返回列表 發帖
我反而幾欣賞佢有上進心,比著一般打工仔有好機會就轉工有咩出奇? 有機會點解唔把握? 有幾多員工會同老闆打 ...
Ching2015 發表於 2017-6-15 21:39

其實佢唔應該做根呢個主題,同埋日日po埋晒以前d嘢咯

其實佢唱首hehe歌真係仲易爆紅,叫"巨根 feat.1069"
Lewis 發表於 2017-6-14 22:00

featt.1069 梁文禮仲唔日播夜播~~

點解你的邏輯咁奇怪,可否返回正題,你可評論歌曲的質素,喜歡與否。今次Alfred 的根好過我的志願,由於大家都對他有期望,而根同前作類型又相近,才導致有部分支持者失望,但整體歌曲質素還是不錯,值得一聽。
hkwilliamsiu 發表於 2017-6-15 22:50

SIDE氣啦你, 死兜都冇用, 各大網上平台已經比左反應, 雷聲大雨點小,排名仲差過隻痛醒
你乜X 都話高質, 首首歌質素一定比前一首好, 搵食唔該你行埋一邊, 浪費時間

其實佢唔應該做根呢個主題,同埋日日po埋晒以前d嘢咯
阿mark 發表於 2017-6-15 23:04

咁又係,應該第一plug用痛醒會好D。

我反而幾欣賞佢有上進心,比著一般打工仔有好機會就轉工有咩出奇? 有機會點解唔把握? 有幾多員工會同老闆打 ...
Ching2015 發表於 2017-6-15 21:39

無錯,林峰個case無疑係反骨喎,TVB當年落足力捧佢,Chok都可以捧到佢金曲金,拍劇加勁歌令佢名氣同身價都暴漲,佢繼續留o係TVB視帝都應該輪到佢啦,TVB力捧係會多左人反佢,不過佢得到咁多都係利多於弊呀

有上進心唔係問題,轉工亦都唔係問題,公司對佢差,捱左好多年都無人留意的話轉工都係人之常情,因為係公司對佢唔住呀嘛。宜家佢係靠TVB谷佢先令佢上到宜家呢個位,可能903都會一直咁支持佢,不過客觀咁睇如果當初無左一堆劇集歌,佢人氣仲會唔會可以做到宜家咁高?TVB俾左咁多資源佢,到後期亦見到TVB肯俾自由佢,放手俾佢做音樂拍MV,所以佢如果只係想唱鍾意唱嘅歌,TVB都滿足到佢呀。TVB咁大間公司,巨聲仲有咁多人,TVB都唔一定要靠佢做開荒牛喎,況且TVB 14年成立星夢,許廷鏗全年唱嘅三首主題曲得護航一首係hit,吳若希越難越愛唔洗講,其他三首都街知巷聞,講開荒牛真正幫到TVB嘅其實到吳若希都未到許廷鏗啦。再者,佢星煥轉星夢時都應該知道受得TVB著數,多左曝光機會一定要受番一定程度限制架啦,你入A公司做正常都唔會一心以拎到B公司D獎為目標呱...如果佢係放眼於出面嘅世界,o係星煥終止合約,開設星夢嘅時候就應該選擇離開,因為係間公司結束,所以你絕對有權轉公司,好似Kay咁知道TVB多約束又唔洗靠TVB好自然唔入星夢。如果佢當初照入星夢係因為想效忠Herman嘅話問題就黎啦,真正對佢感恩就唔係打完齋唔要和尚,而係用星夢歌手身份拎到更好成績,其實睇佢成績嘅趨勢,尤其係903,要上到更高唔係無可能嘅事。

欣宜、Mag嘅情況又唔同,欣宜唔係TVB親生女,無受過TVB好大恩惠,對TVB黎講只係普通歌手,o係星煥(唔屬於TVB)結束時搵另一間公司無問題。Mag就TVB+EEG其實兩面都不討好,EEG唔力捧,TVB又屈在星夢歌手之下,完全無好處先無奈離開,宜家新公司under王祖藍同曾志偉,同TVB都有密切關係,總叫無離開自己嘅根。

其實以前聽佢出道訪問,講起佢參加巨聲前其實已經俾Herman睇中簽埋約,去巨聲係想吸取經驗。但係比賽規定有合約在身唔可以參加,李寶龍因為被發現有合約要被退賽,真係好想知道佢當年係咪蓄意隱瞞身份去參賽,如果係都幾不擇手段下...

