返回列表 發帖
次次聽都諗起與蝶同眠
Lewis 發表於 2017-6-14 08:46

的確有d似容祖兒會唱的歌
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

次次聽都諗起與蝶同眠
Lewis 發表於 2017-6-14 08:46

第一次聽已經覺,個鼓同後面堆拉雞好carl叔叔
反而一啲都唔似浮誇嗰隻妖
Mag x Carl真係次次都冇失手

愈聽愈正,值今年十大

都仲係覺得一般
聽多幾次睇下點
John 發表於 2017-6-8 22:52

真係吾明點解D人捧到甘高

華納有咩作品, 音樂配套特別好? lol mag 呢兩隻班底同大公司無異 or even better
華納係MV/artwork好 ...
721AXA 發表於 2017-6-14 01:05

華納係碼唔會n世先出得一首歌呀~~

同意樓上話值十大。淨係個編曲已好得。

Mag喺嘉姐個訪問度話今年同Carl叔叔呢個project總共有三首歌。第二plug會係貼地慢歌。

呢首絕對有驚喜 值十大
不過佢無公司 903會唔會播上好高ap 都未知

Mag喺嘉姐個訪問度話今年同Carl叔叔呢個project總共有三首歌。第二plug會係貼地慢歌
thecool123 發表於 15/6/2017 23:56

咁講似係食糊歌

奇怪真係唔錯
不過mixing得麻麻
後面既鼓聲壓得太扁

咁講似係食糊歌
XYZZY 發表於 2017-6-18 13:31

歌都未聽就知似係食糊歌?

首歌係正
但唔知點解同小巧一樣都係唱唔好呢類暗黑歌
但都係5分

首歌係正
但唔知點解同小巧一樣都係唱唔好呢類暗黑歌
但都係5分
elliott1993 發表於 2017-6-19 10:55

首歌係好正, 5分. Not sure which 現在活躍的香港女歌手 could handle this song better?

It's much easier to think of 台灣女歌手唱好黑暗歌 (A-mei, 許哲珮, 黃美珍, 詹雯婷, 紀家盈 just to name a few), and hard to think of many 香港女歌手...... maybe 王若琪 or 何超儀 but their vocals are too weak; maybe 李卓庭, 龍小菌, but they hardly produce any new music nowadays; maybe 關淑怡, but the arrangement of the song has to be more 迷幻. CK 陳思祺 (2007 一碟歌手) could've been the one?

首歌係好正, 5分. Not sure which 現在活躍的香港女歌手 could handle this song better?

It's much eas ...
boy4dudes 發表於 2017-6-19 22:47

Carl叔叔ig都話Mag係一個有天份,聲音有力量的女子
怪獸一族

咁肯定冇啦。大把女歌唱自己平常D歌都危危乎。

另外,一個女歌手唔去計算你buy唔buy,有冇click rate, 話知你,鍾意唱咩就玩盡佢,呢樣我like。

越聽越正,係份詞差小小
好中意甘有爆發力的Mag,好似光源甘

It's much eas ...

咁肯定冇啦。大把女歌唱自己平常D歌都危危乎。

另外,一個女歌手唔去計算你buy唔buy,有冇click rate, 話 ...
rainbowdash 發表於 2017-6-20 00:03

Maybe gin lee

Maybe gin lee
kayzzz 發表於 2017-6-24 14:31

容祖兒
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

撑佢做女铜,独立音乐系需要支持
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

撑佢做女铜,独立音乐系需要支持
kenny211 發表於 2017-6-25 10:15

今年佢仲有2首歌會出...如果要做女銅就一定要903 好BUY佢既歌先得...金銀都一定有人選了...銅...要睇2個因素...公司同埋DJ既喜愛程度

聽落一般,唔算突出

除左MV 都唔知有邊part 似浮誇
47. Bring Him Home
week20
1 . per se 也許沒有未來神

一開始听唔錯,依加成日听覺得好噪好煩

奇怪星期六會在J2 勁歌 首次電視上演出

聽落一般,唔算突出
stephybest 發表於 2017-6-27 13:19

編曲係今時今日算sharp,但vocal 吾掂,把聲同音樂無咩共鳴,失望

其實阿Mag個sweet spot係佢D假音,聽番《第二次初戀》同《光源》最後D假音真係聽出耳油,《奇怪》得叫喊,唱得太過over左。
I talk a lot of BS.

其實阿Mag個sweet spot係佢D假音,聽番《第二次初戀》同《光源》最後D假音真係聽出耳油,《奇怪》得叫喊, ...
angelicdestiny 發表於 2017-7-7 07:34

用咩聲要睇咩歌同咩主題啫,「奇怪」呢D歌要用強悍同powerful嘅聲先啱數,我覺得Mag今㳄恰到好處。

Mag喺嘉姐個訪問度話今年同Carl叔叔呢個project總共有三首歌。第二 ...
thecool123 發表於 2017-6-15 23:56

咩叫貼地慢歌?加埋悬崖花可以出隻4首歌ep嗎

自己做歌係自由d嘅
而比較佢同許廷鏗自主製作既歌
明顯林欣彤音樂上更有野心 華納未必滿足到佢 ...
John 發表於 2017-6-14 08:58

許生係想穩間可以攞叱咤奬的公司就真

阿mark 發表於 8/7/2017 08:31

估係«百姓»嗰類

阿mark 發表於 2017-7-8 08:31

佢話係"易入口"嘅歌。語氣似乎暗示係一首舒情慢歌。

聽左好多次都仲係覺得佢唱呢首個vocal夠放但係唔夠拆 不過火侯都算咁上下 同埋嫌最尾個'後'字收得太短. anyway like the song style. 4分!

不過覺得佢唱暗黑比小巧handle得更好.

其實阿Mag個sweet spot係佢D假音,聽番《第二次初戀》同《光源》最後D假音真係聽出耳油,《奇怪》得叫喊, ...
angelicdestiny 發表於 2017-7-7 07:34

第二次初戀呢類歌,有生之年都應該唔會再有

最近Mag呢首奇怪真係可以同兩溝,藍血人 撈埋一齊聽

新城同tvb 已冠