 00:00 Conegliano 3 : 1 Casalmaggiore (25:15 24:26 25:21 25:14)
12.27 00:00 Monza 3 : 0 Firenze       (25:20 25:20 25:15)
12.27 00:00 Scandicci 3 : 0 Modena     (25:23 25:14 25:19)

2017 - 2018 意大利女排甲組聯賽 第十二輪 過後排名

女排排超進入第二階段
浙江引入 林莉 同 鄭益昕
北汽引入 王夢潔 同 楊涵玉

俄超第 11 輪
Kazan 主場 3 比 1 復仇 Moscow
比分係 25:19 27:25 17:25 25:16

現時 Kazan 10 勝 1 負俄超排名第一 , Moscow 9 勝 2 負俄超排名第二
俄超常規賽將在 2 月 11 日完結

而喺早前嘅俄羅斯盃 , Kazan 最後奪得冠軍 , 恭喜恭喜

土耳其女排甲組聯賽公布左 第 12 至 19 輪嘅賽程 , 以下係 5 大豪門對陣時間表

01.07 19:00 Fenerbahce VS Bursa
01.18 00:00 Eczacibasi VS Galatasaray
01.20 22:00 Galatasaray VS VakifBank
01.28 19:00 Fenerbahce VS Galatasaray
02.03 22:30 Bursa VS Galatasaray
02.04 22:00 VakifBank VS Eczacibasi
02.11 22:00 Eczacibasi VS Fenerbahce
02.14  TBA  VakifBank VS Fenerbahce
02.18  TBA  Eczacibasi VS Bursa
02.25  TBA  Bursa VS VakifBank

崔 JJ 鬧隊員真係第一次聽到

2017 - 2018 中國男排超級聯賽 常規賽 第十輪 賽果

12.31 14:00 B 江蘇 3 : 0 河南  (28:26 25:21 25:22)
12.31 15:30 A 八一 0 : 3 上海  (18:25 23:25 19:25)
12.31 15:30 A 山東 3 : 0 河北  (25:23 25:20 25:22)
12.31 15:30 A 天津 3 : 0 湖北  (25:19 25:19 26:24)
12.31 15:30 B 北京 3 : 0 深圳  (25:18 25:16 25:17)
12.31 15:30 B 福建 0 : 3 四川  (18:25 12:25 14:25)

2017 - 2018 中國男排超級聯賽 常規賽 第十輪 過後排名

A 組
1. 上海金色年華 - 7 勝 1 負 - 21
2. 浙江體彩 - 6 勝 2 負 - 19
3. 八一盈冠 - 6 勝 2 負 - 15
4. 山東體彩 - 6 勝 3 負 - 19
5. 河北 - 2 勝 7 負 - 8
6. 天津 - 2 勝 8 負 - 5
7. 湖北 - 1 勝 7 負 - 3

B 組
1. 北京汽車 - 9 勝 0 負 - 26
2. 廣東深圳國體 - 6 勝 2 負 - 17
3. 江蘇 - 5 勝 4 負 - 15
4. 四川 - 4 勝 4 負 - 13
5. 河南 - 3 勝 6 負 - 10
6. 福建師範大學 - 2 勝 7 負 - 6
7. 遼寧 - 1 勝 8 負 - 3

2017 - 2018 女排意大利盃 半準決賽 第二輪 賽果

12.31 03:30 Conegliano 2 : 3 Firenze   (27:29 27:29 26:24 25:21 8:15) [積分 - 4 : 2]
12.31 03:30 Novara 3 : 0 Pesaro     (25:20 25:17 25:18) [積分 - 3 : 0]
12.31 03:30 Scandicci 3 : 2 Monza    (25:13 25:16 19:25 26:28 15:13) [積分 - 2 : 4]
12.31 04:00 Busto Arsizio 3 : 1 Modena  (26:24 24:26 25:21 25:14) [積分 - 4 : 2]

恭喜曬 Conegliano , Novara , Monza 同埋 Busto Arsizio 晉級 4 強
Conegliano 2 : 3 Firenze 呢場貌似幾精彩 , 得閒會睇返