其實以前聽佢出道訪問,講起佢參加巨聲前其實已經俾Herman睇中簽埋約,去巨聲係想吸取經驗。但係比賽規定有合約在身唔可以參加,李寶龍因為被發現有合約要被退賽,真係好想知道佢當年係咪蓄意隱瞞身份去參賽,如果係都幾不擇手段下...
KITSTON 發表於 2017-6-15 23:59

參加 巨聲 時,Alfred 同 Herman 冇約。
喺 巨聲 之前,Alfred 只係見過 Herman,傾過下,
後來因為要參加 巨聲,Herman 叫 Alfred 參加完先再算。
以上係 Herman 喺訪問講的。

巨聲 完左之後,Herman 同 TVB 傾 要 Alfred 嘅唱片約,都傾左成年先成事。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

參加 巨聲 時,Alfred 同 Herman 冇約。
喺 巨聲 之前,Alfred 只係見過 Herman,傾過下,
後來因為要參 ...
Bluejays 發表於 2017-6-16 00:08

原來係咁,多謝更正

無錯,林峰個case無疑係反骨喎,TVB當年落足力捧佢,Chok都可以捧到佢金曲金,拍劇加勁歌令佢名氣同身價 ...

我唔知幾多係真幾多係FF啦~不過我想講打工唔係做歌手~亦都唔好講到做歌手同打工冇咩分別~
大把歌手被公司捧紅一樣會過檔跳糟~~唔好下下講咩忘恩負義....\一間公司比唔到歌手想要既野OR理念唔一致, 走又有咩問題~
大把當紅歌手都係咁.....

仲有我仍然唔覺TVB幫過佢D咩~
鄭俊弘胡鴻鈞一樣唱好多TVB歌, 但真係你覺得佢地入到市場咩~
鄭俊弘果種都只係師奶市場, 真係聽廣東音樂既都唔會留意佢D音樂啦~
而且我都講過, 有自由做自己音樂(幾首主打)唔代表一切~
仲要係比人練住春袋先換黎少少既自由, 幾首自主主打歌又點???~
到真係出一張唱片, 由封面到內頁, 由排位都概念, 又變返不折不扣既星夢系列, 咁又係咪應該感恩。
你睇佢FB寧願POST返自己辛苦爭返黎既主打歌封套都唔POST一隻舊碟都估到佢幾唔鐘意之前出既碟啦~
點到好, 作為一個歌手(唔係藝人), 就算星夢點捧佢, 有咩機會前途, 正常都唔應該留係度~
作為一個歌手, 真係諗唔到有咩理由要留係度~
希望下一個走既係胡鴻鈞~
有人話佢唱極都係呢D題材既歌, 咁細心睇幾首都有D分別既~
又可能佢係唔單只係想做呢D題材既歌, 而係想做呢D題材既專輯呢~未比佢了一次心願~
又唔好轉會後第一首歌就判佢死刑~~

我之前都麻麻佢唱歌, 一來疑似痴利根, 二來佢把CHOK到不能既聲, 三黎佢把聲24小時都好似中氣過度聲嘶力竭咁嘈(所以比人感覺唱歌似鬧交??)
但呢幾年佢自己同其他音樂人合作, 真係睇得出佢進步左好多.....

PS:真係估唔到何生咁做音樂法都竟然有人覺得有歌手係應該留係星夢度.....

