返回列表 發帖
千嬅06年食白果都坐足全場
好難得 原來係爸爸叫佢去 話要贏得起就要輸得起
佢903最女時話「真正既贏係要輸 ...
John 發表於 2017-8-18 03:33

仲有06年好俾面咁去做rthk頒獎禮既師儀
咁多年無論係最hit既02同04年,rthk都係俾兩個豬肉獎俾千嬅
呢個都算係樂壇奇案之一,十萬個為什麼

千嬅04年無全球華人,金牌幫基基都唔幫千嬅
Kaybb 發表於 2017-8-18 17:33

就算金牌唔幫KKK, rthk都唔會俾呢個獎千嬅架啦

鄭秀文好似2009年拿十大中文金曲
話說sammi好似已經16年冇出席過頒獎禮
乐坛风云 發表於 2017-8-18 19:33

ifpi個個咪成日有出席

感情線上好hit喎
當年孤男寡女電影票房逆市大賣
連帶感情線上都紅左
加埋煞科接力
二千年鄭秀文都算係反彈

Kelly就用disco歌接招, 全年狂派fing頭歌, 又出奇制勝到
仲有王菲明明唔玩但給自己的情書又係爆紅
梁詠琪由偶像派變哂全香港女人公敵, 年尾竟然都有灰姑娘反彈
容祖兒都憑大量廣告攻勢極速彈起緊
吳雨霏讀緊小學未開始唱歌, 算係較小威脅

楊千嬅日播夜播少女的皮草播到咁多大獎都可算係爆冷
John 發表於 2017-8-18 20:21

其實少女的祈禱真係唔算爆冷喎
當年最hit個兩首,一首係K歌之王,另一首就係少女的祈禱了,當然仲有花花宇宙

2000 年當年hit 歌程度:K 歌之王 / 祈禱 > 花花宇宙 / 大日子 > 會過去的 > 給自己的情書 > 先輪到感情線上 / 活著viva wor

當年我最喜愛女歌手係電話調查
梅姐入到5 強人瑞入唔到
咁你打畀d 關愛座佢地梗係up d 佢以為紅個d
所以蝦餃老母咪飲恨囉
以當年人氣根本就唔應該係鄭四拎
ricnature 發表於 2017-8-18 20:58

正路
後面仲可以加埋深藍同幸福摩天輪

你講起又係
00年年尾個plug係煙霧瀰漫
佢99年10月去到01年頭個段時間真係超慘
仲要有排成日比人噓

反觀容祖兒比人噓一次已經要串人「你地唔係噓我嘛」
John 發表於 2017-8-18 21:56

個段時間雖然係慘,但出碟出得勁密 (唔計演唱會碟) 96  1
97  3
98  2
99  2
00  4
01  4
02  3

同埋發覺佢出碟有個規律,係07年之前既碟 (除佐G For Girl / 短髮 / 透明 ),全部都係1號出碟  

咁都係一隻歌啫
有d類似囍帖街

可惜係00年千嬅祈禱祈到上一線之後
01年過檔即刻歌影兩邊一齊紅
直到03年左右容祖兒上位, 先至比人寫衰, 加上佢紅館遲到事件+頒獎禮成日又笑又喊, 搞到人氣跌

反而謝安琪囍帖街之後
09年接唔住個勢, 10年仲放逐台灣, 搞到錯過左最好上位時機
John 發表於 2017-8-18 22:02

01年過檔之後爆紅係因為出佐Miriam,D音樂作品愈黎愈商業化同大眾化
華星年代既楊千嬅係好重indie味的

Kay其實真係有D可惜,如果唔係香港又會多一位天后

叱吒樂壇女歌手金獎
叱吒樂壇我最喜愛的女歌手
楊千嬅昨晚得獎獻唱時,每唱到高音部份即「泣不成聲」,但卻沒有眼淚。 陳慧安攝

商台《叱吒樂壇流行榜頒獎禮》昨晚在灣仔會展舉行,楊千嬅奪「我最喜愛的女歌手」及「叱吒樂壇女歌手金獎」兩大獎成女歌手大贏家,她得獎時在台上痛哭失聲,但卻滴不出眼淚,掀起之後得獎歌手人人領獎都大哭的風潮。而去年得女歌手金獎及銀獎的鄭秀文及陳慧琳昨晚一同食白果。 記者:王連連、胡比

