返回列表 發帖
諗起髮如雪
lca6 發表於 2017-6-21 14:28

慕容雪啲friend子

個CD Cover影到May I好似畀人拖去竹林深處強女女女前嗰一刻咁

其實環球好岩泳兒
Kaybb 發表於 2017-6-28 22:23

但去到會變美煎2.0噶
而家美煎好老尷佢有佢出歌又谷唔起
同埋umg啲女將多到失禁
美煎美迦已經要分一姐美cum食完啲餅仔

畀我就反高潮
入星夢狂唱主題曲入屋打低美巨
反正星夢啲女除咗美坑好多都甩頭甩骨
KFC做完人母都甩唔到陣雞味
硬屎啲二奶味臭到狗也不曉
木偶妹呢啲路人甲都做到歌手
就算唱功差咗都輕鬆打底呢幾條友做一姐

覺得泳兒寧願留喺英皇做二家姐
XYZZY 發表於 2017-6-29 22:36

但May I留喺強公司應該都係一世做二家姐
就算巨家姐今年又好似真係想退上神檯
都唔覺強公司有計劃去谷二家姐三家姐上位
一來我覺得兩位嘅癲峰已到過咗
二來三大家姐年齡有返咁上下
個人認為美彤幾有潛力接巨家姐班
除非又學男歌手咁天價約實力派老將返嚟即食爭獎
(不過男歌手以前一直都係強公司弱項)
但市場上有實力有潛力嘅都無乜
同美巨同期個個都上晒神檯收山生仔
再對落美長美之呢類後美巨一代都畀美巨打到收山
最有潛力嘅美煎都畀umg收埋
強公司女歌手前景唔樂觀

起碼拎到女銀
人氣泳兒出道一早已有

簽星夢咁903永世無獎
Kaybb 發表於 2017-6-30 19:23

人氣係有但只限一出道囉
講真十年都將二家姐三家姐美立呢班啲人氣磨到七七八八
重要長年比美巨吸乾晒啲quota
講真美軒美送過強公司同美煎過umg睇得出
無論本身人氣點要將人氣再谷上去實有方法
(特別美送明明老到入劍橋都可以谷到出返嚟爭三甲)
美基過強公司就另一方面證明點紅都可以放養去磨你人氣
二家姐三家姐美立呢班擺明唔谷放養等陰乾
一年plug接plug長播多資源造歌碟加有多方面宣傳
同資源夠你係咁意推一首歌同永續四首歌EP
好彩咪可以速冠難得咪有首無人識嘅四台冠
但人氣入屋唔夠美坑是但唱首主題曲咁入屋
無錯你首首歌都一樣佐但最少講到美泳新歌係咩先

一係退休, 一係返新加坡試做孫燕姿2.0, 離開呢個黑暗嘅香港樂壇 !
boy4dudes 發表於 2017-7-1 09:39

其實佢個image真係幾似孫燕姿
如果唔係多年唔甘心留喺香港死磨
早幾年學佢過台灣打國語市場可能有一翻作為
(反正美巨都打唔到...近年都係靠強國先打入強國市場...台灣重係打唔入)

美Gin上年硬谷了成年都好似無乜用,又話申請開紅館?
阿mark 發表於 2017-7-1 12:58

我覺得似係谷嘅方法錯咗佢而家個定位似胡琳咁想做hifi天后
咁好難紅喎真係...反而美迦唔洗點谷又自動紅起咗

美巨由 01 年說真的開始做國語碟做到今日
期間又上過我是歌手又上過綜藝
國語都仲係講得咁屎
根本佢就無 ...
616.1314 發表於 2017-7-1 13:07

加大力度好嗎

美珈呢D先叫真材實料,佢唱作有自己特色,即使唱功平平大家都會較喜歡她,美泳聲線一樣有自己特色,相信 ...
Kaybb 發表於 2017-7-1 13:19

其實佢谷嘅方向其實又無錯美煎做hifi天后美迦做pop天后
美霏做自戀天后慢慢自cum
但谷嘅資源就好似調轉晒畀美煎拎咗個女銀

美泳碟銷量一向係EEG 女歌手 TOP3
   今次隻ep碟好大機會上唔到榜,4首歌無咩宣傳
GIN碟銷量不差 ...
Kaybb 發表於 2017-7-1 13:22

強公司女歌手top 3呢句說話可圈可點

點解唔捧泳兒出多點國語碟,NOT翻唱
Kaybb 發表於 2017-7-1 13:27

係囉就係唔明放養陰乾都唔派May I去打台灣同國語市場

講到無風格邊個夠gin黎, gin有風格一早紅左啦, 泳兒無咩風格就唔會一早紅定先,仲有ivana音樂好紅咩? ...
Kaybb 發表於 2017-7-1 18:29

唔係無風格但個人風格同形象好唔歸一成日轉
成間強公司好似嚟嚟去去都係得幾種Style咁
一係純情慢歌情歌一係性感快歌跳舞歌
又成日叫班女自己強項都未打穩就轉Style
可能見美巨百變天后點變都有人buy有樣學樣

一轉完又唔係Handle得好有時都幾災難
二家姐一出道把靚聲加有少少靈氣少女image
配埋花無雪感應呢類歌爆出嚟好正常
但無啦啦開始變孔琪初試性感
之後檔不住的風情加跳老舞係災難
一路都好似迫個小朋友賣淫咁
無論歌定舞都係又要性感又私私縮縮
(雖然我buy佢隻色情大碟我自在)
三家姐又係最殺食擺明快歌
但又好衰唔衰畀佢紅到首給自己的信
之後純情跳舞瘋狂兩邊走
唱完ss14改潮換代跳完High完
之後聽佢扮純情唱這首歌的名字是秘密真係雞皮都起晒
而家又唱返小碎步又還完基本