^ 唔係叫中氣過度, 係佢唔夠氣但又想學人爆, 但唔識用氣息用共鳴支撐唱響聲, 中音一味谷大聲, 所以音色唔響唔靚+嘈, 一味打天才波...比FANS/打手吹到話有唱功

其實 胡鴻鈞咪一樣同佢差晤多叫座力, 佢只不過比班網上打手/FANS/傳媒狂吹, 同埋宣傳+劇歌多, 曝光多, 比人覺得佢好紅既假像, 兩人跟本出到現實世界碟都係銷量一般, 演唱會冇市場, 胡鴻鈞更加冇傳霉狂谷, 基本上最有HIT POTENTIAL, 最商業既歌都比曬姓許, 但許唔知幾多首劇歌狂谷呢兩年得首記住忘記我ok hit, 唔好講到佢好似好有魔力, 得佢先唱HIT,  胡鴻鈞翻唱隻K 化蝶夠HIT, 鄭俊宏 隻投降吧....命中率都係一樣低
胡連碟都冇得出, 上次出碟一大堆翻唱歌...明明有特別待預仲好講風涼話, 你估普通人係白癡

你偶像咁正, 係得佢一支獨秀唱得起D K 歌, D 歌咁高曝光率, 把聲咁有吸引力一早開N 場紅館啦, 根本hit係因為首歌, 唔係因為係佢唱

至於轉會, 其實有乜問題? 佢完成左佢合約有權轉會, 佢有權走, 又冇遺約, 因為你狂捧我, 我就要成世界乖乖地留低, 為星夢而生?
係既點解星夢唔一早簽佢99年? 因為如果佢差到連狂谷都冇首HIT既話, 星夢一樣一腳踢走佢, 你估真係你對我好我對你好?

我唔知幾多係真幾多係FF啦~不過我想講打工唔係做歌手~亦都唔好講到做歌手同打工冇咩分別~
大把歌手被公司 ...
kenny1102 發表於 2017-6-16 00:45

終於有人講人話......
你講得好啱...

其實大家對ALFRED 係有期望.....

之後仲有五隻歌, 睇埋落去先講都未遲

我好驚訝係轉會之後一出第一首歌 就斷定話佢人格有問題

忘恩負義 諗野有機心

大佬呀 ,係TVB 唱到吳若希攞兩年金曲金 自己個位攪到同鄭俊弘一樣

如果咁都叫諗野有機心 , 我沒野講

咁又係,應該第一plug用痛醒會好D。
Ching2015 發表於 2017-6-15 23:43

痛醒??唔係星夢plug佐了咩?

又係呢d主題,許生扮大人,其實根本沒有果種得著,你呢個年齡應該唱多d情歌。

另外林若寧填到199。

佢走唔係問題 我亦都唔覺得佢反骨
人望高處係人之常情
唔通要人喺同一間公司打死一世工咩
問題係佢走咗之後啲歌同未走嘅一樣樣
咁佢走嚟做乜

今天看完大家評論後再仔細聽和看根,我的志願和你在我在的MV. 聽了數次後, 總是覺得根是最好loop 的一首歌, 比我的志願好好多, 無論曲,詞,唱都有明顯的進步. 我的志願是眼高手低之作, 雖然有影后幫忙拍MV, 但總是聽一兩次已經不想繼續, 但根曲就很流暢, 而且有層次感, 越聽越有味道, 林若寧的詞更加到肉,雖然有點累贅,但作為做了爸爸和有經歷的我真的有點感動. 今次金堅演譯尚算流暢, 祗是某些感情位唱得稍為過火了一點, 而某些高音和假音都不太好聽, 但其他方面就不覺太大問題, 可能本身對這首歌有好感,總覺他轉一轉思維去唱, 應該會跨出一大步.

