返回列表 發帖
講起04年 Gigi 同 Kelly 都超靚

港台仲正  (佢生涯最後一次出席頒獎禮)

...
loowee 發表於 2017-8-21 23:02

勁歌個look靚好多
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

有傳tvb十大係歌手係tvb定邊10個人~
之後唱片公司決定咩歌拎~~

好似話想完之之心願, 佢想呢首十大多過末 ...
kenny1102 發表於 2017-8-21 23:17

但蛋公司無理由會揀《義海》

佢果兩年我唯一有印象就係愛一個人同戀愛神經, 喜愛都不行.
其他有福氣、她比我醜真係好怪個唱腔, 到伶仃 ...
風見志郎 發表於 2017-8-22 09:32

陳光榮 x Wyman 幾部曲都成功幫Kelly回春
嫁妝、前所未見、紅絲帶

PHONE殺令啦, 當年全城恥笑~
kenny1102 發表於 2017-8-22 13:10

紫醉金迷

到而家都依然覺得飛天舞會完全唔係演唱會主題曲嗰味野…完全high唔起,之後她一定很愛你做年度主打直頭冇 ...
stephybest 發表於 2017-8-22 13:18

《愛一個人》、《熱愛基本法》

會唔會Kelly忠於Mark Lui, 所以唔起用輝陽的作品?

01年In the party都Hit ga最愛演唱會 隨身聽 都多人識 仲有年尾ask
果年都未係俾Sammi拋離

不過最慘都係0 ...
jasonbloom 發表於 2017-8-22 19:42

可惜的是,千禧前後Mi都有受歡迎電影加持
Kelly只好飲恨

選擇多咗, 可以隨時隨地whatever you want.
細細個真係準時開電視睇金曲挑戰站, 播得半首比人cut咗入廣告 ...
風見志郎 發表於 2017-8-25 09:00

TBB版《嫌棄》仲靚
去了水塘取景

如果無記肯幫Gigi/ Eason/ Fa/ Kelly 出MV精選就好喇

Fa 出過精選碟附送 tvb mv的

Gigi就算啦 華納唔會出的
阿mark 發表於 2017-8-25 12:11

Fa迷真幸福

好想睇番阿芝2001年前的MV/ 季選

My TV Super好似無

梁詠琪 嫌棄 (TVB版)
boy4dudes 發表於 2017-8-25 15:45

嗰期好多陳輝陽 x 林夕嘅作品
如:《Shall we talk》、《天使的禮物》、《終身美麗》、《交換溫柔》⋯

TBB也將credit寫錯左做林夕
明明係陳輝陽 x 陳少琪

mytv super得總選
abcxyz302006 發表於 2017-8-25 16:18

有無其他渠道可以收看TBB版MV?

同野孩子一樣情節,嚮度乍暈,好深刻。真係老啦,同樣參與我哋討論嘅可以係01年先出世。 ...
kenneth 發表於 2017-8-26 05:47

一定好睇過新藝寶版

男人信什麼得金曲金果一刻好靜,而且無歌手識唱,真係爆冷得好緊要,不過11-12金曲金仲爆 ...
阿mark 發表於 2017-8-29 19:02

攞完金曲金
先留意番首歌

I haven't forgotten 原來愛情這麼傷, 芝芝 was my #1 Mandopop singer in 2007  Not sure whet ...
boy4dudes 發表於 2017-9-1 01:23

不過我更愛Gigi 隻 "成長的短髮", plus I was still listening to Gigi 隻 "Look" before 成長的短髮 was released.

Silver: 梁詠琪 - 花城, 名模, 愛上你開始, 在天堂遇見的人, 給自己的情歌**, 北京之夏*, 青檸一片天, 成長的短髮
boy4dudes 發表於 2017-9-1 01:05

你們真有品味

雖然華納無力plug, 但唱片質素相當高質
尤其《原來愛情這麼傷》專輯

以香港歌手黎講 Gigi 唱國語歌發音咬字感情都很高班 《給自己的情歌》專輯是我最愛的 Gigi 國語 ...
boy4dudes 發表於 2017-9-1 21:40

很有故事性、很感傷

我們之間到此為止⋯
從前我是愛人,今天我是某人⋯
回過頭再看一看,原來愛情那麼傷⋯

可惜,香港樂壇從來都underrate香港歌手嘅國語碟/ 主打
e.g.《膽小鬼》、《短髮》

给自己的情歌 呢隻碟真係好好聽
谢谢你這些日子好正...但唔鍾意將輕快果兩首放係中間 ...
艾石仔 發表於 2017-9-1 22:46

周董譜寫的《給自己的情歌》也很催淚⋯
可惜,當年四台聯ban《搬家》

另,雖然《搬家》、《失蹤》都好正
但排序有些不當⋯

後期我鍾意國語多過廣東,
前期GIGI好多一雞兩味
艾石仔 發表於 2017-9-1 23:15

我由《愛的代價》時期
開始迷上阿芝嘅國語歌

gigi 2001果兩隻廣東大碟全碟都好高質,G FOR GIRL 果首西貢小姐好好聽
阿mark 發表於 2017-9-1 23:51

我喜歡Eric Kwok寫的滄海遺珠《煙花匯演》

當年應該承接《嫌棄》、《G For Girl》
做接力主打

可能冇乜人鍾意G for Girl,但我覺得隻碟真係好好聽
同埋我覺得佢好多歌都有種好fresh,好有氣質既感覺
...
Jacz 發表於 2017-9-1 23:41

