返回列表 發帖
-2003年
其實有啲唔明2003年點解edmond無男金
至尊歌+大碟都拎埋
到最後都輸俾許志安?

-2004年
edmond係輸左太遲派歌,差唔多年尾先有艦隊出來
所以港台十大金曲無都算,但既然連十優歌手都冇?

-2006年
HOCC勁歌最女俾佢都得啦
尤其JOEY 2005-2007年都只係保持水準,08年因為有KAY先叫有返驚喜

-2008年
個年KAY爆紅個陣,老實講唔太喜歡佢,但不得不承認佢拎勁歌最女先岩數
我到今日都認為千FA拎,其實只係想斷JOEY六連霸
加上唔想坐大阿KAY當時的聲勢(因為金曲金一定佢拎,如果拎埋最女就太出風頭,之前只有SALLY試過)

04年一樣情況,又係金牌太強勢
結果梁漢文隻十大夾硬一拍兩散左
John 發表於 2018-10-31 10:50

我講緊RTHK
903 EDMOND無歌曲都OK,都有男銅 (雖然好似應該係銀)
我係奇怪點解RTHK當年連十優歌手都唔頒俾佢,但俾周杰倫?

港台不嬲唔like梁漢文,2004竟然可以俾佢食白果
阿mark 發表於 2018-10-31 13:14

RTHK其實好鬼畸型
10幾年前,10首歌都真係有根據流行度去頒(雖然港台都有自己的計分制度,可以造出來)
但當時小方、泳兒、KELLYJACKIE 呢堆係新人,或者入行無幾耐都可以拎到十大
算係無咁保守,之後STEPHY走音極都頒隻金曲

但另一方面,有啲明明嗰一年好有成績,都可以忽視左佢
EDMOND啦,03年有隻十大,但無十優,OK當佢岩岩返來唱歌
04年整體上都叫唔錯,年頭有EP(其實比起10號,呢一張先係佢最有概念的唱片),年尾派歌太遲,都叫有成績
但寧願俾JAY? 唔好誤會,我唔係反JAY,但對比香港樂壇,EDMOND當年真係唔值有十優?

HOCC 06年都叫最紅啦,得個十優歌手?
(有指當年因為「光明會」隻歌太敏感,所以BAN左)

好啦,隔一年出「木紋」,都算係HOCC最K果幾隻
但個年直頭十優都無 (頒獎禮舉行前唔知D咩活動會公佈),金曲就更加無
HOCC都忍唔住喺TVB頒獎禮寸返港台,自己係咪人緣(跟RTHK)咁差?

我又冇呢種感覺
覺得dress me up好多元好奔放
而且何詩做歌做得好自在

不過出生入死好正 ...
John 發表於 2019-4-6 01:52

因為當時EMI唔玩香港市場
當時EMI有部分歌手經理人係簽PACO
HOCC同PACO夾唔到先唔簽金牌(PACO當時係想做一班MASS大眾歌手,HOCC可能小眾FEEL),之後04就去東亞做開荒牛
DRESS ME 同 the BEST 都無點宣傳

但而加903吾support佢
筠筠 發表於 2019-4-8 22:08

佢只係唔玩頒獎禮
出新歌都會上903

好似2011年
903果年最歌只係開放由播放率最高20隻歌玩
Hocc就炮轟商台,話商台變相係叫冇廿大的歌手唔洗去頒獎禮
當然佢自己啲歌都無入廿大,但903最後俾左女銅佢

情況已經俾宇宙gem好好多,冇封殺hocc

好懷念以前個個月勁多歌手出歌出碟
不過質素上現在高好多
variety都多過之前 ...
hehehaha 發表於 2019-4-9 16:31

宜家大碟係single collection
派歌派兩三年先有實體碟

關心妍轟港台不公拒絕再玩

關心妍(Jade)前晚在「十大中文金曲頒獎禮」坐定粒六擸獎而回,豈料為博攞獎唔生B的她卻全晚齋食白果,心淡的她隨即發表「不再堅持論」,為了輸獎唔輸勢,更把心一橫宣布「罷玩」頒獎禮,高調抗議,從此專心一意過少奶奶生活。

2012年度四台頒獎禮由開始直至派發最後一張成績表,均在一片炮火聲中舉行,繼古巨基聲稱放假而缺席去年度的頒獎禮後,這片「罷玩潮」竟陸續蔓延樂壇。入行踏入第11年的關心妍(Jade)去年舉辦紅館個唱及連推兩張大碟,其金曲《失戀哲理》亦反應不俗,加上又獲頒「傑青」,令她在不少賽前預測中被睇高一線。信心十足的Jade亦坦言有望在前晚的「十大中文金曲頒獎禮」上分一杯羹,並身穿火紅短裙性感出席,以一副「攞獎格」等待時機擸獎。