^ 唔係叫中氣過度, 係佢唔夠氣但又想學人爆, 但唔識用氣息用共鳴支撐唱響聲, 中音一味谷大聲, 所以音色唔響 ...
hkchart 發表於 2017-6-16 01:48

我偶像係楊千嬅, 又真係開左N次紅館了~~

都係果句, 當歌手同公司諗法唔同, 做得唔開心, 做唔到想做既野走有咩問題~
最得意係幾時變左轉會第一PLUG一定要風格要大改???你唔改就不如唔好轉會.....
大把歌手轉左會咪又係咁.....
佢只係想隨心所欲地做自己想做既音樂而轉會者~

PS.冇人講過D咩「佢好似好有魔力, 得佢先唱HIT」「係得佢一支獨秀唱得起D K 歌」.......

其實都已經對佢為人徹底失望,無論佢再出咩歌我都會盲反架啦

做歌手係公眾人物,人格唔得唱得幾好都無用,佢只係不擇手段咁向上爬,唔係純粹咁鍾意唱歌俾人聽,唔知佢最初參加比賽心態係咪已經係咁,不過宜家佢事實上係咁
KITSTON 發表於 2017-6-15 20:39

無證無據係度誣衊alfred,仲講到自己盲反係理所當然

都係果句, 當歌手同公司諗法唔同, 做得唔開心, 做唔到想做既野 ...
kenny1102 發表於 2017-6-16 12:33

都係果句, 當歌手同公司諗法唔同, 做得唔開心, 做唔到想做既野走有咩問題~
簡直係至理名言.......

同埋好坦白講
全世界都插到星夢顛
走根本係沒問題

佢走唔係問題 我亦都唔覺得佢反骨
人望高處係人之常情
唔通要人喺同一間公司打死一世工咩
問題係佢走咗之後 ...
hlyung 發表於 2017-6-16 09:39

根係講超級巨聲係自己由呢度出黎
仲搵埋王嘉儀 唱
ALFRED 講到明之後所有歌都有關連

衹係呢D想法係星夢一定唔會發生到

P.S 試過親耳聽到星夢何生親口講
宜家衹有劇集歌最成功 ,唔需要再唱其他歌

簡直係至理名言..... ...
samsam 發表於 2017-6-16 13:37

佢年頭好似係同大家講係星夢做得好開心咯…好似係

無錯,林峰個case無疑係反骨喎,TVB當年落足力捧佢,Chok都可以捧到佢金曲金,拍劇加勁歌令佢名氣同身價 ...

有少少野補充給你等我同你回顧下

許先生2014跟何生左去星夢 (JOYCE KAY SUPER GIRL 就無去)
之後換黎係明顯自己所有資源都要同FRED 分半
自己原本由青春頌既氣勢一下變左個唔上唔落既位
而JINNY 爆左愈難愈愛之後係不斷力谷 ,有眼淚的秘密
相反ALFRED 爆左青春頒之後
護航放左係一套俾人插爆既西遊記裡面
自己隻碟之後就由2014 年頭拖到2015年先出碟
而2014中間就不斷谷阿FRED 又幫佢開SHOW  
盲都知道發生緊咩事啦

而開荒牛係吳若希當年出道成績唔好(影迷同錯過了)個年
好彩之後個年有首許生同佢合唱知己
再等多一年先有我沒有傷心
JINNY 自己都講,個時無知己頂住,自己可能連歌都無得唱 ( 好似樂曈,法拉咁出一隻碟就算)

再提一提你 一些小道消息
點解許廷鏗2014年有咁既下場
因為青春頌當年衹派903先 ,同阿樂情況一樣
係903谷爆先派其他台同拍MV
係人都知係青春頌唔係何生想派既歌
因為青春頌係長大個隻碟的第三主打 ,
而呢隻歌 一直都唔係何生想做的
但偏偏成為許生代表作

其實係ALFRED FANS 就會知一直究竟發生咩事
ALFRED 有好多苦自己知
所以佢人緣好,唔係無原因

佢年頭好似係同大家講係星夢做得好開心咯…好似係
阿mark 發表於 2017-6-16 13:53

又提提你 ,何生企左隔離呀你老闆企係你隔離 ,你會唔會講你公司好唔開心呢?

