返回列表 發帖
嗱樓主你主要都係想無限loop住呢個point,我明

2003 總播放率前三
1 楊千嬅:841次
2 容祖兒:780次
3 盧巧音:678次

2003 叱咤樂壇女歌手
金獎:容祖兒
銀獎:楊千嬅
銅獎:梁詠琪

而家睇返00年代樂壇, 覺得幾正, 多元化

可能2027年睇返2010年代樂壇又會覺得好正
「當年隻矛盾一生好hit架 ...
John 發表於 2017-8-18 00:34

「仲未有人破到三隻歌女金紀錄」
「以前至尊歌衰極都可以去到150架....現在?....」

仲有kary
Kfmusic 發表於 2017-8-18 01:35

呢個直情要最女啦

KARY冇拎過女金真係慘絕人寰
容XX快啲落地獄plz
bagfgfcde 發表於 2017-8-18 08:52

邊一年應該拎?

12年 (代表作 : 我本人叱咤Live)
13年 (代表作 : 就有就有、Fine China)
15年 (代表作 : 最幸福的眼淚)
...
bagfgfcde 發表於 2017-8-18 10:07

我覺得04年Ping Pung就已經要拎組合金

所以話呢
呢度d人仲成日鬧eason
根本佢係最有心讓獎出黎果個 (男金&最男)
多次出口術叫人唔好投佢同埋 ...
lemontea1069 發表於 2017-8-18 10:33

呢個真
當年佢time flies拎至尊碟都話RubberBand隻connected更加值得拎
搶左人地個奬都識得羞恥

你唔講都唔記得ping pong哩隊野愛是最大權利我一早當左係阿霏既solo歌 ...
Kyle_ 發表於 2017-8-18 11:47

當年得生力軍組合銀
輸左比F.I.R.

美霏係咪唯一一個拎過幾次新人獎既女歌手??
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:24
蔡一傑:

草蜢 (1988 - 903 silver, RTHK gold, TVB)
蔡一傑 (2003 - 903 Bronze)
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:31

蔡一傑 = 女歌手

細唱片公司有難度, the only 903 miracle was Juno's 2015 至尊碟 (him coming from a small record compa ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:57

Juno under 大寶Silly Thing
咁Silly Thing咪又係under佢地老豆
阿老豆係PCCW所以理論上係大公司

Bi-Heart呢張碟真係好一般,早早嘅專輯入面可以排倒數
數彩虹 發表於 2017-8-31 18:37

最差三甲:
Bi heart
Glow
J POP

05年容祖兒要個樣冇個樣
全年得明日恩典單天保至尊

06年連hit歌都冇埋
同楊千嬅一擔擔

如果唔係07年衛蘭 ...
John 發表於 2017-8-31 19:33

06應該比Fiona三甲!

06要hit歌有hit歌
要人氣有人氣
連續兩年第四真係好唔抵
艾石仔 發表於 2017-8-31 20:57

成日覺得佢唔係失落女銅/三甲
070809唔會咁hea

《赤地雪》當年CM好憎嘅原因係因為佢播得好似好過《圓滿》
首歌易上口,所以唔係好覺佢轉緊型,大家重心都 ...
風見志郎 發表於 2017-9-1 14:20

我覺得金銀島一定要plug
其次係健身操,一洗當年音樂上比人樽頸既感覺
05年年尾first plug: 金銀島/健身操
06年頭: 茱麗葉
3rd plug: 摩登時代
4rd plug: 堂堂男人

可能我對容祖兒比較寬鬆 我覺得Close Up唔錯
TOP 5 我會揀 愛一個上一課 > 黃色大門 > 蒸餾 > ...
bagfgfcde 發表於 2017-9-1 20:59

點解容祖兒會比較寛鬆?