「不能再堅持」
可惜事與願違,雖大會已大派豬肉,將「優秀流行歌手大獎」及「十大金曲獎」增設為十二個,但Jade卻未能瓜分一席,全晚慘坐冷板櫈。不是味兒的她趁頒獎禮未完時,已急在微博撰文「不再堅持論」:「再努力最終都失望……我也不能再堅持了,只希望今後好好過我楊太的生活!」字裏行間已感到得一陣怨氣。

事隔一晚,Jade昨日接受本報電話訪問時,更先斬後奏正式公告「罷玩宣言」:「我決定明年(即2013年)開始,唔再出席任何頒獎禮,但絕對唔係退出樂壇,雖然未同唱片公司講,但相信公司會支持我,我真係覺得好攰!」Jade亦是繼譚詠麟及黎明後,成為香港第三位宣布拒絕攞獎的歌手。

Jade指本來已有淡出頒獎禮之意,食白果後令她矢志不移,雖否認針對「十大」,但她怒轟大會不公:「上次攞『優秀流行歌手大獎』已經係○三年嘅事,等到今年希望變失望,我絕對唔係輸打贏要,但唔明呢個遊戲點玩,我知道好多粉絲都戥我唔抵。前晚仲係老爺生日,我都冇去,特登去支持樂壇,結果一個、半個獎都冇。公唔公平?大家有眼睇!」

港台冇收投訴
恨獎又恨B的心妍直言:「歌手有幾多個11年,為唱歌我都唔生仔住,但我唔可以再等啦,我真係好辛苦!」她「勉勵」其他歌手:「如果有其他歌手同我有一樣嘅感覺,我勸佢哋搵啱嘅地方做自己嘅音樂。」「罷玩宣言」一出,「十大」大會總監馮偉棠得知後冷笑三聲說:「我都冇辦法,好多時歌手嘅努力同成績唔係成正比。雖然好無奈,但希望佢放下釋懷,明年改變初衷,我哋道大門會為佢而開。(收過Jade粉絲投訴?)一個都冇。」

自覺成績好 金曲獎食白果
莫文蔚火滾:叫人嚟又冇禮物

失意於《港台十大中文金曲頒獎禮》的莫文蔚(Karen),前晚在無綫《2003年勁歌金曲第四季季選》終於執番個桔,憑《看透》獲得「最受歡迎國語歌曲」獎;對於十大中文金曲食白果,Karen戥自己不值,認為自己應該獲獎。
Karen說:「我今年成績幾好,喺出邊亦好爭氣,幫香港攞咗好多個獎,嗰晚白白嘥咗時間,本來我拍緊電影《大佬愛美麗》的ending,全部人停工就我出席頒獎禮,我覺得好唔好意思,拍戲嘅嘢,分分鐘都係錢嚟㗎嘛!」

「我唔鍾意嘥時間」
Karen又說:「頒獎禮應該好似party咁,應該開開心心攞禮物走,冇必要叫咗人嚟又唔畀禮物人哋,聖誕節應該開心啲好!」
問Karen下次出席頒獎禮會否問清楚自己有沒有獎才出席時,Karen未有正面回答。

Karen又說:「我唔鍾意嘥時間,我好忙,有好多嘢做。」她可認為港台賽果出人意表?Karen笑了幾聲後說:「幾有娛樂性吖,我覺得唔似頒獎禮,似個騷。」
而對於有人認為港台當晚賽果猶如選大熱K歌,Karen說:「我到依家都唔了解評選準則,唔想再諗。」

希望今年頒獎禮 (利伸:如果仲有實體頒獎禮) KAREN可以一口氣拎返呢十幾年的禮物

古巨基都係白果,佢哋兩個好似坐埋一齊,不過古巨基當時先回歸樂壇,又未算係大牌,所以無乜怨言? 另外當 ...
阿mark 發表於 2020-8-15 09:45

其實正東係Paco走左去金牌第一年,基本上食左屎咁,除左李克勤KEEP度 (但實際上佢屬於環球?)
十大中文金曲為例
美千、EDMOND、小方 (後面兩個仲要第一次拎)

正東一首都無

其實將左X右X, 換愛一個人合唱版 都夠殺啦

千千勁歌食白果,好似係想平衡陳慧琳得一個豬肉獎,起碼有個同輩陪佢白果 ...
阿mark 發表於 2020-8-17 16:28

好樣衰,有亞太女,但十大都分唔到一隻
雖然好幾年王菲都一樣,但人地係唔來都有獎,Kelly慘慘豬

佢唔會係最女格但03年唔比KAREN,
佢都絕對夠資格可以攞亞太女
唔會到比KELLY仲可以臨到 ...
gordon0807 發表於 2020-8-28 11:59

