返回列表 發帖

終於都開PO啦

個SHOW差評  乜鬼新專輯主題巡演
我是歌手既翻唱同只新碟既歌出現差唔多頻率
成個RUNDOWN亂七八糟根本睇唔出咩意思
而且編排都差唔多 簡直就係XXX PART 3
又係鋼琴SOLO  又係打鼓  

又話請外國公司做既舞台  又細又唔好睇
原本以為D歌會改得有新意少少
點知道都係好保守既編曲 同原版區別唔大
反而得SEE U AGAIN有少少睇頭

Talking超無聊  串場片好難睇

反正成個SHOW差評   
雖然買既系黃牛平票,但係睇完都係想哎回水

利申:睇咗0401廣州場既死忠  一開場把聲就唔在狀態  
        完美避過曬高音位置 有都唔穩
        去到中段先好少少
        以前既巨漿系邊度????  開始脫粉

終於都開PO啦

成個RUNDOWN亂 ...
steven891026 發表於 2017-6-15 22:37

真心想問佢係大陸仲紅唔紅?

癡線完全抄Charli XCX
loowee 發表於 2017-6-15 21:41

直頭係 Charli XCX  +  超能暴隊既Harley Quinn
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

搞成咁真係狗也不__
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

kayzzz 發表於 2017-6-15 23:02

喺紅嘅話,呢位忠粉都買唔到平飛啦,明顯開場當日仲未售罄

Fiona個vip抵好多 (雖然唔係紅館)

終於都開PO啦

成個RUNDOWN亂 ...
steven891026 發表於 2017-6-15 22:37

我都係睇個場, 狀態真係唔好, 同埋重覆上次演唱會d野, 最尾又係大叫G.E.M

佢間公司production出名差, 之前幾個演唱會都做得唔好, 個排睇完joey secret live真係好好多

成日都唱人地歌, 不過佢的確紅人唔紅歌, 最出名得AINY同泡沫

喺紅嘅話,呢位忠粉都買唔到平飛啦,明顯開場當日仲未售罄
lightupmylight 發表於 2017-6-16 08:14

個勢真係弱左, 不過前幾年食住我是歌手條水都執唔少

廣州三場變兩場 唔爆內地好多場次都已經沒之前個架勢啦 你話紅唔紅?
有話題度但沒乜實際作用
沒好既作品加持 一直翻唱真心煩

廣州三場變兩場 唔爆內地好多場次都已經沒之前個架勢啦 你話紅唔紅?
有話題度但沒乜實際作用
沒好 ...
steven891026 發表於 2017-6-16 12:41

佢自己d歌唔紅, 翻唱個堆歌觀眾先最有反應

記得佢上次d飛去得快過千fa好多
最後千fa滯銷到要自爆嘉賓谷飛 lol

做咩今次得一場?

佢自己d歌唔紅, 翻唱個堆歌觀眾先最有反應
hohoho 發表於 2017-6-16 12:54

咁已經証明佢好失敗啦, 之前都係虛火
【This is MC】澳門見

笑死 依家廢到開得1場3面台

上次都係同個蠟像合影同埋參觀堆爛膠咋
Jacz 發表於 2017-6-15 17:30

癡線... 咁FIONA都算幾好, 起碼有小組合照

記得佢上次d飛去得快過千fa好多
最後千fa滯銷到要自爆嘉賓谷飛 lol

做咩今次得一場? ...
zxc 發表於 2017-6-16 13:04

佢五場3面台,千嬅7場4面台
千嬅係開佐第一場之後先被蘋果爆個嘉賓list出黎喎
千嬅上次開頭d飛唔算去得好快,但絕對唔算滯銷囉

仲有漿上次有勁多打折飛

個台堅細堅醜bor

咁已經証明佢好失敗啦, 之前都係虛火
lemontea1069 發表於 2017-6-16 13:06

一個歌手缺少大量入屋廣為人知既代表作係好難玩得耐
睇返其他其他天后,唔講上一代,淨係現今既幾位天后Sammi / Kelly / Miriam / Joey 全部係擁有大量代表作,甚至乎大量hit爆既side cut
先可以長玩長有,雖然佢地未必可以次次開到十場八場,但係絕對唔會一野跌到淨係開得1-2場