從來無人多謝過高登巴打,淨係多謝瓊姐
Kfmusic 發表於 2017-9-6 20:20

所以咪Speechless

"隱世浪人萬個
未被欣賞有很多
很感激諸君選中我"

許志安/葉德嫻 美中不足  - Classic Tragedy(弦樂版),Last Drink in a Lounge(blues版),A Capella版,冇featuring版
atmosphere 發表於 2017-9-9 11:48

最記得當年日播夜播煩到西咁

跑步Gay上 同 山頂既朋友 派台無remix但頒獎唱歌就變左remix

一早知自己有獎

2004 年d remix 多到
楊千嬅 - 小城大事 (女子十二樂坊mix)
容祖兒 - 一拍兩散 (朝九晚五mix)
鄭秀文 - 調情 (係咪有個bossa nova mix?)
ricnature 發表於 2017-9-16 16:00

係, CD都有哂兩個版

想討論吳業坤
但個post只係去到2014

從商台鬥到無線
謝安琪勢挫祖兒叱吒坐正

走勢凌厲的謝安琪,有望在明天的《叱吒》頒獎禮中力壓容祖兒奪 ...
John 發表於 2017-12-4 16:11

2018都要binc
當年903雖然做咗件好事,調美之上女銅
不過就係比得個銀美淫

個個以為有料爆
點知變左蘭蘭新歌發佈會^^
John 發表於 2017-12-12 13:55

「細細個怕糖不夠分」係咪另有玄機

趁個post仲未鎖,share埋之前挖墳區冇post嘅1999/2000十大走勢(不過冇ap),不過唔知仲有冇人有興趣想知 {:4 ...
atmosphere 發表於 2018-1-13 11:30

原來王菲都六星期十大
唔怪得祖兒要跟

和每天講再見 原來同 少女的祈禱 一樣level!
因為大家都第七位,一樣係林夕

奬就得一個
成日好想知究竟啲合唱歌拎完十大,個奬會被邊一方歌手拎返屋企
唔同公司又好,同公司又好,究竟又點樣分?
例如:
2000 安仔婉婉 會過去的 / 2002 學友憶蓮 日與夜 ,又唔同公司究竟最後個奬放咗係邊?
2003 克勤Kelly 愛一個人,同公司又會唔會其實唱片公司高層袋返屋企?
2004 安仔個 美中不足 至尊計featuring佢又有冇心虛最後比咗個奬deanie姐拎返屋企?

O少少T
其實2014之後都有好幾首合唱歌十大,雖然超出呢個post討論範圍
不過好肯定2015 羅生門 個獎 Juno自己會收藏返
但同年既世界真細小又點計?
祖兒會唔會好厚面皮叫克勤讓個奬比佢拎返去?
黃昏點唱機個奬又有冇拱讓比阿Jan答謝佢幫口Rap?

好想知

幾乎全部6-9週就有十大ap
印象中好似就得07-08 十大谷得最耐  ...
SA弟林 發表於 2018-1-22 22:58

最記得Kary Here We Are 有成12-13週都無十大

有冇人可以報下咁多年每年最高銷量廣東碟係邊啲(唔計演唱會、精選)?

容祖兒元旦日出席《叱咤樂壇流行榜頒獎典禮》,奪得女歌手金獎時,及時換上一件12年前獲同一金獎的舊衣上台,並指「這件2005年1月1號穿過的衣服拿起它穿上它」,迎合大會「忘我‧不忘本」的主題。
綠色和平在社交媒體發文,借容祖兒宣傳「衣服嘅價值,不在價錢,重在情懷」,卻被網民狠批「港豬」,認為名人此舉只是偶有事件,平時卻浪費很多衣物。

2017年既新聞黎架喎
你OT bye
bagfgfcde 發表於 2018-3-3 18:47

新聞嘅價值,不在時間,重在情懷!

明明個件就係04年著 04年得女銀 咩叫同一金獎 笑死
帥小寶` 發表於 2018-3-5 16:09

因為係美祖自己講以為嗰年女金

容 祖 兒 芭 蕾 舞 衣 不 獲 好 評 當 選 叱 吒 最 差 衣 著

眾男、女歌手前晚(1月1日)出席“叱樂壇頒獎典禮”,戰衣各有千秋,著名形象設計張學潤對此逐一品評。

薛凱琪以簡單型格殺出重圍封“衫後”,但容祖兒的芭蕾舞衣卻不獲好評!原來,祖兒的戰衣竟是找時裝設計師陳華國照抄某品牌的2007春夏新裝!據祖兒助手錶示,因為祖兒看雜誌時看中了這件衫,但香港又未有發售,所以才叫陳華國照著照片做衣服。

另方面,叱吒歌手的衣著在網上亦引起熱烈討論,比獎項花落誰家更令人關注,在“XX討論區”就有“'叱吒'誰的衣著最差?”選舉,祖兒不幸再次當選,更被嘲諷像極了“燒鵝湖”!