Gigi對上一次同Wyman合作就係14年前《Funny Face》專輯(唔計B面第一首)

犧牲了《咖啡伴侶》、《蒂凡尼早餐》⋯

G For Girl堅正
全隻碟都咁正
Suddenly this summer又係

一開始鍾意芝芝係因為03年狂派K歌
但之後開始識聽 ...
John 發表於 2017-9-4 02:30

我最愛的唱片也是這三張:《花火》/ 《好時辰》/ 《成長的短髮》

其實03都派咗好多非K歌:Funny Face/ 無所不在/ 四月生日
不過四台較支持情歌主打:傷心尋回犬/ 同班同學/ 兩個人的幸運, except 再上車

呢張我反而覺得《哈哈笑》眼前一亮,R&B嘅梁詠琪。
風見志郎 發表於 2017-9-3 10:40

其實國語版《唇語》更耐聽

點解唔plug 給最開心的人@娛樂大家,雲裳風暴@Look,青檸一片天 成長的短發 煙花三月 今年仲夏@成長的短 ...
g4girl 發表於 2017-9-3 14:21

1st: 劉華填詞《娛樂大家》,非派不可;舞台劇主題曲
2nd: Xmas 派《北極光》亦無可厚非
3rd: 順應DJ選擇派了破格的《落難皇后》

Quota耗盡⋯

而《給》分別成為了一峰、欣宜的主打⋯

2001年得好少
陳奕迅 2001太空漫遊 - ody CY mix by CY Kong
陳慧琳 最愛演唱會 - 弦樂版 (其實 ...
atmosphere 發表於 2017-9-10 01:17

全盛時期的GIGI也很發力:
交換溫柔 (Tender mix)
出走地平線 (Cookies mix)
家有小熊 (家地瘦身 mix)
高妹正傳 (Winter mix)
同班同學 (小交響樂團版)
娛樂大家 (室樂版)

今個月同大家分享一下我喜愛既2000全女打非派台歌:

陳慧琳 - 我沒有忘記 (from "花花宇宙"), 薰衣草 (from ...
boy4dudes 發表於 2017-11-5 22:53

今夜沒有風

當年阿G同黃丹儀合作無間~

Mini較為人熟悉的圈中好友,非梁詠琪 (GiGi)莫屬。
全因○五年Mini為GiGi填詞的 歌曲《比堅尼》,其中的
...
John 發表於 2018-5-20 05:56

原來有這段小插曲

只記得《比堅尼》被三台狠ban

有無人記得容爭贏左邊d女歌手唱呢隻歌?

瑞,家姐,twins?
mychart- 發表於 2018-8-14 10:32

兩個人的幸運?

宜家睇翻1998年的叱咤,覺得當時903真係好夠膽,王菲直接踢出三甲,女金俾過江龍張惠妹,一堆本土等上位歌 ...
阿mark 發表於 2018-10-25 10:10

當年好似突然改左賽制,得罪了城城、Sammi....
說不上夠膽吧~

至於改制原因,要問番更元老級會員了

98年的故事, 無記錯是之前叱吒都是用雷霆歌曲播放指數頒, 雷霆歌曲播放指數是統計哂咁多個台的播放數量, 不 ...
gordon0807 發表於 2018-10-25 13:53

余x

很懷念雷霆歌曲播放指數

98年的故事, 無記錯是之前叱吒都是用雷霆歌曲播放指數頒, 雷霆歌曲播放指數是統計哂咁多個台的播放數量, 不 ...
gordon0807 發表於 2018-10-25 13:53

雷霆樂壇班霸什麼時候開始設有?

1996 - 97 寶麗金
1998 藝能動音
1999 華星唱片
2000 - 04 英皇娛樂
boy4dudes 發表於 2018-10-25 18:28

00-04 Eason/ 美祖/ Twins 經常摘冠

還記得《The line up》冠左至少六週

黃伊汶 。。。 吳雨霏。。。 李幸倪。。。
kayzzz 發表於 2018-10-25 20:09

十大勁歌+勁爆曾為黃伊汶增設獎項
地位超然~~~

剛 開 完 六 場 演 唱 會 , 下 半 年 樂 壇 成 績 突 出
的 容 祖 兒 , 各 方 均 睇 好 她 將 會 是 今  ...
John 發表於 2019-3-18 19:35

GIGI 當年都無十大
僅奪兩個全國奬(歌手/ 兩個人的幸運)

原來Kelly咁介意

入過女歌手三甲都算功德圓滿
如果有多一兩次十大會開心d 例如北京之夏 嫌棄 abcdefGG ...
John 發表於 2019-4-11 13:15

《嫌棄》當年有幾多播放率?

