返回列表 發帖
勁歌係90年代後期都有好多奇案
1. 王菲當年真係仲犀利過容祖兒,竟然可以95-97三年缺席勁歌,三年都仲有亞 ...
1d14 發表於 2017-8-18 02:05

1 王菲95因為鄧麗君走佐+好遲先出到隻碟,無心戀戰,96係大肚,97係無廣東歌,tvb以前唔一定要出席先有奬。
2 98張惠妹唔止tvb,連903都有女金咯。
3 當年最女輸俾kelly亞女輸俾菲,只能用金曲金安慰,當年十大好平均。
4 傳華星用金曲金逼佢續約。

06年千嬅真慘慘豬,作為天后tvb陪坐食白果,歷屆有無天王天后係tvb有出席而食白果? ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 16:30

1993林憶蓮咯

張惠妹1996年出道,1998年亞太女,周杰倫2000年出道,2002/2003年攞亞太男都唔過份,而且佢真係亞太區都超 ...
1d14 發表於 2017-8-18 21:41

香港計,佢係97新人啊

千嬅2000年無公司支持反而有女金同金曲金
千嬅2001年明明有公司支持,三首主打歌(不是熱血青年)又hit,結果 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 22:15

2004獨照唔係國語碟?

唯一威水史
可能係力壓Joey拎廣告歌曲獎
l00540 發表於 2017-8-18 22:39

唔好望記痛愛有十大,我寧願全身暑假廣告金,俾嫌棄十大

其實環球女歌手好多模式都好似
Kary 11年我本人爆紅之後都係
12年繼續有hit歌, 跟住13年頭紅館
可惜頒獎 ...
John 發表於 2017-8-18 22:04

唔覺雙雙令佢紅佐

我覺得最唔抵係北京之夏, 始終已經播到好接近十大線
而且成長的短髮真係一張好好聽既碟

同意 ...
John 發表於 2017-8-18 22:06

高妹正傳真係好夾硬入十大,高妹好似得1-2週命

當年,四台都因為Quota問題
決定保《終身美麗》、《芭啦芭啦櫻之花》棄《嫌棄》 ...
l00540 發表於 2017-8-18 23:38

其實tvb要俾,可以out飛花

《成長的短髮》轉用左中港台三地音樂人打造嘛
又張亞東、又周董、又Peter Kam
硬係正啦

Btw, GIGI四台成 ...
l00540 發表於 2017-8-19 09:56

我只知道903成日斷gigi四台冠

回復 290# l00540

係啊,就一首

但祖兒05年更承接唔到2004個勢,05年首首都難聽,咩天之抄女

烈女其實好值拎金曲金,烈女不怕死播得好勁, ...
Kaybb 發表於 2017-8-19 18:27

第1plug唔好聽但好熱播咯,郎來了都唔好聽,其實佢05派台就得烈女好聽,全年有奬都係靠烈女

當年PACO最勁係同時女方出烈女, 男方出無賴+上個時同啊SA齊, 勁有話題性

年尾TVB攪05新人哂冷SHOW ...
gordon0807 發表於 2017-8-19 20:39

其實tvb笨,俾最女丁太,斷容三届就得了,反正903都斷,亞太塞俾美祖,金曲金俾希望,再唔係咪明日恩典金曲金咯

咁當年大大個KELLY係度,一定唔會比JOEY, 佢當時未擔到個獎
最好係如下
男歌星 - 基仔
女歌星- JOEY
...
gordon0807 發表於 2017-8-19 20:50

唔俾美祖3連霸,之後就唔會有4年,5年…… 06好難唔俾,所以05斷係最佳

郭富城2001年4台都有出席,所以容許劉華去埋2001年
如果無劉德華,我估RTHK十大
2002:回到過去 - 周杰倫
...
1d14 發表於 2017-8-19 22:29

我的生存之道 - 楊千嬅  tvb好似無plug過

但何韻詩05年無可能拎最女,同kay08年一樣情況,一樣照俾千嬅,千嬅真夠運 ...
Kaybb 發表於 2017-8-19 22:47

05千嬅 0607祖兒 08再斷美祖3年霸俾kay 09又到千嬅/kay 大家都有機 可能都跑出其他後輩啦!成個樂壇良性好多啦!

