返回列表 發帖
回到過去仲熱鬧過現今樂壇, LMFAO
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

05年雖然好多實力派出現,但香港樂壇流行程度開始急劇衰落
00年初都仲係hit歌多到唔夠獎分,尤其02年真係好多爆歌
03-04開始跌跌地 (香港社會低迷,所以能理解)
我係由2005年開始覺得d金曲廢廢地
到2009年樂壇分裂正式收皮
loowee 發表於 2017-8-21 01:13

02年的確係港樂巔峰嘅盡頭, 01係盛世期, 0304低迷, 05小回春, 06之後可以完全唔講.
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

Gigi首  Today 最爆啦當年
搞個奪麵出黎
最後一台金曲都冇
痴線
loowee 發表於 2017-8-21 00:29

如果冇記錯, 當年RTHK數榜佢勁威威, 四個星期就上到冠軍, 一般都要磨6個星期.
雖然後面Sammi仲有首插曲2星期就冠軍仲勁, 不過關少少演唱會事.
以GiGi當時二線嘅身份, 我覺得好勁, 聽收音機數榜果陣已經起雞皮.

千嬅咁後又令我諗起野孩子同閃靈都狠Ban, 完全無得上榜,係癡線嘅,我當年o咀o 到今日,重要明明佢個臺成 ...
kenneth 發表於 2017-8-21 03:07

02年千嬅密集plug嘛, 我就記得《楊千嬅》同《向左走向右走》播得好好, 後面就開始亂曬嚟, 乜鬼《Mr》,《金曲當年情》都plug.嚟到年尾更加亂嚟, 《一千零一個》plug咗1個禮拜就換咗我最喜歡嘅《笑中有淚》, 可能想爭隻叱咤十大.

2008 to 2016 Gigi plugged 左 7首粵語歌, 903上得4首 (小娃娃大英雄 #2, 夏花秋葉 #2, 記得不記得 #9, B面第一首 #1); plugged 左 6首國語歌, 903上得2首 (一個地方 #20, Butterfly Kisses #2)
boy4dudes 發表於 2017-8-19 13:19

北京之夏同夏花秋葉兩首無冕之王

雷霆歌曲播放指數計曬6個台
所以有D歌靠881、RTHK 1同新城娛樂台都可以播到冠軍
李蕙敏首化妝同一 ...
tommy 發表於 2017-8-19 15:23

我果陣有一個疑問, 就係RTHK一台、二台, 兩個台日播夜播嘅太陽計劃主題曲,
雷霆歌曲播放指數頂盡去到top5, even新城葉文輝都係上得榜尾.
但係只有903嘅廣播劇歌, 計到盡一周都係40次, 但又可以攞雷霆歌曲播放指數冠軍. Orz...

我冇買到,就連itunes既cover我都專登幫佢tune深色d,係上年先又換返個original cover
之後仲要拿拿臨出2nd Edition, 個肚痛 cover都係出事
甲記個期真心玩死旗下既藝人,繼千嬅個cover出事之後,連衛蘭,Aarif, jw 既cover都相繼出事
Jacz 發表於 2017-8-19 02:15

果陣甲音樂D cover俾CM噴到喊
千嬅果隻好似蚊帳, 蚊帳仲要有條線甩咗出嚟
衛蘭個瑜伽pose令我唔再有性幻想
JW荷里活猛片鬼片果隻
Aarif露腋毛好似街邊嘅member雜誌
I think多得黎生唔少
明明04年成立甲音樂包裝嘅兩件應昌佑x衛蘭咁鬼正常

唯一威水史
可能係力壓Joey拎廣告歌曲獎
l00540 發表於 2017-8-18 22:39

你唔覺得呢個獎勁安慰獎咩, 因為十大勁歌金曲唔夠位置, 不過都有得唱, 好過王力宏, 乜都係銀銅.

