返回列表 發帖
但你例子嗰堆係香港樂壇全盛時期最後一水既歌手
之後出道嗰啲歌手已經好難不斷咁出一堆家傳戶曉既歌 {:4_9 ...
matthew1990 發表於 2017-6-18 00:31

好多唱歌比賽走紅既歌手
唱番自己歌都唔會有乜人聽
因為啲觀眾只係想睇佢唱自己熟悉既歌

情況就好似啲You ...
matthew1990 發表於 2017-6-18 00:35

根本佢翻唱嗰堆歌都係經典嗰批,佢自己邊會作到嗰個質素嘅歌呀

聽眾想聽  喜歡你  存在   你把我灌醉 龍捲風 嗰d歌絕對正常

原本想買張平飛睇,見到個set list即該意欲大減
做咩佢唱咁多cover,仲要Dcover全部都係搬XXX同我歌
就算系想討好大陸人,都唔使咁冇誠意
睇唔過眼我就ff咗個setlist

1.What Have You Done
2.想講你知
3.Oh Boy
4.Game Over
5.Good to be Bad

6.來自天堂的魔鬼
7.於是
8.我不懂愛
9.我的秘密
10.再見

11.泡沫
12.AINY
13.睡公主
14.失真
15.末日/查克靠近

16.奇蹟
17.盲點
18.光年之外
19.一路逆風
20.Someday I'll Fly

21.All About You
22.等一個他
23.One Button
24.See You Again/Get Everybody Moving
25.新的心跳

Encore
26.多遠都要在一起
27.Where Did U Go

用情緒分part
Angry>confused>sad>grateful>happy
雖然排得吾得好好,但起碼比起依家個我是歌手音樂會
呢個set list更合乎個主題

有唔少歌手都有上我是歌手,有好多經典歌曲都俾人改編翻唱
唯獨係GEM d cover先咁紅,大家有無諗過點解呢?真係純粹本身首歌經典or高質?
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

做咩佢唱咁多cover,仲要Dcover全部都係搬XXX同我歌
就算系 ...
kingo515 發表於 2017-6-18 19:47

盲點佢好似冇唱過live, 我都想聽呢首

根本佢翻唱嗰堆歌都係經典嗰批,佢自己邊會作到嗰個質素嘅歌呀

聽眾想聽  喜歡你  存在    ...
kayzzz 發表於 2017-6-18 15:38

曲我覺得可以
詞可能真係要交番俾專業既人做

但問題睇我歌嗰批人 有好多都唔係想聽新歌既
所以就算有高質既歌 都未必會hit 到佢地
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

曲我覺得可以
詞可能真係要交番俾專業既人做

但問題睇我歌嗰批人 有好多都唔係想聽新歌既
所以 ...
matthew1990 發表於 2017-6-18 22:50

曲咪就係"可以"囉,詞直情差啦

update左poster少左5個主辦機構

買唔到三百數飛 希望有得加場

就算系 ...
kingo515 發表於 2017-6-18 19:47

我覺得get everybody moving好悶, 次次都係咁

買唔到三百數飛 希望有得加場
俊仔 發表於 2017-6-19 10:02

我諗佢地實hold左唔少飛

有唔少歌手都有上我是歌手,有好多經典歌曲都俾人改編翻唱
唯獨係GEM d cover先咁紅,大家有無諗過點解呢? ...
fifty1205 發表於 2017-6-18 20:39

改編得幾好聽係真, 佢地音樂班底都有水準, 係做演唱會無sense

G.E.M.【鄧紫棋電話整蠱歌迷】Part 2 - 扮做演唱會意見調查

https://www.youtube.com/watch?v=ASdLQ8YqnAg

得返$898/498有得訂
肥婆馬上收皮

如果呢家先買498會係咩位
Infinity & Eternity

加開9月17號
聽朝9點開始優先訂霏

優先訂飛第一場賣晒啦
聽日加場,考慮緊買唔買好
肥婆馬上收皮

考慮緊買唔買最低票價
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

考慮緊買唔買

G.E.M. 冒充紅館訂票實習生

https://www.youtube.com/watch?v=v0zf_b-zxPw

6月28日公售

又有搞作, 今次搵mag一齊唱k捉棋

https://www.youtube.com/watch?v=drRvL4J8nTg

又有搞作, 今次搵mag一齊唱k捉棋
hohoho 發表於 2017-6-27 23:06

阿mag好pure好true
Happy and Blessed.

開售都冇人講
Infinity & Eternity

HOLD到咁都未有一場少量
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

HOLD到咁都未有一場少量
hinz 發表於 2017-6-28 14:10

Queen of Flops

#QueenOfHearts 終於來到紅館啦!今次巡迴除了全新的舞台和製作外,我亦在準備香港站的特別歌單!練歌前問一問大家想聽什麼歌?

