返回列表 發帖

傷心到變形 - 吳業坤

單選投票, 共有 114 人參與投票
21.93% (25)
7.02% (8)
4.39% (5)
3.51% (4)
63.16% (72)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 傷心到變形
主唱: 吳業坤

派台日期: 2017-7-12

作曲: 吳業坤 、Cousin Fung
作詞: 陳詠謙
編曲: Edward Chan
監製: Edward Chan / Cousin Fung @emp

煩憂苦惱 no no no no no no no
微退一步 能逃過低壓槽
頭頂禿鷹可跳舞 橋底廢物能大做
藍天碧海錢也買不到 太美好
你今天傷心嗎 變艘舢舨好嗎      去吹吹海風吧
咁橋 我今天傷心啊 變沙灘波好嗎
約太陽同美腿等你啦
你今天傷心嗎 變朱古力好嗎
肚腩仔萎縮吧        喂我哋 lalalala lalalala
其實有時傷心都有用㗎

煩憂苦惱 原來攤開有地圖
微笑通道 零團費的旅途
牙齒酒粒請報到 嫌苦怕辣無味道
人生即使分數求不到 也當寶
你今天傷心嗎 變艘舢舨好嗎      去吹吹海風吧
咁橋 我今天傷心啊 變沙灘波好嗎
約太陽同美腿等你啦
你今天傷心嗎 變朱古力好嗎
肚腩仔萎縮吧        喂我哋 lalalala lalalala
其實有時傷心都有用㗎

隨時變誰人沒幻想 傷心者可以跟我唱
當笑匠當小飛象 自由配搭 次次中獎
變UFO好嗎 變三輪車好嗎 變飛機自high吧
各位 變小星星好嗎 變手拖手好嗎
變兩份拳套都不算差
變支畫筆好嗎 變支單反好嗎      變虎膽冒險吧
各位 變開心果好嗎 變波板糖好嗎
變舌頭溶化芒果雪芭
你今天傷心嗎 我今天傷心嗎
變絲打或巴打        喂我哋 lalalala lalalala
其實有時傷心都有用㗎  lalalala lalalala
然後我們傷心不再害怕
lalalala lalalala...lalalala lalalala...

雖然我唔鼓勵呢位歌手再唱歌,把聲實在太作狀
不過終於唔係K歌,2fun

.打(變)飛機自high吧??

畀一分唔洗解釋啦

嗎 嗎 吧
呀 嗎

嗎 嗎 吧
啦啦啦

SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

嗎 嗎 吧
呀 嗎

嗎 嗎 吧
啦啦啦

John 發表於 2017-7-12 23:54

hlyung 發表於 2017-7-13 00:01

Wyman徒弟差唔多啦

hlyung 發表於 2017-7-13 00:01

同期一格格又係不停嗎嗎嗎

雖然林夕都有, 近期「我的燦爛」都係用呢個韻
但我的燦爛用字變化多好多
唔會半個副歌用助語詞
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

又 Cousin Fung? 坤坤 & Cousin 什麼關係

既然把聲咁古巨基
既然大家都係膠詞
我聽周星呢好過啦

mv拍得好創新,,,5分

既然把聲咁古巨基
既然大家都係膠詞
我聽周星呢好過啦
kwanie 發表於 2017-7-13 01:42

唱法堅有古巨基感覺

intro第一段由點似區瑞強的儍獅子, 調子輕快和充滿正能量。全曲最好聽中段"你今天傷心嗎 變艘舢舨好嗎  去吹吹海風吧....喂我哋 lalalala lalalala 其實有時傷心都有用㗎 " , 令人聽得好舒服, 感覺夏天真的來臨了. 5 Fun

MV夠特别 而且首歌仲幾好聽
無力將天氣逆轉。

我真心想試下認真去聽歌比分,放低成見,但真係好難聽,1 分

好奇   这么多人觉得他恶心
怎么连续拿 喜欢男 奖~~~~

(扮)低能,果然人歌合一

難聽到我耳仔變形
1分
利申:唔係鏡粉

明明首歌咁正能量
睇到咁多盲反投1分都變負能量

講句真話覺得呢首幾好聽
雖然我都不太喜坤哥 三分

個MV幾好睇,唱同詞唔洗多講,有一貫水準,1分

其實開心、正能量個 concept 幾好,我覺得都啱佢。
但係啲歌詞太低 B,又唱得太作狀。

想扮古sir扮唔到之餘又無個人特色。1分

想扮古sir扮唔到之餘又無個人特色。1分
Kfmusic 發表於 2017-7-13 17:08

樓上說(扮)低能,我還可接受,亦贊同有古生影子,但我就看不出有模倣他之意, 吳業坤有頭到尾都祗是做返自己而已。

反而我覺得個vocal好咗喔
個唱腔清脆咗好多

幾清新,聽落都幾舒服啊
不過就唔睇好派台成績 lor
我諗佢自己都冇諗住會有好成績
因為呢首歌聽落都幾似兒歌 lol

成班小學雞又入黎酸

幾好聽 3分啦

其實ok 好過d罐頭k歌 3 分

轉咗個唱腔嘗試新曲風,首歌幾舒服同開心,
佢唱歌其實好好聽,多加磨練將來可以更好。
MV拍得唔錯

Ok喎

好聽過之前D偽毒情歌
覺得佢想做D類似佢偶像盧廣仲style既歌

唔知點解覺得903會好buy呢首
分分鐘年尾十大會有

話盲反個班對呢個 VOCAL 容忍度有幾高?