當年FIR又真係好紅, 可借之後唔知咩事收經收得好快~~
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:26

都幾多首專即巔峰嘅case吧, 之後flop到阿媽都唔認得.
FIR,陳啟泰兩兄弟。

谢霆锋最后一次出席颁奖礼好似都喺2004年劲歌金曲,但個时候好似开场出席歌手嘅时候喺冇谢霆锋安排出 ...
乐坛风云 發表於 2017-8-18 21:27

02後期撞車之後已經flop啦, 出乜第二世都係flop.果年俾上緊位嘅陳小春算903有眼光.

其實芝芝都真係非常咁努力
花火之後慢慢走返上去, 跟住灰姑娘他喜歡是你嫌棄搶灘, 再加埋fancl出走地平線
仲食住絕世好bra/嚦咕嚦咕個勢
(再加上鄭秀文02年開始淡出)
先至有機會咁樣翻身

比起其他歌手, 未必真係可以捱到呢一關
John 發表於 2017-8-18 21:59

佢當時食住唱作呢條路係得嘅, 呢個轉型903當時算buy,
畢竟冇幾個女歌手做到轉型突破.(王菀之當時未出嚟壟斷唱作人)
其實我唔係好get到當時好多人hur佢, 只不過報章雜誌都係寫佢衰嘅多.
果期勁中意fancl D廣告歌, kiss me應該係最成功果隻.
灰姑娘同嫌棄2選1, 我做唔到.
高妹正傳開始佢有少少回春, 03唱作巔峰期, 04年sell唱作已經唔新鮮.
《Look》名模我覺得好型, 密雲又好聽, 不過05真係好多新人加上殺出個何韻詩, 撲直情理之中.

我想问KELLY 99年翻唱的 都是你的错 在HK 很HIT吗?
youfuqi 發表於 2017-8-21 11:40

Hit到返大陸羅湖商業城

Something About You
一個人的情歌
容祖兒903 id Club 拉闊音樂會 Live CD
喜歡祖兒2
艾石仔 發表於 2017-8-21 14:23

說真的01年底嘅? 唔記得lu~

6月9號plug 真命天子 算早定遲呢
放空 發表於 2017-8-21 15:45

呢首勁歌總選驚嚇幸福live版到家下仲有聲架.
麥芽糖咁正都唔做主打都唔知關唔關eric事
仲要fans自製MV逼到最後做4th plug

四台聯頒歌曲(李hacken)
mychart- 發表於 2017-8-21 16:18

吻別的位置我覺得好難聽, 但某台又死唔斷氣上足3個月.

應該是劇場版本
三台數榜時都應該有播過

當年上榜週數似是參考《小城大事》榜分而定 ...
l00540 發表於 2017-8-21 16:46

其實佢牙力算勁, 小城大事出埋女子12樂坊mix, 仲有美中不足, 愛與誠都出咗2nd version, 都撼硬咗.

07年個四台聯頒好肉酸, 花落誰家出咗個環保mix re, 《in control》又re

多得997上愛過一場
美霏先有得早過美祖拎大碟獎
艾石仔 發表於 2017-8-21 16:59

所以美霏今時今日仲可以同我們濕身暢泳

Exactly!愛回家完全係比面古生地位先比十大,呢首歌完全係屬於入耳即忘系列,
諗住食返愛得太遲嗰種sell溫情但係極娘味
stephybest 發表於 2017-8-21 22:04

06之後已經係咁關愛座啦, 《愛回家》、《下次再見》悶到瞓著都可以播到差唔多200次.

講開俾面出席,
雖然唔係香港歌手,
10年A-Lin竟然專登嚟香港出席,都係得個華語歌銀奬,金獎係都要比容祖兒
A-Lin仲要係坐到尾,closing都有佢
matt0605 發表於 2017-8-21 22:06

你一講即時諗起邊年有隊Lollipop, 好似係亞男?
睇到我好尷尬
以前周董、王力宏、蕭亞軒、F4過江龍現象已死.

