返回列表 發帖
余文樂、麥浚龍和蕭正楠這三位是非新人物,昨日出席新城《聯Fan美食所》活動,自從環球高層陳少寶下令旗下歌手,不准跟蕭正楠合照後三人首度踫頭,在新城的安排下,三人不但合照更同桌食飯,十足十擺「和頭酒」。

初時樂仔和Juno到場後便在現場聊天,蕭正楠入到房內只是獨自坐在一角。記者要求他們合照時,Juno驚驚青青搖搖頭,而樂仔就主動去搭着Juno和蕭正楠的膊頭影相。

娛樂台總監朱明銳更安排一個切開四份的月餅給三人品嘗:「之前的是是非非已經過去,希望四位男新人(包括啤梨)可以團結一致,一團和氣。」三人更互餵月餅和碰杯,有如擺和頭酒。

樂仔大方地說:「我覺得沒必要刻意避忌,大家都是後生仔(Juno顯得很避忌?)無!無!無!」對於違抗了少寶的命令,樂仔就說:「相信少寶會明白,他也是保護我們。年輕人做事,沒有話邊個唔喜歡邊個,最緊要大家工作時開開心心,(是否覺得新城用你們來做噱頭?)其實誰參與活動也是一樣,毋須尷尬,(會否叫少寶收回禁令?)大人的事,我們細路仔管不來的,只求做好本分。」

被指不夠大方的Juno就力撐道:「無尷尬,大家都無事,沒有所謂,總之順其自然便可以。」期間Juno和蕭正楠沒有任何傾談,Juno說:「我們有打招呼,平時工作各有各忙,也很少傾偈,(是否無話題?)未知,因大家沒試過坐下來談談。」有指唱片公司不准歌手和蕭正楠合照,會否造成歌手的尷尬?Juno謂:「不覺得尷尬,無謂邊個黐邊個,怕會被指博影相,引來不必要的誤會。」

蕭正楠就否認被孤立:「入面太多人,我才會坐在出面。我不覺得受到排斥,既然三個人出席同一個場合,合照也很正常,大家也是後生仔,很易玩得埋。」

就樂仔和Juno在未經環球同意之下,違例與蕭正楠合照,陳少寶表示:「這件事不會責怪他倆,他們在工作上有機會接觸是在所難免,只要不是單對單合照便沒有問題。」
離不開 留不低

四大天王得佢一個冇攞過至尊歌碟男金
CMH 發表於 2022-4-6 18:35

有作品值得拎先得嘛
你估港台咩木魚金魚都頒一餐咩
【This is MC】澳門見

在 今 年 的 「 港 臺 」 歌 曲 播 放 率 中 ﹐ 所 佔 首 十 位 播 放 率 分 佈 平 均 ﹐ 計 為 第  ( 七 ) T O D A Y ( 梁 詠 琪 )
LoveMirkay520 發表於 2022-3-27 17:58

唔計 <遠在天邊>….

<Today> 又係903斷四台冠
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

關係都破裂,點拎啊,佢又做唔到李克勤咁一直玩
其實李克勤點解03年突然又會同903和好,一出席就 ...
阿mark 發表於 2022-4-11 23:13

可能麟伯原因?

有作品值得拎先得嘛
你估港台咩木魚金魚都頒一餐咩
lemontea1069 發表於 2022-4-12 17:55

即使如此,商台都頒左唔少十大俾佢

我想同大家Flash back 返去2006年1月28日嘅2005年度嘅第28屆十大中文金曲頒獎禮音樂會,曾志偉作為司儀嘅開場發言,如果有興趣睇返嘅話下面有RTHK 嘅link 同埋本人節錄部分上Youtube 嘅內容。
(原本想睇下Janice個靚樣 ,同埋拎RTHK優異獎就發展得好嘅Kay ,點知好似照妖鏡咁望返呢幾年嘅樂壇 )
https://app4.rthk.hk/special/rthkmemory/details/extravaganza/401

知道未必個個有心情睇,以下係我嘅文字轉譯(其實都係跟住個字幕打):

大家好!歡迎大家出席今晚的頒獎典禮,其實我覺得頒獎典禮有如學校派成績表,不同學校派發成績表的方式也各有不同,例如早前有一間商業味道很重的私立學校,大家以為它是一間很普通的私立學校,其實是一間宗教味道很重的私校,學生成績並不重要,最重要是信教,信仰跟學校教主一模一樣,便會得到好成績,前幾年校長會跟大家訓話,近兩年少了。

