返回列表 發帖
是你中文理解能力有問題,還是我寫的中文字難理解. ''金堅出一首歌叫"根" 評論這一首歌一次, 然後"RE"數次 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-6-19 09:02

喂, 呢D 係你自己說話纍贅含糊詞不達意咋,
就咁“金堅首歌評論一次,回應數次已經夠啦。” 已經足夠啦,自己畫蛇添足,
咩“金堅出一首歌評論一次” 正如“鼻塞亨出一首歌就出一篇千字論文”, 就會
令人以為係慣例, 唔係限於指”根“一首。D PR既語文程度唔係好高咩﹖平時字字珠璣,睇黎我真係見識淺

你覺得冇新見解, 因為每個POINT都好似條刺, 一樣咁HURT掛, 我從歌曲內容,
到佢實力, 到佢演唱會號召力, 到佢將歌曲成HIT既轉化力, 到質疑佢轉會動機,
到反駁佢個D 被星夢壓制就陰謀論, 討論左N 樣, 可能我膚淺啦, 要”根“呢
D 咁有深度既歌詞先符合你超高既要求啦

睇黎你對鼻塞既狠評態度特別認真同勞氣, 平時對於毒坤個D 評擊就好輕鬆傻下傻
下, 好似越禁越出屎, 比人覺得你係想玩X毒坤既感覺, 會唔某某PR or fans唔抵得毒坤咁
快上紅館又贏埋最男專登扮FANS出黎玩X佢﹖

喂, 仲未答我喎, 究竟亨亨唱功勁係邊﹖

支持  支持 支持

聽歌好個人, 但求開心,中意咪聽囉。
首歌比較慢熱,再聽唔錯,幾好loop.
支持!

件蛋散好煩呀 人地來forum係睇樂評 唔係睇你人身攻擊阿 嘈亂巴比咁 咁憎人就唔好入來呢個post 又要睇又要唱 打手啦明顯
Be Young
Just For Fun

喂, 仲未答我喎, 究竟亨亨唱功勁係邊﹖

我幾時説過他唱功勁?
有看我歌曲評論,早説了我喜歡根的曲詞,金堅唱得還不錯,感情和聲線比我的志願好好多,但金堅某些高音UN耳和哭腔不好聽,某些詞唱得含糊一點,如果能夠再放鬆一點來唱,效果會更加好。
還有全CM都知我支持毒坤,反而你就…超搞笑

今年華納男歌手堆慢歌都係 feat 搶過 主唱
情況出現係周生身上係正常 但出現係許生身上就要檢討下

隻歌唔精彩但都未去到差
但轉會第一plug出呢隻幾可惜
歌詞方面 真心寫到言之無物 不過搵得林若寧寫預左
當初應該將呢隻留番做新碟 side track 算

Anyways
知道堅堅會入黎睇
就比個加油你啦 分數就唔投啦

^ 如果果個係鄭X泓, 容十年 ,唔係鼻塞既話, 會唔會覺得佢地離開公司係咁值得
得期待呢, 佢地消失 ...
hkchart 發表於 2017-6-19 07:03
如果你批評果個係吳若希,容祖兒,熊貓
佢地踩得仲勁過你啦
不嬲都係雙重標準

件蛋散好煩呀 人地來forum係睇樂評 唔係睇你人身攻擊阿 嘈亂巴比咁 咁憎人就唔好入來呢個post 又要睇又要唱 ...
hooyaoching 發表於 2017-6-19 12:43

喂, 小弟弟,  你唔習慣呢個FORUM就返歸..去適合你既地方啦
呢度係興一見唔鍾意既歌手就擁入去狂插比1 分嘈亂巴比架, 第一日黎水土不服﹖
睇樂評?  去錯地方啦!追星0者, 洗唔洗扮到咁認真
你唔好去唱片公司FACEBOOK/歌手FANS FORUM睇樂評 !

