返回列表 發帖

翻唱《如何掉眼淚》大獲好評 糖妹開心得到鼓勵

【星島日報報道】糖妹(黃山怡)與運動員李慧詩及鄭麗莎出席香港賽馬會社區勵志計劃記者會,糖妹將參加21日挑戰,打算跟李慧詩鍛練雙腳。問到是否也要求男友也愛運動?糖妹稱,當然要,最好一起參加運動,一起拍拖運動可以增進感情,既有目標又有意義,這樣真的會加分。另外,糖妹開心謂早前於《流行經典50年》節目獻唱《如何掉眼淚》後,大獲好評,她的演出被網民不停轉載,說:「這年代每事有回應或批評總好過沒回應,這是對我音樂事業的鼓勵。」(攝影:李樹勳)

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

對腳粗到

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

吓 其實唱得好一般咋喎

竟然連sammi都轉發咗lol

其實糖妹唱live一直都好穩陣
不過梗係冇最近吹到咁誇張啦

不過當你睇完糖妹翻唱完嘅迴響
你就知點解呢個節目可以請得郁宇宙GEM 同埋點解可以一直唔同嗰幾間唔參加頒獎禮嘅唱片公司妥協

對比起sammi宜家災難級live
糖妹的確係幾好, 收放都幾自如, 有感情

對比起sammi宜家災難級live
糖妹的確係幾好, 收放都幾自如, 有感情
721AXA 發表於 2017-7-22 02:15

睇返Sammi北京「裸」音樂會完整版,唱得好穩喔…

對腳粗到食幾世紀

呢個節目都幾常請新一代歌手上去唱(我比較有印象係JW唱 假如 同Mag唱 奮鬥
btw, 下一集好似有漿,但睇節目表聽日冇播

簽名被屏蔽

呌氣聲同美祖有得揮一般啦
Kaybb 發表於 22/7/2017 13:43

May I都上過

Live黎講 糖妹都算女歌手入面比較好
利申:唔係鏡粉

【星島日報報道】糖妹(黃山怡)與運動員李慧詩及鄭麗莎出席香港賽馬會社區勵志計劃記者會,糖妹將參加21 ...
matthew1990 發表於 2017-7-22 01:53

我同家人上星期都話糖妹唱得嘛嘛

利申:聽慣Mi原key版
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

官恩娜翻唱個次就真係高水準
糖妹咁都俾人吹捧唱功勁,難怪香港樂壇已死,班盲友係咪未聽過黎瑞 ...
Kaybb 發表於 2017-7-22 20:18

上次《劃火柴》都被(宣傳人員?)吹捧
今次就到《如何掉眼淚》⋯

聽日嗰集有漿/Mag對壘,相信又湧現這類文章了⋯
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

我同家人上星期都話糖妹唱得嘛嘛

利申:聽慣Mi原key版
l00540 發表於 2017-7-22 20:16

Sammi 以前都係唱呢個key
只不過係近年佢降左1度唱

有冇人覺得有人唱到好似咪咀?

可憐may i 無網民話好評
Kaybb 發表於 2017-7-22 20:19

因為啲人覺得美AI唱得好係正常

簽名被屏蔽

41:06秒

官恩娜翻唱個次就真係高水準
糖妹咁都俾人吹捧唱功勁,難怪香港樂壇已死,班盲友係咪未聽過黎瑞 ...
Kaybb 發表於 2017-7-22 20:18

唱功其實一般...唱腔偏舊呼吸聲大到好似高潮咁
但美糖一路都有Keep住出Show唱Live(朗豪坊之類)所以算係新一代女歌手當中Live一直都比較穩定地好
聲夠響夠實同夠感情...相比美迦我霏唱Live啲聲飄到
同埋以佢嘅唱功真係underrated

簽名被屏蔽