返回列表 發帖
美巨由 01 年說真的開始做國語碟做到今日
期間又上過我是歌手又上過綜藝
國語都仲係講得咁屎
根本佢就無 ...
616.1314 發表於 2017-7-1 13:07

加大力度好嗎

簽名被屏蔽

美珈呢D先叫真材實料,佢唱作有自己特色,即使唱功平平大家都會較喜歡她,美泳聲線一樣有自己特色,相信 ...
Kaybb 發表於 2017-7-1 13:19

其實佢谷嘅方向其實又無錯美煎做hifi天后美迦做pop天后
美霏做自戀天后慢慢自cum
但谷嘅資源就好似調轉晒畀美煎拎咗個女銀

美泳碟銷量一向係EEG 女歌手 TOP3
   今次隻ep碟好大機會上唔到榜,4首歌無咩宣傳
GIN碟銷量不差 ...
Kaybb 發表於 2017-7-1 13:22

強公司女歌手top 3呢句說話可圈可點

點解唔捧泳兒出多點國語碟,NOT翻唱
Kaybb 發表於 2017-7-1 13:27

係囉就係唔明放養陰乾都唔派May I去打台灣同國語市場

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

美泳碟銷量一向係EEG 女歌手 TOP3
   今次隻ep碟好大機會上唔到榜,4首歌無咩宣傳
GIN碟銷量不差 ...
Kaybb 發表於 2017-7-1 13:22

GIN唔係冠佐好多週咩?泳新ep起碼有1週命吧

簽名被屏蔽

GIN大碟喎,AGA仲冠得多又留得更耐,邊個話唱得就等於紅?
EEG有宣傳過泳兒新EP咩? ...
Kaybb 發表於 2017-7-1 13:38

美gin 果d 雙雙,月球下的人 電台播到爛,真係人人識。靚Shxt ge 爭好遠,就算有大台,1 week 10次都未必播到, 電台播放率,今年真係低到呢, 只有小豬 18 @@" Youtube 廣告,d 人見到一開始個5秒公司logo 就飛,又點會有機會知道係咩歌~
出左碟真係會有人知咩?

簽名被屏蔽

美泳一首獨一無二 ko gin,雙雙人人識唔關電台事,係真係有落廣告,未聽過都見到雙雙呢兩個字
月球下的 ...
Kaybb 發表於 2017-7-1 14:26

月球仲有聲演劇宣傳果排一開RADIO 已經煩
越難越愛 劇集之餘大台都有狂播前排YOUTUBE廣告有5秒EEG
但美SHXT 吾會有 美弱 待遇

簽名被屏蔽

唯有寄望愛無雪,希望有花無雪成績
Kaybb 發表於 2017-7-1 15:28

明明係叫愛如雪

大家似乎FF太多了,泳兒聲係好唱功都好,但致命傷除咗係唱片公司唔放資源之外,佢冇乜風格都係一個問題(所有EEG霉星都係有同樣呢個問題)。初出道時覺得佢同IVANA有點類似,但過咗一兩年後見到IVANA有變化,相反泳兒仲係唱返年年一樣既歌,旋律又唔突出,如果係有地位或者有後台就話,但唔係的話肯定會沉。就算佢去環球都唔會做到Kay,Kay既歌好有個人風格,而且泳兒都已經過咗高峰期。

而家Gin可能有少少呢個定位問題,但主要睇吓佢揀到乜嘢歌,暫時啲歌旋律都仲算可以,而且有公司谷係有好大分別。Aga同Gin既歌都算多人識,麥記功勞都不少。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Gin以前就係無風格無公司支持先冇人識,而家有公司支持所以好過之前。
Ivana幾唔紅都有一定支持者,紅館都上過三次,佢喺香港樂壇都算有個位置。
Kay冇風格係國語碟,Binary Yelling Slowness 你們的幸福都係精彩及有個人風格的作品。
泳兒Day 1都係有公司支持,啲歌係冇乜風格但有新人光環所以冇問題,但新人過後又冇公司支持,問題就開始出現。洪卓立的情況都類似,鍾舒漫直情都冇乜公司支持過。佢哋根本keep 住一年一EP定突然唔唱都冇乜分別。

簽名被屏蔽

講到無風格邊個夠gin黎, gin有風格一早紅左啦, 泳兒無咩風格就唔會一早紅定先,仲有ivana音樂好紅咩? ...
Kaybb 發表於 2017-7-1 18:29

唔係無風格但個人風格同形象好唔歸一成日轉
成間強公司好似嚟嚟去去都係得幾種Style咁
一係純情慢歌情歌一係性感快歌跳舞歌
又成日叫班女自己強項都未打穩就轉Style
可能見美巨百變天后點變都有人buy有樣學樣