還有全CM都知我支持毒坤,反而你就…超搞笑
hkwilliamsiu 發表於 2017-6-19 13:37

叫埋佢做毒坤添, 真係好親切
全CM都知你支持毒坤? 乜唔係全CM都知你係打手咩﹖
不過我有新發現, 鼻塞亨係FINAL BOSS, 毒坤只係曲線玩X 既對象

如果你批評果個係吳若希,容祖兒,熊貓
佢地踩得仲勁過你啦
不嬲都係雙重標準 ...
zxc 發表於 2017-6-19 16:32

亨亨比人揭穿晒D 假面具FANS/宣傳人員就 好似全家比人
強暴完咁...個邊踩得勁過我, 咁咪好慘

^ 喂, 真係唔好意思, 本來以為你傻下傻下跟埋我叫佢毒坤好好笑,就係咁簡單, 估唔到累到你要有咁多此地無銀解釋  

你對金堅冇太大興趣?? 點解我GOOGLE 搵到你去香討個FORUM 狂吹呢首”根“,  仲要POST埋歌詞, 比人鬧你開咁多POST谷呢首歌﹖
google "許廷鏗 hkwilliamsiu"
就搵到你既POST....呢度會唔會仲有更多亨亨既職員

我近排評論左好幾首歌, R&K/HANA/JUDE/亨亨,你發覺唔到既唯一解釋: 個D 歌手冇比PR費啦

忽然覺悟, 覺得首歌其實真係好有深度:
        聽了數次許廷鏗的根, 曲帶點沈重, 詞是林若寧, 歌者帶出的訊息都好明顯, 是一首剖白自己內心的一首歌, 人無完美, 很多時會忽略了身邊的人感受, 但有時活著就要帶點自我,無奈, 激情和自我釋懷, 這就是人生, 亦是我們的根.
--- 來自香討區既hkwilliamsiu

另外我對金堅的歌曲沒有太大的興趣,亦好少回覆金堅的貼,今次見你咁激才回覆。
hkwilliamsiu 發表於 2017-6-20 08:48

明白, 原來本來對佢既歌冇興趣, 見我咁激先入黎, 但去到香討就好有興趣, 唔
見到我都入去 PO 歌詞, 仲比人鬧你猛開POST宣傳

咁你都好勤力, 間PR公司明顯幫多名歌手做網上推廣

當鏗鏗成日暗示舊公司令佢嘅音樂路向有好多限制,好自然會期望佢轉會後第一主打,但呢首歌同佢舊公司啲歌有乜分別?
至於係咪反骨就見仁見智喇!不過當個個歌手轉會前都俾舊公司冷待起碼一年,而佢反而可以幾個月前不斷攞獎,跟住至話唔續約,只可以講一句「佢有特別待遇」囉!
MSRE

https://www.instagram.com/p/BVo5tIPBRqi/
終於,有個人,將 Alfred 想講既 message,發揚光大
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

其實首歌幾好聽呀,歌詞又有意思有深度,唔係你地講得咁差吖~

其實首歌幾好聽呀,歌詞又有意思有深度,唔係你地講得咁差吖~
Joseph 發表於 2017-6-23 10:53

其實唔係首歌差, 係的人有expectation, 覺得轉會第一plug又係唱番呢類歌,無驚喜。應該下一plug華納主導先真正黎料。

評歌變左評歌手, 即係對人不對事, 居心可測, 不過首歌唔夠搶係事實

評歌變左評歌手, 即係對人不對事, 居心可測, 不過首歌唔夠搶係事實
fat1997 發表於 24/6/2017 12:21
停左火你又掟個手榴彈埋去做乜

死火,開始聽呢首歌覺得好似你地既留言咁。又係呢D。

但隔佐一個星期後聽,用耳機聽,覺得好好聽。可能好似你地講既,aga慢歌要一段時間黎消化。

今日叱吒訪問話根只係一個序,總結番超級巨聲比賽之後呢8年的經歷,即係根唔係主打歌。

黎緊會出一張大碟有最少五首歌,話可能多過五首。呢五首歌已經ready, 打算今年內派哂,即個多月派一首? 主持人問派唔派得哂,Alfred重問點解唔得,即係好快派下一plug。

今日 叱咤樂壇 個訪問 最重要嗰個 point :

佢好似終於都 明白(或承認),
去表達 正能量,唔係一定要 好大路 好直接 咁去做,
而係可以做一首 好dark 好負面 嘅歌,反而會引發出 正能量。

呢個先係佢而家最大嘅問題,
跨得過呢一關,佢就有機會搵到出口了。
太陽計劃 ... 留翻比 RTHK 去做啦。

https://www.instagram.com/p/BH30aAXje7y/

呢個 instagram post 證明,
有啲野,佢 作為一個人 係明嘅,
只係仲未懂得 點樣將佢明嘅野,
重新 運用喺 自己嘅歌曲 裡面。

我話係 「重新」,
因為根本 面具 誤解 光害 魂遊太虛 都係呢啲例子,
而且 概念 歌詞 都係佢 自己主導 的。

無忘初衷,應該包括 當年 自己做過嘅歌,
而唔係 人大左 就用個 成年嘅心態 去講 勵志。
咁同 太陽計劃 有乜野分別?