P.S 我諗你一定會架.....

回復 122# samsam

因為青春頌所以903一直對ALFRED 有眷顧
畢竟係903捧紅首歌 (當年兩週冠)
而當年係許生自己主動爭取派去903

同一例子就係阿樂
而903亦因為咁對佢另眼相看

評分人數

• CunninG

其實歌手約滿轉公司又咩問題?
雙方都協商好啦
想轉新環境轉公司都叫忘恩負義?

楊千嬅都狂轉公司啦,轉公司無乜野,得容祖兒做死一間

既然唔想同TVB有太多牽連,覺得星夢唔好,唔適合佢,當初星煥結束點解點解佢肯入星夢?佢都知一定要唱主題曲架啦,唔會入左去先知原來要唱咁多主題曲呱,動機無疑係想借主題曲入屋先會簽。佢宜家拎晒星夢D著數先走,走左先唱番首根,講到自己都唔想咁,證明佢話重視根只係虛偽,打咁多講自己好重視"根"嘅宣傳稿,為嘅都係想挽回形象,不過顯得唔真心同虛假,除非根唔係指星夢啦。

同埋如果資源被同公司分薄就叫對待差,就要走,華納咁多人佢係咪都要早走早著好D?佢自己開公司做老闆一定最自由啦,做人無可能咩都自我中心,想點就點,唔係話要無左自己,不過生活o係社會就要就要群己兼顧,佢係獨立個體不過同時都係公司成員,有時為公司做一D野都係理所當然,唔係永遠追求公司點樣配合同服侍你自己架。

最得意係幾時變左轉會第一PLUG一定要風格要大改???你唔改就不如唔好轉會.....
大把歌手轉左會咪又係咁.....
佢只係想隨心所欲地做自己想做既音樂而轉會者~

PS.冇人講過D咩「佢好似好有魔力, 得佢先唱HIT」「係得佢一支獨秀唱得起D K 歌」.......
kenny1102 發表於 2017-6-16 12:33

你偶像千嬅真係死好命, 果個年代爛聲走音既容祖兒已經叫做實力派一姐既年代, 時代唔同左喇, 哥哥..
如果佢唱歌咁正咁好聽, D 歌傳唱度咁高, 冇叫座力因為大眾覺得佢LIVE唔值得比錢聽,
直接已經係對佢歌藝/舞台表現力/本身吸引力既評價

我都唔知你回覆D 乜, 其實轉會我都覺得冇問題, 我都覺得佢應該轉會添,因為
我根本唔想成日被逼聽到佢把聲,唱歌唔好好鍛煉, 各種基本
唱功問題N 年唔解決,我最不滿係佢 一味話自己為音樂呢樣個樣, 但事實根本就
冇放幾多時間進修音樂,轉會講到尾都係為左唔想拍劇,唔想
辛苦, 唔想做二打六影響自己形象, 唔想冇時間兼職牙醫, 為音樂, 算吧啦, 我真係唔係三歲細路FANS
, 咩音樂自主權, FANS講出黎我都笑左, 根本佢自己自主個幾首歌同佢出道N 年
既歌都冇咩大分別, FANS幫佢兜個大彎話佢要點掙扎先可以爭取到個D 歌, 原來老闆咁被逼PLUG個首哼哼班底既我的志願,
老闆好唔想PLUG既歌會幫佢係各電台/TVB狂谷, 谷唔起仲做埋TVB節目主題曲再谷添, 我信你就奇啦,
講到尾, 完全睇到呢個人對音樂既態度係點, 一日佢既唱功/作品都係呢種得過且過既態
度, 一日都會有批評

既然唔想同TVB有太多牽連,覺得星夢唔好,唔適合佢,當初星煥結束點解點解佢肯入星夢?佢都知一定要唱主題 ...
KITSTON 發表於 2017-6-16 19:14

