返回列表 發帖
貼返舊聞先

司儀叫錯「李幸兒」 Gin Lee:叫李幸運都唔錯

穩陣起見,都係叫Gin Lee好啲。

歌手李幸倪(Gin Lee)以「星級義工領袖」身份出席慈善義賣活動時,主辦單位高層將李幸倪講錯為「李幸兒」,場面尷尬,Gin Lee落台接受訪問時,坦言被叫錯名感尷尬:「有少少(尷尬)。我呢個名(李幸倪)成日被人叫錯做李幸兒,細個都成日發生,都有少少習慣左。(你出道5年啦喎?)係囉。所以我用英文名Gin Lee多。(有冇試過被叫錯其他名,如李幸福,李杏脯等?)都係叫錯李幸兒多,李幸運唔錯喎,『你幸運』呀。」

有指她、胡琳及鄭欣宜大有機會接謝安琪棒做天后,Gin Lee感恩說:「多謝大家覺得我可以上位。(係咪令你好大壓力?)我本身都係好易有壓力嘅人,不過唔係因為畀人睇好,而係因為我對自己要求好高,包括音樂同唱歌上。(想做天后?)呢個稱號係人哋畀,唔係自己想就有。」

難得阿幸倪唔介意,仲話叫佢「李幸運」都唔錯。

另外,Gin Lee昨日在facebook上載錄音室照片,Eric Kwok等音樂人也同場。Gin Lee表示本來以為可在家輕鬆迎接2018年到來,沒料到臨時要錄音,不少fans留言支持Gin Lee,祝福她新年進步。

Gin Lee又錄歌,唔通就快有新歌聽?
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

貼返舊聞先

司儀叫錯「李幸兒」 Gin Lee:叫李幸運都唔錯

穩陣起見,都係叫Gin Lee好啲。

歌 ...
on07111 發表於 2021-8-20 23:19

「呢個稱號係人哋畀,唔係自己想就有。」

Gin 真係好Him Hui
愛Gin
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

其實點解咁多2019至2021嘅posts 都冇人處理?

今時唔同往日

其實點解咁多2019至2021嘅posts 都冇人處理?
miinlok 發表於 2021-8-21 10:56

Suppose 應該係樓主改post名 但係樓主比人ban咗

黎明下令與商台斷交 不滿JW歌曲播放率奇低

今年樂壇頒獎禮是非不斷,繼東亞、英皇發表聲明不會參加港台頒獎禮後,黎明(Leon)掌管的AMusic亦杯葛商台的頒獎禮,旗下歌手全部缺席昨晚的「叱咤頒獎禮」,杯葛之餘更採取封殺行動,新的一年有傳AMusic不會再派歌到商台,原因是Leon不滿愛將JW的歌曲播放率!文︰娛樂組

黎明去年力捧19歲新人JW(JoeyWong),為她推出第一首派台歌《掛念好友》,單是拍攝MV製作費已高達100萬,並親自執導,又派太太樂基兒出任創作總監。經已有10年未有到電台做直播節目的Leon,連自己出碟都不會到電台做宣傳,但為了替JW宣傳,去年6月亦接受商台Vani主持的《雲妮鍾情》節目訪問,同時又把JW和衞蘭合唱的《男人信甚麼》的首播權給了商台。可惜歌曲派台後,成績只是一般,外傳Leon為此非常不滿,斷絕與商台的來往,日前JW專程由紐約回港出席「新城勁爆頒獎禮2010」,當時已表明不會現身昨晚的商台頒獎禮!

昨晚AMusic旗下所有歌手,JW、衞蘭、李治廷都缺席「叱咤頒獎禮」。除了杯葛頒獎禮之外,同時亦傳出Leon已下令今年旗下歌手不會派歌到商台播放,關係正式決裂!

千嬅懶理黎明玩杯葛  

有傳黎明不滿旗下Amusic歌手歌曲在商台的播放率低,而杯葛「叱咤頒獎禮」,Amusic高層王凱文昨日指電台未能將他們製作的「好音樂」帶給樂迷,為何歌手還要去。王被問到是否實行「封殺」時說:「我們做回自己該做的事,不要說封殺(商台高層甘菁菁表示會了解事件?)我們不需要了解他人怎樣想,我感到應該怎樣做就怎樣做。」

商台高層甘菁菁叱咤慶功宴上被問到黎明杯葛叱咤時說:「有這回事嗎?我不知也沒聽過(有否邀請Amusic的歌手出席?)當然有邀請,他們說有事沒空(感到對方不滿?)不知,不回應。」曾隸屬Amusic的楊千嬅表示,不知黎明的「杯葛行動」,問她有否感到過往在黎明旗下時未獲足夠支持?千嬅說:「我每年都來叱咤坐,這都是支持,有一首歌獲獎(離開Amusic後在樂壇成績更好?)可能老公(丁子高)旺我!」
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