講起04 年twins女人味個十大又係嚇死人無命賠
大大首飲歌 / 嬌假唔揀
揀首女人味
哪來的重口味?
我記得 ...
ricnature 發表於 2017-8-21 22:09

實情係咁, 因為果年女人味有排舞, 我記得兩個頒獎禮都係一模一樣嘅動作

2010十大有一半係驚嚇:開籠雀,義海豪情,金鐘罩,K歌之後,放得低
阿mark 發表於 2017-8-21 22:59

諗咗好耐呢幾首邊個唱

黎明唔退出既話, 呢個獎其他人諗都唔駛諗
lemontea1069 發表於 2017-8-21 23:09

永遠的金曲金獎霸主, 黎明同和記電訊呢個match真係日日睇廣告都唔會悶, 正值雷頌德上升時期.

正東Plug歌策略太錯 搞到kelly keep唔住個勢
揀親的歌都一浸 娘味 怨婦味
臨走前吻我 點都好過她比我醜 心 ...
jasonbloom 發表於 2017-8-21 23:30

佢果兩年我唯一有印象就係愛一個人同戀愛神經, 喜愛都不行.
其他有福氣、她比我醜真係好怪個唱腔, 到伶仃先又好返.

其實應該係囍菜
jose 發表於 2017-8-22 09:36

我最後識唱Kelly嘅歌已經係So Hot、皮外傷.

最佳位置係具備一切要hit的條件
但係得一台冠軍
當然都可能因為已經係baby cat第四plug
02年飛天舞會之後pl ...
jasonbloom 發表於 2017-8-22 10:18

飛天舞會果期(個雞冠頭欣賞無能)完全冇殺食作品囉, 到後來04叫有返首《别来无恙》, 不過冇大hit.

PHONE殺令啦, 當年全城恥笑~
kenny1102 發表於 2017-8-22 13:10

呢首我識wor, 個MV仲記得, 同期仲有Cookies嘅凳仔舞都係深入民心.

戀愛神經當年到今年我都真係唔識欣賞~
我記得毫無保留903除左冠軍周之外~, wkwk都係10甲外~ ...
kenny1102 發表於 2017-8-22 14:25

戀愛神經我連續幾week都係壓住一面之緣播, 之前睇過Kelly上日本節目跳唱呢首歌勁壓台所以勁冧.

1993年:
年度最高銷量女歌手唱片:《十萬個為什麽》王菲
總銷量 冠軍:王菲 亞軍:鄭秀文 季軍:葉倩文
1994年:
年度最高銷量女歌手唱片:《未完的小說》彭羚
總銷量 冠軍:王菲 亞軍:彭羚 季軍:鄭秀文
1995年:
年度最高銷量女歌手唱片:《如夢初醒》彭羚
總銷量 冠軍:彭羚 亞軍:李蕙敏 季軍:鄭秀文
1996年:
年度最高銷量女歌手唱片:《濃情》鄭秀文
總銷量 冠軍:鄭秀文 亞軍:李蕙敏 季軍:彭羚
1997年:
年度最高銷量女歌手唱片:《我們的主題曲》鄭秀文
總銷量 冠軍:鄭秀文 亞軍:李蕙敏 季軍:王菲
1998年:
年度最高銷量女歌手唱片:《FEEL SO GOOD》鄭秀文
總銷量 冠軍:鄭秀文 亞軍:張惠妹 季軍:王菲
1999年:
年度最高銷量女歌手唱片:《TODAY》梁詠琪
總銷量 冠軍:鄭秀文 亞軍:梁詠琪 季軍:陳慧琳
2000年:
年度最高銷量女歌手唱片:《戀愛情色精選》陳慧琳
總銷量 冠軍:陳慧琳 亞軍:鄭秀文 季軍:楊千嬅
2001年:
年度最高銷量女歌手唱片:《喜歡祖兒》容祖兒
總銷量 冠軍:鄭秀文 亞軍:陳慧琳 季軍:容祖兒
2002年:
年度最高銷量女歌手唱片:《我們的紀念冊》Twins
總銷量 冠軍:鄭秀文 亞軍:Twins 季軍:容祖兒
2003年:
年度最高銷量女歌手唱片:《完全擁有》鄭秀文
總銷量 冠軍:Twins 亞軍:容祖兒 季軍:鄭秀文
2004年:
年度最高銷量女歌手唱片:《Nin9 2 5ive》容祖兒
總銷量 冠軍:容祖兒 亞軍:Twins 季軍:陳慧琳
2005年:
年度最高銷量女歌手唱片:《Day & Night》衛蘭
總銷量 冠軍:容祖兒 亞軍:Twins 季軍:衛蘭
2006年:
年度最高銷量女歌手唱片:《Sammi Ultimate Collection》鄭秀文
總銷量 冠軍:容祖兒 亞軍:Twins 季軍:衛蘭
2007年:
年度最高銷量女歌手唱片:《Show MI Concert》鄭秀文
總銷量 冠軍:容祖兒 亞軍:鄭秀文 季軍:衛蘭

