返回列表 發帖
原來星期五出
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

藍光多左呢D野, 不過唔知真定假, 仲有唔知幾時出

10. 二人浴
20. 為你萬歲
23. 你是我堅強的唯 ...
jpophiroshi 發表於 2017-8-21 17:28

一見到條維基Link就知係假啦

千千喺 IG 問祖祖攞呢隻碟
佢兩個依家真係幾 Friend
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

616.1314 發表於 2017-8-23 05:15

佢哋常常互動啦宜家,可能都常常私下聚會
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

今日打風,希望唔會delay

今日打風,希望唔會delay
紅葉大祭司 發表於 2017-8-23 16:06

D碟比風吹走左

616.1314 發表於 2017-8-23 05:15

唔俾錢支持 friend鬼

唔俾錢支持 friend鬼
721AXA 發表於 2017-8-23 16:21

否則怎可儲錢去街街
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

有無實物圖看?
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

容祖兒 《 My Secret Live》演唱會DVD開賣
歷時數月監督後製,Joey :「用心程度似開多場演唱會架!」;
17晚精彩結集,凝聚250分鐘的亮麗刻劃
由唔熟到熟,彭秀慧︰「為何這些歌是Side Track?!」

一個將不流行變成流行的演唱會,容祖兒(Joey)《My Secret Live》數月前已經圓滿結束。音樂會完結,Joey卻意猶未盡,所以很快便再次投入工作,為額外的第18場︰演唱會現場錄音產品努力。Joey說:「說是第18場,並非取巧,而是整個後期工序之繁複,以及所花的時間和心力,跟籌備多一場演唱會的工夫不遑多讓。今次後期製作,我也有親自監督,縱使期間要不斷往返各國各地,但每有一個新剪輯版本,工作人員都會電郵給我看,從中給予意見。」歷時120日精心剪輯,演唱會DVD終於8月25日開賣,相信一眾粉絲等到頸都長。

製作宗旨︰原汁原味
今次《My Secret Live》演唱會,Joey全程投入,每個設定都參與決策,希望無論在視覺上、聽覺上都給觀眾最高享受。Joey說:「由於個唱以Side Track為主題,有種私人分享的感覺,本身舞台設計上,不單有著百老滙歌劇模式,還特設睡房格局,予人一種很有家的感覺。而當開始揀選及處理所有影片時,我直接地放低四個大字作為今次的製作宗旨和指引︰原汁原味!目的是既要將最美麗的一面留下,更希望可以讓當日買不到飛,未能到來的樂迷們,看著這些畫面時,都有種置身現場的感覺。」

要原汁原味呈現,拍攝時都講究,所以Joey找來舞台劇及電影導演彭秀慧(Kearen)。彭秀慧坦言合作前,跟Joey不算熟絡,至於Joey的歌曲,也非滾瓜爛熟之輩,特別是Side Track。要以「新相識」的身份去拍攝這批歌,到底又有甚麼不同感受?彭秀慧︰「我聽歌好多時都是主觀情感投射,所以會像看劇本一樣研究每一首歌,當中會有些特別偏愛,但都想保持比較客觀和冷靜的角度去看待。不過說到底,我最驚訝是為何這些歌都會是Side Track!」

此外,彭秀慧也非常欣賞Joey選擇在歌劇院開演唱會的決定。「她去到這階段,也許需要新的衝擊,故她願意選用全新的舞台班底,自己也擔任製作人,肯定是膽博膽的行徑。直到首場演出後,看到觀眾反應,大家心才定下來,往後的場數更是愈做愈好,沒有一分鐘我是覺得不好看或重覆的!」彭秀慧說。

二〇二三年度全女班投票

好似係 BOXSET wor
616.1314 發表於 2017-8-24 23:23

得本相集仔 唔算boxset啦

ITunes有得聽啦,Btw有好多flat曬同sharp曬都幾驚嚇

ITunes有得聽啦,Btw有好多flat曬同sharp曬都幾驚嚇
stephybest 發表於 2017-8-24 23:35

冇執過音準咁滯, 可能睇DVD會享受過聽CD

細聽才發現編曲真係好好
love wins!

stephybest 發表於 2017-8-24 23:35

我都聽到嚇親,怨婦part cd version仲衰過YouTube 偷錄果d
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

首臨床只得半首以後就轉左睡袍??

首臨床只得半首以後就轉左睡袍??
teennum1 發表於 2017-8-25 01:55

live 都係

《一直看見天使》我聽到諗起 concert yy《黃色大門》

ho cheng!今晚唔使訓lol
舞來舞去 不日內開始錄音。

琴晚kkbox 都有
聽左幾首先肯訓
What's Up 真係好正!!