女排意大利盃準決賽會喺香港時間 2 月 17 日晚上 10 點舉行
唔知係咪暫定呢 ? 希望唔係啦

四強對陣係
Conegliano VS Busto Arsizio
Novara VS Monza

唔通決賽又係 Conegliano VS Novara
希望係啦 , 佢地兩隊對起黎真係好有睇頭

北汽 ... 唔知聽日可唔可以贏到江蘇呢
我覺得自己嘅心臟都幾好 , 北汽輸到咁樣都照樣支持佢地

同埋黎到八強 , 既然兩隊深圳隊都喺到 , 都希望打贏一場係一場
最近八一男籃因為隸屬關係嘅轉化 ... (唔知咩黎 , 遲 D 研究一下 ...)
所以下年唔會有八一男籃隊 ...
亦都因為咁樣 , 八一男女排下屆開始可能唔會再出現喺排球場上面
姐係可能深圳又得返一個主場了
希望今屆八一打入四強啦

同埋唔知其實有幾多人有睇恒大嘅主場 , 我諗應該無
唔知點解聽到 DJ 幾乎全場都用廣東話幫球員加油同打氣覺得莫名奇妙嘅感動
希望黎緊可以再去一次深圳主場

男排排超升班馬廣東深圳計劃引入第 3 外援 !!!

估唔到仲會有諗住買人 , 仲以為應該會引內援 , 例如書涵
而且廣東隊嘅成績都有 D 意想不到 , 半主力都係第一次打聯賽嘅新人
竟然打出 6 勝 2 負嘅佳績 , 而且輸左嘅兩場都係輸比北汽

第一階段拎到小組第二應該唔係難事 , 後面嘅賽程應該會好 D
希望可以如願以 4 勝 2 負 , 最好拎住 12 分入第二階段
為四強奠定基礎 , 咁樣我可以入場睇準決賽啦 , 呵呵呵

希望男排四強係 北汽 上海 深圳 山東
山東比八一雙殺 , 晉級四強有難度 , 希望繼續加油

2017 - 2018 中國女排超級聯賽 常規賽 第十五輪 賽果

01.02 19:30 江蘇 1 : 3 北京  (21:25 23:25 26:24 21:25)
01.02 19:30 遼寧 3 : 1 浙江  (25:19 16:25 25:18 25:23)
01.02 19:30 天津 3 : 0 八一  (25:20 25:19 25:23)
01.02 19:30 恒大 1 : 3 上海  (20:25 25:23 14:25 10:25)

2017 - 2018 中國女排超級聯賽 常規賽 第十五輪 過後排名
1. 上海光明優倍 - 6 勝 1 負 - 18
2. 江蘇中天鋼鐵 - 5 勝 2 負 - 14
3. 遼寧廣電沙鷗 - 5 勝 2 負 - 15
4. 天津渤海銀行 - 5 勝 2 負 - 13
5. 八一深圳 - 3 勝 4 負 - 9
6. 浙江嘉善西塘古鎮 - 3 勝 4 負 - 9
7. 北汽紳寶 - 1 勝 6 負 - 5
8. 廣東恒大 - 0 勝 7 負 - 1

2017 - 2018 中國女排超級聯賽 常規賽 第十五輪 賽果

01.02 19:30 江蘇 1 : 3 北汽 (21:25 23:25 26:24 21:25)
第 1 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 21 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 5 : 8 | 10 : 16 | 23 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 4 : 8 | 16 : 15 | 26 : 24 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 5 | 16 : 15 | 21 : 25 | 1 : 3

首發
江蘇
大主 - 2. 張常寧 | 小主 - 9. 許若亞
大副 - 10. 姜倩雯 | 小副 - 11. 王辰玥
接應 - 16. 龔翔宇
二傳 - 6. 刁琳宇
自由人 - 8. 陳展

北汽
大主 - 5. 劉曉彤 | 小主 - 1. 任凱懿
大副 - 10. 楊涵玉 | 小副 - 6. 張宇
接應 - 8. 曾春蕾
二傳 - 2. 陳馨彤
自由人 - 14. 王夢潔