梁詠琪只領一首歌曲獎亦感動得大哭一場。

千嬅帶起嚎哭潮
整晚大贏家陳奕迅及許志安分別得三個獎平分秋色。陳奕迅獲「叱吒第二位歌曲獎」、「至尊唱片大獎」及「叱吒樂壇男歌手金獎」三個獎,陳奕迅領「叱吒男歌手金獎」時由四名 DJ抬上台,他上台後更向全部 DJ跪拜,「叱吒樂壇男歌手」銀獎是許志安,陳小春奪銅獎。
「我最喜愛的歌曲大獎」由盧巧音憑《好心分手》奪得。

楊千嬅帶起歌手領獎痛哭風潮,她於頒獎禮開始不久便獲頒「我最喜愛的女歌手」獎,上台時哭得相當淒涼,她表示現場觀眾投她票,實在令她十分感動。
當楊千嬅獻唱《笑中有淚》時,每唱到高音部份即背台飲泣,沒法唱下去,但唱到低音時就安然無恙。最後司儀林海峰忍不住揶揄她說:「千嬅練好耐,一路喊但滴眼淚都冇滴出。」之後許志安得「我最喜愛的男歌手」時又幾乎流淚,連梁詠琪獲叱第十位歌曲獎都大哭一場。

蘋果記者好衰
John 發表於 2017-8-18 22:09

最衰都係林狗話佢喊但全程一滴眼淚都冇流過,之後先俾瓊姐入佢十六宗罪之一

佢個晚既得獎感言超長
最記得佢多謝錯佐唱片公司

千嬅2000年無公司支持反而有女金同金曲金
千嬅2001年明明有公司支持,三首主打歌(不是熱血青年)又hit,結果一個歌手大獎都無
千嬅2002年紅人唔紅歌(歌無2001年咁hit),反而女金最女又最女
2003年千嬅真大膽,一做天后未坐暖果位居然先派龍爭虎鬥,又出國語碟,同自殺無分別,俾美祖上位機會
2004年美祖都唔夠膽出國語碟同派冷門歌,先同到千嬅平起平坐
Kaybb 發表於 2017-8-18 22:15

02年其實都唔算紅人唔紅歌,有楊千嬅,閃靈,向左走向右走,笑中有淚,勇
佢個年可以hit既歌都擺晒係M VS M 上半場,而下半場同Play It Loud咁玩實驗性,K歌得返Mr, 塔羅迷
同埋上半場,下半場出既時間相隔2歌月,變相上半場未好好plug完就要plug下半場既歌,中間又要做港姐師儀plug給香港小姐
8月又要做演唱會plug金曲當年情,到年尾出music box個陣已經唔係好夠時間plug歌

03年冇辦法喇,要轉會,同埋make up擺明都係玩實驗性

當年其實一定係要食住個實出國語碟架喇,只不過係事與願違姐
同埋個年祖祖既我的驕傲係太強,又遇上sars

04年千嬅隻電光幻影真係太強,有三首hit songs,處處吻,小城大事通通入係叱咤大線其他女歌手真係好難鬥
不過其實佢年頭出開大都俾人話過下,同埋演唱會病佐對佢影響好大

塔羅迷係上半場
newguy 發表於 2017-8-18 22:41

係喎,搞錯添

計埋台灣版,我們的荷包/零用錢真係⋯

今時今日,歌海戰術仍然是華納的不二策略 ...
l00540 發表於 2017-8-18 22:33

痴線,仲要隻隻封面都鬼火咁靚,好難忍手
實佢d碟音樂性真係唔差,好多都好好聽,同埋好多歌都好有「氣質」

Paco個樣好正東
electric 發表於 2017-8-18 22:33

當時台下面班膠層個個都忍唔住笑
真係好痴線,自己唱片公司都多謝錯,好彩當年夠紅咋

千嬅年年都好遲Plug歌05年起都係暑假到先派1st plug
Kaybb 發表於 2017-8-18 22:31

05 - 09一年比一年遲plug歌
日日上黎呢度睇下cool hot hit有冇新歌
仲要寫信打電話去佢唱片公司電台催佢plug歌,驚死佢年尾俾人大幅拋離要食白果坐成晚冷板凳