呢個Post好神奇,每一版都會出現祖兒兩個字
證明祖兒係1999-2014香港樂壇非常重要既關鍵詞

坊間一直有傳鄭秀文十分討厭楊千嬅,除不滿她出道時以「翻版 Sammi」作宣傳外,近年千嬅電影及歌唱事業又不 ...
John 發表於 2018-3-11 03:34

好想聽Sammi唱色誘

係色惑呀
John 發表於 2018-3-11 03:43

容祖兒被記者冷落       

真係風水輪流轉,昔日容祖兒取代何嘉莉、葉佩雯成為楊受成最得寵小花,做英皇一姐,出 ...
jose 發表於 2018-3-12 19:33

可能就係因為咁
祖兒決心每一年都拎女金

張柏芝以前好似同千嬅不和
不過依家好翻咗
electric 發表於 2018-3-12 20:03

究竟有邊個女歌手未同千嬅不和過?
應該得返gin lee

千嬅話gin lee好cute
咁應該真係幾cute
JasOh103 發表於 2018-3-14 19:41

大家一樣baby fat臉漲漲

日 做 夜 做 嘅 容 祖 兒 , 為 咗 十 月 嘅 個 唱 , 最 近 成 日 匿 喺 studio 或 者 排 舞 室 日 操 夜  ...
jose 發表於 2018-3-15 23:02

九成龍排舞室?
日操夜操?
SMS?

開門見山地說,我十分不滿意「花言巧語」,「花」並不是其concept,只不過是歌名上的關係,這隻碟的concept ...
John 發表於 2018-3-20 00:15

最鍾意Muse

仲以為佢音樂自主
帥小寶` 發表於 2018-3-20 00:34

賞味人間之後幾張碟都好commerical
直到約滿前既天演論

天演論都算係神碟嚟
Frankiekiekie 發表於 2018-3-20 22:24

呢隻直情近20年經典
太高質

最鐘意色放
newguy 發表於 2018-3-21 23:46

深藍
色與情
白光
暖色
全部都好好聽

最愛碟入面既一念天堂,呢首係最易入耳
我等我在 發表於 2018-3-21 23:48

我最鍾意阿修羅樹海,呢首係最唔易入耳

嘩! 估唔到有人會討論CANDY神碟天演論, 我而家都仲聽緊呀
lemontea1069 發表於 2018-3-22 18:31

你最鍾意邊首

鄭秀文十二年來首奪叱吒樂壇女歌手獎,銀獎由陳慧琳奪得,銅獎則為容祖兒。當林海峰揭曉金獎時還故意揶揄去 ...
JasOh103 發表於 2018-3-23 01:06

支持祖兒回歸女金

突然諗起
點解twins 04好玩演唱會會請楊千嬅做嘉賓
有冇人解答下
因為其實平時唔見佢地有交集 ...
electric 發表於 2018-3-23 09:30

因為美祖同fa其實friend底
2003年唔小心搶咗佢個女金
就搵同公司Artist當請返佢做嘉賓補數
應該係

樂觀 6+1 + 21 + 28 + 37 + 28 + 32 = 152+1

talent

同樣係一姐
美淫一轉會就女銅 之後就4年女銀
美煎一轉會就連續2年女銀
霏霏又唔係唔髮力唔出歌 到底個幾年 ...
帥小寶` 發表於 2018-3-24 15:25

輸個樣
太實力派

如果我做歌手
會好憎人話我實力派
electric 發表於 2018-3-24 18:40

你點睇都係偶像派

開心
electric 發表於 2018-3-24 19:22

韓星味濃

李進發招一千萬拉攏宿敵過檔英皇 楊千嬅挑戰容祖兒一姐地位        

楊千嬅約滿華星,至今仍未落實續約與 ...
jose 發表於 2018-3-24 22:08

所以全宇宙最靚既祖兒出道第二年
李進便由吳雨大哥取代!