返回列表 發帖
香港除左容祖兒,其他女歌手開Show都係叫flop  因為無秒殺
fifty1205 發表於 2017-6-29 20:12
你都幾搵野黎講知唔知咩叫flop?根本唔關咩秒殺事,而係講緊gem門票銷售情況比以前差左好多

不如問下薛凱琪之前開show叫咩啦

#鬥flop
kayzzz 發表於 2017-6-29 19:03

香港除左容祖兒,其他女歌手開Show都係叫flop 因為無秒殺
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

回復  fifty1205

宇宙漿得20%公售。
黃家正 發表於 2017-6-29 19:16

3.5面台(9500人) vs 3面台(6000人)
肥婆馬上收皮

回復 132# fifty1205

宇宙漿得20%公售。
舞來舞去 不日內開始錄音。

開賣一日,
第一場得返898輪椅位,其他全部賣哂
第二場得返少量898(剩係㩒到1張)498(12張)
咁都叫flo ...
fifty1205 發表於 2017-6-29 17:57

不如問下薛凱琪之前開show叫咩啦

#鬥flop

Queen of Flops
hehehaha 發表於 2017-6-28 14:13

開賣一日,
第一場得返898輪椅位,其他全部賣哂
第二場得返少量898(剩係㩒到1張)498(12張)
咁都叫flop,咁之前謝安琪開show叫咩
肥婆馬上收皮

阿mag同gem一齊挑機唱twins, joey同janice

https://www.youtube.com/watch?v=eLT4Fc3VysM

#QueenOfHearts 終於來到紅館啦!今次巡迴除了全新的舞台和製作外,我亦在準備香港站的特別歌單!練歌前問一問大家想聽什麼歌?

係咪d飛去得差, 開始放風有特別歌單

HOLD到咁都未有一場少量
hinz 發表於 2017-6-28 14:10

Queen of Flops

HOLD到咁都未有一場少量
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

開售都冇人講
Infinity & Eternity

又有搞作, 今次搵mag一齊唱k捉棋
hohoho 發表於 2017-6-27 23:06

阿mag好pure好true
Happy and Blessed.

又有搞作, 今次搵mag一齊唱k捉棋

https://www.youtube.com/watch?v=drRvL4J8nTg

6月28日公售

G.E.M. 冒充紅館訂票實習生

https://www.youtube.com/watch?v=v0zf_b-zxPw

考慮緊買唔買

考慮緊買唔買最低票價
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

優先訂飛第一場賣晒啦
聽日加場,考慮緊買唔買好
肥婆馬上收皮

加開9月17號
聽朝9點開始優先訂霏

如果呢家先買498會係咩位

得返$898/498有得訂
肥婆馬上收皮

G.E.M.【鄧紫棋電話整蠱歌迷】Part 2 - 扮做演唱會意見調查

https://www.youtube.com/watch?v=ASdLQ8YqnAg

有唔少歌手都有上我是歌手,有好多經典歌曲都俾人改編翻唱
唯獨係GEM d cover先咁紅,大家有無諗過點解呢? ...
fifty1205 發表於 2017-6-18 20:39

改編得幾好聽係真, 佢地音樂班底都有水準, 係做演唱會無sense

買唔到三百數飛 希望有得加場
俊仔 發表於 2017-6-19 10:02

我諗佢地實hold左唔少飛

原本想買張平飛睇,見到個set list即該意欲大減
做咩佢唱咁多cover,仲要Dcover全部都係搬XXX同我歌
就算系 ...
kingo515 發表於 2017-6-18 19:47

我覺得get everybody moving好悶, 次次都係咁

買唔到三百數飛 希望有得加場

update左poster少左5個主辦機構

曲我覺得可以
詞可能真係要交番俾專業既人做

但問題睇我歌嗰批人 有好多都唔係想聽新歌既
所以 ...
matthew1990 發表於 2017-6-18 22:50

曲咪就係"可以"囉,詞直情差啦

根本佢翻唱嗰堆歌都係經典嗰批,佢自己邊會作到嗰個質素嘅歌呀

聽眾想聽  喜歡你  存在    ...
kayzzz 發表於 2017-6-18 15:38

曲我覺得可以
詞可能真係要交番俾專業既人做

但問題睇我歌嗰批人 有好多都唔係想聽新歌既
所以就算有高質既歌 都未必會hit 到佢地
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

