返回列表 發帖
樂壇天后陳慧琳 (Kelly) 今日出席新春活動,言明計劃2020年於紅館舉辦出道25週年演唱會。提到演唱會的主題,Kelly表示一切仍屬啟步階段,「未有明確主題住,因為首先紅館要批先得。呢段時間主要繼續錄音,儲多啲新歌先,我腦海已經想像到要試啲咩新曲風。」又謂萬一紅館不接受申請,會考慮其他場地,例如中環摩天輪附近或亞洲博覽館。開演唱會對歌手來說是體力和毅力的雙重考驗,貴為天后的Kelly自也不敢鬆懈:「最緊要係夠熟練,所以我而家已經練習緊,越熟練心理負擔就越少。」
離不開 留不低

日前 ViuTV 節目《歌度有榜》進行街訪,問吓大家知唔知一些被翻唱嘅歌係哪些歌手原唱的。問到《最佳位置》時,雖然大部份人都答啱係陳慧琳,但其中兩名目測應該係00後嘅後生仔,當主持人畀兩個答案佢哋揀,「陳慧琳或趙學而」,其中一個估係趙學而,記者追問點解,佢話:「因為另一個我唔知係邊個。」之後記者問佢身旁嘅朋友識唔識陳慧琳,佢都同樣話:「唔識呀。」
離不開 留不低

Kelly說兒子們未識玩Instagram(Ig),擔心將來他們學識後會將其私隠曝光,屆時三母子一定吵架。Kelly說︰「如果影屋企、影我張牀、影我不化妝、影我廁所出來抽住條褲咪死!小朋友不懂的,沒有價值觀,要解釋給他們知道,媽咪不可以這樣子的。萬一他們忘記了,拍攝時影到我不修邊幅,很恐怖﹗(點都要靚?)當然,老得來也要靚﹗要整齊,我有形象呀﹗我已預了將來天天在家中也要化妝set頭。」
離不開 留不低

其實點解tvb喺08年係咁斷四台冠
離不開 留不低

有邊首四台冠軍歌係好難聽嫁?
離不開 留不低

陳慧琳昨晚到過會展出席叱咤頒獎禮,未得獎便離開到紅館為陳小春個唱任嘉賓。
離不開 留不低

潮媽陳慧琳(Kelly)近日在哈爾濱錄影北京衛視和黑龍江衛視聯合製作的跨年晚會,由於當地天氣嚴寒,Kelly在超過攝氏零下20度的寒冷天氣下,身穿一件設計風格極誇張的羽絨服獻唱《不如跳舞》,雖然已經包到冚,但Kelly依然凍到震,並口噴白煙。雖然Kelly落力演出,但由於實在太寒冷,她凍到表情僵硬兼表情失控,十分搞笑。
離不開 留不低