江蘇 1.16 : 4.50 北京
3:0 - 2.10 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 6.00
0:3 - 15.00 | 1:3 - 13.00 | 2:3 - 11.00

01.02 19:30 遼寧 3 : 1 浙江 (25:19 16:25 25:18 25:23)
第 1 局 - 8 : 3 | 16 : 13 | 25 : 19 | 1 : 0
第 2 局 - 5 : 8 | 10 : 16 | 16 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 4 | 16 : 12 | 25 : 18 | 2 : 1
第 4 局 - 5 : 8 | 15 : 16 | 25 : 23 | 3 : 1

首發
遼寧
大主 - 10. 段放 | 小主 - 3. 李曼
大副 - 17. 李瑷彤 | 小副 - 2. 顏妮
接應 - 1. 王美懿
二傳 - 8. 丁霞
自由人 - 15. 宮美子

浙江
大主 - 8. 李靜 | 小主 - 3. 蔣虞曉
大副 - 15. 鄭益昕 | 小副 - 12. 楊舟
接應 - 6. 朱悦洲
二傳 - 4. 王娜
自由人 - 1. 林莉

遼寧 1.83 : 1.83 浙江
3:0 - 5.50 | 3:1 - 4.75 | 3:2 - 5.00
0:3 - 5.50 | 1:3 - 5.00 | 2:3 - 5.00

01.02 19:30 天津 3 : 0 八一 (25:20 25:19 25:23)
第 1 局 - 4 : 8 | 16 : 15 | 25 : 20 | 1 : 0
第 2 局 - 7 : 8 | 16 : 13 | 25 : 19 | 2 : 0
第 3 局 - 4 : 8 | 16 : 15 | 25 : 23 | 3 : 0

首發
天津
大主 - 1. 李盈瑩 | 小主 - 14. 陳麗怡
大副 - 15. 王媛媛 | 小副 - 6. 王寧
接應 - 7. 楊藝
二傳 - 16. 姚迪
自由人 - 10. 劉立雯

八一
大主 - 5. 劉晏含 | 小主 - 1. 王雲蕗
大副 - 8. 袁心玥 | 小副 - 6. 高意
接應 - 11. 歐陽茜茜
二傳 - 2. 周妤婕
自由人 - 17. 黃柳燕

天津 1.30 : 3.40 八一
3:0 - 2.87 | 3:1 - 3.60 | 3:2 - 5.00
0:3 - 10.00 | 1:3 - 8.50 | 2:3 - 7.50

01.02 19:30 恒大 1 : 3 上海 (20:25 25:23 14:25 10:25)
第 1 局 - 6 : 8 | 16 : 14 | 20 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 6 | 14 : 16 | 25 : 23 | 1 : 1
第 3 局 - 7 : 8 | 11 : 16 | 14 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 3 : 8 | 6 : 16 | 10 : 25 | 1 : 3

首發
恒大
大主 - 2. 栗堯 | 小主 - 10. Yaneva
大副 - 14. 劉亞男 | 小副 - 19. 王馨瑤
接應 - 1. 陳佩妍
二傳 - 6. 郁佳睿
自由人 - 12. 龔靜

上海
大主 - 10. 金軟景 | 小主 - 5. 張軼嬋
大副 - 15. 馬蘊雯 | 小副 - 2. 張鈺倩
接應 - 8. 張磊
二傳 - 18. 米楊
自由人 - 1. 王唯漪

恒大 5.00 : 1.14 上海
3:0 - 17.00 | 3:1 - 13.00 | 3:2 - 12.00
0:3 - 2.00 | 1:3 - 3.40 | 2:3 - 6.50

本來北汽可以贏 3 比 0 嘅波
比陳馨彤嘅傳波送返出去 ... 咁嘅一傳質量都傳背飛 ...