二十歲嘅自己,係需要啲乜野嘅鼓勵?
係 面具 誤解 光害。
咁點解 而家 二十歲 嘅人,係應該聽 我的志願 呢?
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

幾好ar,廷根見到咁多人討論自己隻新歌實好興奮
FIGHT for 陳柏宇

呢點very true
尤其是許廷鏗係舊公司音樂咁一成不變既時候
大家會更加想睇離開星夢有咩變化

由星夢/A M ...
John 發表於 2017-6-17 06:35

根本佢同美蘭個case就一模一樣
又咁啱兩條友都係搞完一輪入咗華納
唔同就係美蘭無咩自主到咩題材咩曲風都自己嚟
放手畀華納去做係有啲驚喜

但根就明顯似係因為美零多咗自由度自己要出嚟
點知咪又係出到嚟咪同舊公司差唔多路線嘅歌差唔多
(拿...我就覺根未算差喺呢類所謂正面感恩勵志歌入面...)
覺得呢類一直都係佢想做(所以一直一首又一首fight返嚟)

但上面講得啱
社會不停變就愈係覺得美零呢種歌愈離地同脫節
感覺上似美長轉會太陽之後啲感恩歌一樣
佢有佢唱自high但大眾無咩人buy
特別係唔知幾時呢種歌變成一種潮流
一個二個唱到爛佢重拎呢種主題去唱真係搞唔掂
同埋愈覺得青春頌重新長大時期團火同感情愈來愈少

反正去到新公司
點解唔嘗試放手畀人做
可能咁撞重有火花

我幾時説過他唱功勁?
有看我歌曲評論,早説了我喜歡根的曲詞,金堅唱得還不錯,感情和聲線比我的志願好好 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-6-19 13:37

拿香港威廉今次我就撐你啦
明明係全CM都知你係坤粉都講到變零粉
上面Kay粉又講到變零粉重要變埋公司打手真係笑到我

上面Kay粉又講到變零粉重要變埋公 ...
Frankiekiekie 發表於 2017-6-28 00:11

佢好似係gem粉
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

去表達 正能量,唔係一定要 好 ...
Bluejays 發表於 2017-6-27 23:31

Alfred係時候作出轉變啦,唔好再停留係學生時代唱志願歌啦,你呢個idea都幾好,不如放手比新班底帮佢搞啦?

其實我覺得痛醒呢類負負得正嘅歌都唔錯,可惜版權係星夢度。

幾好ar,廷根見到咁多人討論自己隻新歌實好興奮
~蛋撻~ 發表於 2017-6-27 23:42

但成一半都係畀人追住嚟D_U佢個人唔係評歌

佢好似係gem粉
John 發表於 2017-6-28 00:15

見人潛左我講多句啦
佢咪就係同gem一樣 見自己唔受香港樂壇喜歡
睇唔起香港樂壇同樂迷 但又唔忿氣 一日到黑諗住反攻
所以成日開口埋口就提住港樂有幾低質囉...
難得有隻歌比佢入到, 仲唔布穀鳥大反擊咩

無錯香港樂壇係好黑暗腐敗, 好多壞風氣
只係呢種同全世界開戰既做法, 唔見得可以揭露同批評呢d壞風氣
反而會令壞分子反撲

拿拿拿, 咪話我誅心呀, 你都係咁樣誅人地心, 又話人PR公司又話人細路哥但又同時話人老人
我都係學你架咋
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

去表達 正能量,唔係一定要 好 ...
Bluejays 發表於 2017-6-27 23:31

我都有聽訪問,其實幾開心聽到佢有咁樣既改變。
佢舊公司一唔唱情歌就唱懶正能量既歌,
其實都幾嘔心。

或者因爲巨聲同門係音樂上幫到佢,
遠至林欣彤 到近其既小巧同嘉儀就連非巨聲既欣宜都搵緊自己既路。
離開大台係第一步,
出 根 亦都係睇得出佢係重感情唔反骨既。
聽講新碟班底已經有周仔同vicky
希望唔好全部係舒文監啦。

PS 金牛既念舊同重感情應該無人比我更加明白

其實JW當年轉會之後第一plug咪又係唱黎老闆,
不過暗cung咁講無乜人覺啫
論有機心爭上位又點及佢老友阿坤呀?

