返回列表 發帖
而家睇返00年代樂壇, 覺得幾正, 多元化

可能2027年睇返2010年代樂壇又會覺得好正
「當年隻矛盾一生好hit架 ...
John 發表於 2017-8-18 00:34

無變就全年年都D_U美巨女金

其實出面shock一shock就會接受佢地位
好似08年方大同男金同14年周柏豪咁

舊年Gin Lee同胃蘭攞完新城女 ...
John 發表於 2017-8-18 01:14

咁美長拎女金還好啦雖然啲歌有啲flop但重有紅館
睇落重叫紅反彈唔會太大

一定好過阿唔知邊個拎最男cm馬上斷線加全城插爆

2014年大好機會都唔換人真係好on9
男歌手有勇氣頒俾pakho力壓許志安
但女歌手就將Fiona壓到金變銅{:1_11 ...
fifty1205 發表於 2017-8-18 01:34

因為之前男金後面係邊間女金後面係係邊間

唔關事架喎

cm年年都係做做下叱咤死ser架啦
abcxyz302006 發表於 2017-8-18 11:56

但阿唔知邊個最男嗰嘢係即死
利申:當時災民

所以話呢
呢度d人仲成日鬧eason
根本佢係最有心讓獎出黎果個 (男金&最男)
多次出口術叫人唔好投佢同埋 ...
lemontea1069 發表於 2017-8-18 10:33

黑面拎咁多年負面聲音都無美巨咁大一來男歌手方面真係蜀中無大將
黑面對落一係老到坐關愛座一係重係好新表現唔夠突出
(而家都係差唔多只係黑面換咗美莖...美莖個位變陳廣偉做二奶...廢老勤就老是常出現)

只要嗰一年表現好好都真係有機會拎到男金e.g 04年KKK/08年大同
美莖07-08開始高峰但同重係高峰嘅黑面同大同有距離
當一年三四首冠再上到567plug時美莖多數先冠到兩隻就完
美蠔就算啦擺明黑面唔玩先用歌海執雞

唔似美巨有時表現好L差都要守業
出國語碟都加大力度好嗎
同年其他有好出色表現嘅女歌手都畀佢打落嚟
E.G 美淫/美之/美長

二來男歌手方面聽黑面嘅真係好多

特別當年當kkk退落嚟開始中學生大學生男男女女真係個個都聽
個情境係去到之後出《重口味》呢啲Playful song都大把人聽
所以唔會有人質疑點解係黑面係咁拎
美巨就得佢班巨粉聽佢啲K歌/情歌
美淫/美之/美長/美蘭/我霏都吸到一定數量嘅樂迷
所以美巨一拎就畀千軍萬馬圍D_U

仲有06年好俾面咁去做rthk頒獎禮既師儀
咁多年無論係最hit既02同04年,rthk都係俾兩個豬肉獎俾千嬅
呢個都 ...
Jacz 發表於 2017-8-18 17:26

美瑞02-04堅係紅但講台當佢無到
不過講台廢到美巨係咁多年拎晒最優秀女歌手獎都無人理

女歌手討論區=.=

講起男歌手
許志安當年都相當不受歡迎一段時間
首先係03年同容祖兒一樣, 唔夠airplay ...
John 發表於 2017-8-18 20:26

老鼠造幾年數先洗到少少底美巨應該到真落棺都洗唔到底

咁都係一隻歌啫
有d類似囍帖街

可惜係00年千嬅祈禱祈到上一線之後
01年過檔即刻歌影兩邊一齊紅
直到03 ...
John 發表於 2017-8-18 22:02

sammy ha

由IVANA出道第一日就已經覺得佢只會係GIGI 2.0~
始終冇一線歌手個種全面性~ ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:18

唔同嘅Ivana音樂上好全面就全差主流K歌

2007酷愛
CITP
花落誰家
愛回家
木紋
前程錦繡
愛一個上一課
逼得太緊
男人KTV
東京鐵塔下gulugulu
0 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:29

FAMA同MC Jin兩首都係同一類

我地大家之後撈月亮已經O咀~FANS都咁話, 你話當年PLUG一葉舟十大就話者~
呢首都十大唔通同CM個潮文有關??? ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:32

完全唔記得下次再見係咩歌

我冇買到,就連itunes既cover我都專登幫佢tune深色d,係上年先又換返個original cover
之後仲要 ...
Jacz 發表於 2017-8-19 02:15

甲音樂啲Cover全部都好L恐怖

男歌手  組合 好慘  回到過去 7頁 都冇咩點討論
只得女歌手熱烈討論eg 容祖兒 楊千嬅 陳慧琳  鄭 ...
SA弟林 發表於 2017-8-19 19:38

