返回列表 發帖

STOP啦, 停哼, 本來拎定花生睇你點向條白痴肥佬反擊,點知咁就KO左,
1) 旋律毫無記憶點好拖好沉悶, 編曲聽完冇印象好罐頭..
2)份詞咁鬼死長以為會好多野講, 其實幾萬個例但三幅被,就係得一個POINT, 任何經歷都係有價值? 然後用萬個例去重覆呢個MESSAGE﹖  哼哼你會唔會膚淺左D﹖
3) 至於停哼既歌藝,  首歌高潮尾聲一大堆TAXI CHAN式假音都收貨﹖咁重要既轉會第一
擊, 真係對自己歌聲既要求係得咁多﹖   錄300次+降KEY+AUTOTUNE+分段錄都冇時間﹖真係HEA住咁派台?

萬眾期待, INSTA出幾十編論文谷到衡,個個FORUM都議論紛紛, 報紙幫你打埋歌, TEASER出左
三個,  MOOV FRONT PAGE BANNER ...睇各大平台既排名, 心照啦

期待903 狂谷呢首做至尊歌, 我估今次要做埋903台歌先得, 1/1 要聽到哼哼LIVE

上面位FANS真係好愛佢, 其實佢根本離晒地,  睇佢INSTAGRAM長篇偉論, 其實感覺佢就係好迷失好需要人確
認佢認同佢,富二代又多兄弟姐妹, 老豆幾十樣職務,  可能好需要人地比到佢存在感既人,
佢個一連串膚淺既人生啟發歌曲, D 人越黎越唔BUY,唔只因為D 歌本身都係膚淺冇內涵扮有啟發性又不斷循環再用,
而主要因為佢既FANBASE都越黎越大個, 過左幾年大家都開始對人生有自己既領悟,  佢D 歌仍然停留係幾年
前個種初中生既心智, 係歌迷成熟得快過佢D 歌, 而唔係香港人乜乜物物

如果真係睇完CM 既批評要上INSTAGRAM 回應咁公主病既話,其實佢自己都冇進化到,
如果佢真係咁恨獎咁恨上位, 佢搵個有藝術SENSE對流行音樂敏感既人幫佢手啦,
佢真係好冇藝術細胞(仲要係好俗品味好MK個隻), 練歌又唔勤力, 呢度D FANS/宣傳人員成日吹捧佢誤導佢, 搞到佢以為自己好掂,
大文豪? 根本累鬥累, SET到個BAR咁低, 真係浪費時間

就算個 instagram post 係回應 CM,
都係因為想保護 Aga,幫 Aga 澄清,
我唔覺得出發點有問題。 ...
Bluejays 發表於 2017-6-15 04:06

我完全冇理到係指邊個POST, 只係回應某D 會員話佢好睇唔開,經常黎CM睇PO然後
INSTAGRAM回應, 只係話如果佢真係咁唔化就真係好有問題...至於咩出發點, 我同你都唔知

哈哈... 做歌手真慘回應又係公主病
做歌又唔可以攞獎
其實你咁憎許廷鏗, 其實佢都羸左呀
有一個人憎佢憎到咁

無論首歌有人彈又好有人讚又好
最怕出歌出到無人知
samsam 發表於 2017-6-15 13:55

係度堂堂正正咁回應呢度既批評質問, 仲會覺得佢好親民添, 但如果好似某會員咁
話自己睇完之後, 好隱晦走翻去INSTAGRAM不問自答咁,  
黎呢度睇COMMENT既話, 有咩唔高興唔同意既直接同大家傾, 同樂迷親近D, 唔好比人感覺好似好小家咁

好心唔好又被害妄想症發作啦, 哼哼FANS, 我邊句話佢唔可以恨獎, 我係比意見佢,
叫佢搵個有音樂觸角既人比提議佢,想佢CHUR獎CHUR得有認受性,   唔好出呢D 爛歌+K場唱功+一場紅館既號召力都冇就以為買到個叱吒獎就可以解決一切問題

得閒憎你至愛既停哼,覺得佢&好多香港歌手好唔掂先出黎比D 貼近大眾既意見,因為呢度D 港樂FANS/宣傳人員D 意見真係好
似好另類,   咁佢同佢之前隻肥老版日日見報, 轉會件事好似新特首上任咁,當
然好多人好奇會留意佢首新歌, 不過佢係咪每PLUG一次歌就要轉一次會搞場鬧劇去維持新歌
既關注度﹖