香港市場來講kelly係多人識d,同tbb 關係又唔差, 後尾係咪幫tbb拍左個非凡情緣的電視劇?
其實個晚karen話有國語金已經好開心,第一次總選有獎

Sammi 97年年尾 16塲星秀傳說個演唱會冇取消
只係開show期間哮喘病發要漏夜趕入醫院
96同97年連續兩年都 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-1 11:58

阿妹仲有上TVB台慶唱歌,個陣天皇天后級先會被邀請上去,阿妹喺TVB 97年拎新人獎,98年就亞女
TVB梗係要俾返個大獎阿妹啦 (咁其實俾王菲雙料都得,但阿妹又肯親身來,唔係又好似某年A-lin難得來到香港,求其俾國語歌就算呀嘛?)

七友無金曲金,覺得好大機會係因為梁漢文無乜地位同價值,果年佢係903有大獎,tvb一樣唔俾佢 ...
阿mark 發表於 2020-8-30 15:15

佢其實個年都幫TVB做左好多野
又主持又拍劇
不過金牌個晚都有唔少獎, 小方, cookies, kkk, ronald幾乎出齊晒,全部都有獎

paco咁勁點解七友輸左
sexykaren 發表於 2020-9-2 13:06

其實903有至尊歌同至尊碟,仲有男銀(雖然應該係男金, 但最後俾壞左既人)
Edmond以前華星都沒試過拎咁多大獎, 仲有個四台聯頒大碟
Paco都算係咁啦, tvb 係無乜大獎, 但所有金牌歌手都無食白果, 人人有獎
算係唔錯

03佢三季都出席(第二季無歌) 02四季都出席 好勤力
阿mark 發表於 2020-9-4 10:17

佢之後專注拍電影幾好呀
兩次金馬,幾年前拎埋香港金像 (LEON同學友都仲未拎到金像獎呀,陰公豬)
退下來,後輩先得上
我覺得最後一首Hit得來又應該有獎係ParaPara

谷底天后

不過佢最少都上左神位,待遇點都好過gigi jade candy
on07111 發表於 2020-9-6 08:56

你拎kelly同呢三位女歌手比? 完全不同level
音樂生涯上來講, 王菲之後成績最好就係kelly喎, 打埋入日本市場出日文碟
只可以話上左神枱之後,香港市場冇乜hit歌啫

cookies仲有冇可能開紅館
乐坛风云 發表於 2020-9-9 17:50

九餅同四餅都無可能
九餅(Theresa 同Angela唔岩)
四餅(Kary同Miki唔岩)

商台前晚播出陳奕迅(Eason)接受吳君如主持的節目訪問。Eason直言到現在為止,讓他最光榮的一件事,就是生 ...
ricnature 發表於 2020-9-11 22:54

我諗最主要係前一個頒獎禮903佢掃左好多個大獎
所以勁歌個晚先以為無最男都有金曲金
Ronald接住個年幫tvb拍美女廚房 唔知同拎金曲金有冇關係?
話說有年Ivana拎左金曲金, 之後就拍左老表

梁漢文無可能後台出嚟嘛,點解當年金牌唔俾梁漢文出席勁歌,明明滾可以拎獎,美嬅唔需要食白果 ...
阿mark 發表於 2020-9-12 14:22

咁個合唱quota咪俾左stephy同小方囉
無人幫美千喺tbb fight獎
唔係以為903個女喜係paco fight呀嘛 人地商台契女
可憐詩詩首次女金都唔及美千壓軸拎女喜咁有話題

06年真係無必要俾首十大Twins
阿mark 發表於 2020-9-12 21:26

其實04年隻女人味都無必要俾
俾艷光四射/奇洛李維C回信仲好

10年安仔個qupta我估本身係屬於Big Four,但得佢一個嚟咗所以比

用入十大,可能唔想俾機會拎 ...
matt0605 發表於 2020-9-13 01:25

Quota一定本身就係big 4
完左頒獎禮東亞唱片高層都話big 4 冇亞男, 令佢好失望
優秀選個陣來左兩個都有獎 又幫tvb拍節目又盛
臨尾都係俾左亞皆老街
其實老鼠一個人拎亞男都有說服力過林峰
齋拎亞男唔要十大都得, 將十大俾關家姐

林峯2010個年係佢歌唱生涯巔峰……
乐坛风云 發表於 2020-9-13 09:29

唔係chok咩?