星夢 成立嘅時候,佢 TVB 經理人約 未滿,
係由 TVB 決定 佢去邊間唱片公司,
除非佢 違抗 TVB 命令,即刻入雪櫃,等到約滿走。
當時佢同 何生 關係又唔係差到咁,冇必要做到咁絕吧,
如果當時佢做到咁絕,大家咪又係話佢忘恩負義。

由 星煥 到 星夢,佢未停過 幫公司 帶其他歌手,
由 Jinny Hubert Super Girls,帶到 何雁詩 譚嘉儀 都仲帶緊。
何生 最重視 帶歌手 呢個傳統,一早已經訓練到 Alfred 覺得係應份要帶,
所以去到 Hubert 低落期,根本已經係 Alfred 自己 主動去帶 Hubert。
就算 Alfred 有幾任性,係都要做 自己歌 都好,
佢 自發性 去幫公司其他歌手 呢個習慣,我諗冇公司會唔識得 appreciate。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

你話佢係咪忘恩負義﹖ 我話係囉, 唔係因為佢轉會, 而係佢而家為左驚比人話反骨而
家就唱衰舊公司, 講到自己幾慘, 公司對佢待遇點樣, 明眼人都睇得出, 佢咁
慘但又有咁特別既待遇, 咁其他人死得啦, FANS又話佢要跪玻璃先爭取到自己班
底PLUG自己想要既歌, 笑死, 算罷啦, 肥佬咁唔願意比佢PLUG, 仲要出錢買歌,
但仲要幫佢死谷爛谷隻我的志願, 見谷唔起就做埋TVB節目主題曲, 咁唔願意比佢
自主既衰老闆竟然投放咁多資源幫佢谷, 條肥佬真係自虐狂, 搵籍口為自
己過檔解釋就過主啦, D 傻FANS就假想話佢既慘幾可憐為偶像辯護,嘔死人
如果佢真係交到貨, 我都唔會為呢D 野勞氣, 一味大話連篇, 對音樂假虔誠, 唔增值, 對佢越黎越反感

你話佢係咪忘恩負義﹖ 我話係囉, 唔係因為佢轉會, 而係佢為左驚比人話反骨而
家就唱衰舊公司, 講到自己 ...
hkchart 發表於 2017-6-16 20:16

出錢買歌? 你問下 何生,我的志願 你在我在 痛醒 佢有冇拿過錢出嚟?
歌曲製作、MV製作、非 TVB 嘅宣傳 .... 全部都係 歌手 自資,
星夢 只負責 發行 同 PR (即係只用 overhead 有嘅野)。

星夢 成立嘅時候,佢 TVB 經理人約 未滿,
係由 TVB 決定 佢去邊間唱片公司,
除非佢 違抗 TVB 命令,即 ...
Bluejays 發表於 2017-6-16 20:01

同老闆關係好定差都只可以靠估,無得就咁判斷當時佢地關係算唔算差

至於帶歌手好多時都係公司安排,譚嘉儀呢D本來唔熟嘅,佢去到第二間公司都唔會主動幫手宣傳啦

同老闆關係好定差都只可以靠估,無得就咁判斷當時佢地關係算唔算差

至於帶歌手好多時都係公司安排,譚嘉 ...
KITSTON 發表於 2017-6-16 20:27

星夢成立嘅時候,何生 剛幫 Alfred 開完演唱會。
每次有歌手 一開完演唱會 就話要轉會,都比人話 對 舊老闆 唔住架啦。

帶歌手 由公司安排,都睇得出 帶嗰個 有冇心帶。
如果冇心,都唔會 普通商演 都花時間 去 自薦夾首合唱歌啦。
仲未計有啲 根本唔係 公司安排。

唔講佢人品係點 反唔反骨嗰啲
以歌論歌嚟講呢首真係幾令人失望
你轉得會人地通常都會expect你做啲唔同嘅野
可以盡量發揮去實踐到自己嘅音樂理念
但點知你都係出返同以前差唔多類型嘅歌
好難唔令人懷疑你嘅音樂造詣係咪已經到頂