我只記得《灰姑娘》《嫌棄》同入最歌廿強

我都諗起903 由98年開始斷左GIGI好多首四台冠
gordon0807 發表於 2020-6-15 09:25

903斷咗嘅四台冠有:
死心塌地
遠在天邊
Today
出走地平線
家有小熊
無所不在
同班同學

TVB斷咗:
嫌棄
我們的永遠
北極光

新城斷咗:
娛樂大家

我們的永遠係咪Gigi 第一首四台冠?
森姆@結論 發表於 2020-6-21 07:20

不是....

GIGI得《兩個人的幸運》一首四台冠

嗰期02年係我自己會mark榜同新城共和榜計分嘅時期
懷念
kenneth 發表於 2020-6-21 07:39

我記得千千《姊妹》滿分拎共和榜冠軍~

女校男生好似5weeks冠?
kenneth 發表於 2020-6-28 11:56

嫌棄 3/4 weeks冠

林珊珊拆彈 打造雙1姐
周麗淇關心妍真情破冰
16/01/2006
文: 專案小組

關心妍不禁向傳媒哭訴...
on07111 發表於 2020-7-17 19:03

原來美心會介意呢啲...

失戀哲理韓文改編歌蒞
從來唔覺得可以掃獎
以身試愛無就真係可惜啲 ...
kenneth 發表於 2020-7-19 14:53

僅奪港台十大~~

現年37歲的軒仔坦言恨拍拖,想搵位可以「陪到釘蓋(到死)嘅人」,至於理想對象條件,不但要持家有道,事業 ...
John 發表於 2020-7-28 14:43

不知哪個孰真

係真愛啊希望張生快d派歌
mrshadowll 發表於 2020-7-28 18:18

疑幻似真

《預言書》Hins’ studio version 係咪已經石沉大海?

都唔知環球啲女歌手約係咪寫明最多幫佢爭女銀
mosesming 發表於 2020-7-29 13:47

GIGI份約無

傷逝當年無叱咤十大真係cls, 其他三台兩星期冠軍歌 + 年度總選金曲 + 四台聯頒音樂大獎歌曲獎.
其實 日與 ...
boy4dudes 發表於 2020-8-16 22:32

當年傷逝低位上榜(19/20)
然後out.....

多得三台嘅好成績
903先俾Sally re-entry...
但冠完,ap都係好低...

如果俾翻eason唱
應該又多一首至尊

冇re過
傷逝903走勢 16>12>20>9>2>1>10>x
ap大約143
LoveMirkay520 發表於 2020-8-17 23:56

原來記錯咗

20位嗰週記咗出榜

Kelly在樂壇的成績只是在1999年至2001年期間較突出,2001年以後已經急速下滑,所以之後無乜獎攞是理所當 ...
universal 發表於 2020-8-25 15:25

02都仲有《有福氣》

其實一直都唔算好突出,佢2002-2008間唔中都有hit song,係唔太頒獎比佢姐
Thomas 發表於 2020-8-25 17:11

有YY加持,04成績算唔錯:
嫁妝、對不起不是你、Phone殺令、紙醉金迷、前所未見...

「我鍾意鄧萃雯!因為佢令我知道,攞唔到獎,唔等如叫做輸;同樣地,攞到獎,唔等如叫做贏。如果有得我揀既 ...
on07111 發表於 2020-8-26 08:14

Wyman呢句放諸四海皆準...

又鞭祖祖

嘩啲人開始講到99 年蝦餃都唔值?
平行時空到
當年對你太在乎都是你 ...
ricnature 發表於 2020-8-26 11:26

因為Mi失落兩大獎項
所以《插曲》先金曲金...

估唔到cm而家變咗愛餃天地
LoveMirkay520 發表於 2020-8-26 12:06

大家都Miss Kelly...

Btw, 希望演唱會總監唔係Mark Lui~~

明日舉行的無綫《2006年度十大勁歌金曲頒獎典禮》,一眾歌手又要為爭獎爭至頭崩額裂。近日黑開有條路的容祖 ...
LoveMirkay520 發表於 2020-8-26 14:35

這種賽前預測
有幾多次係準

識睇就知道係按大牌or公司分獎
五大獎項,兩大天王+三大天後
基本上頒曬男女歌手之後,都可以估到sammi金 ...
阿mark 發表於 2020-8-26 16:44

華星系嘅《幸福摩天輪》輸得唔抵...

呢個都係驚喜之一當年最女比左KELLY, 以為會係SAMMI 感情線上
點知會頒俾當時未續約的千嬅 ...
gordon0807 發表於 2020-8-27 08:36

“識睇就知道係按大牌or公司分獎
五大獎項,兩大天王+三大天後
基本上頒曬男女歌手之後,都可以估到sammi金曲金”

———————————————-
對,所以以上theory未能apply到2000年