上進心係好, 不過只顧升職, 唔做好份工先係問題...
不斷擦上司鞋, 等上司係大老細前面讚佢, 加人工升職, D 野就照HEA做個類人
如果佢D 作品/實力都一樣上進, 我真係唔信D 人會覺得佢咁樣上進法係有問題, 一味想升LVL, 把口講到鬼咁偉大為左音樂,但貨又交唔到, 根本就係廢話

點解你的邏輯咁奇怪,可否返回正題,你可評論歌曲的質素,喜歡與否。今次Alfred 的根好過我的志願,由於大家都對他有期望,而根同前作類型又相近,才導致有部分支持者失望,但整體歌曲質素還是不錯,值得一聽。
hkwilliamsiu 發表於 2017-6-15 22:50

SIDE氣啦你, 死兜都冇用, 各大網上平台已經比左反應, 雷聲大雨點小,排名仲差過隻痛醒
你乜X 都話高質, 首首歌質素一定比前一首好, 搵食唔該你行埋一邊, 浪費時間

^ 唔係叫中氣過度, 係佢唔夠氣但又想學人爆, 但唔識用氣息用共鳴支撐唱響聲, 中音一味谷大聲, 所以音色唔響唔靚+嘈, 一味打天才波...比FANS/打手吹到話有唱功

其實 胡鴻鈞咪一樣同佢差晤多叫座力, 佢只不過比班網上打手/FANS/傳媒狂吹, 同埋宣傳+劇歌多, 曝光多, 比人覺得佢好紅既假像, 兩人跟本出到現實世界碟都係銷量一般, 演唱會冇市場, 胡鴻鈞更加冇傳霉狂谷, 基本上最有HIT POTENTIAL, 最商業既歌都比曬姓許, 但許唔知幾多首劇歌狂谷呢兩年得首記住忘記我ok hit, 唔好講到佢好似好有魔力, 得佢先唱HIT,  胡鴻鈞翻唱隻K 化蝶夠HIT, 鄭俊宏 隻投降吧....命中率都係一樣低
胡連碟都冇得出, 上次出碟一大堆翻唱歌...明明有特別待預仲好講風涼話, 你估普通人係白癡

你偶像咁正, 係得佢一支獨秀唱得起D K 歌, D 歌咁高曝光率, 把聲咁有吸引力一早開N 場紅館啦, 根本hit係因為首歌, 唔係因為係佢唱

至於轉會, 其實有乜問題? 佢完成左佢合約有權轉會, 佢有權走, 又冇遺約, 因為你狂捧我, 我就要成世界乖乖地留低, 為星夢而生?
係既點解星夢唔一早簽佢99年? 因為如果佢差到連狂谷都冇首HIT既話, 星夢一樣一腳踢走佢, 你估真係你對我好我對你好?

我偶像係楊千嬅, 又真係開左N次紅館了~~

都係果句, 當歌手同公司諗法唔同, 做得唔開心, 做唔到想做既野走有咩問題~
最得意係幾時變左轉會第一PLUG一定要風格要大改???你唔改就不如唔好轉會.....
大把歌手轉左會咪又係咁.....
佢只係想隨心所欲地做自己想做既音樂而轉會者~

PS.冇人講過D咩「佢好似好有魔力, 得佢先唱HIT」「係得佢一支獨秀唱得起D K 歌」.......
kenny1102 發表於 2017-6-16 12:33

你偶像千嬅真係死好命, 果個年代爛聲走音既容祖兒已經叫做實力派一姐既年代, 時代唔同左喇, 哥哥..
如果佢唱歌咁正咁好聽, D 歌傳唱度咁高, 冇叫座力因為大眾覺得佢LIVE唔值得比錢聽,
直接已經係對佢歌藝/舞台表現力/本身吸引力既評價

我都唔知你回覆D 乜, 其實轉會我都覺得冇問題, 我都覺得佢應該轉會添,因為
我根本唔想成日被逼聽到佢把聲,唱歌唔好好鍛煉, 各種基本
唱功問題N 年唔解決,我最不滿係佢 一味話自己為音樂呢樣個樣, 但事實根本就
冇放幾多時間進修音樂,轉會講到尾都係為左唔想拍劇,唔想
辛苦, 唔想做二打六影響自己形象, 唔想冇時間兼職牙醫, 為音樂, 算吧啦, 我真係唔係三歲細路FANS
, 咩音樂自主權, FANS講出黎我都笑左, 根本佢自己自主個幾首歌同佢出道N 年
既歌都冇咩大分別, FANS幫佢兜個大彎話佢要點掙扎先可以爭取到個D 歌, 原來老闆咁被逼PLUG個首哼哼班底既我的志願,
老闆好唔想PLUG既歌會幫佢係各電台/TVB狂谷, 谷唔起仲做埋TVB節目主題曲再谷添, 我信你就奇啦,
講到尾, 完全睇到呢個人對音樂既態度係點, 一日佢既唱功/作品都係呢種得過且過既態
度, 一日都會有批評

