返回列表 發帖

Shout n' Cry - Robynn & Kendy

單選投票, 共有 43 人參與投票
74.42% (32)
9.30% (4)
4.65% (2)
2.33% (1)
9.30% (4)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: Shout n' Cry
主唱: Robynn & Kendy

派台日期: 2017-6-2

曲:Robynn & Kendy / T-ma
詞:林寶
編:T-Ma
監:T-Ma / Edward Chan

深夜了 不捨得進睡
手機裡 纏著號碼掛念誰
天亮了 忍得到眼淚
新聞裡 為何又播著雨水

未了的工作
隨人浪逐個站與車轉駁
幾多看不破
情感到處在流浪 而委屈心裡亂晃
儲下無助

So please just cry please just cry
So please just cry please just cry just cry
難得可一次大嗌
再別捱壞 So please just cry

哭盡了 把一堆破壞
都宣泄 原來悶氣這樣排
很妙了 聲帶多偉大
多少結 其實用氣量去解

或這種釋放
場合亦大概沒法講洽當
街燈擦身過
求得派對便遊樂 而不歡可醉著講
一杯喝光

So please just cry please just cry just cry
難得可一次大嗌
再別捱壞So please just cry

如你我漸痛入懷
(跌跌碰碰多費解 愛愛痛痛都痛快)
徘徊在或喊或笑的邊界
Yea 人悲歡都要盡嗌 這樣怪 才愉快 才愉快
(跌跌碰碰多費解 也要痛快)
誰又顧自拍狀態 please just cry

Just Shout and Cry
(跌跌碰碰多費解 也要痛快)
行李愈重愈要輕快 仍得偏偏笑住嗌
再別捱壞So please just cry

覺得係拎something just like this做ref
格局似 chorus段編曲都幾似下

片尾有jessie j?

覺得係拎something just like this做ref
721AXA 發表於 2017-6-3 16:34

十分同意

如果MV畫面營造既力度,氛圍係10/10, 我覺得佢地既聲線只係去到6/10。

721AXA 發表於 2017-6-3 16:34

都太明顯
不過都好聽geh

1) 旋律一般, 比以前D 歌悶好多
2) 把聲&演繹毫無型格, 想行歐美POP 風格,但同以前唱法一樣, 基本上佢
地唱咩歌都同一處理方法, 唔MATCH
3) 香港MIXING垃圾到爆, 感覺好嘈好不協調, 外國MIXING有層次有空間感,香港
典型垃圾K 歌式MIXING,幾樣樂器+人聲鬥嘈, 冇層次感好平面,樂器質感+節奏欠變
化,  聽四分鐘基本上條條TRACK既樂器由頭到尾都係彈來彈去差唔多

香港樂壇而家做呢類個永遠都唔會HIT, 因為混音差, 編曲未達水平, 演繹方面亦CARRY唔到

首先楊淇真係好樣衰 Robynn同Kendy都靚過佢唔少
而且佢地去做MV主角 故事會smooth D

演繹係首歌最大問題 R&K唱唔到首歌需要既power
就算編曲已經無去到好盡 但R&K依然唱得太弱 結果感覺不痛不癢

其實佢地既聲線真係唔係咁大potential
雖然不斷試新曲風 但大部份效果都係麻麻
咁不如唱返最擅長既曲風算啦

^唔係冇POTENTIAL, 而係冇咁既實力就真, 首歌根本超越左佢地既能力, 高潮個
度高音E喎, 佢地點可能上到有POWER, 一定要混聲練得咁上下先唱到power, 你叫香港而家班女歌手唱, 唱到既應該唔超過5個

^唔係冇POTENTIAL, 而係冇咁既實力就真, 首歌根本超越左佢地既能力, 高潮個
度高音E喎, 佢地點可能上到 ...
hkchart 發表於 2017-6-7 09:38

今次我有少少唔同意
照計編曲同和音應該可以幫到成件事
即係好似Ellie Goulding 把聲咁弱雞
如果mix 番把幾把雄厚既和音墊底
都可以令Like Me Like You Do 副歌部分有氣勢好多
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

今次我有少少唔同意
照計編曲同和音應該可以幫到成件事
即係好似Ellie Goulding 把聲咁弱雞
如 ...
matthew1990 發表於 2017-6-7 09:39

香港編曲&MIXING 既水準唔整衰首歌已經偷笑, 仲好講話救弱雞VOCAL
而且ELLIE GOULDING 一定唔會高潮位玩越級挑戰高音E, 唔明香港D 監製要HEA到咩程度, 咁既VOCAL都收貨

香港編曲&MIXING 既水準唔整衰首歌已經偷笑, 仲好講話救弱雞VOCAL
而且ELLIE GOULDING 一定唔會 ...
hkchart 發表於 2017-6-7 10:02

香港人真係好鍾意好落力咁踩低香港音樂 hehehehe

^ 洗鬼落力咩, 小學生都識批評香港樂壇, 連D 樂壇前輩都踩埋一份, 根本就係
個樂壇HEA到D 人都忍唔住出黎插, 連基本專業既野都做唔好, 真係勁既, 你點踩同時都會有
一大班人撐

^ 洗鬼落力咩, 小學生都識批評香港樂壇, 連D 樂壇前輩都踩埋一份, 根本就係
個樂壇HEA到D 人都忍唔住出 ...
hkchart 發表於 2017-6-7 12:12

個班聽 KPOP 嘅小學生都可以做指標

賴爽 發表於 2017-6-7 12:15

大把行內前輩已經係指標啦, 衰得離譜既, 道理同睇住個殘障人士學跳芭蕾舞咁,  細路都睇得出佢唔掂,

轉Style 試新野黎講3首都啱我口味

賴爽 發表於 2017-6-7 12:15

你都聽k pop架喎

Btw我覺得首歌幾好聽喎,起碼唔悶先

你都聽k pop架喎

Btw我覺得首歌幾好聽喎,起碼唔悶先
Lewis 發表於 2017-6-8 07:47

Shit 我係老屎忽,唔好拎鍾意 GFRIEND/TWICE 個啲同我比 Please lol

其實香港歌製作水平係有不足
聽下負面評價都係好
學范徐麗泰話齋 有則改之 無則自勉
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

負攝石好d

無敵正好多

今年三隻新曲風新歌
我都係留同樣嘅comments:佢哋作嘅曲真係好唔掂

其實如果個編曲唔係咁刻意學chainsmokers個drop
我覺得都幾好聽
好聽過佢地之前果D小清新風格 及 頭兩plug

今年RK正能量爆發
47. Bring Him Home
week20
1 . per se 也許沒有未來神