BTW, 究竟係蕭會員口味獨特,
定係佢好lun憎CM? 一有人反對邊個佢就走去加持
搞風搞雨就最叻
FIGHT for 陳柏宇

Catharsis,係尋找 正能量 好重要嘅一步。

有創作 誤解 嘅需要,有為 誤解 同公司fight 嘅動力,
每次唱 誤解,喊到 唱唔落去,
呢啲全部都係 catharsis 嘅過程。

唔給予 呢個過程 比聽眾,聽眾 點樣跳去 你在我在 嗰種心態呢?

23歲 嘅想法,點解用 28歲 嘅目光 去睇,就變左係錯嘅呢?
無忘初衷 呀。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

BTW, 究竟係蕭會員口味獨特,
定係佢好lun憎CM? 一有人反對邊個佢就走去加持
搞風搞雨就最叻...
~蛋撻~ 發表於 2017-6-28 08:43

有關我事. 我在評論"根", 內容都好中肯, 但他無理取鬧我都無辦法.另外如果我搞風搞雨, 我就唔會刪除了兩段對話(主要和吳業坤有關), 就是不想喧賓奪主.

回復 228# 艾石仔

"希望唔好全部係舒文監啦"

老實講, 舒文的歌好悶。

上面Kay粉又講到變零粉重要變埋公 ...
Frankiekiekie 發表於 2017-6-28 00:11

死撐算罷啦, 人地去鄉土 幫鼻塞宣傳,轉個頭扮晒野話對鼻塞D 歌冇興趣,
只係路見不平咋

我估到跟住D 回應會係﹕ 唉呀, 佢又翻黎呢個FAN FORUM RE我地,呢度明明係比打手
&盲粉吹奏鼻塞 , 得我地可以RE
呢度903 DJ, 乜鬼宣傳人員歌手都入黎, 真係唔知邊個係真邊個係假

見人潛左我講多句啦
佢咪就係同gem一樣 見自己唔受香港樂壇喜歡
睇唔起香港樂壇同樂迷 但又唔忿氣 一日到黑諗住反攻
所以成日開口埋口就提住港樂有幾低質囉...
難得有隻歌比佢入到, 仲唔布穀鳥大反擊咩

無錯香港樂壇係好黑暗腐敗, 好多壞風氣
只係呢種同全世界開戰既做法, 唔見得可以揭露同批評呢d壞風氣
反而會令壞分子反撲

拿拿拿, 咪話我誅心呀, 你都係咁樣誅人地心, 又話人PR公司又話人細路哥但又同時話人老人
我都係學你架咋
John 發表於 2017-6-28 00:21

我返黎喇, 喂, 乜我唔係打手咩, 而家又變左GEM FANS, 之前又話我係鼻塞FANS, 之前幫GIN LEE講說話
就係GIN LEE FANS, 呢度D 人咪又係玩個套你係XX FANS, 方便自己就亂標籤你係
某人FANS, 唔方便就投訴話比人亂標籤, 輸打贏要!

總之有實力既歌手, 我就會幫, 我就係FANS,得未﹖所以香港真係無咩歌手覺得值得幫

陰謀論專家,我開始踩香港樂壇個時仲未有GEM出現,你估得我一個踩樂壇咩! 踩香港樂壇先係潮流
好既我會照讚, 不過真係無咩好野, 同外邊既一比就知
難得有隻歌比我入到?你唔係成日RE我D 樂評咩﹖ 唔會唔知我D 歌評係點掛﹖

香港班暗星, 出左香港冇人識, 靠CHUR 903垃圾獎吊主條命, 開一場紅
館講10世都開唔到, 903最男仲要去K場送飛跪求人去睇, 咁鬼似折墮既樂壇,
全香港(除左呢度)都笑緊啦
多D 獨立歌手上位, 主流倒塌, 香港音樂先有救呀, 死撐個樂壇
係冇用, 如果係打手既就快D 預備轉行, 唱片公司就快冇錢請打手

呢度係剩返個幾丁港樂迷既集中地,好多宣傳人員, 記者,
903 職員黎睇你地計D 壞鬼播放率, 歌手黎睇,呢度邊個係神係鬼, 真係好難知

我返黎喇, 喂, 乜我唔係打手咩, 而家又變左GEM FANS, 之前又話我係鼻塞FANS, 之前幫GIN LEE講說話
就 ...
hkchart 發表於 2017-6-28 19:26

宇粉 蛋撻你攪掂 hkchart , 我不再討論 "根", 費時無端變了支持鼻塞.
PS 最後一句, 既然我覺得根幾好聽, 我在其他討論區post文章就代表我是PR, 那麼我經常在香討出post , 例如陳百強, 麗莎, 張國榮, 許冠傑,還有尹光等, 那麼我就是他們的PR. 真是比你吹脹. 最後講多次, 我祗是資深樂迷, 聽流行曲超過四十多年, 喜歡在討論區瀏覽, 2011年在TVB看見吳業坤的表演, 覺得他是可造之材,才會發post撐佢, 我最多算是他的伯樂而已, 不要將我加入你們的戰團.