做咩佢唱咁多cover,仲要Dcover全部都係搬XXX同我歌
就算系 ...
kingo515 發表於 2017-6-18 19:47

盲點佢好似冇唱過live, 我都想聽呢首

有唔少歌手都有上我是歌手,有好多經典歌曲都俾人改編翻唱
唯獨係GEM d cover先咁紅,大家有無諗過點解呢?真係純粹本身首歌經典or高質?
肥婆馬上收皮

就算系想討好大陸人,都唔使咁冇誠意
睇唔過眼我就ff咗個setlist

1.What Have You Done
2.想講你知
3.Oh Boy
4.Game Over
5.Good to be Bad

6.來自天堂的魔鬼
7.於是
8.我不懂愛
9.我的秘密
10.再見

11.泡沫
12.AINY
13.睡公主
14.失真
15.末日/查克靠近

16.奇蹟
17.盲點
18.光年之外
19.一路逆風
20.Someday I'll Fly

21.All About You
22.等一個他
23.One Button
24.See You Again/Get Everybody Moving
25.新的心跳

Encore
26.多遠都要在一起
27.Where Did U Go

用情緒分part
Angry>confused>sad>grateful>happy
雖然排得吾得好好,但起碼比起依家個我是歌手音樂會
呢個set list更合乎個主題

但你例子嗰堆係香港樂壇全盛時期最後一水既歌手
之後出道嗰啲歌手已經好難不斷咁出一堆家傳戶曉既歌 {:4_9 ...
matthew1990 發表於 2017-6-18 00:31

好多唱歌比賽走紅既歌手
唱番自己歌都唔會有乜人聽
因為啲觀眾只係想睇佢唱自己熟悉既歌

情況就好似啲You ...
matthew1990 發表於 2017-6-18 00:35

根本佢翻唱嗰堆歌都係經典嗰批,佢自己邊會作到嗰個質素嘅歌呀

聽眾想聽  喜歡你  存在   你把我灌醉 龍捲風 嗰d歌絕對正常

回復 58# hohoho

話說我之前都同其實人討論過佢把聲既問題
佢把聲喺我歌嗰段時間應該係peak
之後可能佢開得太多演唱會用聲過度
把聲開始nasal 同 throaty, 聽到我打哂突
upper belts 都開始唱得辛苦

佢真係要好好休息吓把聲

個勢真係弱左, 不過前幾年食住我是歌手條水都執唔少
hohoho 發表於 2017-6-16 10:00

好多唱歌比賽走紅既歌手
唱番自己歌都唔會有乜人聽
因為啲觀眾只係想睇佢唱自己熟悉既歌

情況就好似啲Youtube 翻唱歌手咁
(所以美祖嗰陣上我歌俾人吹奏嗰陣
我已經講佢之後冇乜可能靠唱歌喺大陸撈
)

一個歌手缺少大量入屋廣為人知既代表作係好難玩得耐
睇返其他其他天后,唔講上一代,淨係現今既幾位天后Sa ...
Jacz 發表於 2017-6-16 13:54

但你例子嗰堆係香港樂壇全盛時期最後一水既歌手
之後出道嗰啲歌手已經好難不斷咁出一堆家傳戶曉既歌

Gem 早期啲歌紅其中一個原因係
佢出道嗰一兩年電台電視台會谷佢既歌
到佢玩得咁上下 佢細公司歌手又係原罪
佢啲歌唔會再俾人谷, 頒獎禮又唔可以俾乜大獎佢
所以佢之後啲廣東歌自然冇 Where Did You Go 睡公主咁紅