所以比人懷疑借運  開大差評,04年仲咁紅
Nathan 發表於 2017-8-18 22:57

開大主要係後面個對電影主題曲插曲累事
隻碟係佢完全唔知情既情況下推出,所以佢知道後勁大反應

其實當年paco真係出得太心急,雖然要配合演唱會,但都唔洗夾硬塞個堆娘爆主題曲落去
直接出ep,特等拍過個cover出仲好喇

破壞佐佢自到此一遊之後既碟都有既好口碑
04年真係太爆,音樂好評,連帶廣告都勁多,同埋瘋狂做雜誌cover girl

其實你地覺得千嬅同容祖兒邊個多d hit 歌?
Nathan 發表於 2017-8-18 23:10

不如做個list
應該係美祖美祖出既碟都多d

美千06之後幾乎都冇hit歌了

其實你地講到千嬋bb 04 年咁紅講真02 年佢紅好多
接蝦餃棒做頭號年青偶像
嗰年雖然佢冇一首年度級
但楊千嬅閃靈笑中有淚假如讓我都係大熱
仲有向左走向右走Mr. 一千零一個同冇plug 既勇
加埋電影個勢唔係04 年可比
始終04 年成打k 歌既美卷
甚至全年有好歌加10場紙醉金迷既蝦餃都同時強勢

其實我諗左好耐
究竟美瑞2002 年邊首先應該掃四台金曲獎?
ricnature 發表於 2017-8-18 23:19

佢地係紅,但都冇一首好似小城大事個種song of the year
正如美祖03年我的驕傲咁

02年唔係話d唔hit,但冇邊首係突出,四台都力谷個隻

楊千嬅囉,比較有代表性

我copy  維基; 千嬅hit歌少咁多,sosad

千嬅:
《再見二丁目》(1997年)
《抬起我的頭來》(1999年)
《少女的祈禱》(2000年)
《姊妹》(2001年)
《野孩子》(2001年)
《假如讓我說下去》(2001年)
《楊千嬅》(2002年)
《笑中有淚》(2002年)
《可惜我是水瓶座》(2003年)
《飛女正傳》(2003年)
《小城大事》(2004年)
《烈女》(2005年)
《有過去的女人》(2006年)
《火鳥》(2011年)
《好不容易遇見愛》(2014年)
《最好的債》(2015年)

容祖兒:
〈未知〉(1999)
〈逃避你〉(1999)
〈這分鐘更愛你〉(1999)
〈誰來愛我〉(2000)
〈痛愛〉(2001)
〈全身暑假〉(2001)
〈怯〉(2001)
〈隆重登場〉(2001)
〈抱抱〉(2002)
〈爭氣〉(2002)
〈特別嘉賓〉(2002)
〈我的驕傲〉(2003)
〈習慣失戀〉(2003)
〈心淡〉(2003)
〈一拍兩散〉(2004)
〈世上只有〉(2004)
〈16號愛人〉(2004)
〈刻不容緩〉(2005)
〈明日恩典〉(2005)
〈華麗邂逅〉(2006)
〈心花怒放〉(2006)
〈愛一個上一課〉(2007)
〈陪我長大〉(2008)
〈跑步機上〉(2008)
〈搜神記〉(2009)
〈雙冠軍〉(2009)
〈破相〉(2010)
〈花千樹〉(2011)
〈牆紙〉(2011)
〈連續劇〉(2012)
〈加大力度〉(2012)
〈天窗〉(2013)
〈續集〉(2014)
〈女皇〉(2015)
〈這麼近那麼遠〉(2015)
〈無人知道雙子座〉(2016)
Nathan 發表於 2017-8-18 23:25

《愛人》(1998年)
《數你》(1998年)
《有發生過》(1999年)
《冰點》(1999年)
《最後的歌》(1999年)
《木偶奇遇記》(1999年)
《可人兒》(2000年)
《如果東京不快樂》(2000年)
《熱血青年》(2001年)
《閃靈》(2002年)
《男女關係科》(2002)
《Mr.》(2002)
《向左走向右走》(2002年)
《小飛俠》(2002年)
《咬唇》(2003)
《自由行》(2003年)
《小星星》(2003年)
《處處吻》(2004年)
《鍊金術》(2004)
《滾》(2005)