你話佢係咪忘恩負義﹖ 我話係囉, 唔係因為佢轉會, 而係佢而家為左驚比人話反骨而
家就唱衰舊公司, 講到自己幾慘, 公司對佢待遇點樣, 明眼人都睇得出, 佢咁
慘但又有咁特別既待遇, 咁其他人死得啦, FANS又話佢要跪玻璃先爭取到自己班
底PLUG自己想要既歌, 笑死, 算罷啦, 肥佬咁唔願意比佢PLUG, 仲要出錢買歌,
但仲要幫佢死谷爛谷隻我的志願, 見谷唔起就做埋TVB節目主題曲, 咁唔願意比佢
自主既衰老闆竟然投放咁多資源幫佢谷, 條肥佬真係自虐狂, 搵籍口為自
己過檔解釋就過主啦, D 傻FANS就假想話佢既慘幾可憐為偶像辯護,嘔死人
如果佢真係交到貨, 我都唔會為呢D 野勞氣, 一味大話連篇, 對音樂假虔誠, 唔增值, 對佢越黎越反感

出錢買歌? 你問下 何生,我的志願 你在我在 痛醒 佢有冇拿過錢出嚟?
歌曲製作、MV製作、非 TVB 嘅宣傳 . ...
Bluejays 發表於 2017-6-16 20:25

究竟邊個話你聽自資我的志願 你在我在 痛醒? 我只見過話佢自資你在我在宣傳短片同未過檔時自己去錄呢首根

我當你係真既話咪就證明唔係FANS講到咩咁慘, 要求要跪先比佢出自己個堆歌,  而係要佢自己出錢, 唔抵所以轉會, 佢真係自資既話, 咁版權就係佢手上, 下隻碟睇下有冇出得翻

已經比左 星夢 發行,發行權 點可能唔喺 星夢 度
就算 hold 住 production rights,都 唔發得 唔落得碟  ...
Bluejays 發表於 2017-6-16 21:53

講到尾, 條友根本成日扮可憐, 唔忿氣要自己出錢咪認囉, FANS/宣傳人員們
又要講到佢好慘, 要跪玻璃要比肥佬玩SM咁款先有得PLUG堆歌, 真係好鬼搞笑

咁係一間星夢咁既公司你認為可以點
宜家出根 , 歌手講到明係一個序

咁睇下之後發生咩事囉

我都係同你 ...
samsam 發表於 2017-6-16 21:09

可以點﹖都轉左公司啦,  見比人話反骨就賴比人壓制佢既藝術細胞, 好心唔好成日假惺
惺扮晒對音樂好有理想咁款, 係唔GUR 肥佬要佢自己UM袋PLUG佢自己認為可以食糊
既成長系列罐頭K歌, 咁咪認囉, 其實講到尾, 如果佢自己肯出錢錄歌, 拍MV,
  佢唱咩歌都得, 做獨立歌手都係, 100%自由度喎,咁咪可以發自己既音樂夢囉,  不過冇得CHUR獎囉...咁就簽間新公司扮一切都係為音樂算數啦

想補充下,14年Alfred訪問話護航首歌由收歌到錄音只有一天時間準備,最後被派左去部膠劇做片尾曲。
Ching2015 發表於 2017-6-17 01:14

其實個POINT係乜﹖ 你認為亨亨又花好多日時間錄呢首 & 我的志願等等歌曲﹖你慌
佢錄多過幾個鐘咩,佢同猩夢對VOCAL既要求咪係一樣HEA

成日聽到D FANS/宣傳人員講到好似好有要求, 係星夢冇要求我笑左, 根本兩邊
都係HEA , 如果佢真係花左成個禮拜時間先錄出咁既水準既VOCAL, 咁佢不如真係
退出好過