新城電台在昨晚Boxing Day給一眾於06年努力過的歌手拆禮物機會,於會展舉行本年度首個樂壇頒獎禮「新城勁爆頒獎禮2006」,共頒發94個獎項。今年男歌手發力,抱病出席的劉德華以八個獎險勝得七個半獎的古巨基, 陳奕迅(Eason)與李克勤同得六個獎並列第三,過去兩年成大贏家的容祖兒(Joey)今年只得五個獎,但仍是女歌手之冠。
一如過往,頒獎禮開始前,先舉行新人禮。頒獎禮則於晚上8時正式開始,眾候選歌手和組合從星光大道進場,當鄧麗欣(Stephy)繑緋聞男友方力申,與同公司的吳雨霏和側田站在台中後,Twins也順序走到台上,鍾欣桐(阿嬌)跟大家開心揮手,剛巧與小方來個眼神接觸,小方站在Stephy身邊跟阿嬌點頭招呼。張敬軒、謝安琪、王菀之與張繼聰結伴出場,一對準新人與緋聞男女刻意分開,最後是四位最多獎項的男歌手Eason、基仔、李克勤和劉德華;華仔身體不適戴口罩出場,克勤笑說主要是來照顧華仔。
身體不適連說謝詞也聲沙
-------------------------
華仔昨晚奪得八項大獎,由於他病得連說謝詞都沙聲,所以沒有演繹得獎歌曲,他表示很想唱歌,現有少許遺憾。最後全體歌手上台,等待大會頒發最後三個大獎,全都是華仔得獎,先是「全球勁爆創作歌手」獎,華仔笑說不知自己為何得這個獎;相繼再得「全球勁爆歌手」他已不知說甚麼,只覺得該剎那可以唱歌就好;最後憑《張開眼睛》得「全球勁爆歌曲」時,他還是忍不住跟背景歌曲開口唱了幾句,然後哽咽多謝大家。
基仔與Eason、側田同膺「勁爆男歌手」,他亦憑《愛得太遲》贏得「勁爆歌曲」、「勁爆年度歌曲大獎」、「2006四台聯頒音樂大獎」、「勁爆播放指數大獎」多個大獎,但這首歌在「勁爆卡拉OK歌曲」以他與周慧敏的合唱版得獎,故以半首歌僅次於華仔。他表示這首歌內容是自己想說的話,慶幸由林夕的筆寫出來,07年他仍會畀心機再做認真的專輯。
千嬅梁漢文瓜分一個獎
---- -------------------
Joey穿上像是禮物包的服裝,又化了紅噹噹的大戲妝,但就將紅髮染回黑色,她與何韻詩、衛蘭齊奪「勁爆女歌手」;Twins亦取得「勁爆亞洲組合大獎」及與Don & Mandy、EO2齊得「勁爆組合」。楊千嬅雖然只與梁漢文合唱《滾》瓜分半個獎,兩人仍很有體育精神到場領獎及作現場演繹。
離不開 留不低

陳慧琳當晚被安排在歌手席上坐到尾聲,最後才獲頒已連續6年奪得的“亞太區最受歡迎香港女歌星”,而實際上,雖然有這個名號,但她沒有一首歌成為勁歌金曲,尤其在現場宣布第10首金曲是給TWINS時,陳慧琳就明顯失望。

陳慧琳出席慶功宴時,坦言感到失望,問到日後可會加倍努力?Kelly即語帶不滿說:“沒有用的!時勢已不同了,不是歌手努力就夠了,公司也要努力,要一起努力才可!”言下之意,是否認為唱片公司不夠努力?“是!但我不認為公司將心機都放在陳奕迅身上才忽略我,Eason一早就應該得到'男歌星'獎;其實Eason也只得到了很少的獎項,不過都有大獎呀!”

據悉,原本Kelly有金曲入圍,但無線為了安撫未能獲“最受歡迎男歌星”的古巨基所屬的金牌唱片公司,唯有犧牲天后;Kelly甚至連與汪明荃合唱的《自由女神》,也敗於金牌旗下歌手方力申、鄧麗欣的《十分·愛》。以Kelly今天的樂壇地位,當然不能輸得心服口服。

提及剛轉公司的楊千女華空手而歸,Kelly坦言正常,她更語帶雙關說:“歌手有沒有獎跟唱片公司擺明有很大的關係啦!我們這些人是弱勢群體呀! ”
離不開 留不低

容祖兒演唱《我的驕傲》時英語部份發音不準而被蘇施黃指責教壞細佬道:「我揀左部發錯音既電子字典。」
離不開 留不低

陳慧琳(Kelly)日前拍攝新歌《你有事瞞住我》的MV,拍攝當日為入冬以來錄得最低溫度的一天,而且拍攝場地位於深水灣,氣溫比市區更低幾度,所以一向怕冷的Kelly隨身帶備兩個暖爐旁身。不過,於MV其中一幕,Kelly需在一個酒窖內拍攝,由於酒窖要保持一個較低的溫度,不可以開暖爐,最後Kelly唯有捱凍拍攝,非常辛苦。

MV內容講述女主角被男朋友瞞住有第三者,經常不知所踪,女主角應該繼續呆等,還是應該跟男朋友講清楚呢?Kelly:“如果是我的話,一定會講清楚,不會傻等,最不喜歡做事拖拖拉拉。而且一次不忠,百次不用嘛!人已經變了心,是很難補救的。”

