返回列表 發帖
佢06 年人氣真係出奇地差
明明有出碟但好似做過啲乜都無人知咁
普通樂迷剩係知佢同明荃合唱
仲要係負皮嘅 ...
ricnature 發表於 2021-3-8 20:38

06已經flop到同陳小春開show

只可以說當年非一線 hit 左兩首歌
紅綠燈 離家出走 呢兩首歌 hit 到今時今日
再加上側田當年又紅
P ...
Our_Souvenir 發表於 2021-3-8 22:01

天水圍城真係好難聽,其實可以亞太女俾Twins,十大俾翻Kelly

難聽到嘔
仲衰過張開眼睛
寧願佢俾婚前的女人
送禮嗰年成績仲差過kelly 囉 ...
ricnature 發表於 2021-3-9 10:05

唔講都唔記得張開眼睛都係悶歌

06年夠膽請千嬅食白果仲堅
sexykaren 發表於 2021-3-12 20:21

專登襯托kelly冇十大,反正佢哋級數差唔多,大家都冇十大

但唔夠膽俾janice或hocc最女
sexykaren 發表於 2021-3-12 20:25

其他台都拎唔到最女,tvb點會俾

hocc 06年女金喎
sexykaren 發表於 2021-3-12 20:34

女金唔一定要拎最女

年年都有頒獎禮結果外洩,今次輪到本月13日舉行的《十大勁歌金曲頒獎典禮2012》。昨日網上瘋傳一段名為最新 ...
on07111 發表於 2021-3-27 13:47

翻版kelly

點都估唔到01年係Sammi最後一次出席4大頒獎禮,若後面繼續出席嘅話,肯定唔會有容祖兒稱霸甘多年現象 ...
lightupmylight 發表於 2021-3-22 18:31

02鄭秀文郭富城一起唔玩,梁詠琪先分到十大,而且王菲又唔玩,鄭都唔想玩,其他人都喺95後出道

02鄭秀文郭富城係個年已經冇歌可以玩,特別係郭富城,你睇下佢個年派台歌成績,都唔知幾差,勁歌4季 ...
乐坛风云 發表於 2021-4-6 08:13

03去新城都幾肉酸,不過02-03都仲玩緊季選,04開始真喺全面退,錯愛的呼喚好似都接近入903十大,不過903都唔會俾佢,03隻碟唔錯,可惜大勢已去

Sammi2002年個年睇落成績都唔差,有2首4台冠,如果個年出席嘅話,應該楊千嬅或者陳慧琳,是但一個要 ...
乐坛风云 發表於 2021-4-6 10:13

咁Gigi又冇十大

TVB 好似無侯選
lemontea1069 發表於 2021-4-7 16:07

有啊,第三季有網上金曲獎,可以候選十大,不過首歌唔太似食糊歌feel,年底仲要派首相信自己,真喺好leung

爆旋係hit , 只係用兒歌做十大咁肉酸只有祖祖才肯做
sexykaren 發表於 2021-4-7 19:29

好似喺佢2002唯一tvb冠軍歌

02 sammi玩未必有亞太女,00年有hit song都係得十大
sexykaren 發表於 2021-4-7 19:28

如果冇郭天王,應該可以,華納點都分到大豬肉

兒歌金曲金都輸俾twins
sexykaren 發表於 2021-4-8 12:00

好奇佢點解可以放下身段去玩兒歌金曲

華納邊有咁勁quota, 係就gigi唔使排隊排到02年先有十大
sexykaren 發表於 2021-4-8 12:00

gigi未上一綫

鄭秀文好似喺勁歌金曲總選從未試過多過2個獎
93 0.5
94 1.5
95 1
96 2
97 2
98 1
99 2
00 1
01 2

千嬅最勁係2010年拎2.5個獎,不計聯頒果d
你估個個係祖祖要塞埋豬肉獎咩 ...
sexykaren 發表於 2021-4-8 18:54

祖祖勁到未試過少過2個獎,新人年已經2個

其實完全唔明華納同Sammi 02年個plan係點,當年出Becoming Sammi都仲係似玩緊,冇退落嚟嘅勢,仲要幫903 ...
Serendipity 發表於 2021-4-17 16:24

