返回列表 發帖
習慣愛你聽到我好sad
希望903會支持下美ai la

明明美霏係讀國際學校嘅偽ABC
但餅餅到餅碎時期再solo美霏個image總係有陣seven味同MK味
(可能因為 ...
Frankiekiekie 發表於 2017-7-2 23:30

咁美祖個定位係咩lol
只可以話蛋記只係一間做歌曲叻既公司
造歌星就越做越差
我認為
美ai就做仙氣藝術型
美漫就做跳唱自強型
美彤就做少女創作型
美韻就做搖滾獨立型
各有各搵食,互不祗觸又清晰
可惜蛋記亂咁黎,搞到亂曬
再造唔到星

美巨咪一開波狂唱慘情歌起家
加埋佢當時甚為普通個樣fit晒
而家先變到好似百變天后咁款
強公司咪 ...
Frankiekiekie 發表於 2017-7-3 14:34

美巨一開始唱R&B起家架
佢想做R&B歌手lol
百變天后都唔係EEG話想推就推到既
蜀中都無大將

開國個堆人已經走晒 所以而家做唔到星都好正常!就算mani點叻 無人幫手做之後工作 都係無用
香港分部 ...
rfv123 發表於 2017-7-4 12:53

又唔係做唔到新人架啵(唔好有主觀感覺,睇成績同事實黎睇)
星娛樂有坤哥、欣宜
華納有Pakho、Dear Jane
環球有Aga
星夢之前有許牙醫
Sunny idea有JW
Sony有林奕匡
有啲同Sherman、立立同期,而美泳同佢地比簡直係算大師姐
但以上所提及既好多人都上過903個頒獎禮台幾次甚至開過自己個人音樂會
其實蛋公司呢3位無論歌曲數量、質量、知名度都起碼可以夠開下麥花臣吧?
但我覺得佢公司從來無諗過俾霉霉三人組開個人show
睇住Jason、Pakho、林峰都開過大型售票演唱會
Sherman、立立兩個就咩都無,美泳仲要個十週年show一塌糊塗
究竟蛋公司係咪以為一個歌手出歌出碟拎TBB獎又可以一年?
咁一個歌手無大型現場演唱既機會點會進步?
就好似讀書咁,無考試又點知個學生個進度係咩
求下蛋公司俾霉霉三人組有自己一個大型售票演唱會啦
麥花臣又好、九展又好、伊館都好
唔好再hea佢地同埋沒人才啦
P.S.立立同LLV開過伊館,美泳又開過10年九展垃圾show
但始終難難登大雅之堂,今年連piece雅x鄭融都開到麥花臣
呢三位Why not????????

蛋記唔幫洪卓立鍾舒漫開show好正常,講真佢哋都冇人氣,我諗歌迷數量都唔多,應該流失晒,有乜可能坐滿一 ...
Serendipity 發表於 2017-7-5 02:14

呢個年代gimmick同自己網上宣傳好重要
唱片公司最多係幫你出歌、出碟、搞show、爭獎
宣傳既一間公司幾個artist,資源要分到出名啲既先到霉霉組咁就當然少宣傳啦
但少宣傳唔代表啲咩,少宣傳咪自己做宣傳,而家已經係2017
係自我宣傳方面美漫真係貼得住JW、坤哥個堆
搞多啲同自己音樂有關、又搞下跳舞busking或者表現到自己真性情既片去吸粉
立立係呢方面就有少少偏離,變左一個我覺得只係打機同分享同湯怡既生活片
唔係keep住出歌真係以為佢做左youtuber
至於美ai呢就對於網上好似岩岩起步咁
除左有做過live就只係upload下ig介紹下自己既歌,有點後繼無力
如果佢地有人咁岩睇到呢段留言其實我有幾個提議可以俾下霉霉三人組
1.busking(認真地只係busking,唔係為左賣廣告而busking)
上次佢地幾個宣傳音樂大童去左busking,我睇左時代廣場佢地唱壞習慣
覺得無論樂器分配上又或者歌藝認真比平時做表演要好
其實佢地唔係無talent,只係無一個機會俾佢地表演或者佢地可以搵埋Deep一齊做busking
2.網上直播音樂會
其實呢個同busking有啲似,之不過除左吸街上客之外
網上平台都有好多人足不出戶又鐘意聽歌既
一方面可以吸呢類粉絲,另一方面係外地既粉絲都有得睇又有得存底
3.我想同你唱
係,呢個係抄個個綜藝節目,點解要抄?坦白地講佢地唔會受邀
咁點解仲要做?人地唔請你做咁你咪自己做
要保持住同fans互動,佢地先會覺得個歌手有趣味性有追溯性
每次贏左既fans就得到一個接觸既機會或者簽名相、CD......
增加粉絲忠誠度
以上幾個方法成本唔會好高亦都有唔同既效果
亦都可以宣傳下自己,俾個機會自己唱下啲遺珠又cover下啲歌
為左自己搞個人演唱會又可以一個熱身
希望美ai、美漫同美立會可以係2017脫霉啦
你地值得更好既成績同成就

今次4首歌都好高質,都係得第5,唉……
阿mark 發表於 2017-7-7 14:46

無宣傳情況下都有第5已經好厲害,前面係有鐵粉既Twins同送禮喎
認真,唔上cm我唔會知美泳出左碟