今次的MV更找來金至尊珠寶贊助一隻兩卡鑽石戒指作拍攝道具,價值超過港幣五十萬元,眾工作人員均非常小心看管。

另外,早前Kelly於內地的中國移動M.Music無線音樂頒獎盛典中,榮獲最暢銷年度女歌手(港台),即代表在港台女歌手當中,去年內地最多人下載Kelly的歌曲作為手機鈴聲,可惜Kelly當日因要在香港拍攝廣告,所以未能出席。Kelly:“好開心內地有這麼多歌迷支持,希望今年年中能夠推出全新國語唱片,快些跟歌迷見面。”
離不開 留不低

鄭秀文今年在陳慧琳手上搶回「香港最受歡迎女歌星」獎,估不到因此掀起一場兩大天后Fans互相攻訐的局面,繼在慶功宴上互扑對方偶像外,最近在一個Sammi歌迷的網站上,更發現有疑是Sammi歌迷刻意將Kelly靚樣塗污,用「哈哈笑」遮去Kelly雙眼,甚至用侮辱性說話臭罵Kelly!
事件發生後,兩位主角Sammi和Kelly昨日在「IFPI頒獎禮」上首次碰面,兩人都表現出大將之風,有傾有講,絕無尷尬之色,當Sammi知道Kelly被人在網上塗污樣子後,即力斥:「呢0的行為簡直幼稚到不得了,網上歌迷唔應該獲任何人物亂咁塗污,好嚴重不當,頭先Kelly仲問我0個晚有冇俾佢歌迷扑親,根本冇呢回事,我同Kelly之間亦冇受影響,作為歌手應勸歌迷冷靜,唔應該做0的傷害歌手0既0野,我唔排除係咪有人惡作劇嫁禍我歌迷。」
離不開 留不低

陳慧琳是「十大勁歌金曲頒獎典禮」歷史裡,入行資歷最淺的「亞太區最受歡迎香港女歌星」得獎 ,就連她自己亦覺得十分意外,她坦言賽前預測王菲會得這個獎,更以「快到嘔」來形容自己獲獎的速度。
問Kelly(陳慧琳)會否介意,外間盛傳因為王菲缺席頒獎禮,無線才會將此獎頒給她?Kelly說:「唔介意,每年都有好多傳聞。」她又自言自語地說:「真係快到嘔,點會唔快奢?我去年只係出左一張國語碟,十二月出左一張日語碟,不過……算啦!

」有指鄭秀文得「最受歡迎女歌星」時,其Fans高舉「我們贏了」的橫額向Kelly的歌迷示威,Kelly解釋說:「唔係示威,只係場地有限,佢地冇位走,大家Fans都好大方。」

黃柏高已盡力至於Kelly所屬「正東」唱片公司的老闆黃柏高,被問大仔許志安得「最受歡迎男歌星」,為何大女Kelly卻失去「最受歡迎女歌星」?Paco(黃柏高)無奈地搖搖頭,說:「我已經盡晒力,最後都係交番俾TVB決定。其實兩個獎都係『最受歡迎』者!」
離不開 留不低

節目中,Herman提到自己不同意樂壇已死:「歌手同唱片公司都有責任提升音樂,令更多人聽我哋嘅歌,如果我只喺網上賣歌,整個市場嘅滲透、宣傳都會唔足夠。因為網上銷售只代表咗一個階層嘅群眾,但如果街上見唔到呢啲產品,樂迷就冇意慾喺網上購買。」

曾擔任華納唱片、百代唱片、英皇娛樂、博美娛樂、正東唱片和寰亞唱片的高層,節目中又提到,Herman曾於1998年時希望退休,不過眼見香港樂壇在退步,才決定繼續在唱片業內走下去:「98年嘅時候,我行入HMV見到銷量排行榜,CD又係麥兜排第一、DVD又係麥兜排第一。當時我覺得好慚愧,好唔服氣,所以決心出返嚟做本地音樂,逐間本地公司做,最後開咗星煥國際,發展成為而家嘅星夢娛樂。當時我嘅理念係,樂壇下面有斷層,我希望可以供給新血,所以我鼓勵我旗下嘅歌手聽多啲歌,唔好只著眼於獎項,我亦奉勸所有歌手都應該係咁。」