恭喜北汽 終於贏啦

01.02 19:30 江蘇 1 : 3 北京  (21:25 23:25 26:24 21:25)
01.02 19:30 遼寧 3 : 1 浙江  (25:19 16:25 25:18 25:23)
01.02 19:30 天津 3 : 0 八一  (25:20 25:19 25:23)
01.02 19:30 恒大 1 : 3 上海  (20:25 25:23 14:25 10:25)

2017 - 2018 中國女排超級聯賽 常規賽 第十五輪 過後排名
1. 上海光明優倍 - 6 勝 1 負 - 18
2. 遼寧廣電沙鷗 - 5 勝 2 負 - 15
3. 江蘇中天鋼鐵 - 5 勝 2 負 - 14
4. 天津渤海銀行 - 5 勝 2 負 - 13
5. 八一深圳 - 3 勝 4 負 - 9
6. 浙江嘉善西塘古鎮 - 3 勝 4 負 - 9
7. 北汽紳寶 - 1 勝 6 負 - 5
8. 廣東恒大 - 0 勝 7 負 - 1

江蘇隊無左惠隊長真係唔得,寶寶和小宇宙得分總和竟然不敵細劉和大花蕾. ...
universal 發表於 2018-1-3 11:47
小惠唔喺到事小 , 反正今年唔走下年或者至少兩年內都會走
但蔡斌嘅用人真係有問題
你話如果以上個賽季嘅情況 , 江蘇未拎過冠軍 , 所以全程都用強陣 , 常規賽同季後賽都想拎好成績可以理解
最後如願奪冠 , 黎到新一年 , 隊伍嘅人員變啦 , 核心走左新隊員加入 , 係咪喺執行嘅模式上面都應該有變化呢

舊年寶寶同小宇都勞動左一整年 , 小傷一定有 , 係咪應該要比佢地休息嘅機會
而且一個聯賽前已經受傷 , 另一個打比賽時候受傷 , 但係跟住佢兩個後面打弱隊依然場場首發
黎到 8 強賽 , 佢地肯定無休息機會  
而上一輪打北汽 , 同再上一輪打恒大 , 好明顯睇得出佢彈跳有明顯下降

贏波算正常 , 本身江蘇係強於北汽 , 加上打主場
但而家輸波 , 好明顯係狀態唔好 , 其中嘅原因就係核心有傷未有得到休息
季前賽比一個鍛練替補嘅機會同埋比主力休整嘅機會你都唔用
而家一黎就輸 , 當然入 4 強仲係形勢大好
但主力咁嘅狀態 , 又唔比一 D 有潛力嘅替補上場
去到再後面關鍵比賽 , 蔡斌你可以點樣同人鬥 ???

寶寶再係咁用落去我都唔知今年壓軸既世錦賽點算
另一方面丁霞果邊又係咁 ...
Wonders 發表於 2018-1-3 17:48
丁霞嗰邊情況更慘 ...有個咁嘅教練唔使指意有得抖
第一階段最後兩輪打福建
已經確定對方唔會出線之下
仲係用丁霞 ... 後面有孫海平咁有潛力嘅二傳都唔用 ...

每年遼寧開局都好勁
前面 6 連勝最後都可以入唔到四強
原因好明顯
就係因為趙勇死用同一班人唔用替補
搞到每個賽季都高開低走
全運會小組首名出線最後連獎牌都無
每次成績都係一般般亦說明佢嘅執教能力真係唔多掂

今次遼寧即使入到 4 強
我諗最後都係第三第四

除左江蘇遼寧之外 , 天津浙江嘅情況都係一樣
李盈瑩咁後生已經用得咁盡
去到後面體能肯定透支
浙江雖然死用同一班人 , 但如果有隊員唔得都係會換走嘅

寶寶今個賽季因為咁嘅情況
我真係睇唔到有咩進步
包括小宇小刁都係
王辰玥舊年係最佳攔網
但今年攔網完全大倒退
當然本身我都唔覺得佢攔網好好
但全隊比舊年黎講真係無進步
咁嘅水平 ... 唔敢諗世錦賽佢地會點樣

喺到都想表揚一下另外 4 隊嘅教練
八一雖每場主力都一樣
但起碼去到後面都會比替補發揮
恒大用全新陣容
大家都有得出場打
方岩嘅水平亦都真係可以嘅

北汽一出問題都會有變化
雖然佢嘅換人有待相榷
而且真係會保護隊員
所以北汽年年成績唔好都會選擇支持

今年真係覺得上海係最好嘅俱樂部
隊內氛圍好 , 又保護隊員 , 又有輪換
打弱隊係唯一一隊會肯用替補上黎打
中國聯賽真係無邊隊有咁嘅魄力
所以今季支持上海奪冠 !!!