王菀之拎兩個大獎都好奇怪,第一佢唔係亞太區級數,第二留白又唔值得金曲金(Hit計)2011年可以俾亞太女t ...
阿mark 發表於 2020-9-13 23:54

2011年十大任何一隻,都贏《CHOK》十幾條街
但無計,旦公司同TBB俾林峰雙料,直接推CHOK王去死
C AllStar第二年已經有十大+組合銀(佢地其實10年個陣提名左新人,但無獎),如果唔係後來簽左寰亞,一個獎都唔會有,仲金曲金?

勁歌係好奇怪,佢可以做唯一媒體比畫意拎冠軍,仲拎埋優秀選;

另外水百合拎金曲,留白拎金曲金。

反而唔 ...
keung_1234 發表於 2020-9-13 20:05

從另一角度睇,TBB係好支持美之的藝術

TVB 個頒獎禮應該救唔返
連新城近年都有心轉型
反而有地位咁多既大台搞到一盆散沙
加埋個台形象咁差
呢個頒 ...
lemontea1069 發表於 2020-9-15 16:26

可惜新城努力極
關注度都唔及TBB (賽果再離譜都叫人討論下)
以前派豬肉印象太深
獎的數量係少左,但巧立名目都仲有好多

新城無論點搞,都毫無記憶點
阿mark 發表於 2020-9-15 18:21

1. 美祖唔來, 台長嬲豬
2. 第一年搞三甲,臨尾變雙女金, JW之後就唔去新城
咁多啦

重點係佢flop得好勁,差唔多變二線咁
阿mark 發表於 2020-9-17 14:14

Cass入sony的曲風,係好唔同emi
但面對當時kelly sammi leon的電音disco搖頭歌
俾市場淘汰係遲早的事

許志安99 年人氣點都未到最男囉
牛華嗰年點都勁過佢
人氣黎講係00 年先開始儲到有啲威脅

另外 同一間公 ...
ricnature 發表於 2020-9-17 20:51

舊年星夢咪得左囉
所有鑽石大獎都係自己友

坐足全晚得個華語歌銀獎,仲要closing都喺度

btw, 10年亞太獎項仲未開放比其他地區 ...
matt0605 發表於 2020-9-18 17:33

Tvb自己搬龍門啫
張惠妹98年已經拎亞女, 再早d, 小倩巫啟賢周華健都入過5強
一開始根本都無強調歌手要係香港人
12年強調開放,因為果年要俾台灣的棒棒堂
我都唔知tvb邊年開始話候選者一定要香港人
實際上非香港歌手拎大獎好少

周蕙敏點都值一屆亞太女,95年又不俾
sexykaren 發表於 2020-9-23 12:47

95個陣慧嫻都返左來
寶記D小花都開始唔掂 (唔係剩大V)
湯記之後拎到RTHK 十大算係異數
之後正東果邊Kelly開始上位

覺得以前樂壇好論資排輩,Jade其實值得一首勁歌十大叱咤十大,好彩「以身試愛」攞到十大中文。GiGi都幾可惜 ...
eddie1008 發表於 2020-9-23 17:34

但係有次港台食白果
佢嬲到話從此唔去十大中文金曲

98年其實真係無必要頒俾張惠妹,不過當年張惠妹連叱咤女金都拎埋,其實王菲98都可以雙料,一樣有noise, ...
阿mark 發表於 2020-9-23 19:05

張惠妹903女金都無親身拎
難得佢去tvb, 又上埋台慶唱歌, 分個大獎都唔過份,佢個case 又唔係話唱片quota, 夾硬俾佢果種

2005年
繼續談情(勁歌、新城)
我得你(叱咤)
再說一次我愛你(港台)

按摩女郎(勁歌、新城)
...
ricnature 發表於 2020-9-24 21:32

另一方面,港台十大中文金曲都好鍾意斷人地的食糊歌
其他三台都頒俾同一首歌,佢地就會頒第二隻/索性唔頒

98年 (老鼠: 二人行,一日後;三台:愛你)
06年 (何詩: 無十大;三台:光明會)
07年 (何詩: 無十大;三台:木紋)
09年 (Sherman: 無十大;三台:給自己的信)
14年 林奕匡: 無十大;三台:高山低谷)
15年 Mag: 無十大;三台:我們都是這樣長大的)

07港台要留個十大位置俾鄧麗欣電燈膽
lightupmylight 發表於 2020-9-25 10:42

兩首歌HIT的程度差唔多
STEPHY衰走音,新城廿大都無,RTHK算係雪中送炭
勾走老孫就差唔多 (換返木紋,甚至鍾無艷仲好)