JW都得係因為四大事件發生+首歌同衛蘭合唱,四大事件前新人攞金曲已經1990年《相逢何必曾相識》既韋綺珊( ...
1d14 發表於 2017-8-19 22:51

韋綺珊90仲未出道咯,佢計91新人(銀),同梅姐同一年新秀,韋綺珊亞軍,等人地上神臺先做新人,新人入十大係得關淑怡/王傑,88年之前無新人奬就唔算啦

有plug過架
Kaybb 發表於 2017-8-19 22:50

有咩?反正無上過榜咯,候選都無份

03 04 楊千嬅
05 06 Hocc
07 Joey
08 09 Kay
10 11 Joey
12 Fiona
13 Joey
14 Fiona
15 Ivana
16 Gin Le ...
fifty1205 發表於 2017-8-19 22:58

你指tvb?tvb係唔會俾hocc最女的

但何韻詩05年無可能拎最女,同kay08年一樣情況,一樣照俾千嬅,千嬅真夠運 ...
Kaybb 發表於 2017-8-19 22:47

我真係以為2005係俾最女千嬅,0304主持無志偉果兩年俾佐美祖

《左鄰右里》先係最離奇個首金曲,《無間道》當係劉德華quota,明明克勤已經有金曲+校長無心戀戰。
點解李 ...
1d14 發表於 2017-8-19 23:13

最核突係高妹/高妹正傳當同一首歌頒

當年有傳因爲Leon 係台灣做野,返唔到來香港去季選攞 從今開始的動季選歌

之後發脾氣演唱會度話以 ...
gordon0807 發表於 2017-8-20 11:19

99第三季好似係有d故事,不過其實佢季季都唔去的啦

00年蝦餃媽AP點都高過美千坊間又紅
蝦餃媽係903待遇都嘛嘛

00年女金變女銀, 04年翻生女銀變女銅
仲未拎 ...
jasonbloom 發表於 2017-8-20 15:18

99女金唔俾講感受

05年無可能俾hocc,08年都無可能俾kay,
兩個情況都可能益千嬅,如果唔可以俾美祖的話

潛規則 ...
Kaybb 發表於 2017-8-20 18:41

Kay起碼比Hocc入屋啦!就算08無,09都可以俾,當然前提無四大事件,其實今時今日tvb仲可以cheap到求美祖攞最女,究竟係tvb意思定係英皇要霸住唔可以俾其他女歌手(唔計其他人有無資格攞)

王菲其實一枝獨秀,最紅果期根本無歌手可以同佢一較高下
而王菲中期缺席先到sammi紅起

同埋1999年後 ...
Kaybb 發表於 2017-8-20 18:47

而且王菲紅係靠佢自己,唔需要靠公司去爭奬,同埋佢自己都唔太care

無四大事件09年tvb真係會俾kay而唔俾千嬅?果時tvb同千嬅關係好好 ...
Kaybb 發表於 2017-8-20 18:48

我覺得會,可以kay最女,joey亞太+金曲金(俾後輩打敗有2大奬安慰),eason亞太,leo最男,千俾首金曲+豬肉奬咯

但Hocc 2006年無千嬅爭下都係俾容祖兒
同埋謝安琪09年演唱會係劣評如潮 ...
Kaybb 發表於 2017-8-20 19:25

Hocc唔同Kay,Hocc根本就得903係上到真正一線,所以其他台係唔會俾最女佢,Kay連續幾首4台冠,而且金曲金都攞過,唔覺佢09唔可以最女

回復 486# 1d14

彭羚跌,係1996隻清水走得太偏,全碟一首K歌都無,銷量慘敗!而且鄭秀文李蕙敏紅得好緊要,造就佢人氣勁跌。

02年的確係港樂巔峰嘅盡頭, 01係盛世期, 0304低迷, 05小回春, 06之後可以完全唔講. ...
風見志郎 發表於 2017-8-21 10:04

02年好多人出碟,就Kelly全年可以3隻廣東大碟,新人好似有幾十個單位。

Hit, 當年頒獎禮前Kelly估呢首拎金曲, 點知個個台都俾對你太在乎
lemontea1069 發表於 2017-8-21 13:50

勁歌仲癡線,頒俾對你太在乎(鋼琴版),但攞奬係唱原版

07有酷愛,電燈膽,逼得太緊嗰啲hit歌都未叫做死期到呀……至少周街啲人既電話鈴聲都係呢幾首 ...
stephybest 發表於 2017-8-21 19:09

逼得太緊其實唔明點解可以四台都有金曲,又唔係特別好聽,覺得電燈膽仲好聽過逼得太緊

我認為99年係女歌手回春,多謝四大天王開始唔玩00年至02年盛世
03年真係好傷
04年其實不算低迷,04年其 ...
Kaybb 發表於 2017-8-21 19:00

同意04都幾盛世,果年四大天王係最後一年四個同時有廣東新碟(除了郭天王出精選),同埋果年十大勁歌頒得幾好,一向唔頒合唱歌十大嘅tvb,都可以頒俾美中不足,00年會過去的咁hit,都要夾硬俾一千次日落

04年就算無左eason都係盛世,
郭天王精選都賣得ok架
連神枱級kelly都翻生左
實力派 ...
Kaybb 發表於 2017-8-21 21:53

戴夢夢唔係04出道咩,我仲有佢第一隻碟

無心戀唱咁都執到個tbb十大真係o嘴到……Even關家姐首如何離開你or老孫首思前戀後都hit過靚泳啦… ...
stephybest 發表於 2017-8-21 21:54