因為男歌手同組合兩個極端黑面對落真係差少少...所以大家都接受拎男金咁多年

組合就真係成日轉位又多唔同單位
美孖都係最紅嗰幾年連住拎之後黑鮑賀新年
前後Shine/Fama/RB/CAS/Supper輪住嚟有年重敬老畀軟硬

其實容祖兒都會老,都會有唔再係流行歌手行列嘅一日。
不過我哋等呢日好似等得好耐,時間好漫長咁解。
希望 ...
kenneth 發表於 2017-8-19 21:27

跟住今年上台拎女金講要繼續守業

自由行比較有故事性,好好多
newguy 發表於 2017-8-19 21:53

相比長信...自由行高汁好多

發覺早年d人吹到容祖兒有唱功
但其實佢唱功唔係好得
根本就掌握唔到d歌既感情同內容
唔知咩報紙同雜誌係咁 ...
John 發表於 2017-8-20 04:04

基本一開始係得把聲靚聲係事實...但無咩唱功都係事實
一直都係靠K歌情歌起家
近年先好返啲

你又啱
尤其是果幾年太多歌星五音不全 live都唔敢唱 次次咪咀
李龍怡勁歌live過一次夜遊杜拜 真係以為佢 ...
John 發表於 2017-8-20 15:14

我霏好開心邊到都有人tag佢

不過講番蛋公司真係好變態,04年搞死左關心妍,09年搞呀Kay。真系好PK。
不過無辦法,Sammi Kelly Miriam Gigi 甚至Hocc依d除左"香港樂壇"外仲大把market,容祖兒真係入行20年都只係可以攬住4台d獎打飛機
loowee 發表於 2017-8-21 10:07

咁淫K都有少少似美巨唱歌以外影視都係仆直
但至少個樣夠淫做到高登仔女神同民主女神
生仔生女Post上facebook都好多人like

都幾多首專即巔峰嘅case吧, 之後flop到阿媽都唔認得.
FIR,陳啟泰兩兄弟。 ...
風見志郎 發表於 2017-8-21 11:16

拎返叱吒新力軍金獎個list出嚟咪得夠方便家姐師兄新人紅之後flop到地核
美側美蘭咪又係一樣高峰回落到迎年先好返啲
美斗Chita都唔知有無紅過

02年千嬅密集plug嘛, 我就記得《楊千嬅》同《向左走向右走》播得好好, 後面就開始亂曬嚟, 乜鬼《Mr》,《 ...
Jacz 發表於 2017-8-21 12:52

金曲當年情做演唱會主題曲咩心態

美斗擺明冇紅過07年叱吒奇案之一就係比新人金佢
stephybest 發表於 2017-8-21 13:32

咁傷台以前都眼光獨到捧到啲另類歌手出嚟
擺明美斗同Chita係想谷嗰類但結果谷唔起
老老實實美斗頭一兩隻碟都OK...之後
之後啲新人金都好大路除咗美巧

仲有精選同演唱會碟,一年加加埋埋會有6-7隻碟出
Jacz 發表於 2017-8-21 14:03

跟住而家美之美明表演三幾年一碟

吳雨霏生日派歌 加分!
nicholashin 發表於 2017-8-21 15:47

預期到洪生就係我霏真命天子
有愛噶

講埋春卷吹到100頁都仲得
Kaybb 發表於 2017-8-30 18:09

美巨年年講表示已口臭準備討論我霏未

起碼03年gigi/candy/關心妍上到位先
Kaybb 發表於 2017-10-14 18:02

家姐真係慘以歌手嚟講樣同唱功都算top
但到而只係會有人笑佢爭獎

克勤都好慘,30年未拎過男金都俾人話爭男金
Kaybb 發表於 2017-10-16 22:17

好想播美之首認命畀廢老聽噶

咁有啲嘢唔係你就唔係你啦同期有大把人無拎過都收山
唔會無啦啦走出嚟同班後生爭

正如好多公司啲老屎忽一樣
九十年代死好命係五十後六十後當權
二千年又係五十後六十後當櫂

而家二零二零年都嚟緊...重係同一時代當櫂
就算轉人都係同一埋人...一來對七十後八十後九十後
二來對成個行業好唔健康...最後慢慢陰死

當然克勤拎唔拎地位都係唔會高過eason架啦
不過許志安我先反感,拎過都仲要2014年去爭,而且又不是表現 ...
Kaybb 發表於 2017-10-17 18:27
兩個都係廢老
杜生有時出歌ok但衰食晒同公司quota
送禮衰係要追憶都可以播到就金