美之多變得嚟每個曲風style都handle出色
可能自己識作曲係差啲...要甜又得K又得型又得藝術家又得
就算唱功差如美霏起碼唔同曲風以Studio version嚟講Handle得唔錯
同埋就算快慢歌都好...成個image都好一慣係時代都市女性
而唔係the girl next door完之後變星雅廊Curry

gin轉左公司一樣無乜風格
ivana最近紅館開得一場,紅係紅係電影
kay只係Fans覺得無咩風格者
泳兒新人又點,感 ...
Kaybb 發表於 2017-7-1 20:46

其實風格同個性好重要
好多時個性鮮明嘅歌手
就算唔爆紅都生存到今時今日

美巨由Girl next door慘情歌代言人
之後紅起慢慢轉變到百變歌姬

美瑞個樣夠普通唱歌有感情感染力強
代入感好強啲歌就好似幫每個香港女仔發聲

美淫夠市井夠貼地夠本土...美之少少曲高和寡嘅藝術家
(小明就有少少將美淫同美之mix埋一齊)

美長由出道倔強而逆境中心存希望嘅日本娃娃
變到fun and bitchy嘅偽ABC(係去到太陽轉型失敗lost咗)

美霏新時代都市自主女性...美蘭靚聲K后...

近如
美迦充滿異國風情嘅Hollister ABC Style
美肥愛自己自信最美嘅肥婆

全部都獨當一面但美煎就重未有
二家姐三家姐就不停轉吸引唔到穩定fan base

kary叫轉型成功咁都講得出?成日轉風格形象即係等於冇風格?真好笑 ...
Kaybb 發表於 2017-7-2 18:14

明明美霏係讀國際學校嘅偽ABC
但餅餅到餅碎時期再solo美霏個image總係有陣seven味同MK味
(可能因為小方同屎塔喺K場MK界同中學生界好Hit...連帶感染埋金牌嘅其他歌手)
畀人咁覺係有啲唱功作品喺MK妹同K場好Hit有啲樣衰嘅女歌手
過umg之後成個image同定位成熟咗甩咗MK味但唱功直插地核
幫佢Build up都市女性呢個定位其實幾成功

先唔講唱功就算一直曲風不停變又慢歌又快歌
由我本人/告白/就有就有/今晚煙花燦爛/生我的命/豔羨/come with me
可能係誤打唔撞但一直都係圍繞住獨立自主自信嘅新時代女性定位去做
(我又覺得umg未醒個個都識做...咁我覺美淫轉會陣市井個性反而少咗)

呢方面強公司真係唔太得
May I一出道個靈氣少女定位同image
突然出首巴不得小蠻腰咁現代化快歌咪硬生生將個image打破
三家姐唱快歌un住出道嘅109辣妹image
之後扮純情玩暗戀個衝擊咁大咪錯晒

回復  boy4dudes

根本佢除左出道頭有兩隻碟hit過,中間十年d人根本唔記得佢唱過咩,到「獨一無二」 ...
黃家正 發表於 2017-7-2 21:44

我自在同鏡象咪算好至少近年計有啲noise
再對上好多碟都面目全非
好過美立同三家姐啲碟由頭沉到落尾

仲有跳老舞風情呢?
hkbaby 發表於 2017-7-3 03:27

May I有上Cool Music再提擋不住的風情會唔會嬲

我覺得普遍街客對泳兒既印象應該係
感應 -> 花無雪 -> 我的回憶不是我的 -> 出左隻講上床既碟  ->  ...
616.1314 發表於 2017-7-3 02:24

我都差唔多...係中間聽多首無緣罪同一撇

咁美祖個定位係咩lol
只可以話蛋記只係一間做歌曲叻既公司
造歌星就越做越差
我認為
美ai就做仙氣 ...
Wing1211 發表於 2017-7-3 12:30

美巨咪一開波狂唱慘情歌起家
加埋佢當時甚為普通個樣fit晒
而家先變到好似百變天后咁款
強公司咪就想推多個百變天后出嚟
但愈搞愈seven

全部英皇歌手top 3邊個話美泳谷底?
Kaybb 發表於 2017-7-3 18:38

個榜是咪只係計強公司

美巨一開始唱R&B起家架
佢想做R&B歌手lol
百變天后都唔係EEG話想推就推到既
蜀中都無大將 ...
Wing1211 發表於 2017-7-3 20:32

根本全公司都係用美巨條Fomular去推又係無咩位定有咩歌推咩歌一陣慢歌完又推快歌
美巨頭幾年幾隻碟直頭都係first plug快歌未知/不容錯失/全身暑假/一面之緣
但街客最熟應該都係逃避你/誰來愛我/怯/抱抱呢類情歌

同埋當時四台影響力都仍然有
又全公司去力谷美巨上位當然造到粒星出嚟
去到二家姐三定姐美立中後期四台影響力已經開始弱
資源又要美巨用完一論先派畀下面班暗星
就算間唔中推隻四台冠嚟已經事倍功半
強social media方面又唔夠華納嚟

神 live

btw 習慣愛你會唔會俾抄歌事件影響而俾四台 Ban 噶?  ...
616.1314 發表於 2017-7-3 22:00

有時有啲人真係無咩唱歌天份

sherman係網上宣傳最多,但似乎無咩成效喎
泳兒少自我宣傳銷量都有點保證 ...
Kaybb 發表於 2017-7-6 14:21

反而三家姐個ex呢方最出色
定時有facebook libe唱粒幾鐘歌
都有千幾個人睇...但正常渠道應該無咩機會出反嚟出歌