某部分地方隊教練個個都想贏怕輸
國家隊果個執行教練都係一樣 之前對三四流都要全主力首發 {:1 ...
Wonders 發表於 2018-1-3 19:59
比賽嘅用人都要睇實際情況大冠軍盃打南韓全主力係因為轉左賽區
隊員需要適應一下新場地
預選賽就一定係主力去打
無理由要替補去幫主力去爭入場劵
然後替補無份打世錦賽
咁樣都唔 make sense
所以安導已經算係合理安排
起碼全年嘅比賽 , 大家都有得打
但係再深入嘅環節就真係唔多掂啦

但國家隊同聯賽係兩樣野
國家隊比賽時間短 , 節奏好快好緊湊
聯賽賽程長 , 節奏唔快亦都未算緊湊
得益於呢一點 , 球隊可以去通過呢 D 比賽去磨合陣容
所以地方球真係無藉口唔去做呢樣野
而且國家隊比賽咁密集都做到輪換陣容 ....

再睇遠 D , 銀行 E 家 費內 GALA 甚至 科內 Novara
邊一隊球隊係 7 人打到底
所以所謂排超其實就好似林丹話齋 , 咁嘅質素咁樣嘅水平請問超在哪 ?

2017 - 2018 中國男排超級聯賽 常規賽 第十一輪 賽果

01.04 19:30 A 上海 3 : 0 浙江  (25:18 25:22 25:13)
01.04 19:30 A 八一 3 : 0 天津  (25:8 25:22 25:15)
01.04 19:30 A 河北 2 : 3 湖北  (24:26 25:20 19:25 25:20 11:15)
01.04 19:30 B 四川 3 : 2 遼寧  (23:25 18:25 25:20 28:26 15:13)
01.04 19:30 B 河南 3 : 0 福建  (25:20 25:23 25:15)
01.04 19:30 B 深圳 0 : 3 江蘇  (13:25 23:25 23:25)

2017 - 2018 中國男排超級聯賽 常規賽 第十一輪 過後排名

A 組
1. 上海金色年華 - 8 勝 1 負 - 24
2. 八一盈冠 - 7 勝 2 負 - 18
3. 山東體彩 - 6 勝 3 負 - 19
4. 浙江體彩 - 6 勝 3 負 - 19
5. 湖北 - 2 勝 7 負 - 5
6. 河北 - 2 勝 8 負 - 9
7. 天津 - 2 勝 9 負 - 5

B 組
1. 北京汽車 - 9 勝 0 負 - 26
2. 廣東深圳國體 - 6 勝 3 負 - 17
3. 江蘇 - 6 勝 4 負 - 18
4. 四川 - 5 勝 4 負 - 15
5. 河南 - 4 勝 6 負 - 13
6. 福建師範大學 - 2 勝 8 負 - 6
7. 遼寧 - 1 勝 9 負 - 4

我都幾唔同意大部分嘅睇法哈哈…因為聽落有d高估左中國排超同教練嘅實力。上海肯用替補應該純粹因為主 ...
skyhorse1111 發表於 2018-1-5 01:33
遼寧就真係同意,副攻二傳明明有ok嘅替補都唔用多d,中國隊仲要靠顏妮丁霞打世錦賽lol,不過話時話,佢地 ...
skyhorse1111 發表於 2018-1-5 02:01
唔緊要 難得有得討論 當然中國嘅呢班教練除左方岩之外
其實都係唔合格
主要佢地嘅技戰術打法仲有思想等等方面都好落後 ...