回復 121# victor1991415

whats up好短唱少左一段,loop左成晚準備訓
舞來舞去 不日內開始錄音。

我覺得比較失望嘅係麻煩你入咗尾場笑住唱嗰個版本
明明前面有幾場唱得投入D 有感情D
二〇二三年度全女班投票

與貓共舞個編曲真係好正
二〇二三年度全女班投票

下班時去CD倉買番一隻

與貓共舞個編曲真係好正
616.1314 發表於 2017-8-25 11:28
X2!!!
之前我睇果場係星圖
呢家第一次聽與貓共舞真係幾surprise~
之後成堆回憶又出晒黎

實物CD盒size大少少
唔太厚身

與貓共舞個編曲真係好正
616.1314 發表於 2017-8-25 11:28

正係正在中間間奏加左習慣失戀+抱抱+破相呢啲hit track

正係正在中間間奏加左習慣失戀+抱抱+破相呢啲hit track
stephybest 發表於 2017-8-25 13:06

何丙每次都會加呢次巧思,真係好正

完整聽左一半
今次出奇地mix得好 音樂好出detail位都聽得好清晰 觀眾聲都好清楚
佢唱除左有疲態 我覺得冇咩好挑剔

其實JY 自己都話咁多個演唱會,呢個係佢把聲最fit 既一次。
的確係唱live 有一手

點解出賣會唱的咁正
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

勁精美,一貫joey live product 既質素!!

原來 DVD Keep 咗好多 Talk
好彩
二〇二三年度全女班投票

未回家 但係碟舖見到好多第2part用左套啤酒妹制服

暫時睇咗兩隻 DVD
* 琴晚聽 iTunes 的確覺得高音位有少少 Flat,睇埋 DVD 其實問題唔大喎
* 黃色大門 間場動畫 Keep 到好開心(嗰陣我喺 JF 個要求有列到出嚟),不過 DVD 無現場睇咁靚
* DVD Keep 嘅 Talk 比預期多,加分 :)尤其係 Arris 段 Talk 感人到一個點,如果 cut 咗真係...
* 點歌環節好多都係清唱 / 接近清唱,美祖 LIVE 實力真係好勁
* 男朋友與歌、出賣、他狠過你、最後勝利 嘅 LIVE 好正 :adore:
* 暴風雪、花海 DVD 睇一樣震撼 <3
二〇二三年度全女班投票

聽出有瑕疵幾好啊,夠真實,好過執音而失真

X2!!!
之前我睇果場係星圖
呢家第一次聽與貓共舞真係幾surprise~
之後成堆回憶又出晒黎  ...
CunninG 發表於 2017-8-25 11:54

同你調轉 我睇嗰場係與貓
知道後期改咗做星圖其實有唔開心
不過依家睇翻 DVD 又覺得星圖都幾正
D 歌詞其實好 Match 美祖
二〇二三年度全女班投票

原來《煙霞》有新編曲

最估唔到係今時今日既容祖兒唱到罪魁
真係好正⋯
紅館要唱full version呢首

最估唔到係今時今日既容祖兒唱到罪魁
真係好正⋯
紅館要唱full version呢首 ...
water:) 發表於 2017-8-25 23:29

個人覺得佢罪魁有啲吃力

好正 除左飛左想得太遠
癡癡果到DVD都係好正OMG

回復 141# Polcat

尾場喎 一定有疲態

放工即買!

但是總是嫌歌單太保守,唔夠side track

個人覺得佢罪魁有啲吃力
Polcat 發表於 2017-8-26 00:00

所以最後嗰個音咪俾觀眾唱 XD
尋找一息間的美好。

總體嚟講我覺得幾好。即使把聲好攰但係都俾近幾次演唱會噶好(同JXL嗰次差唔多)。
佢d side track好多都係林夕作噶詞

btw,有冇人覺得嗰套粉紅色噶楊過look好難睇。
尋找一息間的美好。

《我的麻煩男友》CD版咩事
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

琴晚kkbox 都有
聽左幾首先肯訓
What's Up 真係好正!!
victor1991415 發表於 2017-8-25 07:45

真係俾祖祖叫青春果下感動到, 后面太短, 得intro high好唔夠喉.

最鍾意呢5首
卸妝
蒸餾
如果睡袍太少布
男朋友與歌
星圖

出賣 可歌可泣 都好好聽
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

冇摩登時代