^ 好心上面唔好膠啦, 一邊話佢VOCAL 差, 一邊又話到佢好似比猩夢拖累, 除左堆極品港樂歌迷, 基
本上出面冇幾多個覺得佢係有實力, 唔好咁品味獨特講到好似一朵鮮花插在牛糞上咁搞笑, 根本兩者都係同一LVL, 根本就係累鬥累,

佢離開唔離開, 反唔反骨, WHO CARES, 兩邊都唔抵幫, 係班傻猩夢 & 停哼FANS/宣傳人員為
左反唔反骨咁勞氣, 佢既職業係歌手, 唔係忠心員工 或者 幫樂壇復仇背棄星夢既英雄, 總之你冇實力+冇
音樂Sense就唔該翻歸, 至低限度讀個基本樂理course, 等自己音樂鑒賞能力提高, 去
學好唱歌先復出,扮晒對音樂有要求出D 垃圾歌, 垃圾VOCAL,信佢個班唔係盲粉就係打手
整衰個樂壇咪就係呢類發明星夢當樂壇係遊樂場既人

佢反唔反骨好似係得你同樓上個祖粉最care
kayzzz 發表於 2017-6-17 10:53

乜唔係呢度D FAN屎好鍾意為佢辯護, 死撐佢唔係反骨咩﹖好似個指控好嚴重, 要為佢不停辯護先得咁樣
我係度留左幾十個comment, 只係附和左個ANTI一次,  話扮晒受害者又扮被就老細欺壓事實係忘恩負義,
WHO FUCKING CARES, 佢有實力, 交到貨, 佢再唱衰舊老闆都唔係問題, 交唔到貨, 就算唔反骨都請佢去早抖啦

你好鍾意睇佢INSTAGRAM, 你繼續返去慢慢嘴嚼佢D 回覆啦,偶像比人話一句反骨就阿之阿左,正盲粉

呢度D 盲粉, 打手好鬼驚人話佢反骨, 反而話佢唱功廢, D 歌垃圾都冇觸動到佢
地神經, D 盲粉都唔知係聽歌定睇人品, FANS唔需要驚喎, D 人反佢唔係因為佢
反骨, 反骨只係個借口, 反佢因為佢D 音樂同唱功屎, 佢唱功勁, 有台型, 歌
又正,仲讚佢夠GUTS 夠我行我素添!抵肥佬死添!...

就係因為知道佢冇實力百冇一個, 連形象都冇埋就慘慘豬, FANS先咁CARE!

評分人數

• CunninG

其實佢係kay粉...
其他人佢都無乜興趣
你唔使見到同你意見有少少唔同既人就話佢地係粉 ...
John 發表於 2017-6-17 11:46

串7 佢姐, 男人老狗成日走去睇條友INSTAGRAM D 長篇偉論, 可能人地聽歌就鍾意KAY,
但亨亨係另外一種鍾意呢

評分人數

• CunninG

咪係
佢反到痴左線
講人反骨洗足兩板,講真,"嘩洗唔洗呀"
仲要睇左人一個ig post, 就 ...
kayzzz 發表於 2017-6-17 11:51

好識篇故事, 我只係回左一個COMMENT話佢忘恩負義, 其他都係插佢對音樂既態度廢

7左就想偷換概念, 你SAVE啦

算罷啦,D 人平時聽佢D 垃圾歌,對佢有好感.. 想幫口咪認囉, 扮晒好客觀咁, 比著係鄭X泓, 容春卷, 插埋一份添啦, 仲會為一句“反骨”抱不平

評分人數

• CunninG

串7 你姐, 男人老狗成日走去睇條友首歌個post長篇偉論

仲要不斷repeat同一個point, 你煩唔煩

我唔係廷根fans, 你繼續插佢對我無損害,係想寸7你姐
...
kayzzz 發表於 2017-6-17 12:16

又係玩個D 反彈返比你REPLY, 算罷啦你

插左佢幾十萬樣野=同一個point? 又話我插佢反骨插左兩版... 睇你個樣根本就無睇我D PO, 只係見到自己喜歡既歌手比人插就衝入黎幫口, 7到爆
FANS唔FANS拗黎都曬氣, 就當你只係鍾意佢D 歌, 對佢有好感, 為佢抱不平囉! 真係咁重要咩﹖
我係樂迷..當然黎批評/討論, 唔通花時間去INSTAGRAM 睇D 唔中意既歌手既千字論文咩!