做咩無啦啦講MK鋒
abcxyz302006 發表於 2017-11-9 01:00

因為1999-2014

暗星回顧
Kaybb 發表於 2017-12-5 22:22

其實成段片有好多重點關家姐個樣整到膠到
Regen,雨僑暗到咁都第四第五個出名

明明有Winki都唔出名笑到我

今次已是謝安琪連續第4年坐上女神寶座,自問從小到大也沒有女神基因的她也受寵若驚。謝安琪說:「第一年聽 ...
John 發表於 2017-12-13 12:02

美淫真係美淫根本"暗裡很享受 卻怕講出來"

Kary與男友分手

吳雨霏( Kary圖)、衞蘭和葉文輝等歌手昨日齊齊到鑽石山出席雜誌舉行的頒獎禮, Kary透 ...
John 發表於 2018-2-28 21:41

純天然嘅我霏當年真係好Pure好True

陳慧珊當年真係好正
但唔知點解復出之後套套劇都走哂樣
完全冇哂當年個種感覺 ...
John 發表於 2018-3-9 03:48

當年衝上雲霄正到呢幾年出返嚟勁有Did Did姐整容過度感覺
睇波士早晨成個MJ咁樣

佢退步左好多
John 發表於 2018-3-9 04:14

而家唱歌當副業咁唔係成日唱當然差咗

呢個Post好神奇,每一版都會出現祖兒兩個字
證明祖兒係1999-2014香港樂壇非常重要既關鍵詞 ...
hehehaha 發表於 2018-3-10 05:13

十五年後買2015-2030都係美巨天下噶

食完大馬餐都可以食下菲律賓餐
想挑戰食balut AGA個樣都幾似
JasOh103 發表於 2018-3-15 08:22

菲庸都有對腳玩幾日馬拉妹真係咩都無

咩都無好似係你頭像喎
我家馬拉妹心口除左掛住個堅字仲好有實力 ...
JasOh103 發表於 2018-3-15 12:50

我霏係full package囉HOMO邊似得菲傭得對腳/馬拉妹咩都無

賞味人間之後幾張碟都好commerical
直到約滿前既天演論
hehehaha 發表於 2018-3-20 01:07

天演論都算係神碟嚟

( 星 島 日 報 報 道 ) 有 報 道 指 警 方 鎖 定 5 大 藝 人 涉 及 毒 品 ,
而 其 中 一 名 是 正 上 位  ...
John 發表於 2018-3-24 01:47

當時太細個無咩印象呢單news
但其實係都唔出奇...聽講顏色都食開佢有食都有可能

除咗某幾個肥婆女歌手(例如:Janice)
個個都瘦到吸毒咁
好難信冇人食
hehehaha 發表於 2018-3-26 17:31

美蘭瘦嗰段時間咪就係傳吸毒孖妹嗰時

容祖兒(Joey)昨日以一個短曲髮造型,到柴灣拍攝日清醬意寶硬照廣告,日清老闆亦有到場支持。
今次已是Jo ...
bagfgfcde 發表於 2018-3-27 22:12

而家無咗醬意寶代表啲咩

鍾意戒男 好睇
帥小寶` 發表於 2018-3-30 01:42

其實你殘忍 想兇手現身
攻擊我到最後再不可轉身
我現在離去 再不會難堪
前路要撐下去 就算只得一個人

Gin Lee真係幾有關心妍影子
John 發表於 2018-3-30 23:37

家姐Bam到無晒Fans
馬拉堅就唔洗Bam

想當年我都有買佢隻emme
歌既班底真係好勁 啲相又靚
改編性感歌+日本班底+陳輝陽+伍樂城+舒文+林夕+黃偉 ...
721AXA 發表於 2018-3-30 02:49

作曲嗰段笑咗
其實戒男OK係啲詞膠
就有就有Level

原來美巨1.0唱Live都幾災難

香港樂壇真係好和諧!!!!!
帥小寶` 發表於 2018-4-2 00:38

其實我覺得邊有咁多不和
公司不和多過啲歌手本身
(馬拉堅同菲傭迦除外)

原來 AKay第一個叱咤獎都係單手攞  1:26:20
hehehaha 發表於 2018-4-15 03:18

美蘭拎新人金同拎女金反應完全一樣係差在肥咗20kg

AGREE
完全冇諗過 SA 會咁 bad taste 鍾意件咁樣衰的蛋散
Our_Souvenir 發表於 2018-4-29 22:21

我覺阿sa同佢順眼過佢同美瑞美瑞同黑面順眼啲

另外,早前鄭欣宜的熱播歌《女神》原本由Alfred作曲,不過未合欣宜心意,所以未有採用,對於被欣宜「彈鐘」 ...
John 發表於 2018-5-3 00:42

真係夠老友

回復 1626# Laichu

呢啲就真係偽人啦當年出手趕美之走
人前又扮晒Friend咁

究竟美醜黑面過幾多位歌手???
屮SiU霖屮 發表於 2018-5-10 17:44

有無諗過阿醜本身都黑?