返回列表 發帖
各大鏗粉全線好評
John 發表於 2017-6-14 09:14

Really?
你翻一翻查下 各大流行榜 嗰邊啲留言

我好多真心評語都唔 post 得出嚟,因為我一向比你地更苛刻,唯有 post 呢將相:
https://www.instagram.com/p/BVKjQBWh5By

希望呢個係 下一 plug
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

講個 MV。

用 唱歌嘅術語 去解釋會易啲明:
唱歌有 tempo,accent,dynamics ... 透氣位 retard 氣聲 假聲 you name it,
只係將歌詞 一字一句 唱出嚟,係叫做 讀歌。

放喺 拍 敘事MV 度講,
只係將畫面 一個一個 拍出嚟 剪埋一齊,
冇 tempo accent dynamics 嘅 拍攝 剪接 技巧,
係等於拍 畫面,唔係拍 敘事片,
一係唔好敘事,敘事就要有 敘事嘅技巧。

執導 攝影 剪接 部門 其實都冇事,
但當個 order 係要 讀畫面,唔准加入應有嘅 敘事技巧 時,大師都唔識拍。

影像嘅 equivalence of 唱歌技巧 係有得學嘅,
只要明白 敘事影像 同 唱歌 一樣,有 屬於 敘事影像 嘅 一套技巧 就 ok 了。

我的志願 MV 當然有同一個問題,
你在我在 加拿大MV 冇事 因為唔係 敘事,
痛醒 MV 好少少,
但其實最慘係 你在我在 個 群星MV,
shot coverage 唔夠,剪接 亦完全冇 tempo 可言。

我覺得 拍攝剪接 技巧 好 嘅 MV 依次序係:
福氣  歲月 記住忘記我  迷宮

敘事MV 中,技巧最好嘅,一定係 紙牌屋。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

佢歌路 (曲風+題材) 都樽頸左一兩年
要盡快搵到新出路
John 發表於 2017-6-14 16:03

歌悶到一個點
nicholashin 發表於 2017-6-14 16:22

覺得悶,其實係因為 冇共鳴,唔感動。
有共鳴 起上嚟,「雞 全部都係雞」 得 六個音 六個字 都唔會覺得悶。

所以其實要考究嘅,
唔係喺 重覆性,或者 悶唔悶 度,
而係點解 冇共鳴,唔感動。

我一直都係 針對緊 冇共鳴 呢個 point,
反而 重唔重覆 我唔係好 care。

註:我諗 有共鳴 嘅定議,唔係 有少許少許人 覺得感動就夠。

自從青春頌之後
由許廷鏗開始自己搵班底制作非劇集歌
到回應傳媒轉會事
再到而家呢首「根」
我對佢嘅好感度 ...
Crooks 發表於 2017-6-14 19:44

我又唔覺得個問題喺呢度。
我冇懷疑過 佢自己嘅感情唔係真嘅。

我反而覺得係,佢個 世界觀 開始 同社會脫節,
所以喺 取材 同 歌詞 上,好難得到更闊嘅共鳴。

當聽眾覺得 取材 同 歌詞 距離自己好遠,
feel唔到 get唔到 首歌嘅感情,
就會覺得 首歌冇感情,
而唔係真係 個歌手自己 冇感情。

青春頌 係 四年前 嘅歌,
四年間,香港嘅氣候 同埋 香港人嘅心態,已經打了好幾個轉,
經歷了種種 政治 和 經濟 壓力 嘅洗禮。

當世界變得 更犬儒 嘅時候,
用 堅定嘅意志 去保持自身 嘅純真,係有佢嘅價值的,
但代價就係失去左 了解同溝通 嘅能力,
用翻 四年前 嘅模式,已經鼓勵唔到現在嘅人。

當決定要同個世界 背道而馳 嘅時候,
同理心 有多強,都敵不過自己為自己築起來嘅洪溝。

上面位FANS真係好愛佢, 其實佢根本離晒地, 大頭症發作, 睇佢INSTAGRAM長篇偉
論, 其實感覺佢就係度掙扎 ...
hkchart 發表於 2017-6-15 03:37

就算個 instagram post 係回應 CM,
都係因為想保護 Aga,幫 Aga 澄清,
我唔覺得出發點有問題。

其實以前聽佢出道訪問,講起佢參加巨聲前其實已經俾Herman睇中簽埋約,去巨聲係想吸取經驗。但係比賽規定有合約在身唔可以參加,李寶龍因為被發現有合約要被退賽,真係好想知道佢當年係咪蓄意隱瞞身份去參賽,如果係都幾不擇手段下...
KITSTON 發表於 2017-6-15 23:59

參加 巨聲 時,Alfred 同 Herman 冇約。
喺 巨聲 之前,Alfred 只係見過 Herman,傾過下,
後來因為要參加 巨聲,Herman 叫 Alfred 參加完先再算。
以上係 Herman 喺訪問講的。

巨聲 完左之後,Herman 同 TVB 傾 要 Alfred 嘅唱片約,都傾左成年先成事。

既然唔想同TVB有太多牽連,覺得星夢唔好,唔適合佢,當初星煥結束點解點解佢肯入星夢?佢都知一定要唱主題 ...
KITSTON 發表於 2017-6-16 19:14

星夢 成立嘅時候,佢 TVB 經理人約 未滿,
係由 TVB 決定 佢去邊間唱片公司,
除非佢 違抗 TVB 命令,即刻入雪櫃,等到約滿走。
當時佢同 何生 關係又唔係差到咁,冇必要做到咁絕吧,
如果當時佢做到咁絕,大家咪又係話佢忘恩負義。