話盲反個班對呢個 VOCAL 容忍度有幾高?
賴爽 發表於 2017-7-15 10:10

請你試下祗聽不看, 他的vocal 其實是無問題.

請你試下祗聽不看, 他的vocal 其實是無問題.
hkwilliamsiu 發表於 2017-7-15 11:21

即係扮弱智仔 VOCAL 叫無問題?

歌如其名
難聽到變形

賴爽 發表於 2017-7-15 11:37

曲,詞和唱都無扮弱智仔,祗是MV上有些演出令某些樂迷不喜歡的動作而已.

賴爽 發表於 2017-7-15 11:37

看得出這隻歌target audience 是0-12歲
所以不要用成年人IQ去量度這首兒歌金曲
十分欣賞陳詠謙天真很傻的歌詞
將業坤的率真及單純性格完全透露出來
我本人希望坤坤可以繼續行這個低B路線(拜託TVB亦配合下給他主持兒童節目,不要再推出成人音樂唱片)
分分鐘可以hit過福頭老師及李家仁醫生
拎業坤再創高峰

Anyway, 以兒歌來說
這首絕對是5fun之作
今個夏日,一定聽坤坤

曲,詞和唱都無扮弱智仔,祗是MV上有些演出令某些樂迷不喜歡的動作而已.hkwilliamsiu 發表於 2017-7-15 12:15

咁我諗佢本身就係一個弱智仔,VERSE 無一句係唱得合格,CHORUS 係加埋 MIXING 先順耳啲

十分欣賞陳詠謙天真很傻的 ...
hehehaha 發表於 2017-7-15 14:39

坤坤可以同兒歌天后容祖兒齊名唷

成人音樂唱片係咪成人電影 成人影片d friend

我覺得Target audience 是6-17歲和一眾年輕師奶.

首歌+mv 低能到一路聽一路打冷震
要飛黎聽

Even this cat says no sings along to this 煩憂苦惱 song, no no no no no no no no.......

真係多得陳詠謙唔少
爛到無倫
仲好意思話首歌係向許冠傑致敬
人地d歌口語得黎有深度
唔係亂咁塞滿d詞就算

我除咗CM好少睇其他論壇,知道呢度冇乜人鍾意吳業坤,有點意外youtube啲comment同like反而唔錯,其實佢嘅聽眾群喺邊?

呢隻歌又係有早年古巨基的風格,佢㨂呢條路走都啱,形象會比較鮮明。個MV幾得意,但佢拍嘅時候未有加效果上去啲動作就咁睇會好低能,勇氣可加。

曲,詞和唱都無扮弱智仔,祗是MV上有些演出令某些樂迷不喜歡的動作而已.
hkwilliamsiu 發表於 2017-7-15 12:15

我想問:
喺 MV裡面 最早出現 同坤哥一齊 等黃色跑車 嗰隻野
係咪即係 以前 你頭像 嗰隻嚟架?

我第一次睇個 MV 時,錯覺 覺得 係你同佢一齊

p.s. 好明顯我係唔玩 pokemon go 的
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

我想問:
喺 MV裡面 最早出現 同坤哥一齊 等黃色跑車 嗰隻野
係咪即係 以前 你頭像 嗰隻嚟架?

我第一次 ...
Bluejays 發表於 2017-7-16 17:02

不是喎。我早前頭像是Snorlax,但吳業坤一齊是致敬龍貓其中一場的場景。

我除咗CM好少睇其他論壇,知道呢度冇乜人鍾意吳業坤,有點意外youtube啲comment同like反而唔錯,其實佢嘅聽 ...
Serendipity 發表於 2017-7-16 14:59

如果佢d歌詞好似藍天與白雲咁就好了...
一時口語一時書面語唔知想點
仲要無端端咩「架」「啦」
感覺似搵個助語詞結尾, 多過想聽眾放鬆, 輕輕鬆鬆聽歌

感覺似搵 ...
John 發表於 2017-7-17 00:38

年代唔同了,呢種歌其實好難carry,至於咁多口語詞結尾應該係作詞人功力問題。

感覺似搵 ...
John 發表於 2017-7-17 00:38

可能個idea係跟kkk x 林夕首「啦啦」
所以加咁多空泛lalalalalalalalala到末日

如果叫做 傷心到變hehe
CM人會唔會熱播呢首歌