一轉完又唔係Handle得好有時都幾災難
二家姐一出道把靚聲加有少少靈氣少女image
配埋花無雪感應呢類歌爆出嚟好正常
但無啦啦開始變孔琪初試性感
之後檔不住的風情加跳老舞係災難
一路都好似迫個小朋友賣淫咁
無論歌定舞都係又要性感又私私縮縮
(雖然我buy佢隻色情大碟我自在)
三家姐又係最殺食擺明快歌
但又好衰唔衰畀佢紅到首給自己的信
之後純情跳舞瘋狂兩邊走
唱完ss14改潮換代跳完High完
之後聽佢扮純情唱這首歌的名字是秘密真係雞皮都起晒
而家又唱返小碎步又還完基本

美之多變得嚟每個曲風style都handle出色
可能自己識作曲係差啲...要甜又得K又得型又得藝術家又得
就算唱功差如美霏起碼唔同曲風以Studio version嚟講Handle得唔錯
同埋就算快慢歌都好...成個image都好一慣係時代都市女性
而唔係the girl next door完之後變星雅廊Curry

簽名被屏蔽

gin轉左公司一樣無乜風格
ivana最近紅館開得一場,紅係紅係電影
kay只係Fans覺得無咩風格者
泳兒新人又點,感 ...
Kaybb 發表於 2017-7-1 20:46

其實風格同個性好重要
好多時個性鮮明嘅歌手
就算唔爆紅都生存到今時今日

美巨由Girl next door慘情歌代言人
之後紅起慢慢轉變到百變歌姬

美瑞個樣夠普通唱歌有感情感染力強
代入感好強啲歌就好似幫每個香港女仔發聲

美淫夠市井夠貼地夠本土...美之少少曲高和寡嘅藝術家
(小明就有少少將美淫同美之mix埋一齊)

美長由出道倔強而逆境中心存希望嘅日本娃娃
變到fun and bitchy嘅偽ABC(係去到太陽轉型失敗lost咗)

美霏新時代都市自主女性...美蘭靚聲K后...

近如
美迦充滿異國風情嘅Hollister ABC Style
美肥愛自己自信最美嘅肥婆

全部都獨當一面但美煎就重未有
二家姐三家姐就不停轉吸引唔到穩定fan base

簽名被屏蔽

其實美泳獨一無二算唔錯,呢首歌先真正幫美泳起死回生四不咁好但撞正大家姐出大碟,無運行 ...
Kaybb 發表於 2017-7-1 15:28

果年巨家姐得首吾HIT GE 雙子座,所以MAY I 點都輸

如果隻碟有埋 YOU ARE MY SUNSHINE 會吸引好多

所以咪話佢冇風格,成日轉風格形象即係等於冇風格,根本唱咗咁多年定位都係好模糊,除非撞到一首歌咁啱hit得起,但都好可能無以為繼。樓上總結得嗰班女歌手幾啱,雖然我覺得Fiona而家都開始有少少迷失,反而Kary轉變得幾成功。

所以咪話佢冇風格,成日轉風格形象即係等於冇風格,根本唱咗咁多年定位都係好模糊,除非撞到一首歌咁啱hit ...
Serendipity 發表於 2017-7-2 15:14

送我一個家、不可預見、冬城 、抉樂眼涙、我是你的樂與怒 療傷、開心、啓發類 果曲就係她風格,但偏偏就吾出,出埋晒D罐頭K歌

今次頭2plugs 路線係好ge, 但2首K歌係最失敗,我寧願要You are my sunshine 個CONCEPT 一貫D,加埋以前d陳年 爸媽的愛 抉樂手記 就完美

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

中國風不是泳兒的風格嗎?
Kaybb 發表於 2017-7-2 18:16

中國風都係,所以她路線可以好闊~跳舞歌吾係吾得,係揀歌問題CONCERT 她都跳唱過UPTOWN FUNK YOU UP ,呢種她HANDLE 到,而吾係 12個我甘老土GE 編曲
仲有 人間蒸發 單純LE D ROCK 類,當年PLUG 錯晒,浪費左

花無雪 is still my favourite Vincy CD so far, Besides 花無雪 & 黛玉笑了, I really like 天使明明在此 & 傾斜樂園.

My second and third fav are 我自在 (not a bad concept album and 通電 is good different) & 感應 (at least I can remember 巴不得 & 感應), respectively.

其他碟印像模糊

回復 133# boy4dudes

根本佢除左出道頭有兩隻碟hit過,中間十年d人根本唔記得佢唱過咩,到「獨一無二」又彈翻出來,但係d翻唱歌,四不像,小豬對於大眾又係零印象。個image真係好四不像。
舞來舞去 不日內開始錄音。