評分人數

• CunninG

都話kayzzz唔係鏗粉...
佢好明顯只係見到咁熱鬧入黎趁下熱鬧
你睇清楚邊個係邊個粉先開火好唔好
如果唔係只係自取其辱 (我咁樣公_雞hkchart會唔會變左鏗粉?)
John 發表於 2017-6-17 13:05

我咪話左OK,佢唔係鼻塞粉, 只係聽佢歌,睇下鼻塞INSTAGRAM個D 人
乜你係佢肚裡面條蟲, 要你幫佢解釋辯護, 黎插下人都要驚自取其辱咁大陣仗
你唔好咁誇張啦, 阿叔!

睇你地班人就好鬼好笑, 樣樣都捉字虱咁緊張, 一陣叫你一句FANS都鬼死咁HURT辯論一餐, 話鼻
塞"反骨"又咁大件事,好心你地唔好咁小學雞啦, 你叫我做鼻塞亨FANS我都唔會介意...
你從此叫我做鼻塞哼FANS,OK﹖

評分人數

自己講錯野就話人太緊張
都幾好笑
咁樣係唔會令你講既野變得正確
不斷攻擊人亦唔係一個健康討論
只會趕 ...
John 發表於 2017-6-17 17:28

OT喇, 你老人家慳翻淡氣啦,  FAN唔FANS係自定義, 你好心唔好咁老土啦,我都
更正話佢唔係FANS, 只係INSTAGRAM 讀者,

陰謀論專家喎....我黎呢度有咩動機? 我同大眾根本都一樣, 覺得現時香港樂壇廢,  基本上出到去就係我呢種意見同態度!

講翻亨亨, 佢事實根本就完全唔掂, 本來比次機會佢, 睇下佢轉會後會唔會真係
有改善, 點知出隻咁低質既歌, 咁垃圾既VOCAL, 基本上佢連普通正常人應有既
品味都冇, 正常人聽到都會話﹕“呢隻唔掂喎, 換過第二首啦” , 佢仲當係寶,
基本上同一個食住屎話正, 然後以為大眾會同佢一齊食既傻佬冇咩分別,大佬,
外面1000個有999.9見到屎都唔想食啦, 連港樂樂迷要求咁鬼低都覺得首歌唔掂,
佢咁既音樂觸覺死得啦, 而家正式當佢係樂壇垃圾處理

評分人數

^   人身攻擊﹖ 呢度一向都係咁架啦, 第一日黎咩! 如果係毒坤 FANS既
話, 幾十萬句人身攻擊都冇問題啦

又真係講得好, D 唔適應CM, 以為呢度係亨亨同埋D 美乜美物吹奏區既人,  返
自己FANS FORUM仲開心, 呢度咩樂迷意見都有, 係有人覺得佢虛偽, 反骨, 覺得佢冇心做音樂,  
唔係靜係容XX, 鄭X泓, 吳X坤 個D 先可以隨便鬧, 呢度冇受保護歌手

^ 人地都話我係鼻塞亨FANS囉,
比晒理由, 分析晒點解佢首歌咁惡啃, 仲唔係理性討論﹖ 唔通我係FANS, 所以要比5分,  亨亨被星夢拖累比肥佬虐待好慘慘個D 留言先係理性討論﹖
其實D 人講咁多做乜, 人有人插, 你有你讚咪得囉, 係有人覺得佢好廢好惡頂反
骨冇實力假惺惺叫佢做鼻塞亨, 你又可以好似當佢係神咁拜, 叫佢做牙醫,金堅,覺得佢為音樂犧牲好偉大..
當佢係你既人生目標, 生為亨死也要為亨, 如果個個都要就住, 錫住D 歌手, D 歌手咪8 年冇咩進步, 仲
以為自己好掂好有音樂細胞! 以為已經得到大眾認同, 最後一步CHUR個小圈子903獎開場STAR HALL就以為已經成為傳奇人物

既然覺得香港樂壇廢仲黎點解又咁頻上黎?又要聽又要評?
嚴重希望aga放首demo出嚟俾大家聽下喺咩回事{:1_12 ...
hintlou 發表於 2017-6-17 23:28

咩邏輯呀, 要鍾意先評論就唔係評論啦,
大把前輩覺得香港樂壇廢都出黎評, 個D 成日批評樂壇既樂評人咪要收皮,
覺得佢唔掂就批評架啦, 大把人聽兩句就直情一句“香港歌手垃圾”, “垃圾歌”
然後返去聽舊歌/KPOP/歐美pop, 覺得自己唔知幾型
大家黎呢度係為吹奏樂壇?