到佢上我歌知名度高左
佢既主要觀眾群變左做想聽翻唱歌既人
比賽後如果佢推唔到新歌 佢一定唔會玩得耐

真心想問佢係大陸仲紅唔紅?
kayzzz 發表於 2017-6-15 23:02

佢今年終於有新歌紅到

其實佢之前隻碟有好多新質都高質啲
不過最後紅既都係比較K既光年之外
所以我相信佢黎緊會出番啲迎合市場既material 去谷紅自己

睇下幾多歲嘅街客啦
年紀大嘅/近年無聽華語歌嘅咪係囉
其實唔計翻唱歌,佢都仲有好多hit song,Where Di ...
fifty1205 發表於 2017-6-17 00:51

香港站應該會多番少少廣東歌既

可能套戲票房唔好所以唔想再提
查克靠近 可唔可以自己唱翻 好愛呢首
仲有 盲點 我覺得 ...
616.1314 發表於 2017-6-17 01:20

查克好慘呢
潛意識的殘酷又無咗

失真 !!!!!!!!! 好想聽到呢首 希望到時唔好照 clone 大陸場個 rundown 啦  ...
616.1314 發表於 2017-6-17 01:29

我諗過rundown同廣州站差唔多, 最多encore改1-2首
一定係睡公主做ending, 同埋自彈自唱

我發覺佢隊band個rundown一定set死曬, 其他歌手開show都可以ad-hoc轉幾首

五首翻唱都唔想聽,喜歡你直頭聽到想嘔,乜活動都唱
仲有首死了都要愛,真心惡頂
唔知香港站有 ...
fifty1205 發表於 2017-6-17 01:25

同意, 出function成日都係喜歡你做大合唱, 好悶
佢都有d歌末唱過live

我覺得盲點仲正過泡沫, 不過佢自己都無咩理首歌, 點擊率比起隻碟其他歌又唔高

張海報一睇就覺得係抄 仲要核突

唔知香港站有 ...

失真正呀

唔知香港站有 ...

失真 !!!!!!!!! 好想聽到呢首 希望到時唔好照 clone 大陸場個 rundown 啦
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

唔知香港站有無機會聽到失真呢 聽左幾年都仲係成日loop
肥婆馬上收皮

我最唔明係點解無自傳式電影主題曲一路逆風
呢首演唱會唱一定勁震撼 ...
fifty1205 發表於 2017-6-17 01:12

仲有 盲點 我覺得舞台效果可以搞到好靚 點解又唔唱
存在 啊 龍捲風 啊個D 唔該走開
仲有 你把我灌醉 已經成為 GEM 演唱會既怨鬼
二〇二三年度全女班投票

其實呢個演唱會既 associated album 唔係 suppose 係新的心跳嗎?
點解唱甘少新碟既歌
連 KingJer 都話好 ...
616.1314 發表於 2017-6-17 01:03

我最唔明係點解無自傳式電影主題曲一路逆風
呢首演唱會唱一定勁震撼
肥婆馬上收皮

1.A.I.N.Y.愛你
2.What Have U Done
3.我不懂愛 All Natural
4.你不是真正的快樂 Behind The Mask
5.死 ...
fifty1205 發表於 2017-6-15 11:03

其實呢個演唱會既 associated album 唔係 suppose 係新的心跳嗎?
點解唱甘少新碟既歌
連 KingJer 都話好聽既瞬間都無
二〇二三年度全女班投票

我諗街客最熟都係愛你, 泡沫同睡公主個幾首
hohoho 發表於 2017-6-17 00:07

睇下幾多歲嘅街客啦
年紀大嘅/近年無聽華語歌嘅咪係囉
其實唔計翻唱歌,佢都仲有好多hit song,Where Did U Go/All About You/我的秘密/Someday I''ll Fly etc
比起好多女歌手,算多啦,仲有新的心跳入面10首歌9首YouTube click rate 過1000萬
唔好又講咩數據入面有幾多來自香港人,CM唔聽高登唔聽仲有大把人聽,佢上次出碟全國語香港0宣傳照樣wk 1空降商會冠軍,證明香港仲有一定數量支持者
如果硬係要話香港d銷量都係大陸人買,咁唔洗討論
肥婆馬上收皮