月巴人老有冇興趣做老年麥兜
離不開 留不低

2008年四台冠軍歌

他的故事
跑步機上
下次再見
囍帖街
歌‧頌

三台冠軍歌

All about love(tvb冇上榜)
再見演奏廳(tvb#2)
陪我長大(903#7)
差不多先生(tvb#5)
天天都是情人節(903#2)
韻律泳(tvb#2)
一晚長大(tvb#2)
路一直都在(tvb#3)
十七度(rthk#3)
櫻花樹下(tvb冇上榜)
四面楚歌(tvb#2)
寫得太多(tvb#3)
她慈我悲(903#17)
與蝶同眠(997#2)
只要和你在一起(tvb#4)
撈月亮的人(tvb#2)
就算世界無童話(903#2)

原來tvb冇四大事件之前已經係咁斷人四台冠
離不開 留不低

古巨基都係白果,佢哋兩個好似坐埋一齊,不過古巨基當時先回歸樂壇,又未算係大牌,所以無乜怨言? 另外當 ...
阿mark 發表於 2020-8-15 09:45

老鼠安仲鬧港台喺嗰年最高得第2兼冇金曲
離不開 留不低

曾在《港台十大中文金曲》頒獎禮食光蛋的許志安、莫文蔚以及僅得一個獎的陳慧琳,前晚在新城頒獎禮均告大豐收,一洗之前的頹氣。

安仔語帶雙關:「今次取了三個獎,為我爭回一啖好大的氣,當然不能要求全世界睇得起自己,但自己一定要看得起自己,歌迷寫信給我話許志安三個字加埋一定不會輸蝕,叫我不要放棄,我很多謝他們。」陳慧琳也說:「今晚最開心,人人有獎。」莫文蔚表示:「總之皆大歡喜,(是否有獎先會出席頒獎禮?)公司會有立場,每間公司都會保護自己的歌手,最重要是否誠意邀請出席。」
離不開 留不低

應該無歌手好似葉蒨文2002年咁class act, 有年度之歌傷逝, 明知叱咤無獎都坐成晚 support 後輩 (Sally 訪問講過佢一早知無獎).
boy4dudes 發表於 2020-8-16 17:43

Sally真係好有大將之風,以佢嘅身份地位加埋英皇實爭到金曲金,但最後讓比D後輩拎,唔似廢老勤宜家仲咁厚面皮爭大獎
離不開 留不低

千千06年明知食白果都有去
John 發表於 2020-8-16 21:31

得勁歌食白果姐
離不開 留不低

當年傷逝低位上榜(19/20)
然後out.....

多得三台嘅好成績
903先俾Sally re-entry...
但冠完,ap都係好 ...
l00540 發表於 2020-8-17 18:48

冇re過
傷逝903走勢 16>12>20>9>2>1>10>x
ap大約143
離不開 留不低

其實一直都唔算好突出,佢2002-2008間唔中都有hit song,係唔太頒獎比佢姐
Thomas 發表於 2020-8-25 17:11

《希望》之後已經冇hit song
離不開 留不低

估唔到cm而家變咗愛餃天地
離不開 留不低

明日舉行的無綫《2006年度十大勁歌金曲頒獎典禮》,一眾歌手又要為爭獎爭至頭崩額裂。近日黑開有條路的容祖兒繼失意商台《叱咤》女歌手金獎後,本來自恃英皇與無綫關係友好,坐定粒六等攞《勁歌》最受歡迎女歌星四連冠,豈料忽然殺出程咬金陳慧琳(Kelly),出動得獎時宣布婚訊的招數搶獎,令其冧莊機會現危機。

容祖兒是「05年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮」的女歌手金獎得主,但今年她冧莊失敗,慘成斷背緋聞情人何韻詩的手下敗將。其實賽前祖兒已知奪金無望,故英皇老闆楊受成不惜親自出馬,相約商台高層俞琤飯局講數,奈何消息曝光後商台惟恐招來話柄,祖兒最終只獲頒銀獎,在台上戥人開心。

