返回列表 發帖
等我樂觀D先^^
美之下一PLUG播上至尊都好似仲有機爭女金^^
屮SiU霖屮 發表於 2017-9-12 15:03

根本係,或者派隻唔係自己寫
咁Charmaine 密密派保住個唱作金

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

**** 本內容被作者隱藏 ****
bagfgfcde 發表於 2017-9-12 16:36

**** 本內容被作者隱藏 ****
-Prince- 發表於 2017-9-12 18:56

寸美淫演唱會rundown 悶到觀眾訓哂教

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

寸美淫演唱會rundown 悶到觀眾訓哂教
matthew1990 發表於 12/9/2017 23:10
擺到明話佢波波

好想快d#溝哂d仔
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

好想快d#溝哂d仔
HOTMAN 發表於 2017-9-12 23:41

講樂.過路人
1 小時 ·
【小小戀歌101】我都很俗,為何扮脫俗還自覺是最潮
當年的青春組合Shine,會唱情情塔塔的少男情懷之餘,也唱過不少傳達某些社會訊息的歌,例如講保育的《燕尾蝶》、講命運的《曼谷瑪莉亞》等等,而在這些「有啲野想傳達」的歌曲裡面,小弟最喜歡的是這首《俗》。
2006年推出的舊歌,但歌詞所講的哲理,似乎更適用於這個年代。隨著資訊的發達,這種「俗氣」感覺更加強烈。跟朋友談及這個話題,對方提到「格調」這個詞語,大家也感到現在整個社會的大氣候,好像缺少了往日的那份格調。
很多資訊都是餵到嘴邊,沒有了「搜尋」的過程,媒體稍以「隱世系列、文青必到」的方式吹捧一下,就引來一大群人在留言處互tag。社交網絡的文化,也很鼓吹用家不要去用腦,主張認圖不認字,認片不認人,標題黨和內容農場也充斥互聯網。
今天是潮流,明天可能已經過氣,這就是資訊爆炸年代的現實。好像歌詞頭段「我最愛唱陳奕迅的歌」,可能有些「00後」會說,而我不知道陳奕迅是誰;又好像「去那裡背囊亦有i-pod」這句,試問還在用i-pod的又有多少人呢?
以上所講的,也非代表小弟很看不過眼,然而它們都是發生在你我身邊的事實。小弟也沒清高得自命很有格調,沒曾被標題吸引住而被呃點擊,沒曾到過那些「文青必到」的推介地方...但誠如歌詞所講,小弟也曾有過「自覺不普通」的時候。
當初聽到這首《俗》時,感覺其實有種當頭棒喝,好像每句歌詞都被說中般刺穿心臟。「又要公眾認同,又想風格小眾」,最後只淪為「愈要裝不普通使我愈平庸普通」的一群。常常說厭倦似別人,但當你也是個人,又如何拒絕像人呢?
以為別人最俗氣,但原來「我都很俗,為何扮脫俗還自覺是最潮」。真正最俗不可耐的,也許是那些嘴裡說著別人俗氣,卻還以為自己很有格調,並將此標奇立異視作品味的一群人。如此「寬己律人」的雙重標準,將自己立於不敗之地,再站在道德高地批判其他人,大概就是現在香港社會的縮影。

#24《俗》(2006)
https://www.youtube.com/watch?v=WJuGgbPeOyE
作曲:James Ting/填詞:黃偉文/主唱:Shine
【ig請follow】
https://www.instagram/cantokid1412
-----------------

one of my favourite songs
Happy and Blessed.

擺到明話佢波波球啦
kwanie 發表於 2017-9-12 23:14

大波妹
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

m記聽到和每天講再見

任務完成
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

認識二珂的第一首歌:《櫻花粉的浪漫》

二珂的第一主打歌曲《櫻花粉的浪漫》,以校園青春、初戀情懷、情竇初開為主題;讓大家認識這位嗓音甜美、清新慧黠的二珂。超級製作人林邁可,為二珂聲線找到最美的區域,並親自量聲打造了這首歌,編曲大量運用的鐘聲,與樂器融為一體;敲著幸福的節奏,屬於青春的聲音,是幸福的聲音,聽著二珂這首歌,不知不覺會掉入一個會心微笑的陷阱。

