返回列表 發帖
今年暫時最好聽的一張專輯,必買
任我行 失憶蝴蝶

Janice既演繹都幾差下 好多歌都唱得好粗糙或者唔太駕馭到
低音位尤其難頂 偏偏華納又揀左堆比較低音既歌畀佢

《天敵》、《驗傷》係無乜特色既K歌
《一格格》主歌既演繹係金草莓獎level
《失戀的意義》再聽依然係悶到要skip
《細細個》有D似SiS樂印姊妹既歌 (唔好聽o個D)
《差半步》個feel唔差既 算係情歌當中比較聽得入耳既
《I Don't Know, I Don't Care》都可以聽下既

總結係衛蘭要練歌

Janice既演繹都幾差下 好多歌都唱得好粗糙或者唔太駕馭到
低音位尤其難頂 偏偏華納又揀左堆比較低音既歌畀 ...
nicholashin 發表於 2017-7-28 10:41

agree with you.  衛蘭本身係sell 靚聲 , 佢唱功不嬲麻麻地,加上年紀大左,靚聲都唔再靚。 其實好大問題黎。 佢應該重視。

每個人都有自己的意見,但每個歌手都有改進的餘地。 我實際上喜歡她的低音更多,她的聲音比以前更成熟,更好聽。 我可能是一個少數,但我後來才開始喜歡她的聲音
這張專輯擁有原創的爵士樂歌曲。 它的定義是香港音樂變化的運動。 給我一些值得驕傲的事情

成隻碟都好悶下

係咪太早 ? 未見有實體上架

I Don't Know, I Don't Care正wor, 好過一格格好多
細細個都好聽wor
差半步悶到訓低可能襟聽D? lol 有失戀的意義咪夠

I Don't Know, I Don't Care正wor, 好過一格格好多
細細個都好聽wor
差半步悶到訓低可能襟聽D? lol ...
721AXA 發表於 2017-7-28 14:09

差半步需要時間聽。 一個非常個人的歌曲和Janice的最好的作品之一在我看來。 希望這首歌會被喜歡。第一聽愛上,然後覺得聽起來不太好,現在來了。

RTHK2 昨日下午GIMME 5 都播了 I don't know I don't care 。。DJ 話最新派台歌

開頭以為903 派 I don't know I don't care 其他台係播差半步

女金撐佢
密切留意KAY強勢冠軍新主打:講不出的原因

差半步好好聽

排序冇乜誠意 應該穿花蝴蝶開始,差半步完啦

Janice的弱點一向都唔係唱功反而係感情唔到位,好小聽到佢投放感情落佢D歌到,不過《差半步》有改進。至於Janice的唱功不嬲都好好,佢高低音都好過其他唔係叫容祖兒同Gin Lee的女歌手,《差半步》《愛才》等等都showcase到佢嘅range同唱功,不過Janice都有講過佢年紀大了所以把聲沉左。

《Love and Other Things》對於Janice黎講係一個 small departure,隻碟有不同的元素cater唔同的樂迷,我最impress就係佢唱得出jazz的味道同handle到jazz的旋律,我最失望係聽細細個因為首歌好hea,阿Jill根本唱合音,我希望下一隻碟可以唱多D pop rock同dark的歌曲因為Janice完全可以handle到,佢係演唱會翻唱Beyond的情人真係好聽到不得了。
I talk a lot of BS.

咁排會唔會好D

1. I Don’t Know, I Don’t Care
2. 一格格
3. 失戀的意義
4. 驗傷
5. 天敵
6. 穿花蝴蝶
7. 差半步
8. 細細個 (feat. 衛詩)

今晚係實體館唱了LIVE 啦。

今晚係實體館唱了LIVE 啦。
kk8733 發表於 2017-7-28 23:44

得罪講句,Live好難聽

得罪講句,Live好難聽
Kfmusic 發表於 2017-7-28 23:48

janice 一向live好唔定,
出道果日離家出走成日走音,
低音又勁震,
唔明做乜個個話佢唱得好

低音又勁震,
唔明做乜個個話佢唱得好 ...
艾石仔 發表於 2017-7-28 23:54

高音唔準,低音唔穩,淨係識強加d adlib扮有feel

kk8733 發表於 2017-7-28 23:56

你認為好聽嗎?