02年歌喺一直派,但佢自己都幾hea,全年好似上佐一次大show,反正同01差别好大,連季選都唔去,擺明唔想再玩

2011年8月,吳雨霏已落實將於8月尾加盟環球唱片。屆時將會舉辦簽約儀式。
bagfgfcde 發表於 2021-4-11 18:42

環球真喺錢多,專簽捧唔紅的

96年叱咤開始設立我最喜愛男女歌手獎
96年張學友,張秀文
97-99年黎明,王菲
00-01年張學友,鄭秀文
4人壟 ...
乐坛风云 發表於 2021-7-2 15:39

勁歌先勁啊,02-16年得2個人拎最女

祖兒首張ep 13萬張
twins首張ep 9萬張

3t首張ep 2萬5千張
泳兒首張大碟 3萬5千張 ...
sexykaren 發表於 2021-8-9 22:34

泳兒高過fiona?

勁歌金榜@2002/11/30
RK  LW Songs       Singers
01  ne  女人之苦          許志安
02  ne   ...
LoveMirkay520 發表於 2021-10-25 20:08

史上大洗榜,之後喺冠高妹正傳

笑中有淚 4>2>1
kenneth 發表於 2021-11-6 03:49

人來人往咁都冠唔到

當年要清堆歌換新一批歌比第四季季選, 唔係就會好多一線無歌
gordon0807 發表於 2021-11-11 16:22

最後十首新上榜喺季選都有獎,如果當年冇咁多豬肉獎的話,要頒12-13首,會唔會好難

嗰個星期前有十首挑戰歌
即係上晝嗰一節同黃昏嗰節係兩首歌
嗰陣一般而言一星期得五首挑戰歌 ...
kenneth 發表於 2021-11-12 13:19

報挑戰歌喺10首?當時十首新上榜,真喺勁驚

十首挑戰 但係有啲新上榜係之前挑戰
kenneth 發表於 2021-11-12 13:38

報榜,我已經唔記得有冇講新上榜

無講
kenneth 發表於 2021-11-12 14:47

其實1997年第四季最後一週都喺大洗榜,除了1-3,4-10都喺新上榜。只記得第4黎明你令愛了不起,第5古巨基忘了時間的鍾,第10蘇永康獨立宣言。

翻查紀錄,應該是這個星期
勁歌金榜:第50週(1997.12.13)RK LW Songs Singers01 02 花與琴的流星  ...
atmosphere 發表於 2021-11-12 18:02

哇邊度有得睇,以前好多歌冠之後都有落榜週

2008年度十大勁歌金曲頒獎典禮於2009年1月3日在九展中心匯星舉行,由K-SWISS Classic呈獻,司儀是曾志偉及 ...
mosesming 發表於 2021-11-26 09:32

2008真喺勁多人出席

係,我既意思係09勁歌開始沉既跡象。
講真,果年四大唔參加勁歌好多人都以為只係一時既事,真係冇諗過連 ...
Gary 發表於 2021-12-2 01:44

講來講去,都喺壟斷搞成咁

無綫《2011年度十大勁歌金曲頒獎典禮》將於1月8日舉行,但昨午有人在高登討論區爆出「震撼」賽果,最受歡迎 ...
John 發表於 2021-12-22 01:35

