返回列表 發帖
簽名被屏蔽

美巨咪一開波狂唱慘情歌起家
加埋佢當時甚為普通個樣fit晒
而家先變到好似百變天后咁款
強公司咪 ...
Frankiekiekie 發表於 2017-7-3 14:34

美巨一開始唱R&B起家架
佢想做R&B歌手lol
百變天后都唔係EEG話想推就推到既
蜀中都無大將

傅穎唱到先怪,首歌幾難唱,泳兒把聲都適合唱,但個look唔好咁羅,碟封面都唔好咁羅 ...
Kaybb 發表於 2017-7-3 20:07

神 live

btw 習慣愛你會唔會俾抄歌事件影響而俾四台 Ban 噶?
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

神 live

btw 習慣愛你會唔會俾抄歌事件影響而俾四台 Ban 噶?  ...
616.1314 發表於 2017-7-3 22:00

四台應該上番《搖籃曲》
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

全部英皇歌手top 3邊個話美泳谷底?
Kaybb 發表於 2017-7-3 18:38

個榜是咪只係計強公司

美巨一開始唱R&B起家架
佢想做R&B歌手lol
百變天后都唔係EEG話想推就推到既
蜀中都無大將 ...
Wing1211 發表於 2017-7-3 20:32

根本全公司都係用美巨條Fomular去推又係無咩位定有咩歌推咩歌一陣慢歌完又推快歌
美巨頭幾年幾隻碟直頭都係first plug快歌未知/不容錯失/全身暑假/一面之緣
但街客最熟應該都係逃避你/誰來愛我/怯/抱抱呢類情歌

同埋當時四台影響力都仍然有
又全公司去力谷美巨上位當然造到粒星出嚟
去到二家姐三定姐美立中後期四台影響力已經開始弱
資源又要美巨用完一論先派畀下面班暗星
就算間唔中推隻四台冠嚟已經事倍功半
強social media方面又唔夠華納嚟

神 live

btw 習慣愛你會唔會俾抄歌事件影響而俾四台 Ban 噶?  ...
616.1314 發表於 2017-7-3 22:00

有時有啲人真係無咩唱歌天份

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

咁美祖個定位係咩lol
只可以話蛋記只係一間做歌曲叻既公司
造歌星就越做越差
我認為
美ai就做仙氣 ...
Wing1211 發表於 2017-7-3 12:30

開國個堆人已經走晒 所以而家做唔到星都好正常!就算mani點叻 無人幫手做之後工作 都係無用
香港分部寧願簽其他公司既人都唔肯做一粒新星 到今年直程話唔做新人 就見到蛋公司技窮喇
蛋而家寧願放資源落內地同電影部 起碼有回報先...
放落shut up 第一眼 呢d 都唔知幾時回到錢
只可以講呢個世代做新人 難以前太多! 靚泳都起碼叫做紅過新人時期 只係佢之後既唱歌路愈來愈怪

開國個堆人已經走晒 所以而家做唔到星都好正常!就算mani點叻 無人幫手做之後工作 都係無用
香港分部 ...
rfv123 發表於 2017-7-4 12:53

又唔係做唔到新人架啵(唔好有主觀感覺,睇成績同事實黎睇)
星娛樂有坤哥、欣宜
華納有Pakho、Dear Jane
環球有Aga
星夢之前有許牙醫
Sunny idea有JW
Sony有林奕匡
有啲同Sherman、立立同期,而美泳同佢地比簡直係算大師姐
但以上所提及既好多人都上過903個頒獎禮台幾次甚至開過自己個人音樂會
其實蛋公司呢3位無論歌曲數量、質量、知名度都起碼可以夠開下麥花臣吧?
但我覺得佢公司從來無諗過俾霉霉三人組開個人show
睇住Jason、Pakho、林峰都開過大型售票演唱會
Sherman、立立兩個就咩都無,美泳仲要個十週年show一塌糊塗
究竟蛋公司係咪以為一個歌手出歌出碟拎TBB獎又可以一年?
咁一個歌手無大型現場演唱既機會點會進步?
就好似讀書咁,無考試又點知個學生個進度係咩
求下蛋公司俾霉霉三人組有自己一個大型售票演唱會啦
麥花臣又好、九展又好、伊館都好
唔好再hea佢地同埋沒人才啦
P.S.立立同LLV開過伊館,美泳又開過10年九展垃圾show
但始終難難登大雅之堂,今年連piece雅x鄭融都開到麥花臣
呢三位Why not????????

