返回列表 發帖
十大都拎唔到一次咪玩啦
事實係加到12 首都寧願俾李樂詩而唔俾佢呀係
應該整個至尊舞台爛唱功大獎俾佢就 ...
ricnature 發表於 2020-9-23 13:12

亞太女關十大咩事,亞妹有十大?

佢88年跌得好勁,一沈百踏碟唔賣,又勁出負面新聞
無咩人肯幫佢
gordon0807 發表於 2020-9-23 15:14

呢d新聞對80,90後已無印象了

回復  ricnature

AGREE佢未夠班啦
pickball 發表於 2020-9-23 13:46

紅到日本都未夠班? 王菀之就未夠班

覺得以前樂壇好論資排輩,Jade其實值得一首勁歌十大叱咤十大,好彩「以身試愛」攞到十大中文。GiGi都幾可惜 ...
eddie1008 發表於 2020-9-23 17:34

有人話k場最佳位置好hit,咁計jade係k 場肯定仲hit,03年最應該嘔番十大係kelly同許志安

98年其實真係無必要頒俾張惠妹,不過當年張惠妹連叱咤女金都拎埋,其實王菲98都可以雙料,一樣有noise, ...
阿mark 發表於 2020-9-23 19:05

我不明王菲缺席都照拎,俾其他出席仲好

而婆翻唱版傳唱度好高
令佢紅既時間橫越得耐左
本身都唔係唔紅ar 起碼紅過情毒
但果時同她一定很愛 ...
kenneth 發表於 2020-9-23 17:13

我肯定03年時最佳位置係無咩反應,不想有人改寫歷史,將而婆功勞據為己有

新城係俾理想對象金曲
Sammi 98年只係新城有勁爆女歌手呢個大獎拎
其餘三台女歌手奬不是王菲就係張惠妹 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-23 22:41

港台98至00年女歌手大獎全給王菲,反而男歌手大獎分別俾學友城城劉華無黎明,間接說98年至00年sammi未有資格同四大天王及王菲相比

98真係撲直,都唔知咩事flop得咁緊要,碟仲賣得,不過真係俾菲同阿妹壓住嚟打。寵物情緣好似都麻麻,靠幾 ...
風見志郎 發表於 2020-9-24 09:50

寵物情緣爆古天樂宣萱,仲有天王天后寵物

我都喺聽一個sammi粉講的,具體原因唔知,如果喺都幾得意,四台唔同歌
阿mark 發表於 2020-9-24 09:27

2002年楊千嬅差點做到
有無歌手同年4台有4首不同歌曲獲獎?

有無人覺得2005年中後自從偶像派紅不到後樂壇開始死,尤其女歌手無個得,除了衛蘭,陳奕迅

發現三大天后都代言過百事可樂:陳慧琳,鄭秀文,王菲
lightupmylight 發表於 2020-9-24 20:14

仲有容祖兒可口可樂

牛華都試過
LoveMirkay520 發表於 2020-9-24 19:13

張敬軒算不算?

劉德華除咗一起走過的日子,真係冇邊首可以問鼎金曲金
乐坛风云 發表於 2020-9-24 22:24

獨自去偷歡?

兩首歌HIT的程度差唔多
STEPHY衰走音,新城廿大都無,RTHK算係雪中送炭
勾走老孫就差唔多 (換返木紋,甚 ...
cakeiii2000 發表於 2020-9-25 12:20

out走古巨基就真,電燈膽值十大

高雪嵐99嚴格講冇出過個人專輯,喺環球一隻雜錦碟收錄佢兩首單曲
阿mark 發表於 2020-9-25 13:56

高雪嵐係咪傅珮嘉?

另一方面,港台十大中文金曲都好鍾意斷人地的食糊歌
其他三台都頒俾同一首歌,佢地就會頒第二隻/索性唔頒 ...
cakeiii2000 發表於 2020-9-25 09:11

港台十大有時送中雪炭頒得好好,如到此為止,電燈膽,好心好報,無間道,明知故犯,他約我去迪迪呢

但又時候又有D好怪雞,完全係O咀的歌曲
最近的例子,美FI的宮若梅,真心WTF ...
cakeiii2000 發表於 2020-9-25 14:39

都不算,奇洛有十大不俾gigi算公正,新公司告別我最正

告別我都幾好
不過唔係好襟聽
同埋seems 無乜人識
ricnature 發表於 2020-9-25 18:50

方大同有保證,告別我係重點主打,無人識咁慘?

Leon有和記
Andy有愛立信/道地
Jacky有數碼通
Aaron有one2free/百事
LoveMirkay520 發表於 2020-9-27 12:52

sammi sk2
kelly Dior
Miriam bioxxxxxx
joey h2o

千嬅京都念慈菴
Kelly好似都有百事
Joey衛生巾
風見志郎 發表於 2020-9-27 14:39

楊千嬅京都念慈菴
陳慧琳美心月餅
容祖兒百老滙
鄭秀文渣打

仲有gigi FANCL
LoveMirkay520 發表於 2020-9-27 14:17

twins clean and clear

天后嘅廣告知名度同4大天王嘅冇得揮
lightupmylight 發表於 2020-9-27 14:17

又唔使咁重男輕女 ,學友廣告都不多,好似伊健多過學友
反而Sally,sandy,cass真係無咩廣告

Cass有啊,有一排成日纖體瘦身都係佢D歌
風見志郎 發表於 2020-9-27 15:04

cass淡出前有美人駕到,但當紅1995年不覺有

所以佢只爭到金曲金,受歡迎未到佢,佢真正紅應該係新藝寶時期
阿mark 發表於 2020-9-27 21:31

其實英皇時陳奕迅好臭串唔係個個都鍾意

得Hana可以特快拎tvb最女
on07111 發表於 2020-9-27 21:28

張惠妹仲快

睇下製作水準喇,Leon個d廣告真係大製作黎咖,真係比拍戲仲要用心,又好有創意,而且一個廣告可以分 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-27 15:17

leon廣告同周星星電影一樣咁勁捧紅埋女角

Leon和記電訊廣告嘅女主角都好正吖……而且比較國際級,周星星而家d電影捧嘅係大6女星 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-27 23:14

karen都係大6女星? 徐子珊係國際級?

