返回列表 發帖

NH TOP 20 2017 WEEK 32 (2017/8/6 - 2017/8/12)

2017年 冠軍歌巡禮
WEEK 1-13: 羽毛鱗刺 / 停止繁殖 (2) / 銀髮白 / 迷些路 / 大人的科學 / 賣空氣的人 / 難得一遇 / 凡人對抗命運 / 巴別塔 / 最後一杯 / 淒美地 / 推開世界的門 / 冥想練習 /
WEEK 14-26: 愛比死更冷 / 愛後記 / 懂事 / 告別完再聚 / 1+4=14 / 3AM / 查無此字 / 確定論 / 我寫了很多字,卻得不到一個人 / 說再見了吧 / / / 郭源潮 (1) /
WEEK 27-39: 流淚的怪獸 / 郭源潮 (2) / 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容 / 還原成長 / Come With Me / 怪人 ////////
WEEK 40-52: /////////////

本週冠軍歌:安俊豪 - 怪人

好多人話星夢既歌班底一成不變 有種星夢專屬既味道
但自從HANA出現之後 就覺得主要問題係聲線

《怪人》雖然由黃安弘曲編監 但無星夢歌曲咁令人反感
而且係呢幾方面都算合格有餘
歌詞巧用「怪人」一詞 既可以指異類 亦有怪責他人既意思
呢類野令歌曲多左詮釋空間 但文案寫唔出
同埋我reverse左首歌我都聽唔出段喃嘸係安俊傑背份歌詞出黎

恭喜安俊豪首冠
呢排個榜都幾鬆下

RKLWNWPK歌曲歌手走勢
01130501怪人 [1]安俊豪05>09>08>13>01
02030301還原成長 [1]Mr.01>03>02
03020202時間做證陳曉東02>03
04180204寡人符致逸18>04
05140402每個眼神都隻身荒野郭頂07>02>14>05
06050305藍血人許廷鏗07>05>06
07160307自療林若盈19>16>07
08NE0108風鈴的味道KillerSoap08
09120209花季雨僑12>09
10040404找藉口是失敗者的習慣未能接通12>04>04>10
11100210有淚多好林奕匡10>11
12110211一直走A-Lin11>12
13090409靈感床Supper Moment15>11>09>13
14070307很晚的晚安孫盛希12>07>14
15NE0115I Don't Know, I Don't Care衛蘭15
16060504上傳狂Fabel04>04>05>06>16
17NE0117少年他的奇幻漂流五月天17
18NE0118一三Maniac18
19080403吃定我AGA08>03>08>19
20010601Come With Me (feat. AF) [1]吳雨霏02>02>02>06>01>20
OUT
XX150115Mr. Weather Man黎曉陽15
XX170217You're My Everything黃意雅18>17
XX190119I'll Be With You鄭融19
XX200120水晶靈魂 (feat. Pollie@小塵埃)馮穎琪20

隨心點播:
聽榜上某首歌會諗起呢首歌

全 女 班 音 樂 流 行 榜
Y17 W32

女中光華 — 全女班冠軍歌巡禮
Q1 — 第一百個我 / 深淵 / 深淵 / 最好 ...
616.1314 發表於 2017-8-6 00:02
今週冠軍歌好聽過上星期好多
Billboard Top 20 Week 32 (CM Week 31)
RK LW AP SONGS        SINGERS        REMARKS
01 05 39 愛不曾遺忘任何人  王 ...
RVHOCPC 發表於 2017-8-6 08:29
又bully草草成員 傷心

好多喎
淨係2010打後嘅男新人你up得出名嘅 其實佢哋把聲都好gay
jose 發表於 2017-8-6 14:09
唔計FAITH之流 我唔太諗到例子
就算係許廷鏗 把聲都唔係gay囉 同某會員一樣
定係你聽到個人既range偏高就覺得把聲gay

my LOVE my FAV Top 20
Week 32 : 31/07/2017 - 06/08/2017  |    |  

RK|LW WK|PE Songs        ...
jose 發表於 2017-8-6 00:03
希望今週回落既歌下週上返高位

和每天講再見 Gin Lee 17>14>11>09>03>X

2000000分
bagfgfcde 發表於 2017-8-9 09:29
點解唔直接ban首歌都咁高分

係忙到冇時間後悔bor
dongbb2332 發表於 2017-8-11 22:29
藉口!

我有時間聽有淚多好架!
dongbb2332 發表於 2017-8-11 23:39
re返查無此字仲好啦

Weekly Champion
Season 1 : 我錯 / 一萬個不回頭的方法 / 推開世界的門 / 愛比死更冷 / 不藥而癒 / 淒 ...
dongbb2332 發表於 2017-8-12 09:34
難得一遇4分有得冠 有淚多好5-1分一定有得冠!
本帖隱藏的內容需要積分高於 233220178120934 才可瀏覽

COOL MUSIC HOT HITS 100
Vol. 62   04/07/2017 - 10/08/2017
jose 發表於 2017-8-13 15:06
恥笑第11位
Phil要低過某H會員覺得難聽嘅歌新上榜 好慘