呢個賽果先好睇,可惜tvb唔敢,搞笑,關心妍11傳拎最女,12傳拎金曲金,兩次乜都冇

2012輸比人大公司加拍劇換獎 係Jade fans覺得最可惜ge一年
henry168 發表於 2021-12-24 14:31

2012關家姐全年密集式出現喺tvb,同2014謝安琪一樣

歌手上台狂喊見慣不怪,台下狂笑都時有發生。去年勁歌頒獎禮,當曾志偉宣讀傑出表演獎金獎得主為關菊英時, ...
John 發表於 2021-12-24 13:02

覺得Jade本來應該喺第十首,提前俾佢

cctvb 最鐘意詐騙
2012 關家姐只換到一首金曲
2014 Kay 只換到兩首金曲, 個傻婆 2015 去拍膠劇《殭 ...
boy4dudes 發表於 2021-12-24 18:56

美祖的錯,2014都要同Kay爭

Jade真心慘
03年首首歌都hit但係得半個獎
同李蕙敏96年嘅情怳一樣
LoveMirkay520 發表於 2021-12-24 19:29

真心慘

2012年祖祖唔出廣東新碟都女金,自此樂壇已死
sexykaren 發表於 2021-12-26 22:10

叱咤的錯

Eason全晚狂掃6個獎仍然心有不甘,可憐薛凱琪食白果仍要着得靚靚坐足全晚,還被要求與其他得獎藝人大合照, ...
John 發表於 2021-12-24 12:48

Fiona

傅穎推出唱片《Dearest》,首批訂單已有1萬張,她當時的老闆黃柏高更讚她是「公司銷量第一歌手」 ...
LoveMirkay520 發表於 2022-2-22 17:16

當鄧麗欣冇到???

未知@勁歌,好似喺6-2-1,勁快冠,逃避你上唔到榜,張柏芝99有三冠。

在 今 年 的 「 港 臺 」 歌 曲 播 放 率 中 ﹐ 所 佔 首 十 位 播 放 率 分 佈 平 均 ﹐ 計 為 第 ( 一  ...
LoveMirkay520 發表於 2022-3-27 17:58

好假,一堆年頭歌

港台比較鐘意比國語歌劉德華獲獎例如:再說一次我愛你,木魚與金魚,中國人,真永遠 ...
乐坛风云 發表於 2022-3-28 09:22

事實佢國語紅

講到尾,呢個時候謝霆鋒自己的曲已經唔得,都係要穩翻伍樂城做類似《無聲仿有聲》《非走不可》《愛後 ...
乐坛风云 發表於 2022-3-28 09:18

無錯,2002之後冇一首hit歌

四大天王得佢一個冇攞過至尊歌碟男金
CMH 發表於 2022-4-6 18:35

關係都破裂,點拎啊,佢又做唔到李克勤咁一直玩
其實李克勤點解03年突然又會同903和好,一出席就1.5十大,仲拎埋最男。

有冇人知97年叱咤十大係邊十首
記得當年無頒十大
但有公佈過最高播放率果十首歌 ...
lemontea1069 發表於 2022-5-16 02:12

96你知嗎?

而 李 蕙 敏 早 已 升 級 為 譚 詠 麟 級 數
mosesming 發表於 2022-5-14 10:04

好慘,就是陳少寶唔like佢

回復 5158# Serendipity

愛的呼喚至尊歌肯定有

即係有

愛的呼喚
星夢情真
只要為我愛一天
我有我天地
我的天我的歌
歡樂今宵
約定
愛是永恆

有冇人知 ...
lemontea1069 發表於 2022-5-17 13:26

有好朋友嗎?當年梁漢文坐第四位,鄭秀文女銀應該有?

即係有

愛的呼喚
星夢情真
只要為我愛一天
我有我天地
我的天我的歌
歡樂今宵
約定
愛是永恆

有冇人知 ...
lemontea1069 發表於 2022-5-17 13:26

有7首同TVB一樣

當年4台十大比較統一
係港台有時鍾意俾年頭歌
lemontea1069 發表於 2022-5-17 13:52

港台可能11月就截數,96年十大仲頒俾情未鳥

當年4台十大比較統一
係港台有時鍾意俾年頭歌
lemontea1069 發表於 2022-5-17 13:52

叱咤95都出位啊,十大有古巨基,小倩