你真的不覺説話太過份嗎?金堅出一首歌評論一次,回應數次已經夠啦。還有是粉絲捍衛偶像歌曲才不斷 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-6-18 06:51

呢位宣傳人員哥哥,  我咁耐都係入過兩首鼻塞既歌批評過, 何來首首都批評﹖
如果換左係 鄭X宏, 容XX,   我既言論就一D 都唔過份, 仲好好笑添,  偶像/BOSS比人批評唔抵得就發爛炸賴三賴四,  好心啦
雙重標準,似盲粉/宣傳人員多過真正樂迷, D人追星咪認左佢, 又講到好客觀評價音樂, 你唔好惹我笑啦, 識條鐵咩

樂評﹖你唔好嘈啦, 你地來來去去得個我覺得咩我認為我認為, 你認為TWINS唱功勁過BEYONCE都得添
講唔講得出佢問題所在﹖我問你首歌最高粒音係咩PITCH﹖ 答唔答到﹖ 連人地唱緊咩音都唔知, 死吹話唱得
好根本就曬氣啦

慢慢解釋比你呢類人聽, 你會明嗎﹖ 基本上毫無聲樂概念, 一味自己話正就正,
睇你連毒坤都狂讚既, 你真係唔好再侮辱音樂啦, 好心,FANS冇知識亂吹搞到呢D 地方烏煙瘴氣

鼻塞過左F3 佢就要轉假音,  音質又尖又薄, 唔懂得將聲導向頭腔令假音音色較明亮,  
唱歌毫無立體感欠大細聲前後層次好似唱K, 因為
中音唔夠氣息支撐,人地話咩自然左, 因為開頭柔聲唱就夠氣唱, 隨著後面要
唱得比較實有力既真音就唔夠氣, 把聲應該要向前,用面部共鳴,
佢就靠後拉喉嚨向上, 硬谷聲音上鼻腔, 造成明顯鼻音,唱法錯誤...
基本上有勤力學唱歌一年半載, 如果個vocal coach專業既, 已經唔會有佢呢D 低級問
題出現,  又賴話我講來講去都係一個POINT, 拿..分析埋比你呢D LEVEL既人聽根本唔會明la,

冇實力又唔去進修, 仲講到好似星夢拖累佢咁, 轉會CHUR獎, 唔想自己出$$拍自
己想要既MV/PLUG自己想唱既歌, 又扮到比人壓住冇得發圍咁, 係得D 冇知識既人
會信呢D 大話, 佢根本就係冇實力, 大眾根本就唔BUY佢, 呢個先係最大問題,
一間廢公司, 一個低實力垃圾歌手, 垃圾離開垃圾房, 仍然係垃圾唔會變成鑽石,
一陣又話我叫佢垃圾好偏激, 鬧你鍾意既咪偏激囉, 鬧你唔鍾意既咪OK囉, 明明追星
就唔好扮樂迷啦, 你估我唔知道D “樂迷”係咩水平咩!

^ 如果果個係鄭X泓, 容十年 ,唔係鼻塞既話, 會唔會覺得佢地離開公司係咁值得
得期待呢, 佢地消失仲好啦, 其實根本就係為自己喜歡既歌手搵籍口想賴落星夢個度

離開TVB 係好事, 咁TVB BAN佢首痛醒, 任何頒獎禮佢既演出都CUT晒又會唔會係好
事﹖ 你覺得歌手離開垃圾公司係好事, 咁一間電視台唔播D 低實力既LIVE唔係一
樣都係好事嗎﹖ 係咁諗至奇啦

講到尾就係D 人將一個低實力既歌手吹捧成一個好值得期待有無限POTENTIAL既星,
  佢自己話事既已經第四首啦, 我話就算等到第10首都有人用呢個籍口, 不過如果有個
歌手,  已經plug左 4 首歌,   實力又低既話,D人 一早已經無視呢個歌手
呢類人可唔可以唔好再用樂迷呢個詞黎描述自己, 追星族適合D啦

幾時説你首首批評,你是否有老花?我說”根” 這一首歌是否需要在一首歌內的歌評寫十幾篇灌水文章。你是 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-6-19 07:54

你真的不覺説話太過份嗎?金堅出一首歌評論一次
hkwilliamsiu 發表於 2017-6-18 06:51

算罷啦你, 自己講過乜都唔記得..., 又係既,  跟稿打既野點記得咁多!
聽講有D 公司仲係幾個人輪班咁用同一個ACC, 上一個同事既說話冇理由要入你數既, 我錯
晒囉!