而阿漿,佢自己hit爆既代表作,都唔知有冇5首

個台堅細堅醜bor
721AXA 發表於 2017-6-16 13:47

佢擺曬成隊band出黎已經無左好多位

睇返其他其他天后,唔講上一代,淨係現今既幾位天后Sa ...
Jacz 發表於 2017-6-16 13:54

不過以前d歌手一年出幾隻碟, 一定有幾首爆, 而家幾年先出一隻

Lewis 發表於 2017-6-16 13:34

第一次就就話  VIP 保證首96個位
第二次就話  VIP  保證首五排座位
今次就話   VIP   保證舞台中正首六行或零距離Catwalk座位   

不過以前d歌手一年出幾隻碟, 一定有幾首爆, 而家幾年先出一隻
hohoho 發表於 2017-6-16 14:03

問題係佢寧願唱人地既歌都唔唱自己個d呢

佢五場3面台,千嬅7場4面台
千嬅係開佐第一場之後先被蘋果爆個嘉賓list出黎喎
千嬅上次開頭d飛唔算去得好 ...
Jacz 發表於 2017-6-16 13:46

蘋果點會知嘉賓
咪又係千fa見銷情唔好同蘋果夾定爆嘉賓出黎

問題係佢寧願唱人地既歌都唔唱自己個d呢
Jacz 發表於 2017-6-16 14:16

可能佢剩係想個人紅, d歌紅唔紅無所謂

不過明明自己d歌都唔差, 上隻碟都好正

認真 其實我覺得香港人真係唔值得擁有佢
一個咁有才華既歌手 係香港係冇人欣賞佢
說到底 香港人咪又係值得個d 不成才既歌手

Lewis 發表於 2017-6-16 13:34
小組合照咪又係呃錢

之前Fiona VIP都係分組合照
fifty1205 發表於 2017-6-15 10:49

但 FI 個 VIP 平過漿好多
仲會唱多幾首歌
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

GEM首再見同光年之外hit到咁都話佢無hit歌,仲可以講咩
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

睇返其他其他天后,唔講上一代,淨係現今既幾位天后Sa ...

GEM同佢地都唔同年代出道,點可以做比較啊
2008年後(GEM出道),你講嘅呢幾位咪又係無乜hit歌,係Joey靠K歌/劇歌先多少少hit song
肥婆馬上收皮

唔理 我會買298
真心鐘意聽佢LIVE

海報過於大陸feel
講真2年前可能仲有零星香港fans會死守不退
但到今時今日有邊個香港人再願意睇佢
送飛而人地肯去睇已經偷笑啦
仲以為自己好把炮堅持賣千幾蚊

GEM同佢地都唔同年代出道,點可以做比較啊
2008年後(GEM出道),你講嘅呢幾位咪又係無乜hit歌,係Joey靠K ...
fifty1205 發表於 2017-6-16 23:20

2010後個批佢算係最有料個個, 不過佢又唔多理香港市場, 如果唔係實掃曬d女歌手金獎

GEM首再見同光年之外hit到咁都話佢無hit歌,仲可以講咩
fifty1205 發表於 2017-6-16 23:17

我諗街客最熟都係愛你, 泡沫同睡公主個幾首

海報過於大陸feel
講真2年前可能仲有零星香港fans會死守不退
但到今時今日有邊個香港人再願意睇佢
送飛而人 ...
hosealiu 發表於 2017-6-16 23:56

我諗深圳個d會走落黎睇
之前又放曬風出廣東歌, 睇下係咪真

我諗街客最熟都係愛你, 泡沫同睡公主個幾首
hohoho 發表於 2017-6-17 00:07

睇下幾多歲嘅街客啦
年紀大嘅/近年無聽華語歌嘅咪係囉
其實唔計翻唱歌,佢都仲有好多hit song,Where Did U Go/All About You/我的秘密/Someday I''ll Fly etc
比起好多女歌手,算多啦,仲有新的心跳入面10首歌9首YouTube click rate 過1000萬
唔好又講咩數據入面有幾多來自香港人,CM唔聽高登唔聽仲有大把人聽,佢上次出碟全國語香港0宣傳照樣wk 1空降商會冠軍,證明香港仲有一定數量支持者
如果硬係要話香港d銷量都係大陸人買,咁唔洗討論
肥婆馬上收皮

1.A.I.N.Y.愛你
2.What Have U Done
3.我不懂愛 All Natural
4.你不是真正的快樂 Behind The Mask
5.死 ...
fifty1205 發表於 2017-6-15 11:03