你認為好聽嗎?
Kfmusic 發表於 2017-7-28 23:58

有邊粒音唔準。請指出。。

有邊粒音唔準。請指出。。
kk8733 發表於 2017-7-29 00:01

音準就等於唱得好? 何況「如何留你 ... 如能離你 」(紅字)已經唔準

音準就等於唱得好? 何況「如何留低你 ... 如能離開你 」(紅字)已經唔準 ...
Kfmusic 發表於 2017-7-29 00:04

其實唔明佢D LIVE下下開到咁高KEY做乜,
唱又唱唔到, 又要ad lib兩句扮勁,
下下爆咪咁先叫勁咩, 得個琴好心就靜靜地咁唱啦
你估而家full band呀

低音又勁震,
唔明做乜個個話佢唱得好 ...
艾石仔 發表於 2017-7-28 23:54

前兩日聽返walking to the future bluray,其實唱得麻麻,好多唱到厭嘅歌都唱得唔穏
講返今次隻碟,淨係鍾意天敵同一格格,其他麻麻
K歌不如a music 果d,Jazz個首係有新鮮感,但其實效果麻麻 ,編曲/唱法都太刻意 (差胡琳幾皮)
試聽完購買欲大減,睇下有無簽名會再算
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

LOL如果她不能唱歌 or even live,那為什麼人們仍然會買她的音樂並去聽音樂會。 現在,其他歌手的粉絲開始攻擊,表明他們最近一直在關注她。Walking to the future live 可以說不好,那我不知道什麼是好的。
雖然我同意,像bianca這樣的歌手可以更好地唱爵士樂,但不幸的是,Janice唱爵士樂可能會更多的反響,可以推動爵士樂前進,因為她比像bianca這樣的歌手更加接受 。 有時瑕疵仍然可以使歌手很受歡迎。

真係好恐怖,乜原來有人會認為janice係唱得之人,我一路以為佢係偶像派加sell靚聲,係我錯曬。其實我係ok鍾意佢d歌,但我仍然係希望香港歌手可以更加重視live,歌迷可以對歌手嘅live有更高標準,雖然係返唔到90年代好多唱得之人嘅盛況,但都唔好太過放鬆標準咯。

真係好恐怖,乜原來有人會認為janice係唱得之人,我一路以為佢係偶像派加sell靚聲,係我錯曬。其實我係ok鍾 ...
teennum1 發表於 2017-7-29 04:10

我從來不知道一個偶像歌手會賣好聲音。然後 Twins是實力派嘛? 如果你這麼說,那麼任何一個歌手都是一個偶像歌手,因為他們被視為一個偶像給他們的粉絲。對於“原來有人會認為janice系唱得之人”我認為你可能是少數人認為。 開始一個民意調查,大多數人不同意她不是唱得之人。

有無人可以報下價?

我從來不知道一個偶像歌手會賣好聲音。然後 Twins是實力派嘛? 如果你這麼說,那麼任何一個歌手都是 ...
leongl 發表於 2017-7-29 04:22

請問你係咪非本地人?我覺得你啲中文怪怪咃
想回你但我唔知應該從邊個point入手 費事曲解你意思
Happy and Blessed.

真係好恐怖,乜原來有人會認為janice係唱得之人,我一路以為佢係偶像派加sell靚聲,係我錯曬。其實我係ok鍾 ...
teennum1 發表於 2017-7-29 04:10

冇錯,Janice唱live的確唔穩定但係依家樂壇好似冇乜邊個唱live係超水準,大部分D歌手都唱得麻麻地因為歌迷對於唱live嘅要求已經唔同以前,不過作為一個對音樂有要求的樂迷,我認同你的意見也希望來緊Janice好好練歌同improve下佢D台風,我都很懷念以前D零瑕疵歌手。

有無人可以報下價?
阿mark 發表於 2017-7-29 09:46

HMV $129
不過呢個weekend有15% off 所以$109

實物靚唔靚呀

我從來不知道一個偶像歌手會賣好聲音。然後 Twins是實力派嘛? 如果你這麼說,那麼任何一個歌手都是 ...