宇粉 蛋撻你攪掂 hkchart , 我不再討論 "根", 費時無端變了支持鼻塞.
PS 最後一句, 既然我覺得根幾好聽,  ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-6-28 19:52

扮乜野喎, 你都比人叫慣宣傳人員, 你一向都唔CARE喎,係你自己講到唔鍾意鼻塞D 歌, 只係睇唔過眼先入黎, 比我揭發你去鄉土讚, 又開POST貼歌詞,比人鬧你狂宣傳首歌,
揭發你就DELETE 返呢度個留言咁鬼鼠, 好在我QUOTE左你,有證有據, 你d 行為咁唔見得光猛講大話先惹人懷疑

咪就係囉, 平時討論親都係堆70年代出道既歌手,N年對香港樂壇冇興趣, 一出現就狂吹個903最男, 而家轉會後又同樣手法去鄉土谷條鼻塞,
鍾意首歌咪照直認囉, 係自己兜個彎講個大話, 身有X 在先

呢度D 人咪又係玩個套你係XX FANS, 方便自己就亂標籤你係
某人FANS, 唔方便就投訴話比人亂標籤, 輸打贏要!

咦?

就 ...
算吧啦
除左呢度d小學雞
宜家仲有邊個care呢d二三線歌星

好似零鏗、大文豪、陳柏宇、林奕匡呢d
街外人得啖笑姐
係呢度d小學雞先係度死撐

算吧啦
除左呢度d小學雞
宜家仲有邊個care呢d二三線歌星

好似零鏗、大文豪、陳柏宇、林奕匡呢d
街外人得 ...
zxc 發表於 2017-6-29 01:33

係囉係囉, 究竟係咩人咁唔CARE香港樂壇,講到一文不值唔想理無興趣聽但又日日夜夜狗衝入黎刷存在感呢???
所以呢,呢度邊個係真唔CARE, 邊個係假唔CARE, 真係好難知

一路睇落黎
hkchart 講D野幾中肯呀
佢個point 唔係人格反骨 / 轉公司
只係話佢冇料了 對音樂唔認真 又唔進修 係IG寫論文
唔覺有咩問題

呢首歌好好聽,暫時今年個人的至尊歌。(ps:鐘意一首歌或討厭一首歌很主觀,關鍵睇你有沒被觸動)

係囉係囉, 究竟係咩人咁唔CARE香港樂壇,講到一文不值唔想理無興趣聽但又日日夜夜狗衝入黎刷存在感呢???
...
kenny1102 發表於 2017-6-29 01:47
狗衝入黎刷存在感果個唔係你?笑
繼續死撐啦

XYZZY 發表於 2017-7-1 23:03

根第一次唱live唔錯,同埋出show個look型左。

XYZZY 發表於 2017-7-1 23:03

根本就應該轉下形象啦,成日著埋曬西裝咁formal,著下casual啲既都有啲新鮮感,唔好比人十年如一日既感覺,
同佢鼻塞既唱腔一樣毫無變化先得嫁

根本就應該轉下形象啦,成日著埋曬西裝咁formal,著下casual啲既都有啲新鮮感,唔好比人十年如一日既感覺 ...
stephybest 發表於 2017-7-6 13:19

星夢啲stylist真係
嘢嘢full suit都唔知搞咩
華納如果照美豪啲衣著套落美零到已經樣到好多

仲係講緊個人多過首歌

聽耐咗,味道出黎啦。果然煲耐咗先出味

星夢啲stylist真係
嘢嘢full suit都唔知搞咩
華納如果照美豪啲衣著套落美零到已經樣到好 ...
Frankiekiekie 發表於 2017-7-6 14:00

首先金堅要有咁既身材先學到美豪咁露肉

呢首雖然唔算好特別 , 但都算係一首認真製作的一首歌丫  , 流行曲係咁架啦 ~! 其實呢到係咪個個都知道一首歌的整個誕生過程呢 ?

首先金堅要有咁既身材先學到美豪咁露肉
艾石仔 發表於 2017-7-9 21:34

人地唔賣外表,賣內涵,睇佢次次派歌都講故仔就知