其實呢個演唱會既 associated album 唔係 suppose 係新的心跳嗎?
點解唱甘少新碟既歌
連 KingJer 都話好聽既瞬間都無
二〇二三年度全女班投票

其實呢個演唱會既 associated album 唔係 suppose 係新的心跳嗎?
點解唱甘少新碟既歌
連 KingJer 都話好 ...
616.1314 發表於 2017-6-17 01:03

我最唔明係點解無自傳式電影主題曲一路逆風
呢首演唱會唱一定勁震撼
肥婆馬上收皮

我最唔明係點解無自傳式電影主題曲一路逆風
呢首演唱會唱一定勁震撼 ...
fifty1205 發表於 2017-6-17 01:12

可能套戲票房唔好所以唔想再提
查克靠近 可唔可以自己唱翻 好愛呢首
仲有 盲點 我覺得舞台效果可以搞到好靚 點解又唔唱
存在 啊 龍捲風 啊個D 唔該走開
仲有 你把我灌醉 已經成為 GEM 演唱會既怨鬼
二〇二三年度全女班投票

仲有 盲點 我覺得 ...
616.1314 發表於 2017-6-17 01:20

五首翻唱都唔想聽,喜歡你直頭聽到想嘔,乜活動都唱
仲有首死了都要愛,真心惡頂
唔知香港站有無機會聽到失真呢 聽左幾年都仲係成日loop
肥婆馬上收皮

唔知香港站有 ...
fifty1205 發表於 2017-6-17 01:25

失真 !!!!!!!!! 好想聽到呢首 希望到時唔好照 clone 大陸場個 rundown 啦
二〇二三年度全女班投票

唔知香港站有 ...

失真正呀
Infinity & Eternity

張海報一睇就覺得係抄 仲要核突

我覺得盲點仲正過泡沫, 不過佢自己都無咩理首歌, 點擊率比起隻碟其他歌又唔高

唔知香港站有 ...

同意, 出function成日都係喜歡你做大合唱, 好悶
佢都有d歌末唱過live

失真 !!!!!!!!! 好想聽到呢首 希望到時唔好照 clone 大陸場個 rundown 啦  ...
616.1314 發表於 2017-6-17 01:29

我諗過rundown同廣州站差唔多, 最多encore改1-2首
一定係睡公主做ending, 同埋自彈自唱

我發覺佢隊band個rundown一定set死曬, 其他歌手開show都可以ad-hoc轉幾首

查克好慘呢
潛意識的殘酷又無咗

睇下幾多歲嘅街客啦
年紀大嘅/近年無聽華語歌嘅咪係囉
其實唔計翻唱歌,佢都仲有好多hit song,Where Di ...
fifty1205 發表於 2017-6-17 00:51

香港站應該會多番少少廣東歌既
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

佢今年終於有新歌紅到

其實佢之前隻碟有好多新質都高質啲
不過最後紅既都係比較K既光年之外
所以我相信佢黎緊會出番啲迎合市場既material 去谷紅自己
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

但你例子嗰堆係香港樂壇全盛時期最後一水既歌手
之後出道嗰啲歌手已經好難不斷咁出一堆家傳戶曉既歌

Gem 早期啲歌紅其中一個原因係
佢出道嗰一兩年電台電視台會谷佢既歌
到佢玩得咁上下 佢細公司歌手又係原罪
佢啲歌唔會再俾人谷, 頒獎禮又唔可以俾乜大獎佢
所以佢之後啲廣東歌自然冇 Where Did You Go 睡公主咁紅

到佢上我歌知名度高左
佢既主要觀眾群變左做想聽翻唱歌既人
比賽後如果佢推唔到新歌 佢一定唔會玩得耐

個勢真係弱左, 不過前幾年食住我是歌手條水都執唔少
hohoho 發表於 2017-6-16 10:00

好多唱歌比賽走紅既歌手
唱番自己歌都唔會有乜人聽
因為啲觀眾只係想睇佢唱自己熟悉既歌

情況就好似啲Youtube 翻唱歌手咁
(所以美祖嗰陣上我歌俾人吹奏嗰陣
我已經講佢之後冇乜可能靠唱歌喺大陸撈
)

回復 58# hohoho

話說我之前都同其實人討論過佢把聲既問題
佢把聲喺我歌嗰段時間應該係peak
之後可能佢開得太多演唱會用聲過度
把聲開始nasal 同 throaty, 聽到我打哂突
upper belts 都開始唱得辛苦

佢真係要好好休息吓把聲