06 HOCC得個10優之後咩都無, 好像有話過港台, 從此唔再去
gordon0807 發表於 2020-9-25 11:54

07年港台有個新年倒數活動(無記錯好似係時代廣場),果晚會公佈十優歌手,但一收到風連十優都無,臨時甩底唔來
從此同港台拜拜

港台十大有時送中雪炭頒得好好,如到此為止,電燈膽,好心好報,無間道,明知故犯,他約我去迪迪呢 ...
sexykaren 發表於 2020-9-25 14:18

但又時候又有D好怪雞,完全係O咀的歌曲
最近的例子,美FI的宮若梅,真心WTF

港台好中意懶係自己識貨
成日以為自己最後一個頒
就暗諷其他頒獎禮點點點
好刻意去製造驚喜 ...
風見志郎 發表於 2020-9-27 11:27

當人地頒cass的小玩意, 佢俾如夢初醒
Janice的離家出走, 去港台變左心亂如麻

去到安心事件都係同SAMMI有關
eggsteven 發表於 2020-9-28 13:17

佢就係經歷左咁多次大起大落
你以為今次佢仲唔收皮
點知幾年後出返來仲有市場

未有安心事件之前,大家都讚佢同班樂隊Crosscover隻碟係正架

佢自己唔識珍惜姐, 音樂做成點都好, 私生活毀左形象就拜拜
lemontea1069 發表於 2020-9-28 15:40

佢今日都仲未拜拜架,之前先上左Viu唱歌

呢個反而以前的人接受度好像高的SALLY, SANDY, PRISCILLA, 張艾嘉都係搶人老公, 都係個1,2年有新聞講 ...
gordon0807 發表於 2020-9-29 09:07

都要你本身有料先得
無料,遲早都會被市場淘汰

新城全球勁爆歌曲?我最欣賞歌曲?播放指數大獎?
l00540 發表於 2020-9-29 23:53

年度大獎都咁多巧立名目,一年頒4個都得既
連維基個PAGE都費事計落去
17年起得返個指數大獎同我撐
個年度歌曲唔見左

王傑2000入佐三次季選,年尾總選竟然乜都冇
阿mark 發表於 2020-10-1 22:42

季選係入場卷姐
有入場卷都唔代表有獎拎

送禮勤不去季選總選憑全年1首都金曲金
sexykaren 發表於 2020-10-3 11:18

我之前都講左
旦公司後后夠硬
送禮勤可以唔來都有獎, 同時資源太集中d阿哥阿姐
可憐其他一直徘徊三四線歌手一直上唔到位
Sherman Mag 頂唔順咪拜拜囉
仲浪費青春係旦公司做乜?

其實何嘉莉99可以拎廣告歌,成晚得佢同鄭伊健,還有張茜食白果
阿mark 發表於 2020-10-3 14:32

美祖的崛起
英皇小花的末日

Twins竟然早過容祖兒唔玩勁歌
阿mark 發表於 2020-10-4 14:24

無閃卡事件
起碼可以拎多幾年tbb亞女

98 神呀救救我
99  沒那種命

01 犯賤 取消資格 我愛的人

全部大熱喎
lemontea1069 發表於 2020-10-5 11:10

除左903
其餘兩台都唔多BUY佢
(新城人人分豬肉就唔好計啦)

截week40, 07王菀之真係爭少少,後面3個月派得太衰。好彩08補返。

1. 容祖兒 523
心花怒放 18+22+26+23+ ...
風見志郎 發表於 2020-10-5 11:42

Ivana個陣仲係環球,但Kay一生完狂出騷
計Quota都會留俾Kay

英記最後囊括了十大頭三位(軒、古、禮)
l00540 發表於 2020-10-5 13:10

07年個陣,佢地三個都未加入旦公司

我知,我意思係英記有「慧眼」~~~

不過更大可能係Juicy lemon/ 克不容緩嘅關係
速成過擋~~~~~ ...
l00540 發表於 2020-10-5 14:13

其實送禮同軒,俾E臣騎著,轉會遲早
KKK愛得太遲之後完全唔掂,08年有最男因為幫TVB做主持,EASON個年主力出國語碟
OVERALL 歌的質素已經FLOP緊

02年出嘅唱片相當大盒~

Cookies《Happy Birthday》稱冠
l00540 發表於 2020-10-7 23:13

證明包裝勝於內容
偶像派當道,唔鬥歌鬥靚
當然唔實用就一定
屋企有冇地方裝咁多華而不實的CD
應該整返個投票,揀歷年來最「?」的唱片包裝