返回列表 發帖

由K房到舞台的距離:秦馨敏mini live觀後感

跟唱片有別,現場演出的感想必須盡快寫,否則便會忘記。

今年眾多樂壇新人中,對秦馨敏(Emily)期望特別大。除了因為陳輝陽、林夕的金牌組合,也因為兩首單曲水準較不少新人好:兩首歌的作曲均展現陳輝陽一貫的工整,卻沒昔日陳輝陽的公式化。其中〈我的燦爛〉編曲以鋼琴為主,加上放大迴聲,與林夕自我鼓勵、「躍下才可再生」的歌詞一唱一和,秦馨敏聲音的穿透力更是打動人心;〈分過手請舉手〉的爽朗和倔強則教人想起楊千嬅,部分歌詞也讓人想起一些舊作,看那句「有肉有血便會心痛 也最多反映時間表有空」,不正是〈亦舒說〉的變奏嗎?但在美好回憶背後,秦馨敏亦聰明的加入其個人特質,例如讀白中出現的Walter White便出自其喜歡之劇集。

抱着殷切期望,這天走到一座工廈改建的商場,欣賞一場迷你演唱會。音樂會場地不大,觀眾約有50人,整隊樂隊連同主唱在內也只有4人,秦馨敏初出場時人聲甚至有點過大,其後才有所改善。秦馨敏在整場音樂會中翻唱不少前人舊作,但非常坦白,大部分結果未如理想,總帶着濃厚前人影子,部分歌曲甚至有點像「唱K」。
以早段的〈分手總要在雨天〉為例,儘管樂隊已重新編曲,減低原著的「K歌」味道,唱來卻總讓人聯想起衛蘭2014年的版本;同樣重新編曲的〈My Love My Fate〉同樣聽出衛蘭的影子。其後的〈不拖不欠〉及〈左右手〉問題更嚴重,基本上難以發掘秦馨敏的個人特質,卻像走進卡啦OK房間中,欣賞一名唱功較出眾的女生唱歌。有友人聽到〈不拖不欠〉時,甚至提到秦馨敏的唱法像Gin Lee,反映其個人特質依然有待磨練。至於末段的〈木紋〉洗去沉重感,配合現場氣氛的確頗好玩,只是當時觀眾反應平平,誠為可惜。

以上情況在英文歌〈Because of You〉中更嚴重,秦馨敏的確唱得不俗,最少音準及拍子其實沒大問題,但聽來總像中學生歌唱比賽的水平,欠缺個人特質,例如從「Because」一字的咬字即可聽見原唱色彩。「得罪講句」,不少高中女生也能唱出類似水準,秦馨敏當晚的現場演繹稱不上獨特,甚至顯得平凡,只贏在「集體回憶」四字——肉眼所見,今晚入場觀眾大多二三十歲,有誰沒在中學時代聽過、唱過〈Because of You〉呢?
或許出於音調轉換的差異,綜觀秦馨敏整晚演唱的歌曲,似乎秦馨敏翻唱男歌手歌曲時新鮮感較大,相反若翻唱女歌手歌曲,秦馨敏聽來偶爾有不自覺模仿原唱的情況,未能完全洗去「K房」味道。這在業餘歌手身上當然沒問題,但若換成職業歌手,卻是另一回事。當然,這只是一晚的演繹,加上秦馨敏份屬新人,未臻完美亦不足為奇。

秦馨敏在兩首自家歌曲〈我的燦爛〉和〈分過手請舉手〉親自上陣彈奏木結他,誠然,秦馨敏所彈的結他仍屬初階,但最少讓人看出誠意。較大問題反而出於秦馨敏的唱腔,〈分過手請舉手〉錄音室版本能聽出秦馨敏獨有的倔強和頑皮,現場未知是否需兼顧結他,結果唱來左顧右盼,像把棱角磨平,失去整首歌最可堪細聽的個性。唯有兩次演唱到獨白時,秦馨敏均忘記詳細內容,才顯得歌曲較具玩味。〈我的燦爛〉改成Band Version後則更為有力,儘管秦馨敏仍因兼顧結他略顯顧此失彼,但秦對此歌似乎非常熟悉,令它輕易從整晚十多首歌曲中突圍而出。

誠然,對一位樂壇新人有以上評價,未免顯得要求過高,畢竟秦馨敏比部分「現役」歌手的水平已高出不少。只因對秦馨敏期望甚殷,更希望這名歌手能發揮每首歌的最大潛能,終究現時樂壇機會不多,每次推出演曲、以至每次演出均要做到最好,才有機會突圍而出。說實在,付出80港元欣賞這場逾一小時的表演,依然物有所值,讀者不妨留意秦馨敏未來的迷你演唱會詳情。