星娛樂有坤哥、欣宜
華納有Pakho、Dear  ...
Wing1211 發表於 2017-7-4 16:17

立立好似開過一次neway吧,鍾舒漫就好似真係一次都無

星娛樂有坤哥、欣宜

靚泳 會展、Star hall、演藝都開過但越開越豆泥 不過如果開得返Star hall 己經好好,明明上年彈返起,都吾開大D,真浪費。今年無HIT  歌,分分鐘無得開

靚泳 會展、Star hall、演藝都開過但越開越豆泥 不過如果開得返Star hall 己經好好,明 ...
hkbaby 發表於 2017-7-4 17:54

有無得學D 老餅歌手甘叫 TVB 星期日俾半粒鐘泳泳
唱吓 感應啊 花無雪啊 我的回憶不是我的 個堆歌
吸引街客買飛
btw 笑左 lol
二〇二三年度全女班投票

星娛樂有坤哥、欣宜

Exactly!!!靚泳美漫美立霉霉三人組,三個各自都夠歌開騷,但蛋蛋唔理佢地真心陰功,
連jw 欣宜呢啲都開到騷,有咩理由蛋蛋唔咁做

有無得學D 老餅歌手甘叫 TVB 星期日俾半粒鐘泳泳
唱吓 感應啊 花無雪啊 我的回憶不是我的 個堆歌
吸引街客 ...
616.1314 發表於 2017-7-4 18:13

美送美橙 咩地位? 靚泳相比之下係粒 小塵埃,大台點會肯播?

美送美橙 咩地位? 靚泳相比之下係粒 小塵埃,大台點會肯播?
hkbaby 發表於 2017-7-5 00:44

兩屆最佳演繹女歌星
二〇二三年度全女班投票

兩屆最佳演繹女歌星
616.1314 發表於 2017-7-5 00:53

相信可以成為 萬年女演美橙有金針,美送有金曲金~靚泳得新人金

星娛樂有坤哥、欣宜

蛋記唔幫洪卓立鍾舒漫開show好正常,講真佢哋都冇人氣,我諗歌迷數量都唔多,應該流失晒,有乜可能坐滿一個場館,呢個年代冇noise都唔駛旨意開到show。至於泳兒,佢會好過呢兩個,但都係冇人氣,最慘好似越唱越霉。其實佢哋應該計劃清楚先出碟,每年出幾隻唔突出既歌仲衰過停一排先再出,不過我諗問題係可能收到比較好既歌都去咗師兄師姐度,淨返啲一般貨色。

其實靚泳可塑性都好高,應該唱多d 同類抉歌,最好中文原創

蛋記唔幫洪卓立鍾舒漫開show好正常,講真佢哋都冇人氣,我諗歌迷數量都唔多,應該流失晒,有乜可能坐滿一 ...
Serendipity 發表於 2017-7-5 02:14

呢個年代gimmick同自己網上宣傳好重要
唱片公司最多係幫你出歌、出碟、搞show、爭獎
宣傳既一間公司幾個artist,資源要分到出名啲既先到霉霉組咁就當然少宣傳啦
但少宣傳唔代表啲咩,少宣傳咪自己做宣傳,而家已經係2017
係自我宣傳方面美漫真係貼得住JW、坤哥個堆
搞多啲同自己音樂有關、又搞下跳舞busking或者表現到自己真性情既片去吸粉
立立係呢方面就有少少偏離,變左一個我覺得只係打機同分享同湯怡既生活片
唔係keep住出歌真係以為佢做左youtuber
至於美ai呢就對於網上好似岩岩起步咁
除左有做過live就只係upload下ig介紹下自己既歌,有點後繼無力
如果佢地有人咁岩睇到呢段留言其實我有幾個提議可以俾下霉霉三人組
1.busking(認真地只係busking,唔係為左賣廣告而busking)
上次佢地幾個宣傳音樂大童去左busking,我睇左時代廣場佢地唱壞習慣
覺得無論樂器分配上又或者歌藝認真比平時做表演要好
其實佢地唔係無talent,只係無一個機會俾佢地表演或者佢地可以搵埋Deep一齊做busking
2.網上直播音樂會
其實呢個同busking有啲似,之不過除左吸街上客之外
網上平台都有好多人足不出戶又鐘意聽歌既
一方面可以吸呢類粉絲,另一方面係外地既粉絲都有得睇又有得存底
3.我想同你唱
係,呢個係抄個個綜藝節目,點解要抄?坦白地講佢地唔會受邀
咁點解仲要做?人地唔請你做咁你咪自己做
要保持住同fans互動,佢地先會覺得個歌手有趣味性有追溯性
每次贏左既fans就得到一個接觸既機會或者簽名相、CD......
增加粉絲忠誠度
以上幾個方法成本唔會好高亦都有唔同既效果
亦都可以宣傳下自己,俾個機會自己唱下啲遺珠又cover下啲歌
為左自己搞個人演唱會又可以一個熱身
希望美ai、美漫同美立會可以係2017脫霉啦
你地值得更好既成績同成就

呢個年代gimmick同自己網上宣傳好重要
唱片公司最多係幫你出歌、出碟、搞show、爭獎
宣傳既一間公 ...
Wing1211 發表於 2017-7-5 10:12

你呢啲提議都好好,講真呢個年代做歌手都唔可以咁被動。不過呢啲方式可能只適合一啲比較新既歌手,佢哋年資太耐,其實如果冇興趣可能連上網搵佢哋channel都費事。或者佢哋去吓TVB拍吓劇先可能會好啲。

簽名被屏蔽

想知 靚泳 有邊隻碟上過 第1?