至於兩星期前頒成績表的名校,當然是名校,很多家長都想學生入讀,因為人所皆知,這間學校的辦學宗旨很特別,學生的成績不重要,最重要是否關心社會,有否位學校賣力,例如放下書包,幫手賣旗,參加學校的朗誦或演出話劇,甚至乎探訪老人,派發成績表的時侯,成績以參與校內活動多寡作準則,頒將給優異生時會跟他說:「今次頒將給你,但你要記住,尚欠三次賣旗,明年記得為學校出力。」

正因為如此,大家見到香港的學校面臨教改、殺校,甚至乎很多學校搶奪學生,亦因此黃埔出現了一所很大的私校,這間私校的辦學宗旨,亦因認學生和家長的需要,學校知道家長期望學生得到好成績,日後更容易在社會謀生,所以只要學生交學費上學,最重要是出席拿成績表,甚麼成績也有,要A得A,要A+得A+,要A++,有A++,但家長希望學生再多個科目有好成績,成為全年學生榜的學生狀元。也可以,增設科目,奪更多A,都可以,多麼開心。

今日,我們站在這裏,這間學校既舊且老,歷史悠久,而且是一間官立學校,每星期有測驗,年終有一個大考,但校董說不必要,年終大考勞民傷財,學生測驗後,可到其他學校領取成績表,真的會這樣?至今未有結果,我相信應該由在座所有的朋友來定奪。現在我在此正式宣布,今晚十大金曲頒獎音樂會正式開始,多謝。

以下係我嘅睇法:
講返當年呢篇嘢係建基於政府教改、殺校嘅背景所以揀咗用學校去比喻當年嘅四台,
speech 中第一個講嘅私立學校好明顯係商台,DJ們/高層鍾意就播多啲或者加加減減啲AP,咁就有獎,而且每年都有俞琤(校長)嘅「真理必勝,正義長存」嘅訓話。(而家無了)
之後講個間「名校」亦都幾明顯係話緊TVB 有無好歌唔緊要,最緊要你肯嚟上節目,去慈善Show唱下歌仔,你嘅獎就袋袋平安。
第三間嘅係黃埔好大間嘅私校就到新城(新城間公司係黃埔),當年嘅濫派,巧立名目變獎出嚟,總之就人人有獎,去得就有禮物收。
最後153就返返去RTHK,話政府當年要Cut Budget 唔搞十大,就挖苦話呢件事,仲話應該要交俾觀眾決定。

十年人事幾番新,呢四台睇著四大同TVB決裂,四台聯頒壽終正寢,同時香港樂壇開始衰退,新一代上唔到,舊人亦留係到。
去到2022年嘅今日,四台之外仲有一台變成五台,當年話要交俾聽眾決定港台下一步嘅153,竟然可以厚顏無恥地話要復興樂壇而將官校同私校合拼,仲要唔知幾時先派成績表,好似俾黑洞食咗。

想問下大家,Viu 會係一間點嘅學校,同埋呢四間學校係大家眼中變成點呢?
好攰,但係都未温曬,可以收檔
( ´•̥̥̥ω•̥̥̥` )

我想同大家Flash back 返去2006年1月28日嘅2005年度嘅第28屆十大中文金曲頒獎禮音樂會,曾志偉作為司儀嘅開 ... 想問下大家,Viu 會係一間點嘅學校
cfjc_ak 發表於 2022-4-15 02:21
ViuTV 係幾年前開嘅新國際學校, 想培育 d 高才生/電視劇衝出香港 (遲 d 甚至歌曲), 鐘意採用海外教材 (e.g. 改編日劇大叔, 與台灣一齊合製劇集, MIRROR d 歌採用歐洲及其他亞洲作曲編曲家), 瘋狂推銷自家劇/高才生有份嘅拍電影去其他亞洲國家同美加. 音樂部大部分要有錢家庭先可以參與, 不過都有小量 quota for 獨立人士. 考試年年改制, 學校採用 quota 選出候選高才生, 然後扮公平由平民選出狀元
值得一提嘅係校長 N 年前曾經在私立學校讀過創作訓練班