效李克勤
奪獎時公布結婚喜訊

祖兒失卻《叱咤》女歌手金獎,我最喜愛的女歌手獎又被楊千嬅捧走,令她大感沒趣,惟有將希望放在《勁歌》女歌星獎之上。由於英皇與無綫向來關係密切,所以無綫明日假紅館舉行的《2006年度十大勁歌金曲頒獎典禮》,英皇早已出盡板斧為祖兒爭獎,期望已是最受歡迎女歌星三連冠的祖兒能成功四年霸。
本來祖兒對成為四連冠已勝券在握,事關剛轉唱片公司的千嬅殺傷力不足,何韻詩在無綫的地位又未成氣候,在近乎沒有對手的情況下,她奪獎簡直易過借火,但人算不如天算,祖兒近日負面新聞不絕,先後傳出靠老闆傾獎及與曾志偉掀罵戰,被網友嘲為「天之抄女」的她,更被連環踢爆歌衫喪抄名牌設計,今年勢奪《勁歌》亞太區最受歡迎香港女歌星獎的陳慧琳,即時趁祖兒病攞佢命,決乘勢出招搶奪最受歡迎女歌星獎,與祖兒一較高下。
Kelly對上一次奪《勁歌》女歌星獎已是2000年,往後連續五年均奪亞太區最受歡迎香港女歌手,由於她近年主力發展內地市場,頻頻北上做騷及拍廣告,在香港雖然曝光率減,卻在內地賺大錢。據消息人士稱,34歲的Kelly自知難以在本地樂壇再有突破,且多次表態恨嫁的她,的確有意與拍拖14年的男友劉建浩(Alex)拉埋天窗,為替自己婚前的歌唱事業留下完美的句號,Kelly不惜出動去年李克勤奪《勁歌》男歌星獎後在台上公開宣布婚訊的招數,實行來個雙喜臨門。無綫對此驚喜一着也不禁大為心動。
犧牲Eason
男歌星獎拱手讓基仔

不過,英皇去年以重金向無綫收費電視台租用英皇娛樂台頻道,大家在生意上有往來,加上祖兒例必出席無綫各類大小騷,故最後還是要看英皇手瓜是否硬淨,為她扭轉亁坤。
另一方面,明日的《勁歌》男歌星獎例牌是陳奕迅(Eason)和古巨基之爭,Eason與Kelly分屬環球系的新藝寶和正東唱片公司,正東要讓Kelly兼得最受歡迎女歌星和亞太區最受歡迎香港女歌星,少不免要作出犧牲,據聞向來與無綫關係麻麻的Eason只會得十大金曲獎,最受歡迎男歌星的得主將是基仔,而他主唱的《愛得太遲》更會獲金曲金獎。至於亞太區最受歡迎男歌星獎,則由所向無敵的劉德華繼續冧莊,成為此獎的七連冠霸主。
離不開 留不低

呢個都係驚喜之一當年最女比左KELLY, 以為會係SAMMI 感情線上
點知會頒俾當時未續約的千嬅 ...
gordon0807 發表於 2020-8-27 08:36

當年我以為比學友金曲金
離不開 留不低

東方網6月14日報導:黃耀明新歌《窮風流》昨日請到汪明荃做嘉賓拍MV,汪明荃以嬌俏女侍應造型出現,當天她心情非常好,還擺出很多姿勢給記者們拍照。不過有記者追問霆鋒新聞時卻觸怒了汪明荃,她還挺身為霆鋒講說話。

汪明荃說到霆鋒會為她的演唱會做嘉賓,問她有否看霆鋒最近的新聞?汪明荃說:"沒有理會"會否以長輩身分,勸霆鋒努力工作不好搞那麼多新聞?汪明荃義正嚴詞說:"是他搞出來的嗎?一定是有人無事生非……"

黃耀明這次邀請汪明荃做嘉賓主要覺得她有香港精神,與這首歌很配合,希望可帶出快樂及幸福畫面。
離不開 留不低

(你沒有)好結果冇?
森姆@結論 發表於 2020-8-30 19:39

記得呢首冇台有冠
離不開 留不低

當年 TVB 俾唱片公司係一隻碟只可以派 2 首
除非有特別情況,例如係劇集主題曲 / 節目有關嘅歌曲
先可以 ...
星勤 發表於 2020-8-31 12:09