由 星煥 到 星夢,佢未停過 幫公司 帶其他歌手,
由 Jinny Hubert Super Girls,帶到 何雁詩 譚嘉儀 都仲帶緊。
何生 最重視 帶歌手 呢個傳統,一早已經訓練到 Alfred 覺得係應份要帶,
所以去到 Hubert 低落期,根本已經係 Alfred 自己 主動去帶 Hubert。
就算 Alfred 有幾任性,係都要做 自己歌 都好,
佢 自發性 去幫公司其他歌手 呢個習慣,我諗冇公司會唔識得 appreciate。

你話佢係咪忘恩負義﹖ 我話係囉, 唔係因為佢轉會, 而係佢為左驚比人話反骨而
家就唱衰舊公司, 講到自己 ...
hkchart 發表於 2017-6-16 20:16

出錢買歌? 你問下 何生,我的志願 你在我在 痛醒 佢有冇拿過錢出嚟?
歌曲製作、MV製作、非 TVB 嘅宣傳 .... 全部都係 歌手 自資,
星夢 只負責 發行 同 PR (即係只用 overhead 有嘅野)。

同老闆關係好定差都只可以靠估,無得就咁判斷當時佢地關係算唔算差

至於帶歌手好多時都係公司安排,譚嘉 ...
KITSTON 發表於 2017-6-16 20:27

星夢成立嘅時候,何生 剛幫 Alfred 開完演唱會。
每次有歌手 一開完演唱會 就話要轉會,都比人話 對 舊老闆 唔住架啦。

帶歌手 由公司安排,都睇得出 帶嗰個 有冇心帶。
如果冇心,都唔會 普通商演 都花時間 去 自薦夾首合唱歌啦。
仲未計有啲 根本唔係 公司安排。

但都係個句
許廷鏗人緣好唔會無原因
佢唔係你所講個種人
你唔信都無法
samsam 發表於 2017-6-16 21:12

根本 你同我 講嘅野,平時一早比人叫左做 打手。

本來都有 一兩粒 「打手」 嘅字眼 出現嘅,
但我地而家全部都變哂係 「fans」,冇左 「打手」 兩個字。

係咪如果 叫我地做 打手,我地只可能係 星夢嘅打手,
但 星夢 嘅打手 又出盡力撐 華納 嘅 Alfred,
咁即係 Alfred 人緣好到,星夢 都有人睇唔過眼 要撐佢。

因為 唔可以比 呢個 可能性 成立,所以我地全部都變哂 「fans」。

咁版權就係佢手上, 下隻碟睇下有冇出得翻
hkchart 發表於 2017-6-16 21:38

已經比左 星夢 發行,發行權 點可能唔喺 星夢 度
就算 hold 住 production rights,都 唔發得 唔落得碟 啦
反而 星夢 落碟 就要分翻錢比人

討論人格
根? 2011個人出道 間公司2013 先至開
數學題
b01091018 發表於 2017-6-16 22:58

TVB 係 1967年 成立,巨聲1 係 2009-2010年
星煥 係 2010年 成立,星夢 係 2014年 成立

星夢 成立時,係 吸納左 星煥 接近所有員工

我覺得係一個序
Ching2015 發表於 2017-6-17 01:14

其實 叫 bridge 或者 音樂過門 仲貼切

都話kayzzz唔係鏗粉...
佢好明顯只係見到咁熱鬧入黎趁下熱鬧
你睇清楚邊個係邊個粉先開火好唔 ...
John 發表於 2017-6-17 13:05

Post #151 當左係 Fred粉 喺度踩場,仲冤枉

今日 叱咤樂壇 個訪問 最重要嗰個 point :

佢好似終於都 明白(或承認),
去表達 正能量,唔係一定要 好大路 好直接 咁去做,
而係可以做一首 好dark 好負面 嘅歌,反而會引發出 正能量。

呢個先係佢而家最大嘅問題,
跨得過呢一關,佢就有機會搵到出口了。
太陽計劃 ... 留翻比 RTHK 去做啦。

https://www.instagram.com/p/BH30aAXje7y/

呢個 instagram post 證明,
有啲野,佢 作為一個人 係明嘅,
只係仲未懂得 點樣將佢明嘅野,
重新 運用喺 自己嘅歌曲 裡面。

我話係 「重新」,
因為根本 面具 誤解 光害 魂遊太虛 都係呢啲例子,
而且 概念 歌詞 都係佢 自己主導 的。

無忘初衷,應該包括 當年 自己做過嘅歌,
而唔係 人大左 就用個 成年嘅心態 去講 勵志。
咁同 太陽計劃 有乜野分別?

二十歲嘅自己,係需要啲乜野嘅鼓勵?
係 面具 誤解 光害。
咁點解 而家 二十歲 嘅人,係應該聽 我的志願 呢?

Catharsis,係尋找 正能量 好重要嘅一步。

有創作 誤解 嘅需要,有為 誤解 同公司fight 嘅動力,
每次唱 誤解,喊到 唱唔落去,
呢啲全部都係 catharsis 嘅過程。

唔給予 呢個過程 比聽眾,聽眾 點樣跳去 你在我在 嗰種心態呢?

23歲 嘅想法,點解用 28歲 嘅目光 去睇,就變左係錯嘅呢?
無忘初衷 呀。