喂, 人RE我, 咁我梗係要RE啦, 你不斷RE 我又得﹖
討論佢歌唱同對音樂既態度就叫灌水, OT討論我言論個D 先係正題, 明白晒啦

你對音樂知識咁充沛咪糾正我咁無知既評論

是你中文理解能力有問題,還是我寫的中文字難理解. ''金堅出一首歌叫"根" 評論這一首歌一次, 然後"RE"數次 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-6-19 09:02

喂, 呢D 係你自己說話纍贅含糊詞不達意咋,
就咁“金堅首歌評論一次,回應數次已經夠啦。” 已經足夠啦,自己畫蛇添足,
咩“金堅出一首歌評論一次” 正如“鼻塞亨出一首歌就出一篇千字論文”, 就會
令人以為係慣例, 唔係限於指”根“一首。D PR既語文程度唔係好高咩﹖平時字字珠璣,睇黎我真係見識淺

你覺得冇新見解, 因為每個POINT都好似條刺, 一樣咁HURT掛, 我從歌曲內容,
到佢實力, 到佢演唱會號召力, 到佢將歌曲成HIT既轉化力, 到質疑佢轉會動機,
到反駁佢個D 被星夢壓制就陰謀論, 討論左N 樣, 可能我膚淺啦, 要”根“呢
D 咁有深度既歌詞先符合你超高既要求啦

睇黎你對鼻塞既狠評態度特別認真同勞氣, 平時對於毒坤個D 評擊就好輕鬆傻下傻
下, 好似越禁越出屎, 比人覺得你係想玩X毒坤既感覺, 會唔某某PR or fans唔抵得毒坤咁
快上紅館又贏埋最男專登扮FANS出黎玩X佢﹖

喂, 仲未答我喎, 究竟亨亨唱功勁係邊﹖

件蛋散好煩呀 人地來forum係睇樂評 唔係睇你人身攻擊阿 嘈亂巴比咁 咁憎人就唔好入來呢個post 又要睇又要唱 ...
hooyaoching 發表於 2017-6-19 12:43

喂, 小弟弟,  你唔習慣呢個FORUM就返歸..去適合你既地方啦
呢度係興一見唔鍾意既歌手就擁入去狂插比1 分嘈亂巴比架, 第一日黎水土不服﹖
睇樂評?  去錯地方啦!追星0者, 洗唔洗扮到咁認真
你唔好去唱片公司FACEBOOK/歌手FANS FORUM睇樂評 !

還有全CM都知我支持毒坤,反而你就…超搞笑
hkwilliamsiu 發表於 2017-6-19 13:37

叫埋佢做毒坤添, 真係好親切
全CM都知你支持毒坤? 乜唔係全CM都知你係打手咩﹖
不過我有新發現, 鼻塞亨係FINAL BOSS, 毒坤只係曲線玩X 既對象

如果你批評果個係吳若希,容祖兒,熊貓
佢地踩得仲勁過你啦
不嬲都係雙重標準 ...
zxc 發表於 2017-6-19 16:32

亨亨比人揭穿晒D 假面具FANS/宣傳人員就 好似全家比人
強暴完咁...個邊踩得勁過我, 咁咪好慘

^ 喂, 真係唔好意思, 本來以為你傻下傻下跟埋我叫佢毒坤好好笑,就係咁簡單, 估唔到累到你要有咁多此地無銀解釋  

你對金堅冇太大興趣?? 點解我GOOGLE 搵到你去香討個FORUM 狂吹呢首”根“,  仲要POST埋歌詞, 比人鬧你開咁多POST谷呢首歌﹖
google "許廷鏗 hkwilliamsiu"
就搵到你既POST....呢度會唔會仲有更多亨亨既職員

我近排評論左好幾首歌, R&K/HANA/JUDE/亨亨,你發覺唔到既唯一解釋: 個D 歌手冇比PR費啦

忽然覺悟, 覺得首歌其實真係好有深度:
        聽了數次許廷鏗的根, 曲帶點沈重, 詞是林若寧, 歌者帶出的訊息都好明顯, 是一首剖白自己內心的一首歌, 人無完美, 很多時會忽略了身邊的人感受, 但有時活著就要帶點自我,無奈, 激情和自我釋懷, 這就是人生, 亦是我們的根.
--- 來自香討區既hkwilliamsiu