關係都破裂,點拎啊,佢又做唔到李克勤咁一直玩
其實李克勤點解03年突然又會同903和好,一出席就 ...
阿mark 發表於 2022-4-11 23:13

因為kelly?
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

自從學友04年拎左唱作金,劉華個唱作金更加冇優勢
乐坛风云 發表於 2022-4-7 00:09

學友整靚左唱作金牌就真,益左劉華個豬肉獎升呢

總好過四年男銀劉華
GaracyTan 發表於 2022-4-6 17:17

不准串gin lee

long time ago
離不開 留不低

LoveMirkay520 發表於 2022-4-15 20:23

馬上荃接觸
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

LoveMirkay520 發表於 2022-4-15 20:23

荃新天地
荃民造星
一應俱荃
完荃因你
DM多仔多到覆唔哂

荃息胸間
荃身暑假
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

而歌手李幸倪亦經常被叫錯做「李幸兒」,其實都有啲尷尬,難怪佢好多時以英文名Gin Lee介紹自己。
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

明全實亡

Ian陳卓賢潮玩馬騮NFT一個月勁賺100倍 做埋潮牌老闆變余文樂2.0

全部評論 (14)
新鮮羅白皮
...
00後娃娃臉, 西半山闊太至愛

用戶_6727734
...
唱歌走音咪搵後路

用戶_6112299
...
唉,現在黃人的口味,真係一代不如一代

OI判官
...
佢成個唐氏綜合症病人咁嘅樣 成個人一浸娘味 點做潮人

樂壇天后容祖兒抄衫出色,但斷估她也料不到整個人被抄了過來。來自深圳的譚情恃着幾分似祖兒,04年推出《胴體狂熱容祖宜》寫真集,擺明跟正版祖兒鬥一鬥身材。07年,譚情乾脆跟蕭定一簽約成為整容人二號,赴韓國削骨隆鼻大執一輪。

Ian陳卓賢潮玩馬騮NFT一個月勁賺100倍 做埋潮牌老闆變余文樂2.0

全部評論 (14)
新鮮羅白皮
...
00後娃娃 ...
John 發表於 2022-4-26 03:02

HK01?

陳柏宇 一「舉」爆紅

歌手陳柏宇於09年在大埔舉行新碟簽名會,期間在台上獻唱《你瞞我瞞》,途中其下體出現疑似「勃起」現象,時間長達兩分鐘,整個過程被樂迷用手機拍下短片,並上載到各大討論區及短片網站,相關片段的點擊率在短時間內達30萬。之後更有網民發揮創意,將《你瞞我瞞》二次創作改編為《你扯我扯》。

Mi @ 2001

1月 獨家試唱 + 鍾無艷 (+情無獨鍾 +禁果花)
2月 愛是… (4台冠)
3月 首次提名香港电影金像獎最佳女主角 (孤男寡女)
4月 蕭邦寫過的歌
5月 完整 (國語碟)
6月 同居蜜友 (9號) + 瘦身男女 (21號) + 903拉闊音樂會2001 (22號)
7月 Shocking Pink (大碟)
8月 終身美麗狂播mode
9月 12場紅館 Shocking Colors演唱會
11月 SammiX Dance Collection (Remix) + 交換溫柔
12月 溫柔 (大碟)

THE TALENT! THE SLAYAGE!
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

有份演出的袁澧林在電影內扮演楊采妮女兒,近日有傳警察將深水埗警署變「炮房」,有指該名「約炮」警察是袁澧林的舊愛,她直認對方是前男友:「係呀。」問到分手原因,袁澧林避答:「已經回應咗。」對方可曾邀請到奇怪地方?她繼續封嘴:「已經回應咗,唔再回應。」

在簽名會結束前,霆鋒想出「鬼主意」拉祖兒爬上桌子與觀眾打招呼,但當霆鋒站在上欲扶祖兒上桌之際,因腳下不穩,霆鋒與祖兒連人帶桌雙雙倒地。工作人員連忙把他們攙扶起來!當記者詢問發生經過時,謝霆鋒與祖兒互相推卸責任,霆鋒怪責祖兒太肥踩壞了桌子!