呢堆算唔算

爭太少
高妹正傳 169
笑中有淚 169
楊千嬅 172
始終一天同燕尾蝶都好似170左右

但爭三四次同平手無乜分 ...
John 發表於 2017-8-18 23:52

02年
楊千嬅 172
燕尾蝶 172

03年十大底線
10 龍爭虎鬥  218
10 我不會唱歌 218
12 飛女正傳 216

2002年千嬅點會唔紅呀~M VS M上半場第一日出MK就即時炒到二百幾蚊一隻啵~
雖然第二日已經回到$98~~

幾 ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:07

當年好似係賣四白金

但係宜家又炒到好貴

兩個人的幸運 差十大底線幾多?
l00540 發表於 2017-8-19 00:28

兩個人的幸運係 204

其實數埋都係得MIRIAM同MUSIC BOX, 再加埋M VS M上半場叫商業化同大眾化~
之後都冇咩邊隻啦~~

BTW~楊小姐 ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:47

應該係新藝寶同金牌既碟,好多都有d係可以叫糊同爆紅既歌
就係個堆個令到佢更加入屋
去唱k又個個都點,係街又成日都聽到

記得好似隻碟出完,有fans攞俾佢簽名,佢唔信隻碟係自己既

2007-2016既最歌,《酷愛》、《囍帖街》、《陀飛輪》同《任我行》呢四首明顯高班好多,其他幾首完全唔同層 ...
1d14 發表於 2017-8-19 01:05

明顯只係得 《囍帖街》可以勝出

其實千嬅05年承接唔到2004個勢,同single呢隻碟都好大關係.....大家點睇呢隻碟? ...
newguy 發表於 2017-8-19 01:15

老老實實,隻碟真係好「cum」聽
幾時拎返出黎聽都唔會有厭悶既感覺,超齡,長信,我等我在,風彩依然聽到宜家都未厭

不過隻碟真係好dark好怨婦,一唔開心就會聽  

次次聽完都要聽返unlimited中和下

btw, Single當年燒情真係得8000隻?

我見有報導係咁架:

《Single》楊千嬅於2005年4月22日由EMI Virgin發行的的個人大碟。唱碟題目《Single》並非指單曲唱碟(本唱碟乃專輯而非單曲唱碟,且單曲唱碟在香港不是主流音樂出版方式),而是指「單身」,以歌曲代表女性的心情[1]。唱片銷量不俗,成為2005年最暢銷十張的本地唱片之一[2],更獲得演藝動力大獎2005—最突出唱片提名[3]

FANS睇完個封面都要蒙頭含淚買~~
kenny1102 發表於 2017-8-19 01:17

我冇買到,就連itunes既cover我都專登幫佢tune深色d,係上年先又換返個original cover
之後仲要拿拿臨出2nd Edition, 個肚痛 cover都係出事
甲記個期真心玩死旗下既藝人,繼千嬅個cover出事之後,連衛蘭,Aarif, jw 既cover都相繼出事

楊千嬅與黎明的A Music最後一張專輯【原來過得很 快樂】無論音樂到封面都備受猛烈批評,被指製作敷衍無誠意,連主打點題作《原來過得很快樂》的歌詞亦印漏了一整段。

也許楊千嬅自己也接受不了封面,商台903DJ今日宣佈【原來過得很 快樂】10月30日即會推出新版本以新封面示人。這種極速轉封面事件實在絕無僅有,也証明唱片的製作毫無誠意。楊千嬅A Music的三年生涯確實是趕客為主,笑話不絕。

佢當年個903新碟發佈勁多悔氣說話
John 發表於 2017-8-19 01:48

楊千嬅最近接受陳志雲【志雲飯局】的訪問,被問及滿意三年來A Music的成績嗎,她有這樣回應︰「

坦白說可以再好一點,(電影、音樂)各樣都是,可能是個機會,一半努力一半靠運氣,公司成就我很多演出的機會,包括演唱會資源上的support,在唱片上可能我參與上比以前少,但某程度上我可以客觀很多,以前我只會選擇唱我自己喜歡的歌,現在黎先生揀歌的時候,的確compare with 我揀的歌,廣泛性是會高一點。可能都要時間適應大家的工作習慣,未必用三年可以改到,但我可以學懂放低執著的時候,是需要一點時間,我覺得這樣令大家的協調會更加好,現在未夠時間未夠最好,(還要磨合?)要,始終我唱了這麼久,有自己的喜好習慣及堅持。