回復  boy4dudes

根本佢除左出道頭有兩隻碟hit過,中間十年d人根本唔記得佢唱過咩,到「獨一無二」 ...
黃家正 發表於 2017-7-2 21:44

四不像 係hit ga wor 點會零印象?小豬 我見鄉土都有人開po 講wor,

kary叫轉型成功咁都講得出?成日轉風格形象即係等於冇風格?真好笑 ...
Kaybb 發表於 2017-7-2 18:14

明明美霏係讀國際學校嘅偽ABC
但餅餅到餅碎時期再solo美霏個image總係有陣seven味同MK味
(可能因為小方同屎塔喺K場MK界同中學生界好Hit...連帶感染埋金牌嘅其他歌手)
畀人咁覺係有啲唱功作品喺MK妹同K場好Hit有啲樣衰嘅女歌手
過umg之後成個image同定位成熟咗甩咗MK味但唱功直插地核
幫佢Build up都市女性呢個定位其實幾成功

先唔講唱功就算一直曲風不停變又慢歌又快歌
由我本人/告白/就有就有/今晚煙花燦爛/生我的命/豔羨/come with me
可能係誤打唔撞但一直都係圍繞住獨立自主自信嘅新時代女性定位去做
(我又覺得umg未醒個個都識做...咁我覺美淫轉會陣市井個性反而少咗)

呢方面強公司真係唔太得
May I一出道個靈氣少女定位同image
突然出首巴不得小蠻腰咁現代化快歌咪硬生生將個image打破
三家姐唱快歌un住出道嘅109辣妹image
之後扮純情玩暗戀個衝擊咁大咪錯晒

回復  boy4dudes

根本佢除左出道頭有兩隻碟hit過,中間十年d人根本唔記得佢唱過咩,到「獨一無二」 ...
黃家正 發表於 2017-7-2 21:44

我自在同鏡象咪算好至少近年計有啲noise
再對上好多碟都面目全非
好過美立同三家姐啲碟由頭沉到落尾

我自在同鏡象咪算好至少近年計有啲noise
再對上好多碟都面目全非
好過美立同三家姐啲碟由頭沉到落尾 ...
Frankiekiekie 發表於 2017-7-2 23:35

我覺得普遍街客對泳兒既印象應該係
感應 -> 花無雪 -> 我的回憶不是我的 -> 出左隻講上床既碟 -> 獨一無二 -> 四不像
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

感應 -> 花無雪 -> 我的回憶不是我的 -> 出左隻講上床既碟  ->  ...
616.1314 發表於 2017-7-3 02:24

仲有跳老舞風情呢?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

明明美霏係讀國際學校嘅偽ABC
但餅餅到餅碎時期再solo美霏個image總係有陣seven味同MK味
(可能因為 ...
Frankiekiekie 發表於 2017-7-2 23:30

咁美祖個定位係咩lol
只可以話蛋記只係一間做歌曲叻既公司
造歌星就越做越差
我認為
美ai就做仙氣藝術型
美漫就做跳唱自強型
美彤就做少女創作型
美韻就做搖滾獨立型
各有各搵食,互不祗觸又清晰
可惜蛋記亂咁黎,搞到亂曬
再造唔到星

仲有跳老舞風情呢?
hkbaby 發表於 2017-7-3 03:27

May I有上Cool Music再提擋不住的風情會唔會嬲

感應 -> 花無雪 -> 我的回憶不是我的 -> 出左隻講上床既碟  ->  ...
616.1314 發表於 2017-7-3 02:24

我都差唔多...係中間聽多首無緣罪同一撇

咁美祖個定位係咩lol
只可以話蛋記只係一間做歌曲叻既公司
造歌星就越做越差
我認為
美ai就做仙氣 ...
Wing1211 發表於 2017-7-3 12:30

美巨咪一開波狂唱慘情歌起家
加埋佢當時甚為普通個樣fit晒
而家先變到好似百變天后咁款
強公司咪就想推多個百變天后出嚟
但愈搞愈seven

睇泥今年又可以吾去903慳返保母車同化妝錢

好大機會上吾到銷量榜成績已經甘差,歌又無咁hit~得無咩人理個台上,大 ...
hkbaby 發表於 30/6/2017 13:59

http://skymusic.com.hk/?p=53898
SKY MUSIC天空銷量榜
銷售日期:[26-06-2017至02-07-2017]

1)Twins – 花約
2)李克勤 30周年專輯《30克》
3)泳兒 – Short Stories

SKY MUSIC天空銷量榜
銷售日期:[26-06-2017至02-07-2017]

1)Twins – 花約
2)李克勤 30周年專輯《 ...
XYZZY 發表於 2017-7-3 15:36

有無甘勁阿?    4日燒量都上到

簽名被屏蔽

呢d正是泳兒擅長的風格,你漏左hifi碟
致命傷係2008年小蠻腰,仲要係重點第一主打,同之前反差太大,最慘 ...
Kaybb 發表於 2017-7-3 10:47

小蠻腰 (曲詞編監:周博賢) is a nice song but it is so NOT 泳兒's style, maybe the song was originally written for 傅穎 (the 曲 & 編曲 sound like 今日: 晴).

小蠻腰 would suit a 2008 Kary Ng (probably not now).

好想聽Kay媽媽唱 香女人/小蠻腰medley