老孫07攞唔到十大,又令我諗起09張智霖咁俾面出席先得合唱歌銀獎,寧願俾兩首十大美祖,真係好癡線

回復 596# Kaybb

古巨基04之後,基本上只要出席就會有金曲,地位擺係度了

03年唱兒歌其實童星一早已出道
04年因為廉署事件令04年由四季變兩季季選,而且掃走 ...
Kaybb 發表於 2017-8-21 21:59

果年好多歌上佐榜都無份候選優秀選,仲要榜分最高前40首先有得玩,梁詠琪最勁了,第二回有四首歌候選:狠心愛我,夏日劇集,像你,娛樂大家

你唔好忘記09年903最女千嬅打敗kay重奪,903無受四大影響,你憑咩肯定tvb無四大一定最女俾kay? ...
Kaybb 發表於 2017-8-21 22:02

903最女其實真係唔代表d乜咯,始終投票人數有限

04年祖兒千嬅有好多hit songs, but各人只得兩首有季選,太浪費了,反而現在先廿大 ...
Kaybb 發表於 2017-8-21 22:03

明明可以搞四季季選:小星星,處處吻,煉金術,小城大事 / 飲歌,士多啤梨蘋果橙,丟架,女人味

《黛玉笑了》或者《送我一個家》更有資格問鼎十大

之後,May I坐左幾年冷板櫈 ...
l00540 發表於 2017-8-21 22:04

泳兒09仲有得開聲唱歌咯,之後10-13係連續四年白果

講開俾面出席,
雖然唔係香港歌手,
10年A-Lin竟然專登嚟香港出席,都係得個華語歌銀奬,金獎係都要比容祖 ...
matt0605 發表於 2017-8-21 22:06

美祖除佐霸大獎,連豬肉獎都唔放過,自99年起,未試過有一年少於2個獎

最難頂係愛回家,首歌平淡到,男人ktv係唱腔有點作狀,逼得太緊係好好聽,可能唱果位唔岩你口味卦 ...
Kaybb 發表於 2017-8-21 22:08

男人ktv除了果兩句國語難頂,其實幾好聽

講起04 年twins女人味個十大又係嚇死人無命賠
大大首飲歌 / 嬌假唔揀
揀首女人味
哪來的重口味?
我記得 ...
ricnature 發表於 2017-8-21 22:09

其實05之前的十大都幾容易估,基本上可以估到咩歌手,可能有一兩首歌有出入,04年我以為twins果首係俾香港地,不過當佢有傑出金,就知道無份了,全晚第一排好似得鄧健泓同盧巧音係食白果。

回復 630# Kaybb

應該係完佐金牌合約,所以個個台都無獎,阿琴慘死。

但鄧健弘無理由第一排,佢幾時一線過?
Kaybb 發表於 2017-8-21 22:19

04年男女歌手分開坐,所以第一排男女分別都有十個以上。男第一排係咁:劉德華,李克勤,許志安,古巨基,梁漢文,謝霆鋒,黃耀明,余文樂,方力申,鄧健泓(白果),陳冠希。女:陳慧琳,楊千嬅,容祖兒,twins,梁詠琪,盧巧音(白果),關心妍,鄭希怡(白果),2R(白果),黃伊汶

美孖女人味同你不是好情人都係第十首金曲,玩嘢
數彩虹 發表於 2017-8-21 22:22

女人味係第8首,艦隊先係第10首

陳小春呢???????
Kaybb 發表於 2017-8-21 22:27

沒有出席

又霆鋒、又EC、又余文樂、又小方⋯
當年,佢地有無不和

《香港地》算係大熱倒灶⋯
記得呢首係 ...
l00540 發表於 2017-8-21 22:25

所以陳冠希攞完傑出表現就離場了

仲有第一次拎十大歌曲係不可以拎最受歡迎歌手獎的
Kaybb 發表於 2017-8-21 22:31

有兩個例外啊,女歌手甄妮,1984佢係第一次攞十大歌曲+最女
男歌手係劉德華,1990第一次十大+最男

第一屆當然例外啦,譚校長都係
Kaybb 發表於 2017-8-21 22:35

譚校長83有十大金曲。84先最男

06年tbb十大個敗筆又真係你不是好情人= =
紅綠燈 最佳損友 光明會 愛得太遲 離家出走 華麗蟹后呢咋都hit,
...
stephybest 發表於 2017-8-21 22:35

你數漏悶到爆的天水圍城,不如叫梁漢文出席,頒首滾仲好啦,順便楊千嬅唔使食白果

原來83年都有
Kaybb 發表於 2017-8-21 22:38

83得十首歌,無最男最女