既然唔想同TVB有太多牽連,覺得星夢唔好,唔適合佢,當初星煥結束點解點解佢肯入星夢?佢都知一定要唱主題 ...
KITSTON 發表於 2017-6-16 19:14

星煥個陣沒問題所以有青春頌發生到

同埋根係指超級巨聲
說到尾佢真係一個歌手
TVB =星夢咁真係唔啱佢

你話佢係咪忘恩負義﹖ 我話係囉, 唔係因為佢轉會, 而係佢而家為左驚比人話反骨而
家就唱衰舊公司, 講到 ...
hkchart 發表於 2017-6-16 20:16

咁係一間星夢咁既公司你認為可以點
宜家出根 , 歌手講到明係一個序

咁睇下之後發生咩事囉

我都係同你講轉左一隻歌JE

唔駛即刻斷定人格同音樂

至於帶歌手好多時都係公司安排,譚嘉 ...
KITSTON 發表於 2017-6-16 20:27

其實唔係說服唔說服你已經有一個立場
講咩,你都覺得係反骨

但都係個句
許廷鏗人緣好唔會無原因
佢唔係你所講個種人
你唔信都無法

評分人數

出錢買歌? 你問下 何生,我的志願 你在我在 痛醒 佢有冇拿過錢出嚟?
歌曲製作、MV製作、非 TVB 嘅宣傳 . ...
Bluejays 發表於 2017-6-16 20:25

究竟邊個話你聽自資我的志願 你在我在 痛醒? 我只見過話佢自資你在我在宣傳短片同未過檔時自己去錄呢首根

我當你係真既話咪就證明唔係FANS講到咩咁慘, 要求要跪先比佢出自己個堆歌,  而係要佢自己出錢, 唔抵所以轉會, 佢真係自資既話, 咁版權就係佢手上, 下隻碟睇下有冇出得翻

但都係個句
許廷鏗人緣好唔會無原因
佢唔係你所講個種人
你唔信都無法
samsam 發表於 2017-6-16 21:12

根本 你同我 講嘅野,平時一早比人叫左做 打手。

本來都有 一兩粒 「打手」 嘅字眼 出現嘅,
但我地而家全部都變哂係 「fans」,冇左 「打手」 兩個字。

係咪如果 叫我地做 打手,我地只可能係 星夢嘅打手,
但 星夢 嘅打手 又出盡力撐 華納 嘅 Alfred,
咁即係 Alfred 人緣好到,星夢 都有人睇唔過眼 要撐佢。

因為 唔可以比 呢個 可能性 成立,所以我地全部都變哂 「fans」。

咁版權就係佢手上, 下隻碟睇下有冇出得翻
hkchart 發表於 2017-6-16 21:38

已經比左 星夢 發行,發行權 點可能唔喺 星夢 度
就算 hold 住 production rights,都 唔發得 唔落得碟 啦
反而 星夢 落碟 就要分翻錢比人

根本 你同我 講嘅野,平時一早比人叫左做 打手。

本來都有 一兩粒 「打手」 嘅字眼 出現嘅,
但我地而家 ...
Bluejays 發表於 2017-6-16 21:41

對.....不過根 的確係有意思的
搵埋王嘉儀去做就係想自己懷念一下超級巨聲到宜家的轉變

好明顯下一波先係真正黎料

已經比左 星夢 發行,發行權 點可能唔喺 星夢 度
就算 hold 住 production rights,都 唔發得 唔落得碟  ...
Bluejays 發表於 2017-6-16 21:53

所以所有佢拍既mv 都落曬架兼隻碟消失左

討論人格
根? 2011個人出道 間公司2013 先至開
數學題
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