另外我對金堅的歌曲沒有太大的興趣,亦好少回覆金堅的貼,今次見你咁激才回覆。
hkwilliamsiu 發表於 2017-6-20 08:48

明白, 原來本來對佢既歌冇興趣, 見我咁激先入黎, 但去到香討就好有興趣, 唔
見到我都入去 PO 歌詞, 仲比人鬧你猛開POST宣傳

咁你都好勤力, 間PR公司明顯幫多名歌手做網上推廣

拿香港威廉今次我就撐你啦
明明係全CM都知你係坤粉都講到變零粉
上面Kay粉又講到變零粉重要變埋公 ...
Frankiekiekie 發表於 2017-6-28 00:11

死撐算罷啦, 人地去鄉土 幫鼻塞宣傳,轉個頭扮晒野話對鼻塞D 歌冇興趣,
只係路見不平咋

我估到跟住D 回應會係﹕ 唉呀, 佢又翻黎呢個FAN FORUM RE我地,呢度明明係比打手
&盲粉吹奏鼻塞 , 得我地可以RE
呢度903 DJ, 乜鬼宣傳人員歌手都入黎, 真係唔知邊個係真邊個係假

見人潛左我講多句啦
佢咪就係同gem一樣 見自己唔受香港樂壇喜歡
睇唔起香港樂壇同樂迷 但又唔忿氣 一日到黑諗住反攻
所以成日開口埋口就提住港樂有幾低質囉...
難得有隻歌比佢入到, 仲唔布穀鳥大反擊咩

無錯香港樂壇係好黑暗腐敗, 好多壞風氣
只係呢種同全世界開戰既做法, 唔見得可以揭露同批評呢d壞風氣
反而會令壞分子反撲

拿拿拿, 咪話我誅心呀, 你都係咁樣誅人地心, 又話人PR公司又話人細路哥但又同時話人老人
我都係學你架咋
John 發表於 2017-6-28 00:21

我返黎喇, 喂, 乜我唔係打手咩, 而家又變左GEM FANS, 之前又話我係鼻塞FANS, 之前幫GIN LEE講說話
就係GIN LEE FANS, 呢度D 人咪又係玩個套你係XX FANS, 方便自己就亂標籤你係
某人FANS, 唔方便就投訴話比人亂標籤, 輸打贏要!

總之有實力既歌手, 我就會幫, 我就係FANS,得未﹖所以香港真係無咩歌手覺得值得幫

陰謀論專家,我開始踩香港樂壇個時仲未有GEM出現,你估得我一個踩樂壇咩! 踩香港樂壇先係潮流
好既我會照讚, 不過真係無咩好野, 同外邊既一比就知
難得有隻歌比我入到?你唔係成日RE我D 樂評咩﹖ 唔會唔知我D 歌評係點掛﹖

香港班暗星, 出左香港冇人識, 靠CHUR 903垃圾獎吊主條命, 開一場紅
館講10世都開唔到, 903最男仲要去K場送飛跪求人去睇, 咁鬼似折墮既樂壇,
全香港(除左呢度)都笑緊啦
多D 獨立歌手上位, 主流倒塌, 香港音樂先有救呀, 死撐個樂壇
係冇用, 如果係打手既就快D 預備轉行, 唱片公司就快冇錢請打手

呢度係剩返個幾丁港樂迷既集中地,好多宣傳人員, 記者,
903 職員黎睇你地計D 壞鬼播放率, 歌手黎睇,呢度邊個係神係鬼, 真係好難知

宇粉 蛋撻你攪掂 hkchart , 我不再討論 "根", 費時無端變了支持鼻塞.
PS 最後一句, 既然我覺得根幾好聽,  ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-6-28 19:52

扮乜野喎, 你都比人叫慣宣傳人員, 你一向都唔CARE喎,係你自己講到唔鍾意鼻塞D 歌, 只係睇唔過眼先入黎, 比我揭發你去鄉土讚, 又開POST貼歌詞,比人鬧你狂宣傳首歌,
揭發你就DELETE 返呢度個留言咁鬼鼠, 好在我QUOTE左你,有證有據, 你d 行為咁唔見得光猛講大話先惹人懷疑

咪就係囉, 平時討論親都係堆70年代出道既歌手,N年對香港樂壇冇興趣, 一出現就狂吹個903最男, 而家轉會後又同樣手法去鄉土谷條鼻塞,
鍾意首歌咪照直認囉, 係自己兜個彎講個大話, 身有X 在先