02年許志安都仲係好hit
年頭昨遲人,年尾同梅姐有首合唱女人之苦,係hit爆
所以叱咤拎男喜都合理

真正f ...
森姆@結論 發表於 2020-9-28 01:20

你漏左同sammi分手所以人氣再跌

你嘅風格係咪學佢架

2001 年尾佢因為講剩係有興趣買張學友啲碟而得罪晒其餘三大天王
好似仲搞到 ...
ricnature 發表於 2020-9-28 13:04

2001 eason tvb 最男就肯定唔會,串77好似都有得罪tvb 又mute咀仲臭過鄭融  無親和只係唱歌好聽,係都俾劉華繼續拎

所以郭富城02唔玩好正路,01已經輸俾許志安+陳奕迅
阿mark 發表於 2020-9-28 23:10

02玩優秀選都叫唔玩? 輸不起就真

去季選唔一定要玩,佢地似去唱下歌宣傳新碟成份高的
gordon0807 發表於 2020-9-29 09:05

汪明荃都無新碟

容祖兒稱原本構思推出EP,但由於唱片公司想推出大碟,而且推出EP或大碟,所需宣傳費一樣,所以最後該唱片 ...
eggsteven 發表於 2020-9-30 17:35

twins一年6碟?

好似收視好低,劇情太悶,周慧敏都算係女歌手五強唯一拎唔到十大的
阿mark 發表於 2020-9-30 00:51

亞太女都無,話哂日本受歡迎

點會係搶呀
呢首當年播到煩喎

最神奇係單車可以qualify as 兒歌
當年YY 串呢單野串到一棟都無 ...
ricnature 發表於 2020-9-29 23:39

不必放棄都係兒歌笑死

邊個話千嬅同kelly不fd? 千嬅送kelly代言美心月餅給阿姐,俾人公審,阿姐即護後輩好有愛

計埋兒歌,賀年歌,精選碟?
on07111 發表於 2020-9-30 19:03

2002年twins好癲

真心?
美心攪event係搵丁生
丁生係最大贏家啦
mychart- 發表於 2020-9-30 20:28

丁生利用阿姐宣傳老婆,真係送8月15獎勵丁生

仲同一班新人競選傑出表現獎
到後來亂改規則,頒俾關菊英都覺得尷尬 ...
風見志郎 發表於 2020-10-3 10:54

天后蔡依琳07年提名傑出表現獎,抬高容祖兒

季選係入場卷姐
有入場卷都唔代表有獎拎
cakeiii2000 發表於 2020-10-2 12:33

送禮勤不去季選總選憑全年1首都金曲金

我之前都講左
旦公司後后夠硬
送禮勤可以唔來都有獎, 同時資源太集中d阿哥阿姐
可憐其他一直徘徊三四線歌 ...
cakeiii2000 發表於 2020-10-3 11:42

夠硬又唔走去捧美aiii立立

美祖的崛起
英皇小花的末日
cakeiii2000 發表於 2020-10-3 17:01

陪葬品 何嘉莉 葉佩雯 趙學而 關心妍 薛凱琪 謝安琪 泳兒 gin lee

請問當年我祖係咪又用左加加加大法加到愛一個上一課拎十大?
on07111 發表於 2020-10-5 12:43

心之科學有無用加加加大法?

陳慧琳好似出佐12隻碟,當然好多係精選碟
阿mark 發表於 2020-10-6 13:37

難怪係谷底天后,原來一次過揸乾哂

四台非冠軍歌金曲金列表

903: 愛的呼喚 - 郭富城        
997: 你的名字我的姓氏 - 張學友
TVB: 愛得太遲 - 古巨 ...
LoveMirkay520 發表於 2020-10-6 15:08

903不冠軍都至尊歌?

D電音remix出到爛
風見志郎 發表於 2020-10-6 16:45

好多人放賣但5元都無人要,證明真係好多人買但投資失利

廣東大碟都出佐3隻: Ask Kelly、飛天舞會、Baby Cat,其他女歌手應該冇
阿mark 發表於 2020-10-7 02:22

twins 好似02年4張計精選

Twins其實02年仲紅過容祖兒
兩隻廣東大碟,一隻廣東EP,一隻新曲+精選
其實2002年應該係2000年代 ...
阿mark 發表於 2020-10-7 14:27

02年最紅係偶像派楊千嬅及twins
04年薛凱琪已係偶像派水尾

05年偶像派玩完樂壇消費力大跌

Twins 頭幾張ep,好似都係一出就斷巿
所以01/02都算人氣高企

印象中,女校男生、孖寶668嗰兩張EP
當年係 ...
l00540 發表於 2020-10-7 14:35

現在20元都無人要

可惜死物連十大都拎唔到
戀愛大過天根本應該要十大

當年人瑞根本就好勝過頭先有位俾人入 ...
ricnature 發表於 2020-10-7 20:18

02年好勝得起,係旦記揾位入

02 年個o靚妹死物terms 都攪左一大餐而家睇返真係好無聊
mychart- 發表於 2020-10-7 16:04

事件始末係?