聽日就知今次銷量榜第幾~

sherman係網上宣傳最多,但似乎無咩成效喎
泳兒少自我宣傳銷量都有點保證 ...
Kaybb 發表於 2017-7-6 14:21

反而三家姐個ex呢方最出色
定時有facebook libe唱粒幾鐘歌
都有千幾個人睇...但正常渠道應該無咩機會出反嚟出歌

聽日就知今次銷量榜第幾~
doughnut 發表於 2017-7-7 00:07

都係得第5 Close to You 之後次次都係最高5 Aiiiiiii,我估計得800 張倒

都係得第5 Close to You 之後次次都係最高5 Aiiiiiii,我估計得800 張倒 ...
hkbaby 發表於 2017-7-7 14:02

今次4首歌都好高質,都係得第5,唉……

今次4首歌都好高質,都係得第5,唉……
阿mark 發表於 2017-7-7 14:46

無宣傳情況下都有第5已經好厲害,前面係有鐵粉既Twins同送禮喎
認真,唔上cm我唔會知美泳出左碟

回復 179# Wing1211
点會無宣傳,903日日有宣傳聲帶,又可以出碟一星期就上去宣傳新碟,又有新歌分享會可以宣傳新碟,而且在無乜人出碟下,可能只買300隻就上到第五位,因為連李麗珊都可以上到第九位

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

2017 香港唱片商會銷量榜第27週 2017/7/7

TW  LW  NW
01 01 02 花約 / Twins
02 02 06 30克 / 李 ...
Kaybb 發表於 2017-7-7 18:22

傳聞第1大約3000張,你慢慢數落去計

簽名被屏蔽

3000>2000>1000>500>250?????
Kaybb 發表於 2017-7-7 19:06

估TOP 3 都有1000以上,打後逐位減100

簽名被屏蔽

2017 香港唱片商會銷量榜第27週 2017/7/7

TW  LW  NW
01 01 02 花約 / Twins
02 02 06 30克 / 李 ...
Kaybb 發表於 2017-7-7 18:22

May aiiiiii 終於上倒頭五

銷量好的話,希望可以出番大碟
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

簽名被屏蔽

3000>2000>1000>500>250?????
Kaybb 發表於 2017-7-7 19:06

上唔到銷量榜的歌手,其實係咪可以考慮唔好再出碟或者退出樂壇算了

回復  Wing1211
点會無宣傳,903日日有宣傳聲帶,又可以出碟一星期就上去宣傳新碟,又有新歌分享會可以宣 ...
Hellokitty 發表於 2017-7-7 17:13

第5又無300甘少Ge,如果係甘,第10即係幾十張?叫姨媽姑姐買下都上到榜

依家銷量真係好差,難怪唱片公司轉出single,雖然美Ai係英皇dum左咁多年但都出左好多張大碟,我近日聽番《預見?…遇見。》覺得果隻碟都好啱佢個style,好過唱K歌同Hi-Fi碟好多,美Ai真陰功。
I talk a lot of BS.

依家銷量真係好差,難怪唱片公司轉出single,雖然美Ai係英皇dum左咁多年但都出左好多張大碟,我近日聽番《 ...
angelicdestiny 發表於 2017-7-8 01:59

《預見?…遇見。》 1WEEK 第10快樂眼涙 都岩 靚AI 但無上榜岩歌路GE 都賣到不好

評分人數

• hinz

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

三張碟上唔到十大銷量榜,點解精選碟賣得咁差?
Kaybb 發表於 2017-7-8 11:57

包装問題?第一版大大隻,好難存放,當年我都係買第二版正常size

評分人數

• hinz

依家銷量真係好差,難怪唱片公司轉出single,雖然美Ai係英皇dum左咁多年但都出左好多張大碟,我近日聽番《 ...
angelicdestiny 發表於 2017-7-8 01:59

有幾隻好耐聽(包括side cut):
- 花無雪:天使明明在此、賣火柴的女孩
- Close To You: 趕、通宵店的鏡
- 多一點:天不高、愛殺死愛
- 快樂眼淚:花與蝶、最佳聽眾

習慣一氣呵成咁聽May Aiiiii嘅唱片
今次得4首有啲唔慣

評分人數

• hinz

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

鏡像其實都係4首新歌,你聽埋特別嘉賓?
Kaybb 發表於 2017-7-8 13:32

如果用KKbox聽 ,的確會聽晒咁多首

評分人數

• hinz

簽名被屏蔽