#CM獨家
#振興CM
#寫唔到碟評寫住呢篇先
#如果大家...唔知咩海

評分人數

• Tonlo

SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

Rundown (請反白)
01. 牽手(張惠妹)
02. 分手總要在雨天(張學友)
03. 不拖不欠(鄭秀文)
04. 左右手(張國榮)
05. My Love My Fate(衛蘭)
06. 我的燦爛
07. 愛不釋手(李克勤)

Mandarin Section
08. 我懷念的(孫燕姿)
09. 忽然之間(莫文蔚)
10. 給我一個理由忘記(A-Lin)

11. Bizarre Love Triangle(New Order) / 浪漫佈局(李蕙敏)
12. Because of You(Kelly Clarkson)
13. 分過手請舉手

14. 木紋(何韻詩)
15. 分過手請舉手

部分試聽片段

SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

原來
支持不拖不欠
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

#振興CM
#如果大家...唔知咩海

JOHN子幾時先寫先千千碟評

原來
支持不拖不欠
JasOh103 發表於 2017-7-31 07:55

笑咗
gin lee

我見到自己
果晚既Sound control實在有待改善,
同埋如果有陳輝陽同emily傾下計就仲好。

出奇地我覺得佢普通話算係咁,
成晚我反而覺得佢唱《左右手》同《我的燦爛》表現最好,
前者個聲幾突出,後者駕輕就熟
《分過手請舉手》可能中間段讀白,
後尾簽名果陣問佢,佢話好少咁樣在大家面前讀段字,
好似有啲怪,所以先甩哂。

再問多佢一句幾時有碟/3rd plug,
佢話可能要9月/10月先會有新歌~

我見到自己

出奇地我 ...
johnny0113 發表於 2017-8-1 19:05
文案好似話出年出碟

而家有幾多個新人唔係K 房水準﹖聽佢STUDIO 版, 演繹冇個人風格, 演繹平平無
奇, 聲音加大量電腦修飾, 咁既水準, 網絡大把啦, 就算係MV裡面既表現都好路人甲,完全唔覺得有表現力
陳輝陽唔係冇音樂SENSE既人, 係咪又係以為港樂FANS
BUY D 平平無奇冇辨析度既旋律/編曲/聲, 諗住可以渾水摸魚﹖
覺得個樂壇好多幕後既都好迷失

回復 8# nicholashin

唉 真係攤凍哂
其實我的燦爛同分過手請舉手隔得太密,如果呢個時間先派2nd plug,
成個flow會好好多

感覺上一次LIVE唱得好D
但真係好鍾意好鍾意好鍾意EMILY
好難得咁鍾意一個新人
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

我見到自己

出奇地我 ...
johnny0113 發表於 2017-8-1 19:05

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

同意我的燦爛全晚最突出
至於分過手請舉手,我覺得佢唔記得讀白反而令件事更有趣,因為令個live更加「live」,冇咁唱K感覺
好希望佢今年出到碟,因為真係期待

感覺上一次LIVE唱得好D
但真係好鍾意好鍾意好鍾意EMILY
好難得咁鍾意一個新人 ...
帥小寶` 發表於 2017-8-1 23:22

我都對秦小姐好大期望
其中一個原因係佢真係完全係新人,就算未經歷大型歌曲比賽洗禮,但都有唔錯水準
而且佢唱腔其實係有個性,只係live就太四平八穩,同埋暫時未能夠係翻唱他人歌曲上面展現出嚟

而家有幾多個新人唔係K 房水準﹖聽佢STUDIO 版, 演繹冇個人風格, 演繹平平無
奇, 聲音加大量電腦修飾,  ...
hkchart 發表於 2017-8-1 19:23

部分同意
我覺得佢比起部分新人以至唱左幾年的歌手已經高一級
但要係今時今日樂壇突圍而出,就仲要多少少

不過好老實講,若果唔係有陳輝陽x林夕寫歌寫詞,
根本唔會留意到佢......

佢出碟我都會買 希望佢加油!

希望唔好對一個新人要求太苛刻啦 佢又唔係好似啲回鍋肉咁係娛樂圈浸咗五年十年先出道 俾啲時間佢慢慢練啦

希望唔好對一個新人要求太苛刻啦 佢又唔係好似啲回鍋肉咁係娛樂圈浸咗五年十年先出道 俾啲時間佢慢慢練啦 ...
moxy 發表於 2017-8-3 12:48

同意,新人甚至出道頭兩三年一般都會寬容少少,比時間進步下

超級巨聲其中幾個,某程度上雖然係15 16年至出道,但其實09至10年開始已經不斷累積經驗,同emily呢類真係好新既新人唔同
所以emily表演經驗較少係可理解

不過好老實講,若果唔係有陳輝陽x林夕寫歌寫詞,
根本唔會留意到佢......

佢出碟我都會買 希望佢加油! ...
johnny0113 發表於 2017-8-2 22:32

如果佢出碟希望係真.大碟而唔係 EP 啦
如果十首都係夕陽
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會