在簽名會結束前,霆鋒想出「鬼主意」拉祖兒爬上桌子與觀眾打招呼,但當霆鋒站在上欲扶祖兒上桌之際,因腳下 ...
John 發表於 2022-5-7 19:32

離不開 留不低

已經三年沒開過演唱會的Gin Lee李幸倪今晚於灣仔會展舉行了一場《Your Faithfully 》Live,到場欣賞的藝人有Eric Kwok、Jace陳凱詠、姚子羚、炎明熹 、文凱玲等。

Mi @ 2001

1月 獨家試唱 + 鍾無艷 (+情無獨鍾 +禁果花)
2月 愛是… (4台冠)
3月 首次提名香港电影金像獎最 ...
JasOh103 發表於 2022-4-29 23:58

01全盛期真係冇得輸
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

已經三年沒開過演唱會的Gin Lee李幸倪今晚於灣仔會展舉行了一場《Your Faithfully 》Live,到場欣賞的藝人 ...
John 發表於 2022-5-9 21:00

Tvb契女
離不開 留不低

01全盛期真係冇得輸
風見志郎 發表於 2022-5-10 15:25

too chur
心痛mi

自從楊千嬅成為鄭秀文(Sammi)師妹後,雙姝爭寵、不和的傳聞不斷,兩人的老闆林建岳開玩笑說,如果楊千嬅和Sammi合演新片,可以飾演大小老婆的角色,楊千嬅聞言,隨即表明“我不介意做二奶”!
離不開 留不低

Wyman黃偉文於今年4月公開自己2005年為側田寫《命硬》的初稿,原來一開始歌名叫《她整晚在寫信》,並打算讓當時還是新人的Janice演唱,等足15年,Janice終於都推出自己的原唱班,而她亦首次在音樂會上演繹這首別具意義的歌曲。Janice形容這樣的情況很罕有,所以能夠事隔多年再唱感覺相當特別。

她亦透露,原來自己有一首多年前的舊歌,原本並非屬於自己:「有一首本身畀楊千嬅唱嘅,但係最終係我有緣份遇到首歌,但我唔記得咗個歌名,係好多年前㗎喇,因為我哋嗰陣係同一間唱片公司。」Janice和楊千嬅於2007年至2009年是同門師姐師妹同屬A Music旗下,參考資料,Janice先後於2008年11月、2009年7月及11月推出廣東大碟《Serving You》、英文大碟《Morning》及精選大碟《Wish》三張專輯,由於《Morning》是英文大碟,故相信Janice口中的那首歌應該收錄於《Serving You》,《就算世界無童話》、《陰天假期》、《雜技》、《如水》等多首人氣歌曲都在這張專輯內,抑或《Wish》中四首新歌《殘酷遊戲》、《你的眼神》、《心有不甘》和《Wish》其中一首。

環 球 昨 日 為 七 位 力 捧 歌 星 開 記 者 會 , 當 年 跳 槽 去 環 球 做 一 姐 的 李 蕙 敏 卻 沒 有 份 , 又 再 傳 出 環 球 因 為 李 蕙 敏 成 績 不 好 , 要 把 她 雪 藏 。

不 過 , 環 球 解 釋 , 那 只 是 因 為 七 人 在 暑 假 出 唱 片 , 才 會 一 起 宣 傳 , 而 李 蕙 敏 早 已 升 級 為 譚 詠 麟 級 數 , 而 這 次 主 要 是 捧 新 人 。 至 於 李 蕙 敏 新 碟 要 到 九 月 才 推 出 , 環 球 解 釋 , 只 是 想 做 得 更 好 。

七 個 力 捧 新 人 包 括 : 車 婉 婉 、 恭 碩 良 、 高 雪 嵐 、 何 潤 東 、 張 柏 芝 、 陳 曉 東 和 鄭 中 基

球記對新人嘅定義幾闊下
離不開 留不低

自從楊千嬅成為鄭秀文(Sammi)師妹後,雙姝爭寵、不和的傳聞不斷,兩人的老闆林建岳開玩笑說,如果楊千嬅和S ...
LoveMirkay520 發表於 2022-5-10 21:52

之後鄭秀文向台下觀眾問還有什麼台下嘉賓?台下觀眾立即大叫楊千嬅,鄭秀文和梁詠琪立即走到台邊拉千嬅上台,千嬅上台後說:「三個女人還差一個才能打麻將,要不要再找個?」千嬅又幽默地問唱什麼歌?《溏心風暴》呀?馬上引來全場哄動!