“每個人的青春都有一首歌”,以R&B的輕鬆基調加上POP民謠吉他的編曲,營造出校園青春感,二珂用獨有的溫潤貼心的嗓音,詮釋這首青春浪漫戀曲,帶人回到那個每個嚮往回去的少年少女時光,主歌以倒敘方式的口吻回憶著那個青春的記憶;模糊的記憶伴隨著旋律逐漸清晰起來;焦距對在那個暗戀的人、當年的夢想、現在覺得瑣碎的煩惱、在那個年輕歲月裏都是攸關人生的重要課題啊!歌詞中也巧思的為大家勾起青春的回憶,在那個最初的悸動,往往是最讓人動容的美好回憶。

======
眾人評價
專業樂評人 : 好聽!
金曲獎評審 : 感人肺腑
CM共和榜成員 : 聽到耳朵懷孕了!

二珂的第一主打歌曲《櫻花粉的浪漫》,以校園青春、初戀情懷、情竇初開為主題;讓大家認識這位嗓音甜美、清新慧黠的二珂。超級製作人林邁可,為二珂聲線找到最美的區域,並親自量聲打造了這首歌,編曲大量運用的鐘聲,與樂器融為一體;敲著幸福的節奏,屬於青春的聲音,是幸福的聲音,聽著二珂這首歌,不知不覺會掉入一個會心微笑的陷阱
bagfgfcde 發表於 2017-9-13 14:09
刷字數到

刷字數到
nicholashin 發表於 2017-9-13 14:12

聽左首歌未?
我覺得好聽過閃光

二珂的第一主打歌曲《櫻花粉的浪漫》,以校園青春、初戀情懷、情竇 ...
bagfgfcde 發表於 2017-9-13 14:09

Jose: 原來暫時共你沒緣份

Jose: 原來暫時共你沒緣份
jose 發表於 2017-9-13 15:31

來年先會變得更合襯

LM等睇你下年會愛上首歌
好似最後最後咁 ^^

早幾日有個朋友講「喂!阿嬌單飛出新碟喎!」,聽到我當堂嚇一跳,明明Twins早幾日先喺IFPI攞咗幾個銷量獎,無啦啦又點會單飛呢?為咗驗證下咩事,唯有去CD鋪走一轉。

一行入CD鋪問個店員:「唔該我想問下有冇阿嬌隻新碟呀?」,個店員都搲晒頭話:「冇喎先生,你係咪講Twins呀…」冇理由嘅!明明你鋪頭都貼埋張poster出嚟,正當我想指住佢身後張poster大大聲話「你後面嗰個喎!」望真啲先發覺原來個簽名係Gin Lee嚟,即刻紅都面晒,細細聲同店員講:「Sorry呀…我想要隻Gin Lee新碟呀…唔該…」
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

陳昇新碟
推呀

【科技新知】
友情提示!已婚男士千萬别買新iPhoneX,因為當你睡着時,你老婆查你手機只要對着你臉一掃就開鎖了,甚麼都藏不住。
而你想查老婆的手機就根本沒可能,因為老婆睡覺缷了妝。

小確幸 : CM應該冇乜人有呢個煩惱

Kiri T嚟緊又有歌
拎得女金了

Kiri T嚟緊又有歌
拎得女金了
jose 發表於 2017-9-13 21:24
好聽過Rearview mirror嘅話 可以考慮整個indie至尊歌畀佢

好聽過Rearview mirror嘅話 可以考慮整個indie至尊歌畀佢
nicholashin 發表於 2017-9-13 22:19

今年我榜女金候選五強排名不分先後係佢、Serrini、衛蘭、火炭麗琪同祖兒^^
嬴左要同kary爭先得出真女金

今年我榜女金候選五強排名不分先後係佢、Serrini、衛蘭、火炭麗琪同祖兒^^
嬴左要同kary爭先得出真女金 ...
jose 發表於 2017-9-13 22:22

竟然冇蔡健雅份...