一碟限派兩首係04年之後先開始嘅事
直至四大事件之後就取消~
離不開 留不低

分奬嘛,王菲點會分到兩個大奬,而且償還隔咗成年太舊,但同意插曲係冇金曲金level,Sammi純粹受惠黎明 ...
Serendipity 發表於 2020-8-31 20:32

唔明郵差點解得903有冠同十大
離不開 留不低

tvb好似冠軍,
插曲成績仲衰過償還
sexykaren 發表於 2020-8-31 23:30

插曲四台冠
償還得rthk同tvb冠
離不開 留不低

太大路,903唔會like,加上情誡同原諒自己903都冠左
同埋好似冇真係派過台
因為同期佢派左同一隻碟另一 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-1 00:17

Faye有派償還去903
但係得第12位
離不開 留不低

Exactly 剛剛想講
佢都唔知有冇做功課?
竟然話插曲成績差

唔止呢首歌呀,發熱發亮都係四台冠 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-1 00:18

寵物都係四台冠
離不開 留不低

2007劉德華係紅館開show缺席年底四大頒獎禮,但睇得出,佢未有意願完全淡出,2010仲出席勁歌金曲季選,可惜 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-1 08:14

唔係08年去季選但唔出席總選咩?
離不開 留不低

大家有無興趣講下98年
98年我無咩記憶其實啊妹係未真係咁強勢

菲年尾一個LEAD住我記得

SAMMI比97跌左好 ...
gordon0807 發表於 2020-9-1 10:27

KELLY 98年轉攻國語市場
離不開 留不低

99年,00年無轉攻?
sexykaren 發表於 2020-9-1 17:16

98年係主力攻打國語市場
之後就一半半
離不開 留不低

所以祖兒真係好勁
咁多年都冇偷食新聞同閃卡流出
hehehaha 發表於 2020-9-1 20:02

祖兒有春卷呢個朵已經比突咗
離不開 留不低

cass美人駕到仲有出席?
有無人講下黎瑞恩一人有一個夢想後點解做不到天后? ...
sexykaren 發表於 2020-9-2 13:09

Cass生完之後都有玩頒獎禮,但四台都當佢玩票性質
至於雷射恩只係紅歌唔紅人……
離不開 留不低

牛華最後一首聽得入耳嘅歌又叫有DDD hit嘅應該係《I don't wanna say goodbye》
離不開 留不低

反而奇妙旅程只係三台冠(903第三)
森姆@結論 發表於 2020-9-5 08:12

兩台冠 (997第2)
離不開 留不低

90年代學友Leon 既歌係hit 勁多
另外兩位只係靠地位拎十大
lemontea1069 發表於 2020-9-5 12:40

阿王同牛華係人紅歌唔紅
離不開 留不低

心事重重
貴為天后級人馬,陳慧琳爭到紅館裝修前最後一個檔期搞個唱,好合理,但令人意外,是她的號召力原 ...
John 發表於 2020-9-6 03:46

希望之後D人氣都係tbb幫佢硬谷
同tbb冇約之後kelly人氣直插
離不開 留不低

鄭秀文歌曲《獨家試唱》和《煞科》的原唱韓國歌手李貞賢,大彈鄭秀文翻唱她的歌,連服裝、眼神及動作均抄足她的MV。李貞賢更直斥鄭秀文:「為何只懂抄人?」

鄭秀文主唱的《獨家試唱》及《煞科》,均改編自有韓國百變天后之稱的李貞賢的歌曲《WA!》和《改變》,李貞賢在有線娛樂新聞台昨晚播出的訪問中,大彈鄭秀文翻唱她的歌曲。

「應有自己風格」
李貞賢說:「大家都以為是好的歌,而我出多隻碟她都抄,為何只懂抄人?我覺得她應有自己的風格,加上她很漂亮,如果她走自己的風格會更受歡迎。」
李貞賢更批評鄭秀文無論歌曲、服裝、眼神及動作均抄足她原本的MV,她說:「最初聽到她唱我的歌很開心,之後我到內地表演,在酒店看到電視正播着她的MV,見到的不只是歌,服裝、眼神及動作也一樣。最初還可以,之後居然抄了五首歌,覺得有點過份,好可惜。」