都唔係嘅
隻碟應該當年幾好賣啩?
electric 發表於 2017-8-22 15:35

照咁睇, 應該top20都未排得上, 美嬅咁紅果年都入唔到.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

CANDY GE K歌我反而鍾意喜歡戀愛同三角誌
jasonbloom 發表於 2017-8-22 20:25

04之前都好高汁, 要大路有大路, 要型格有型格.

《吶喊》、《女魔術師的催眠療法》、《代你發夢》每次聽都毛管戙.

好記得我個榜01年佢同楊千嬅先做到1年4冠.

16號愛人係hit但冇派台
ap係0但當年K歌歌海人氣的確勁
但冇諗到903連世上只有呢D歌都俾冠 ...
jasonbloom 發表於 2017-8-22 20:28

當時祖兒上緊位, 世上只有好難唔冠.
當時仲好興唱K呢樣嘢, K房廣告轟炸.
《借過》、《最後勝利》、《16號愛人》冇plug都爛大街.

華麗邂逅不是嗎?
當年06年頭祖兒轉型人氣跌,即刻要製造我的驕傲4.0喎 ...
Kaybb 發表於 2017-8-22 22:28

華麗邂逅作咗好耐囉wor, 艙底貨嚟.

講起美祖
有無人記得湯河
艾石仔 發表於 2017-8-22 22:07

我要玩MV歷歷在目

997也是这首
youfuqi 發表於 2017-8-23 09:50

《與蝶同眠》四台撲直

重記得冰室個Tvb 版mv 好冰好靚。而相反正東個Official 版本就係演唱會cut 出蒞。
Tvb 以前已經勁厚此薄彼 ...
kenneth 發表於 2017-8-24 22:33

選擇多咗, 可以隨時隨地whatever you want.
細細個真係準時開電視睇金曲挑戰站, 播得半首比人cut咗入廣告真係diu出聲.
到現在仲有印象TVB MV就係Gigi《他喜歡的是你》, 45度角好靚.

更多data回帶系列
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=12448&pid=971104

其實at17當年差shine同Twins幾多, 一次金獎都攞唔到.
做完勁歌之後已經低汁曬

903專業推介 31/07/2004
01 03 地平線 官恩娜

903專業推介 04/09/2004
01 05 七里香 周杰倫

903 以前幾 ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-25 10:37

周杰倫以前主打都會冠是常識吧, Ella就真係good taste喇, 好彩冇俾張韶涵過江龍殺入三甲, 我覺得04女新三甲好perfect.

tvb當時出個d mv男女主角好多係用個陣仲係新人同冇乜知名度既藝人
Jacz 發表於 2017-8-25 12:22

《密雲》黃嘉樂

hocc有木紋,跌左少少者,美祖成績跌得仲勁啦
Kaybb 發表於 2017-8-30 19:17

心花怒放愛一個上一課年頭勁有noise喔, 年頭帶到落年尾.
07係美祖上升期,唔該,燒鵝湖之後回春。
05年女金完開始跌,06試過投票期最女三甲不入,最後先入返。

我覺得bi-heart衰在keep住每首歌前面一首純音樂, 呢個idea居然玩咗3年.