剛被揭穿婚訊的楊千嬅最新大碟還在製作中,而最近有消息指她大碟中有一首叫《你幸福嗎?》是與陳奐仁再度合作的作品,是首樂觀開朗的作品。而另一首新歌則叫《忽然念舊》,楊千嬅自言情懷接近《撈月亮的人》。而楊千嬅亦親口証實《麥芽糖》是Eric Kwok作曲。

她於Jet七週年紀念一期【不是少女不祈禱…楊千嬅」的訪問中透露,黎明主導的新碟像回到學校舞會,中板情歌較多。大碟是帶著期待,帶著很多懷舊元素,編曲近80年代,甚至像林志美。

雜誌訪問中,楊千嬅回應「這七年間最最心、最不開心的是什麼」時有這樣回應︰

「這幾年間,我發現以前覺得很開心的事,根本不是最開心。最開心的,原來是surprise,近幾年生活有好多驚喜,包括屋企、朋友,以及愛情方面。這些是生活小智慧,我好奇怪為何以前不會這樣思考,可能受大染缸影響、習慣用女明星角度去思考,忽略了好多東西。

我覺得最不開心,是發現自己工作的passion比以前少,我並不想發生,可能是遇到的人、事情緒、氣候所影響,又或者顧慮得太多,太以女明星的角度去思考,用一個港女的腦可能較好。女明星的想法都是偏激、主觀、高要求…」

被問及入行已十五年,現階段有什麼想做,她則表示希望一手一腳做好一張唱片,無論監製或其他要做一個終極篇。「做事成敗得失,不應放在別人身上,我一定會先自我反省…雖然《電光幻影》及《Unlimited》都是我親手做,但以前後生,未準備好,也未知夠知識去做,有些不懂得做到最盡,現在開始明白,只要肯堅持,我一定會做到的。」

好彩當時最有影響力的台係商台同tvb新城同港台對千嬅最差,好彩呢兩個台的頒獎禮係無料到渣 ...
Kaybb 發表於 2017-8-19 18:34

好想知點解官台對佢咁差,係咪得罪佐邊個膠層

得罪姣男李志剛卦差極都有2個豬肉獎,叫好過好多女歌手,但天后之中最差 ...
Kaybb 發表於 2017-8-19 20:28

唔L係掛

但係未攞過任何大獎喎

第1plug唔好聽但好熱播咯,郎來了都唔好聽,其實佢05派台就得烈女好聽,全年有奬都係靠烈女 ...
阿mark 發表於 2017-8-19 19:14

咁其實成隻Single叫做可以hit既都係都烈女之嘛另一首算係easy listening d 既Single其實都好side cut
最k個首已經係長信
只不過當年派歌可以派好d咁解

郎來了其實我幾鍾意,只不過當年既迴響冇咁大其實都算失望

咁當年大大個KELLY係度,一定唔會比JOEY, 佢當時未擔到個獎
最好係如下
男歌星 - 基仔
女歌星- JOEY
金- 希望
亞太女- KELLY
亞太男- 華仔

但KELLY要退返個廣告歌獎出來比其他人分
gordon0807 發表於 2017-8-19 20:50

當年最hit唔係 夕陽無限好 咩

金曲金: 夕陽無限好 > 烈女 = 無賴 ,先到希望囉

From 2003 onward 應該係蛋記做野 chur chur chur 所以Fa冇大獎
, 唔係

Fa得罪佐邊個官台膠層.
2010年蛋記&東亞旗下歌手缺席官台頒獎禮, 但
係不同公司不同命.

蛋記萬年女金繼續有
大獎. 東亞/寰亞Fa自
從 2012年再
冇官台獎.

From 2010 to 2015 官台冠佐 Fa 十二首歌, 但
係年年一首十二大都冇,

其實真

係痴lun線
boy4dudes 發表於 2017-8-19 21:01

咁2003同2004呢?

