返回列表 發帖
我覺得主要問題係
轉會如果係想搵突破, 想做D唔同嘅音樂
轉個背又係出返同一類K歌
咁難免會令人問「點解 ...
John 發表於 2017-6-14 10:00

我的志願同你在我在既出現~背後可能爭取好多同埋要做出代價先有~~
佢就係唔想再一次又一次既爭取先得到自己少少想做既野~~根似呢2首~某程度上3首都係佢想做既野~又話者咁講~應該唔想每次做音樂都要同老闆嘈一輛先得到一首歌既話事權~
睇佢IG, 佢應該好喜歡我的志願同你在我在同呀樂~~

我諗轉會唔係單單只係想主打歌有得自己話事咁簡單~
應該係成張碟既方向, 文案, 封面, 唱片主題~我估呢D都係星夢唔會比到佢自己話事~
就算今日留係星夢可以唱呢D歌~之後隻碟都係一樣係不倫不類地模糊, 一張又一張娘爆既CD封面.........等等
如果只係幾首歌自己話事就會滿足, 咁都唔係許廷鏗啦~

當然, 方向係要轉, 但一步一步黎啦~~~
BTW~你地講PAKHO~~其實佢D大路歌咪又有個幾個題材LOOP完又LOOP~~

其實佢唱首hehe歌真係仲易爆紅,叫"巨根 feat.1069"
Lewis 發表於 2017-6-14 22:00

featt.1069 梁文禮仲唔日播夜播~~

無錯,林峰個case無疑係反骨喎,TVB當年落足力捧佢,Chok都可以捧到佢金曲金,拍劇加勁歌令佢名氣同身價 ...
KITSTON 發表於 2017-6-15 23:59

我唔知幾多係真幾多係FF啦~不過我想講打工唔係做歌手~亦都唔好講到做歌手同打工冇咩分別~
大把歌手被公司捧紅一樣會過檔跳糟~~唔好下下講咩忘恩負義....\一間公司比唔到歌手想要既野OR理念唔一致, 走又有咩問題~
大把當紅歌手都係咁.....

仲有我仍然唔覺TVB幫過佢D咩~
鄭俊弘胡鴻鈞一樣唱好多TVB歌, 但真係你覺得佢地入到市場咩~
鄭俊弘果種都只係師奶市場, 真係聽廣東音樂既都唔會留意佢D音樂啦~
而且我都講過, 有自由做自己音樂(幾首主打)唔代表一切~
仲要係比人練住春袋先換黎少少既自由, 幾首自主主打歌又點???~
到真係出一張唱片, 由封面到內頁, 由排位都概念, 又變返不折不扣既星夢系列, 咁又係咪應該感恩。
你睇佢FB寧願POST返自己辛苦爭返黎既主打歌封套都唔POST一隻舊碟都估到佢幾唔鐘意之前出既碟啦~
點到好, 作為一個歌手(唔係藝人), 就算星夢點捧佢, 有咩機會前途, 正常都唔應該留係度~
作為一個歌手, 真係諗唔到有咩理由要留係度~
希望下一個走既係胡鴻鈞~
有人話佢唱極都係呢D題材既歌, 咁細心睇幾首都有D分別既~
又可能佢係唔單只係想做呢D題材既歌, 而係想做呢D題材既專輯呢~未比佢了一次心願~
又唔好轉會後第一首歌就判佢死刑~~

我之前都麻麻佢唱歌, 一來疑似痴利根, 二來佢把CHOK到不能既聲, 三黎佢把聲24小時都好似中氣過度聲嘶力竭咁嘈(所以比人感覺唱歌似鬧交??)
但呢幾年佢自己同其他音樂人合作, 真係睇得出佢進步左好多.....

PS:真係估唔到何生咁做音樂法都竟然有人覺得有歌手係應該留係星夢度.....

^ 唔係叫中氣過度, 係佢唔夠氣但又想學人爆, 但唔識用氣息用共鳴支撐唱響聲, 中音一味谷大聲, 所以音色唔響 ...
hkchart 發表於 2017-6-16 01:48

我偶像係楊千嬅, 又真係開左N次紅館了~~

都係果句, 當歌手同公司諗法唔同, 做得唔開心, 做唔到想做既野走有咩問題~
最得意係幾時變左轉會第一PLUG一定要風格要大改???你唔改就不如唔好轉會.....
大把歌手轉左會咪又係咁.....
佢只係想隨心所欲地做自己想做既音樂而轉會者~

PS.冇人講過D咩「佢好似好有魔力, 得佢先唱HIT」「係得佢一支獨秀唱得起D K 歌」.......

想補充下,14年Alfred訪問話護航首歌由收歌到錄音只有一天時間準備,最後被派左去部膠劇做片尾曲。同年Jin ...
Ching2015 發表於 2017-6-17 01:14

..有D人只係睇得片面既野就當係事實既全部, 仲可以點討論

O晒T變咗罵戰
會唔會鎖post
hlyung 發表於 2017-6-17 13:33

應該唔會再有罵戰啦~
反正大家都睇得出有人係存心搞事, 都唔係理性討論~
咁我諗去到咁應該唔會有人再回應佢既~

可憐  的人要  刷  存在感  唷~~

其實比起星夢, 用聲已經好好多啦~

算吧啦
除左呢度d小學雞
宜家仲有邊個care呢d二三線歌星

好似零鏗、大文豪、陳柏宇、林奕匡呢d
街外人得 ...
zxc 發表於 2017-6-29 01:33

係囉係囉, 究竟係咩人咁唔CARE香港樂壇,講到一文不值唔想理無興趣聽但又日日夜夜狗衝入黎刷存在感呢???
所以呢,呢度邊個係真唔CARE, 邊個係假唔CARE, 真係好難知