說廢話嗎? Twins一出道就是偶像派不是sell靚聲音或實力派好嗎?舉個例子請拿實力派的例子好嗎?
衛蘭是實力派歌手,她出道12年了,唱功是不是比偶像派更好更穩?
如今出道12年,還被批評live不穩、音不準才是她作為實力派歌手值得去注重的事情
nonkul

我覺得你用英文會比較好D 。。
依度D 人咁高水平。會睇得明。。

其實 實體專輯館 星期日 係 咩人都去得 定係要 係較早前換飛 先去得
(無知一問)
風箏斷線...方可飛到很遠:)
放低從前黑暗...完成昨天...等待日出光線=]

其實 實體專輯館 星期日 係 咩人都去得 定係要 係較早前換飛 先去得
(無知一問) ...
kklaw 發表於 2017-7-29 17:13

OPEN to PUBLIC on SUNDAY

warnermusichk【約定你今個星期日! 】 Janice今個星期日將會喺中環Soho Yard 舉行«Love And Other Things實體專輯館»!大家想親身走入唱片,透過Janice嘅畫作感受佢嘅Love And Other Things,就記住約埋朋友星期日一齊去喇!

«Love And Other Things實體專輯館»

日期:7月30日 (星期日)
時間:11:00-19:00
地點:中環奧卑利街19號Soho Yard

Janice D畫都幾unoriginal lol

我想問下會唔會搞簽名會的?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

LANB 既LIVE不嬲都唔穩定嫁啦....以前唱離家出走成日都 "顛~~~與地" .......當年成日比CM人串佢

BTW 新碟黎講差半步悶到喊, 自問愛LANB 既K歌都頂唔順
我覺得今次隻碟係BELOW AVERAGE.....
佢咁多年黎好多碟我都幾喜歡, 差唔多每隻碟都可以搵狂LOOP既歌
近年黎講我會LIKE 14年果隻多好多囉~

LANB 既LIVE不嬲都唔穩定嫁啦....以前唱離家出走成日都 "顛~~~與地" .......當年成日比CM人串佢{:1_ ...
Kyle_ 發表於 2017-7-30 01:19

所以派IDKIDC成績應該好過差半步
呢個時候派慢版歌隨時步失戀的意義後塵

差半步
作曲:Kenix Cheang@Private Zoo
作詞:林若寧
編曲:Kenix Cheang@Private Zoo
監製:舒文

細細個 (& 衛詩)
作曲:徐繼宗
作詞:林夕
編曲:劉卓威
監製:舒文

隻碟風格幾雜亂 有piano acoustic song  jazz  R&B 又有pop到爆既歌
講翻啲歌 一格格同天敵既低音都唔合格
天敵個旋律唔掂 想做R&B但首歌只係好普通既港式K歌旋律
差半步麻麻 我反而唔鍾意佢演繹 其實可以再柔和啲配合翻一首咁靜既ballad
IDKIDC 個節奏好似有少少急得濟 有少少趕住收工咁 如果慢啲效果應該會更好
不過首歌算係咁啦
聽翻都係穿花蝴蝶最好 intro個弦樂幾搶耳
驗傷失戀的意義不值一提 都係老樣子
細細個冇乜印象

隻碟幾普通 唔夠深刻
ANYWAYS 支持蘭子今年女金

ANYWAYS 支持蘭子今年女金
bagfgfcde 發表於 2017-7-30 22:53

已經唔識分你班反衝講既野係真心定假膠
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

好開心。有好多套POSTCARDS

已經唔識分你班反衝講既野係真心定假膠
dongbb2332 發表於 2017-7-30 23:05

唔好浪費時間分辨啦
花多啲時間聽蘭子隻碟好過啦

好開心。有好多套POSTCARDS
kk8733 發表於 2017-7-30 23:34

希望你日日都咁開心

成隻碟最好聽個首應該係 IDK,IDC

成隻碟最好聽個首應該係 IDK,IDC
賴爽 發表於 2017-7-31 12:32

好明顯係一格格

kk8733 發表於 2017-7-28 23:56

搞咩著到成個肥媽咁