返回列表 發帖

[原創分享] 「隱姓埋名」只會讓更多罪名埋沒愛

https://soundcloud.com/cwing1211/wkanvtexhan4

隱姓埋名

作曲:C.WING
作詞:C.WING

妳是瑪麗還約翰 如何稱呼都只不過是軀殼
原來思想應該安置在蛋殻 破損了的我怯慌
你是彼得還芳芳 如何卑躬屈膝為活著迷惘
受盡冷嘲流著冷汗為熱諷淚已哭乾
誰令你自己變得討厭就撒謊

#誰抹殺了亮光 誰又製造了安舒的網
用作區分正經跟怪異不交往
吃喝後同樣需泄放 那跳動來自獨有心臟
難道與別不過皆因有出錯
誰沒友善眼光 誰清算著那扭曲的鋼
若你帶著那恨意難達到天堂
玩弄他的慘況 人人在大鳴大放
遺下傷者不死繼續茁壯

你被教育成盼望 為何嘴巴這麼不懂得收放
拿來攻擊天生早注定臉龐 勝出那可有軟糖
你被設定成寄望 為何日日夜夜漸漸地淪喪
謾罵裡清拆「異托邦」 望未來是個苦況
誰令愛沒於廢墟中變得骯髒

Repeat #

你是數字還記號  如何清高都只不過待虛耗
罪人應該都給封印在天牢 你卻不知道

------------------------------------------

其實寫完呢首歌既時候已經好好好好好鐘意
於是錄好左個完整版本
雖然只係demo,但都好想俾多啲人聽到自己寫既歌
因為坦白講原創歌通常都少啲人會主動去聽
第一我並唔出名未必有動力去聽我既原創歌
第二人始終對未知既東西會害羞一點
第三聽眾未必鐘意接受新事物
但係好希望大家可以抽3-4分鐘去聽下呢首歌
作為一個創作人
最好既題材一定係來自生活
係寫過不同既情、人生、夢想、社會題材後
有時候真係唔知有咩可以再寫甚至寫得更好
係不同既社會議題上好似未寫過與性別有關
原因係一直覺得自己未夠成熟去處理
「妳是瑪麗還約翰 如何稱呼都只不過是軀殼」
現今社會一直有一種對人類約定俗成既感覺
對男性女性有著既定既形象同特質
呢啲形象又係咪真係適合套用係所有人身上
而呢啲特質又係咪異性身上唔會出現呢?
其實一直以來既教育只係教常見既顏色
世上又係咪得紅橙黃綠藍靛紫黑白灰棕色?
RGB多達16,777,216種色
點解從小我地只係接受常見色既教育
我地只係接受自以爲係常識既教育
一直以來呢個地球唔只有男性同女性
仲有雙性、跨性別等等多元性別文化
點解好多時候大眾會當佢地係怪人
甚至有人會話佢地受詛咒受懲罰等既惡毒說話
每個人都有父母生佢地生得同你不一樣又點?
我地一樣呼吸同樣既空氣吃喝同樣既食物同水一樣有心跳
點解人類要標籤佢地為異類?
「誰令你自己變得討厭就撒謊」
為左融入呢個社會而不斷說謊
為左逃避冷嘲熱諷而扮大眾接受既樣子
為左唔俾人排斥就做成討人喜歡
而你又有無真正了解過佢地既感受?
可能你會覺得佢係我邊個
點解我要顧及佢感受
咁係你嘲笑厭惡起哄叫囂既時候
其實佢又係你邊個
需要麻煩你浪費自己寶貴既時間同力氣去取笑呢?
「你是數字還記號  如何清高都只不過待虛耗」
人到一個時間必須一死
係呢個咁大既世界入面每秒都會有人離開
大多數人都係離開得靜悄悄
死後仲有幾多人記住你?我唔知
但係被嘲笑過既人可能因為你遺臭萬年
一直流傳成為別人既笑柄
要知道無論你是一個名字還是一堆號碼都不重要
重要的是尊重任何人
無論你地有相反既意見、取向、想法、宗教......
呢樣品格係需要學亦都好難學
「你是彼得還芳芳 如何卑躬屈膝為活著迷惘
受盡冷嘲流著冷汗為熱諷淚已哭乾
誰令你自己變得討厭就撒謊
誰抹殺了亮光 誰又製造了安舒的網
用作區分正經跟怪異不交往
吃喝後同樣需泄放 那跳動來自獨有心臟
難道與別不過皆因有出錯
誰沒友善眼光 誰清算著那扭曲的鋼」
希望大家可以放低一切歧視異樣既眼光看任何人
你同佢唔同唔係因為你地有幾優異
更加唔係你地有幾正常
我相信一個有血有肉既人係會痛會傷心會難受會喊
你地歧視恥笑排斥漠視過既都係人類吧?
就係你係咩人好,我覺得地球係需要大家一齊生活、改變先會變得更好
或者到而家你都未必可以接受某一群體既人
但好希望大家唔係抱住負面情緒黎嘲笑
而係用一個中立既態度去面對所有人
唔係要你成為佢地亦唔係叫你改變佢地
而係當你認為自己係大眾既一群既時候
要知道仲有班小眾好努力為住只係自己群體而努力爭取些少變化
而個啲變化係唔會令大眾變成小眾
亦唔會令自己既後代變成小眾
如果佢注定係小眾既你想點變都無用
呢個世界上仲需要好多好多中立啲去睇事情既人
係男、女;黑、白;直、攣;健康、殘障......之外其實仲有好多好多唔同既選擇
非黑即白既世界好咩?

留名跟進

搶耳喎個melody
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

支持樓主
好有心 首歌同篇文字都係

唔錯喎

舒適好似通順D?
吃喝後同樣需泄放
呢句第一次睇以為講緊排泄

雖然低音唔係好唱到 但係其實唔錯
最多剩係歌詞比到下意見 大家加油

評分人數

• KITSTON

舒適好似通順D?
吃喝後同樣需泄放
呢句第一次睇以為講緊排泄

...
RVHOCPC 發表於 2017-6-12 17:26

多謝你既意見,個句真係講緊排泄的
我知道低音係唔得左少少
希望未來會有個正式版會唱得番好
謝啦

詞同埋文案都寫得好有水準!

唱果part 都聽得人幾舒服

留名跟進

搶耳喎個melody
John 發表於 2017-6-12 15:41

支持樓主
好有心 首歌同篇文字都係
bagfgfcde 發表於 2017-6-12 17:21

唔錯喎
艾石仔 發表於 2017-6-12 17:23

多謝你地3個,我真係好用心寫呢首歌
你地鐘意就好了

詞同埋文案都寫得好有水準!

唱果part 都聽得人幾舒服
紅葉大祭司 發表於 2017-6-12 17:46

非常感謝你既讚賞
你喜歡就好了

推到有歌手唱
例如成日上cm 個d

推到有歌手唱
例如成日上cm 個d
hehehaha 發表於 2017-6-12 23:59

咁我想聽小巧唱

個曲唔錯喎有水準
係handle個range差少少
低音同最高音差少少

個曲唔錯喎有水準
係handle個range差少少
低音同最高音差少少
Frankiekiekie 發表於 2017-6-13 13:21

希望有個機會可以錄得再好啲
我寫啲歌成日個range都好大lol