係咪d飛去得差, 開始放風有特別歌單

阿mag同gem一齊挑機唱twins, joey同janice

https://www.youtube.com/watch?v=eLT4Fc3VysM

Queen of Flops
hehehaha 發表於 2017-6-28 14:13

開賣一日,
第一場得返898輪椅位,其他全部賣哂
第二場得返少量898(剩係㩒到1張)498(12張)
咁都叫flop,咁之前謝安琪開show叫咩
肥婆馬上收皮

開賣一日,
第一場得返898輪椅位,其他全部賣哂
第二場得返少量898(剩係㩒到1張)498(12張)
咁都叫flo ...
fifty1205 發表於 2017-6-29 17:57

不如問下薛凱琪之前開show叫咩啦

#鬥flop

回復 132# fifty1205

宇宙漿得20%公售。
舞來舞去 不日內開始錄音。

回復  fifty1205

宇宙漿得20%公售。
黃家正 發表於 2017-6-29 19:16

3.5面台(9500人) vs 3面台(6000人)
肥婆馬上收皮

不如問下薛凱琪之前開show叫咩啦

#鬥flop
kayzzz 發表於 2017-6-29 19:03

香港除左容祖兒,其他女歌手開Show都係叫flop 因為無秒殺
肥婆馬上收皮

香港除左容祖兒,其他女歌手開Show都係叫flop  因為無秒殺
fifty1205 發表於 2017-6-29 20:12
你都幾搵野黎講知唔知咩叫flop?根本唔關咩秒殺事,而係講緊gem門票銷售情況比以前差左好多

你都幾搵野黎講知唔知咩叫flop?根本唔關咩秒殺事,而係講緊gem門票銷售情況比以前差左好多 ...
newguy 發表於 2017-6-29 22:00

點解一定要同上次比?謝安琪上次夠得2場la,仲要一兩星期先散哂,又唔見你去踩下
依家GEM開賣兩日都未到已經賣剩4張尾場498,咁都叫差?你唔俾佢逐場逐場加 加到五場ga?
肥婆馬上收皮

點解一定要同上次比?謝安琪上次夠得2場la,仲要一兩星期先散哂,又唔見你去踩下
依家GEM開賣兩日都未到 ...
fifty1205 發表於 2017-6-29 22:20

咁點解要搵其他歌手黎比?GEM本身flop唔flop係睇佢咁多次演唱會嘅銷售情況,上面有會員提開先至討論(相信亦都無離題,因為同今次銷售情況有關)。 謝安琪賣成點根本唔關事,點解我要無端端去踩佢

仲有,佢之後會唔會加場係將來嘅事無人知,我comment on flop唔flop呢樣野當然係建基於而家有嘅事實/情況啦

你可以唔同意佢flop,不過搵其他歌手黎比較根本就justify唔到佢有/無flop

一定唔會加到5場, 我諗3場都好盡

希望佢個香港特別歌單唔係encore改一兩首歌就算

GEM同個youtuber玩測謊機

https://www.youtube.com/watch?v=d1QfHqLfEzI

評分人數

• hinz

依家GEM開賣兩日都未到 ...
fifty1205 發表於 2017-6-29 22:20
謝安琪不嬲滯銷
累鬥累姐

評分人數

• hinz

飛賣曬, 之後會唔會有平飛放?

上次XXX part 2都係轉左堆翻唱歌, encore係where did you go同睡公主

佢facebook話下星期錄新歌, 希望係廣東歌

放左大量飛岀黎
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

佢facebook話下星期錄新歌, 希望係廣東歌
hohoho 發表於 2017-7-11 09:13

翻唱?

翻唱?
zxc 發表於 2017-7-12 21:40

唔會掛, 佢話自己寫

放左大量飛岀黎
hinz 發表於 2017-7-11 22:42

如果cut曬翻唱歌同唱新歌就買得過

https://zh-hk.facebook.com/G.E.M.OfficialPage/

Facebook post左呢10苜歌叫人投票, 應該係個"特別" 歌單有:

1. Where did you go
2. 睡公主
3. 失真
4. All about you
5. Someday I'll fly
6. 有心人
7, 一路逆風
8. 瞬間
9. 奇蹟
10. 等一個他

Facebook post左呢10苜歌叫人投票, 應該係個"特別" 歌單有:

1. Where did you go
2. 睡公主
3. 失真
4.  ...
hohoho 發表於 2017-7-16 16:21

RTHK訪問佢話會整個廣東歌cover medley香港限定,唱佢成長聽嘅歌,佢提過Twins
肥婆馬上收皮

RTHK訪問佢話會整個廣東歌cover medley香港限定,唱佢成長聽嘅歌,佢提過Twins ...
fifty1205 發表於 2017-7-16 16:35

之前同阿mag拍片唱過你講你愛我, 星星月亮太陽

feel 到佢想努力收返香港既失地

之前同阿mag拍片唱過你講你愛我, 星星月亮太陽
hohoho 發表於 2017-7-16 16:38

之前ig直播唱過朋友的愛,果然係Twins忠粉
Btw 我想聽偶爾同Mascara,選項入面無
肥婆馬上收皮