其實mean d講句 0506 真係三甲都唔值
-Prince- 發表於 2017-8-31 19:49

05就真係何韻詩嘅天下, 不過早期祖祖未算下跌, 演唱會都仲keep到, 都係“又係佢女金”之後跌得犀利.

06《Ten Most Wanted》其實值嘅, plug錯歌姐, plug乜鬼《情歌的情歌》, 仲有攞命嘅一雞兩味《jump up 9492》, 《華麗邂逅》對我呢種上咗年紀嘅OK架, 係大家覺得Eric嘅旋律悶姐.

05:何韻詩>楊千嬅>衛蘭>容祖兒>薛凱琪
06:衛蘭>何韻詩>謝安琪>容祖兒>王菀之

starlight 計07定08年先?如果一個紅館屈二年女金/最女好過份者
Kaybb 發表於 2017-8-31 22:48
美祖07年年頭帶到落年尾?心花怒放都計07年?
Kaybb 發表於 2017-8-31 22:10

好想恥笑你, 唔好意思, 已經恥笑緊.

當時無人諗過祖祖會變左長青樹但已經有反對聲音
Kfmusic 發表於 2017-9-1 09:22

應該係05已經出現反英皇、反壟斷聲音

at17奪最組已經睇得出

不過祖兒派錯歌唔係一次半次既事
bagfgfcde 發表於 2017-9-1 09:29

有范曉萱作嘅兩首都唔plug, 炒咗佢team人喇
因為成日plug錯歌, 成就咗一個成功嘅side cut演唱會.

其實隻碟如果係2016出 可能就會派得好好多
另外J&J都派得唔好 當然有時候要就廣告
廣告歌真係害人不淺
...
bagfgfcde 發表於 2017-9-1 09:56

派得最好嘅係《容祖兒EP》

小日子 可以咁派
另眼 > 小日子(出碟) > 七不(哈佬喂) > 我杯茶(谷AP) > 蟲之家(新年&情人節)
jasonng 發表於 2017-9-1 12:07

七不想學王菀之不倫不類, plug呢首簡直超錯。驚嚇程度直逼plug《情歌的情歌》、《夢路》。

赤地雪當年算好突破gar bor 佢好少唱既類型但又易上口
摩登算保守但睇得出係想K得黎有D格調
茱麗葉當年又係一聽好驚喜 好大電影感
721AXA 發表於 2017-9-1 13:53

《赤地雪》當年CM好憎嘅原因係因為佢播得好似好過《圓滿》
首歌易上口,所以唔係好覺佢轉緊型,大家重心都係個女金度忽略咗佢嘅新嘗試。

《摩登》plug得啱,曲好詞好(作詞CM自己友)唱得又好,而且當年仲係CM十大第十位。

《茱麗葉》一聽就好F.I.R feel,當時試聽已經驚喜到不行,不過當時成隻碟其他歌都太大突破掩蓋咗呢首嘅風頭。

俾我plug,就一定跟珍芳達做健身操>摩登時代>上次坐飛機>堂堂男人

我記得當時cm有條友打左篇長文讚赤地雪份詞
之後就係咁嘈份詞 完全忽略哂曲風 ...
721AXA 發表於 2017-9-1 15:11

我記得, 講解入面好多隱藏歌名嘛

可能冇乜人鍾意G for Girl,但我覺得隻碟真係好好聽
同埋我覺得佢好多歌都有種好fresh,好有氣質既感覺
...
Jacz 發表於 2017-9-1 23:41

最愛《I'll Be Loving You》嘅封面,《G For Girl》最愛嘅係《春逝》。

你講嘅“氣質”,我覺得好關咬字同D真假音事,20年嚟只有一個梁詠琪俾到我呢種感覺。
《失散車站》、《最後晚餐》就好明顯聽到呢種高貴、典雅嘅“氣質”。

Gigi對上一次同Wyman合作就係14年前《Funny Face》專輯(唔計B面第一首)

犧牲了《咖啡伴侶》、《蒂凡尼 ...
l00540 發表於 2017-9-2 08:39

呢張我反而覺得《哈哈笑》眼前一亮,R&B嘅梁詠琪。