《不要那清晨露水》這個petty到爆的小學chick名字來自罵人的Dew Nay,明明那麼廣東話,卻成首英文,又大把槍聲子彈聲。如果要挑一段來highlight,不如就這個:

//But it’s over now, it’s over now
Throw me into the fire like it’s Judgement Day
I’ll give you space, big fucking space
Go ahead you self-righteous, go masturbate.//

其實這首歌是講有人judge me hard然後對方覺得自己很道德高地的,還要笑得很魔性。現實上,我只是從那個unworthy人身邊消失而已,完全沒有罵一頓。我想,那個人到現在都不知道佢當時的行為幾hurt我(係囉唔講點會知呢,Logic Queen?),也許我心底其實想放棄這個人才會這樣。《IDGAShyt》和《不要那清晨露水》都是我唔再想同對方溝通的時候會產生的心境, too late too late,但又可能是口硬心軟。本人平時同朋友吃下午茶時候講的「你執到啦!」、「你死開啦」的心境通通可以從歌裡聽出來,argh,好煩hahahaha。

ready for the BAD BLOOD!
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

嬴左要同kary爭先得出真女金 ...
jose 發表於 2017-9-13 22:22
傷心 無女版candy lo

《不要那清晨露水》這個petty到爆的小學chick名字來自罵人的Dew Nay,明明那麼廣東話,卻成首英文,又大把 ...
HOTMAN 發表於 2017-9-13 22:27

期待睇FOTAN LAIKI大戰Serrini ROUND 2
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

期待睇FOTAN LAIKI大戰Serrini ROUND 2
bagfgfcde 發表於 2017-9-13 22:45
[亂入]聽講撒野佢哋唔妥米奇老味

[亂入]聽講撒野佢哋唔妥米奇老味
nicholashin 發表於 2017-9-13 22:55

撒野好似好多仇家

(男聽眾於叱咤樂壇Playful Wednesday大炒女聽眾13分)

禮Uncle: wa....你聽多d我地叱咤樂壇就識ga la 呢d問題
女聽眾: hahahahaha我淨係聽一個ga jar
禮Uncle: 聽一個咩呀?
女聽眾: hahaha淨係聽一個歌手
禮Uncle: 邊個呀?
聽眾: 咪就係我偶像lo
禮Uncle: 邊個係你偶像呀?
聽眾: 吳業坤lo
禮Uncle: 啊.......剩係聽吳業坤呀?????? 要聽多d先至有比較ga la 係咪呀
女聽眾: hahaha係

做最好的自己
做自己的最好

阿媽呢一句搞喊我
好感恩

撒野好似好多仇家
jose 發表於 2017-9-13 23:17
米奇老味之前喺個interview笑撒野

撒野好似好多仇家
jose 發表於 2017-9-13 23:17

Wildstyle就嚟得罪全個indie圈

Wildstyle vs GTB+米奇老味+Bakerie

米奇老味之前喺個interview笑撒野
nicholashin 發表於 2017-9-14 01:14

拍新歌MV啦
睇黎就快出 播上至尊爭女金<33333

一行入m記就聽到和每天講再見

Big hit confirmed!

ITS RAW
ITS BLOODY RAW!!!
ITS FUCKING RAW!!!!!!!!!

一行入m記就聽到和每天講再見

Big hit confirmed!
JasOh103 發表於 2017-9-14 13:52

my top 10 this year
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

蔡健雅ig張相

蔡健雅ig張相
bagfgfcde 發表於 2017-9-14 19:01

佢終於有人要..
我對自己都充滿信心了

蔡健雅ig張相
bagfgfcde 發表於 2017-9-14 19:01
你以身相許?

佢終於有人要..
我對自己都充滿信心了
jose 發表於 2017-9-14 20:23

妖 講到Tanyabb條件好差咁

林宥嘉要強搶三甲

my top 10 this year
風見志郎 發表於 2017-9-14 15:09

support!
Listen till cry

比有個小字既歌手三甲好唔好

我一直都有動搖過今年至尊歌應唔應該比呢首
但係當年頭到年尾都咁通用都咁中咁應景 睇黎都無揀錯

我一直都有動搖過今年至尊歌應唔應該比呢首
但係當年頭到年尾都咁通用都咁中咁應景 睇黎都無揀錯 ...
kwanie 發表於 2017-9-15 00:44

和每天講再見???
因為每天都要和每天講再見
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我覺得我成功推到「和每天講再見」好多人鍾意
亦同時令好多人反首歌

我覺得我成功推到「和每天講再見」好多人鍾意
亦同時令好多人反首歌 ...
JasOh103 發表於 2017-9-15 07:29

但我唔係因為你而鍾意首歌WOR...

但我唔係因為你而鍾意首歌WOR...
bagfgfcde 發表於 2017-9-15 07:41

咁你有冇因為首歌而鍾意佢?

咁你有冇因為首歌而鍾意佢?
hehehaha 發表於 2017-9-15 08:25

冇...
聽完感動到剩係識喊... 其他乜都唔知
我愛Gin Lee!