東亞集體杯葛港台係好後既事喇

係咪本身想比千嬅
John 發表於 2017-8-20 00:16

個幕後IT狗玩緊暗串

2001年KELLY都3首四台冠,都無最女
Kaybb 發表於 2017-8-20 19:42

2001好明顯係sammi玩晒,電影音樂演唱會乜都勁,其他女歌手根本唔夠黎
雖然個年女歌手係幾百花齊放

02年千嬅密集plug嘛, 我就記得《楊千嬅》同《向左走向右走》播得好好, 後面就開始亂曬嚟, 乜鬼《Mr》,《金曲當年情》都plug.嚟到年尾更加亂嚟, 《一千零一個》plug咗1個禮拜就換咗我最喜歡嘅《笑中有淚》, 可能想爭隻叱咤十大.
風見志郎 發表於 2017-8-21 10:12

咁當年個個都係歌海戰略既,個個都一年三碟咁滯
下半場唔plug Mr冇歌可以plug架喇,隻碟其他歌真係好另類好sidecut,
如果當年夠薑用「還未夠快」做演唱會主題曲,今時今日大台show又多首快歌嚕
當年個首「金曲當年情」真係浪費佐個quota,演唱會主題曲黎講都算幾騎呢又難聽
之後到「一千零一個」之前又有段真空
同埋因為羅文搞到「一千零一個」要一星期火速轉plug,浪費佐首好歌

真係只能慨嘆當年m v m上下半場出得太密,不過如果唔出得咁密又做唔到個noise同埋冇咁既銷量,有得必有失喇

果陣甲音樂D cover俾CM噴到喊
千嬅果隻好似蚊帳, 蚊帳仲要有條線甩咗出嚟
衛蘭個瑜伽pose令我唔再有性幻想
JW荷里活猛片鬼片果隻
Aarif露腋毛好似街邊嘅member雜誌
I think多得黎生唔少
明明04年成立甲音樂包裝嘅兩件應昌佑x衛蘭咁鬼正常
風見志郎 發表於 2017-8-21 11:02

隻艇個陣真係俾人鬧到癲,幾乎所有音樂討論區既人都鬧,連香討,cafe班死忠都鬧

不過鬧得最甘都係cm同3c music (香討同3c既post我仲keep到依家 )

個陣嬅粉對隻碟期望好大,一心諗住會跟返千嬅傳統,
逢轉會前最後一隻碟都係正野:「Kiss Me Soft Play It Loud」「Make Up」「 Unlimited」
點知出到黎係人生最差既一隻碟

btw,好記得個陣「我在橋上看風景」破紀錄得到cm cool hot hit 650個5分
moov click rate 超過4萬
係叱咤普選連續4星期冠軍,plug佐四個星期最後連榜到上唔到
死得好不明不白

斷橋事件無端端轉plug原來過得很快樂爭十大,
其實唔係本身話plug麥芽糖,
但係上完慈善騷唱完 ...
stephybest 發表於 2017-8-21 13:23

斷橋好似唔關轉plug原來過得很快樂時
條橋plug佐四個禮拜唔上榜先轉plug原來過得很快樂
個陣懷疑係903逼amusic轉plug等千嬅年尾有得食糊

至於麥芽糖好似有兩個說法
一好似你講咁,慈善show唱完d人話key太高同埋走走地音
二好似黎明唔俾plug

當年搞到好耐最後先1st plug真命天子

係wor 漏左木紋
matthew1990 發表於 2017-8-21 13:26

韻律泳算唔算?

果年基本上個個都2-3隻大碟,
仲搶搭單出隻國語/電影
果陣都唔知點做歌同電影 ...
艾石仔 發表於 2017-8-21 13:55

仲有精選同演唱會碟,一年加加埋埋會有6-7隻碟出

金曲當年情做演唱會主題曲咩心態
Frankiekiekie 發表於 2017-8-21 13:53

好噴,仲出埋Single

M VS M 上半場
M VS M 下半場、
M VS M 總決賽
Miriam's Music Box
萬紫千紅演唱會
Biotherm 楊千嬅萬紫千紅演唱會2002 首次以四面台演出 場數最高之一