向以率直見稱
李貞賢的歌曲因被鄭秀文翻唱而令這位韓國歌手打開中、港、台市場,不過李貞賢似乎並未領情,她說:「我一向是坦白的人,在韓國亦是以坦白、率直見稱,我有說錯了嗎?第一我沒有說她不好,第二我是講事實沒說謊。」
李貞賢更表示不會再理會鄭秀文是否翻唱她的歌曲,更不滿地說:「可以控制嗎?」被問到可想與鄭秀文或香港其他歌手合作時,李貞賢完全不提鄭秀文,她說:「本來很喜歡張國榮,可惜他已過世。」
離不開 留不低

樂壇天后陳慧琳(Kelly)昨日到電台受訪,宣傳新歌,她笑言早上睇報紙才省起前晚是《勁歌》總選,對於歌手們都怕獲頒「亞太區最受歡迎男/女歌星」獎項,曾獲「亞太區最受歡香港女歌星」獎的Kelly有話直說:「cut咗佢啦,搞到咁尷尬。」Kelly又力挺王菀之獲得「金曲金獎」作品《留白》好聽。
另外,Kelly又談到G.E.M.(鄧紫棋)暗寸叱咤一事:「唔使太緊張啲頒獎禮嘅,唱好自己啲歌就得,G.E.M.把聲咁powerful,有排佢唱,佢係好似時下年輕人咁率直啲,係要撞吓板,但勇敢啲都啱o架。」問到她明年會否出席頒獎禮?她笑說:「睇吓啲歌出到嚟得唔得先再算啦。」Kelly又謂至少要到2014年才會開騷,希望先製作更多新歌。

蝦餃老母有先見之明
離不開 留不低

無賴拎金曲金應該係歷年以來比較爆冷嘅一次
matt0605 發表於 2020-9-11 23:03

因為金牌book咗金曲金
Tvb又唔想干嬋冧莊,咪比佢條ex
Btw雖然爆冷但起碼都值
離不開 留不低

又不見俾古巨基?
sexykaren 發表於 2020-9-11 23:28

佢有四台聯頒歌曲大獎呀嘛
離不開 留不低

要怪就怪李克勤拎佐環球個大獎quota
阿mark 發表於 2020-9-12 10:31

就算環球有金曲金quota,我估TVB會比希望都唔比eason
離不開 留不低

勁歌金曲或monica值金曲金
sexykaren 發表於 2020-9-12 13:15

Are u kidding me
以上兩首當年hit程度唔及天才與白痴
離不開 留不低

咁又唔會,亞太女唔通又俾英皇咩
阿mark 發表於 2020-9-12 12:39

春卷最女+金曲金都得喇
Kelly亞女+金曲金唔得咩
離不開 留不低

之前都好似有人講過....
    如果10年個十大類似係咁會順眼少少,就算冇四大都可以頒得好睇啲
    1 ...
matt0605 發表於 2020-9-13 01:37

唔明當年家姐點解冇勁歌十大
應該踢走k歌之后入以身試愛
離不開 留不低

但傾掂咗千嬅冧莊最女喎
雖然千嬅當時同a music差唔多反晒面咁滯(因為同Leon工作上唔夾)
之後嗰年(20 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-14 01:15

千嬋09有最女單純四大事件淫kay冇得攞
之後先咁好彩可以執二攤
離不開 留不低

陳慧琳(Kelly)將於今日推出特別版《大長今》CD,內裏除收錄《大》劇主題曲、三首插曲包括Kelly和林保怡合唱的《不配相擁》,以及Kelly和保怡分別獨唱的《思念》外,更附送《大》劇的原聲大碟。
Kelly說:「早排我為另一首歌《前世》拍MV,導演叫我赤腳踩入水池中,嗰日天氣好凍,我又一向怕凍,搞到我牙關打震。後來我諗番起《希望》嘅歌詞同《大長今》嘅劇情,心裏突然有股莫名其妙嘅力量叫我支持落去。」此外,Kelly獲韓國觀光公社邀請,下月有機會跟《大》劇演員見面,並揚言會送新CD給對方作見面禮。

離不開 留不低