而 Jenny 同佢地唔同嘅係具有國際視野
仲有對球隊有一個長遠嘅目光
無論球員係強係弱或者係老係少
其實都需要比機會球員去發揮同進步
同意培養自家隊員係必須嘅
而且仲要真真正正比一個實戰上場嘅機會佢地
所以我拋開左佢地球隊嘅水平
暫時以佢地嘅輪換程度去評價佢地

恒大做到 , 上海做到 , 八一都可以
北汽唔洗講佢地上頭絕對係急功近利
自己唔培養隊員
有潛力嘅隊員又唔好好培養
但起碼打弱隊嘅時候替補係真係有上場機會

王美懿確實係趙勇比機會佢
而家佢一傳都好穩陣
其他兩位都有進步

其他三隊就唔多提啦
因為我都係覺得輪換真係好重要
尤其係聯賽
賽程長 , 去到賽後賽賽程密集 , 難度亦都增大
所以喺季前賽喺 體能上 , 戰術上 甚至係成績上 都需要一個好好嘅準備先可以喺季後賽發揮出高水平

有一年北汽男排為左加強主力嘅配合同默契
不惜一切將 7 個主力由頭打到底
結果最後比上海逆襲拎左冠軍
當然輸波有好多原因啦
但喺呢場比賽隊員嘅狀態好明顯同季前賽相比下降唔少
主力前面去得太盡搞到有傷病
替補出黎嘅隊員都難以發揮
就因為季前賽連上場嘅機會都無
反觀上海喺後面準備得好足
將最好嘅狀態留到最後
呢場比賽之後都令到好多人討論
之後幾個賽季北汽男排都改變策略
強調板凳嘅重要性

2017 - 2018 中國女排超級聯賽 常規賽 第十六輪

01.06 15:30 江蘇 3 : 1 浙江 (17:25 25:18 25:15 25:16)
第 1 局 - 4 : 8 | 15 : 16 | 17 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 2 | 16 : 10 | 25 : 18 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 3 | 16 : 10 | 25 : 15 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 5 | 16 : 13 | 25 : 16 | 3 : 1

首發
江蘇
大主 - 2. 張常寧 | 小主 - 19. 楊雯錦
大副 - 10. 姜倩雯 | 小副 - 11. 王辰玥
接應 - 16. 龔翔宇
二傳 - 6. 刁琳宇
自由人 - 8. 陳展

浙江
大主 - 8. 李靜 | 小主 - 3. 蔣虞曉
大副 - 15. 鄭益昕 | 小副 - 12. 楊舟
接應 - 6. 朱悦洲
二傳 - 4. 王娜
自由人 - 1. 林莉

江蘇 1.30 : 3.40 浙江
3:0 - 3.10 | 3:1 - 3.40 | 3:2 - 4.75
0:3 - 12.00 | 1:3 - 8.50 | 2:3 - 7.00

2017 - 2018 中國女排超級聯賽 常規賽 第十六輪

01.06 15:30 八一 3 : 2 上海 (25:22 18:25 23:25 25:16 15:11)
第 1 局 - 7 : 8 | 14 : 16 | 25 : 22 | 1 : 0
第 2 局 - 2 : 8 | 11 : 16 | 18 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 8 : 4 | 16 : 14 | 23 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 1 | 16 : 6 | 25 : 16 | 2 : 2
第 5 局 - 5 : 2 | 10 : 8 | 15 : 11 | 3 : 2

首發
八一
大主 - 5. 劉晏含 | 小主 - 1. 王雲蕗
大副 - 8. 袁心玥 | 小副 - 6. 高意
接應 - 11. 歐陽茜茜
二傳 - 2. 周妤婕
自由人 - 17. 黃柳燕

上海
大主 - 10. 金軟景 | 小主 - 5. 張軼嬋
大副 - 15. 馬蘊雯 | 小副 - 2. 張鈺倩
接應 - 8. 張磊
二傳 - 18. 米楊
自由人 - 1. 王唯漪

八一 3.00 : 1.36 上海
3:0 - 11.00 | 3:1 - 8.00 | 3:2 - 6.50
0:3 - 3.25 | 1:3 - 3.50 | 2:3 - 4.75