環 球 昨 日 為 七 位 力 捧 歌 星 開 記 者 會 , 當 年 跳 槽 去 環 球 做 一 姐 的 李 蕙 敏 卻 沒 有  ...
LoveMirkay520 發表於 2022-5-14 00:01

而 李 蕙 敏 早 已 升 級 為 譚 詠 麟 級 數

DM多仔多到覆唔哂

mosesming 發表於 2022-5-14 10:04

2022:而 李 幸 倪 早 已 升 級 為 譚 詠 麟 級 數
離不開 留不低

有冇人知97年叱咤十大係邊十首
記得當年無頒十大
但有公佈過最高播放率果十首歌

楊千嬅、吳彥祖、黃浩然及中日混血兒葉山豪昨日往奧海城出席電影《新紮師妹2美麗任務》的宣傳活動,早前曾表明反對23條立法的楊千嬅,昨日所見並未有穿着黑衫以表支持。
千嬅說:「係我經理人公司叫我哋旗下藝人喺公眾場合唔好發表太多有關政治嘅嘢,每個人都有唔同立場,我亦好尊重每人嘅想法,但我自己就唔係好了解23條係乜嘢,因為從來冇人出嚟解釋過。」

吳彥祖黑衫支持
至於還有一年便可領取香港身份證的吳彥祖,就有着黑衫以表支持,他說:「因為要做嘢,所以去唔到遊行,基本上23條存有好多灰色地帶,對第日拍戲、寫書及creative都有影響。」

too chur
心痛mi
JasOh103 發表於 2022-5-10 21:45

點都心痛唔過爸爸中風
未講的說話寫滿在信箋
郵差多謝你知 我心所向位置

有冇人知97年叱咤十大係邊十首
記得當年無頒十大
但有公佈過最高播放率果十首歌 ...
lemontea1069 發表於 2022-5-16 02:12

96你知嗎?

mosesming 發表於 2022-5-14 10:04

好慘,就是陳少寶唔like佢

九龍城neway個幾張甩色banner幾時肯換
Super girls 。。。
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

96你知嗎?
阿mark 發表於 2022-5-16 12:39

96 好似無公布
但97 官方有公布過
不過無頒獎
只記得有約定同星夢情真
唔知有冇記錯

96 好似無公布
但97 官方有公布過
不過無頒獎
只記得有約定同星夢情真
唔知有冇記錯 ...
lemontea1069 發表於 2022-5-16 15:38

應該仲有愛的呼喚、愛是永恆同埋我有我天地。

應該仲有愛的呼喚、愛是永恆同埋我有我天地。
Serendipity 發表於 2022-5-16 15:47

只要為我愛一天都有
歡樂今宵唔肯定

果兩年唔頒十大好浪費
男女歌手都最最最盛世既幾年
果兩年新人好多都變天王天后

九龍城neway個幾張甩色banner幾時肯換
Super girls 。。。
b01091018 發表於 2022-5-16 12:53

九龍城太子匯NEWAY 2014年外牆廣告貼到2022年仲係吳若希許廷鏗胡鴻鈞鄭俊弘HANA未出道,就快10年無換

只要為我愛一天都有
歡樂今宵唔肯定

果兩年唔頒十大好浪費
果兩年新人好多 ...
lemontea1069 發表於 2022-5-16 16:04

96/97冇叱咤十大確實可惜
但個段時期都仲係4大天王稱霸時期,留比其他歌手個位置唔多,參照其他三台的十大

96/97冇叱咤十大確實可惜
但個段時期都仲係4大天王稱霸時期,留比其他歌手個位置唔多,參照其他三台的十 ...
乐坛风云 發表於 2022-5-17 09:34

97除了陳慧琳外無邊位新人拎十大

講開叱吒
其實莎莉首女人的弱點當年播放率都有top3
只係叱吒唔接受改編歌先踢出廿大
離不開 留不低

只要為我愛一天都有
歡樂今宵唔肯定

果兩年唔頒十大好浪費
果兩年新人好多 ...
lemontea1069 發表於 2022-5-16 16:04

歡樂今宵有
仲有我的天我的歌
離不開 留不低

歡樂今宵有
仲有我的天我的歌
LoveMirkay520 發表於 2022-5-17 13:04

即係有

愛的呼喚
星夢情真
只要為我愛一天
我有我天地
我的天我的歌
歡樂今宵
約定
愛是永恆

有冇人知仲有邊兩首

回復 5158# Serendipity