Ask
愛情來了
飛天舞會
Baby Cat
唱遊小時候
陳慧琳最愛的主題曲
閃亮每一天
飛天舞會演唱會
SAMSUNG陳慧琳飛天舞會演唱會   首次以4面台形式舉行演唱會,場次為個人記錄最多的一次

Something About You
一個人的情歌
容祖兒903 id Club 拉闊音樂會 Live CD
喜歡祖兒2

《Becoming Sammi》(2002)
《Wonder Woman》(2002)
《鄭秀文電影金曲精選》(2002)
《捨得》(2002)
《嫁個有錢人-OST》(2002)
《我左眼見到鬼-OST CD》(2002)
《Sammi Shocking Colors Live 2001》(2002)

透明
G For Girl Live 2002
我住7樓A
魔幻季節
903 id club梁詠琪拉闊音樂會2002
Funny Face
Fancl 梁詠琪G For Girl Live 2002

就咁睇KELLY係2002年真係出勁多隻碟,
反而當年美祖出少d~btw當年既新曲加精選都有第二版先勁
艾石仔 發表於 2017-8-21 14:23

千嬅 仲有隻 「金曲當年情」Single

以前d碟好多都有第一版,第二版,甚至第三版,仲有乜鬼野黑膠版
仲有勁多個cover

金曲當年情呢d概念都真係得楊小姐會同你玩~
雖然唔好睇但係得佢做先唔反感~ ...
kenny1102 發表於 2017-8-21 22:16

唱完仲要問現場fans 得唔得呀?
真係好夠薑

6月9號plug 真命天子 算早定遲呢
放空 發表於 2017-8-21 15:45

實遲喇,07 -09,一年比一年遲

楊千嬅真係好少有銷量獎
electric 發表於 2017-8-22 16:59

2001 之後都冇報
新藝寶+金牌個幾年既碟,好多都賣得好好,就連single都好係當年十大唱片,不過千嬅話得8000,唔係好信得咁少,
當年有個音樂節目去唱片舖訪問個期賣得最好既碟,sammi隻完全擁有賣得最好,之後就到make up佢最紅個期d碟都冇報

有無人記得04年
千嬅同祖兒鬥減肥
助助身茶 對 瘦身教館
果年好興食藥減肥

...
Kaybb 發表於 2017-8-22 21:55

助助身茶個廣告好似係分6篇
除佐上面既
酒樓篇
銀行篇
郵差篇
闊太篇
仲有個 訪問篇1 同 訪問篇 2

訪問篇1同2都係 志明與春嬌 入面既 Isabel  一齊拍架

Windows Media Player 你用mac機?
creativity 發表於 2017-8-23 15:16

mac機都可以裝windows media players架

楊千嬅好多女系列
少女的祈禱
姊妹
飛女正傳
烈女
有過去的女人
斗零踭 ...
Kaybb 發表於 2017-8-23 16:01

可人兒
內有惡女
吹牛娃娃
娃娃夫人
野孩子
香港小姐
友誼小姐
給香港小姐
咬唇
有過去的女人
當女飛俠愛上萬能俠
女人三十
.
.
.
.
.
聖女不敗  

係啊 d player都播唔到嘅
electric 發表於 2017-8-23 17:45

mac機既VLC player得喎

你唔講我都就嚟唔記得聖女不敗首歌
幾乎係難聽榜首
electric 發表於 2017-8-23 17:46

同你幸福嗎一樣咁惡頂

有啲歌明明唔上榜但個獨家Mv 又勁靚。千嬅嘅野孩子繼續努力最後的歌Tvb 版都好睇。 ...
kenneth 發表於 2017-8-25 10:31

tvb當時出個d mv男女主角好多係用個陣仲係新人同冇乜知名度既藝人  

但係呢首真心算 Hit wor
當年兩鐵合併 首歌日播夜播
616.1314 發表於 2017-8-29 18:26

零時零分真心唔算hit
成隻光管腳係得逃叫得上hit

前有Close Up後有In Motion,呢隻碟夾係中間其實真係冇乜存在感

以一個識晒所有容祖兒既non fans黎講,呢隻碟當年真係覺得勁悶
但快歌又真係好正,逃,很忘,暖光,床前無月光

慢歌俾人感覺首首一樣咁滯,冇一首突出

講緊 陪我長大 啊
616.1314 發表於 2017-8-30 14:38

邊忽hit