討論人格
根? 2011個人出道 間公司2013 先至開
數學題
b01091018 發表於 2017-6-16 22:58

TVB 係 1967年 成立,巨聲1 係 2009-2010年
星煥 係 2010年 成立,星夢 係 2014年 成立

星夢 成立時,係 吸納左 星煥 接近所有員工

星煥個陣沒問題所以有青春頌發生到

同埋根係指超級巨聲
說到尾佢真係一個歌手
TVB =星夢咁真係唔啱佢 ...
samsam 發表於 2017-6-16 21:06

到星夢時期佢一樣做到自己班底嘅歌呀,仲多過星煥時期添。

如果根係單單指超級巨聲,係重要,不過無左TVB嘅養份,單靠根佢可以成為今時今日呢棵樹咩?好多參賽者等左好耐先有機會有自己歌,佢未出道TVB已經俾首我的離開也是愛佢,你可以話佢唔係黎自星夢,不過佢一定係黎自TVB啦呱,TVB俾左咁多機會佢一直幫佢爬到上呢個位,唔好講到TVB欠左佢令佢要走先得架。

人緣方面,其實佢係因為性格好而人緣好定係互惠互利所以保持良好關係係無人知嘅,亦都無證據說明,不過佢大部分熟嘅人都係比賽時識落嘅,因為比賽而結緣都證明唔到佢做歌手之後嘅性格有無問題。

TVB 係 1967年 成立,巨聲1 係 2009-2010年
星煥 係 2010年 成立,星夢 係 2014年 成立

星夢 成立時,係 ...
Bluejays 發表於 2017-6-16 23:14

星夢個名
外人睇就完全係為左鄭熊貓拆散一間公司 個succession 亦唔完整(星煥一姐
至少門面上反星夢面應該論唔上咩反骨 假設tvb同華納係友好關係同埋有young competitive 音樂氛圍

--------------------------------

呢個po咁推法只會變業界討論 因為首歌實在太廢 不值一提
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

估唔到依個post都幾多花生食

有人貼埋個post條link去廷根個mv

星夢個名
外人睇就完全係為左鄭熊貓拆散一間公司 個succession 亦唔完整(星煥一姐
至少門面 ...
b01091018 發表於 2017-6-17 00:20

想補充下,14年Alfred訪問話護航首歌由收歌到錄音只有一天時間準備,最後被派左去部膠劇做片尾曲。同年Jinny首愈難愈愛因為劇hit帶hit首歌攞金曲金,同年公司又忙於為Fred開show,好彩護航叫做意外hit到。15年公司再谷Jinny首眼淚的秘密再攞金曲金,Fred第二次開show, 同年Alfred首仁至義盡卻係勁歌頒獎禮被消失。16年Jinny大肚,年底三個大獎包括最男最女,金曲金全比英皇。其實唔覺克勤首歌比記住忘記我甚至其他劇歌hit, 最後得男演繹膠獎。打工仔都要prospect, 我想不到唔走的理由囉。

首歌前面討論過,我覺得係一個序,期待下一plug.

我覺得係一個序
Ching2015 發表於 2017-6-17 01:14

其實 叫 bridge 或者 音樂過門 仲貼切

想補充下,14年Alfred訪問話護航首歌由收歌到錄音只有一天時間準備,最後被派左去部膠劇做片尾曲。同年Jin ...
Ching2015 發表於 2017-6-17 01:14

..有D人只係睇得片面既野就當係事實既全部, 仲可以點討論

睇班盲反係度嘈真係忍唔住留言,其實真心唔明人哋轉會有乜問題,喂,明眼人都知星夢無心捧佢㗎啦,人哋要造另一位星夢一哥,班打手見人轉會唔係應該好開心咩,Alfred走咗嗰個就做正星夢一哥啦喎,唔洗爭啦。
至於歌,雖然真係無改過佢啲曲風,但至少好過《重新長大》。

..有D人只係睇得片面既野就當係事實既全部, 仲可以點討論
kenny1102 發表於 2017-6-17 01:26

係。都唔知講咩出一首歌
變人格有問題
咁仲可以講咩

可能林羨淇先啱香港樂壇