《2008勁歌金曲優秀選第二回》9月13日晚在TVB總部電視城舉行,劉德華、容祖儿、古巨基、蔡卓妍(阿Sa)、張敬軒、王菀之以及謝安琪等獲獎歌手出席,人氣劇集《溏心風暴之家好月圓》的演員李司棋、夏雨以及徐子珊等撐場演出,飾演Sa姨的關菊英還憑《無心害你》奪得金曲。其中以劉德華與李司棋手牽手合唱《月兒像檸檬》打頭陣,而劉德華還憑《一晚長大》連奪得“金曲”和“最受歡迎廣告歌曲”兩個獎成大贏家。而李司棋則坦言與劉德華合唱心情緊張,透露當年在TVB首次見到劉德華便覺得他又帥又討好,他日必定走紅娛樂圈。

華仔望無線改革頒獎制度

《勁歌金曲》頒獎一向是缺席無獎的製度,許久沒有歌曲入選的劉德華因經常出港工作而無法出席頒獎晚會,今年首次入選,他笑稱希望大會改制,缺席者也有獎。他說:“我盡心盡力地工作,有時缺席也是無奈,並不是隨便說缺席的。”

談到蘇樺偉在殘奧百米田徑奪得銅牌,劉德華相信他已盡全力,有感外國運動員進步快且改變了起跑姿勢,使前掌無力的蘇樺偉較不利,劉德華希望未來兩年為對方爭取較好配套設備,同時希望政府再關注殘障運動員需要。

在TVB後台,劉德華獲王菀之邀請看演唱會,劉德華透露碰巧當日是自己的生日,會改為秘密支持。他透露9月25日便會離港度生日,10月1日則赴澳洲做巡迴演唱會。
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

結婚先斬後奏 千嬅自組公司凍過水
2009年09月11日

一個網站,連環爆出娛圈多單婚訊,令一眾曾在賭城結婚
而自稱單身的藝人心慌慌。至於首先被人踢爆結婚的劉德
華、黎明和楊千嬅,兩王一后反應差天共地,劉華縮、黎
明閃,反而千嬅笑晒口。
全人類對婚事三緘其口,只得千嬅一個爆響口。本刊收到
消息,原來引爆今次天王天后婚訊大曝光的元兇,並非劉
華,而係一直呻「被人累」的千嬅。

累街坊唔止,據知今次結婚,千嬅事前事後都冇知會東亞
老闆林建岳。岳少雖然人前話知道千嬅結婚,但暗地裏卻
「剎停」千嬅自組公司大計,加上她年底約滿黎明旗下
Amusic。兩邊唔到岸,一心諗住事業愛情兩得意的千嬅,
如意算盤未必打得響。

暗寸千嬅
一念天堂一念地獄!(真實對白)
周三( 9日),黎明出席禁毒活動,對被千嬅拖落水,黎
明妙語連珠邊行邊講:「好似人吸毒咁,都係一念天堂,
一念地獄。」擺明借劉華「金句」寸千嬅。
自嫁給丁子高後,新婚千嬅連日來狂晒幸福,炫耀三卡鑽
戒,同老公仔撐枱腳互餵嘢食,更揚言:「希望今年可以
再攞獎,做一個結婚後依然可以攞獎嘅女歌手。」新婚高
調,原來是有人自導自演自爆婚禮的舉動之一,相比早前
被揭 6月在上海訂婚時死口唔認的態度,截然不同。

拖黎明劉華落水
上月十一日在賭城結婚的楊千嬅,不足兩個星期即被傳媒
踢爆,據知原來有人主動放料。「千嬅出名恨嫁,喺賭城
結婚,一早就諗住揚出嚟。佢聽人講喺美國內華達州個公
開網站可以 check番啲資料,就叫記者上網搵。試諗之前
咁多藝人喺嗰邊結婚都冇人知,到佢結婚就通晒天。依家
個個都賴華仔累街坊, Leon又無啦啦俾人拖落水。」知
情人士說。
眼見劉華近日被網友狂插,楊千嬅即嚟招順水推舟。本月
1日她出席無綫節目時公開說:「其實我都驚俾人話我累
街坊。呢個係骨牌效應,搞到我都唔敢打俾黎生講恭喜。
不過諗深一層,都唔關自己事……源頭應該係劉德華。」
將黑鑊拱手送俾劉華。
岳少一向疼錫旗下藝人,尤其劉華和黎明兩個天王,如今
眼見雙雙被千嬅搞到周身蟻,唔勞氣就假。不過為顧全大
局,最後都要幫千嬅執手尾,呢個老闆唔話得。

冇知會岳少
婚訊「自揭」後,千嬅聲言已知會岳少,更說:「原本我
同老闆傾過,大家協議先完成今年嘅工作,等出年先公布
婚訊,因為我希望履行藝人嘅責任同專業態度。」開口埋
口表示尊重林生,但實情是岳少要到出報紙一刻先知千嬅
婚訊。「岳少嗰日收到 call話千嬅喺賭城已經結咗婚,俾
記者問到佢知唔知?佢當然要話知。」知情人士說。
據知岳少就此事認為有人先斬後奏,加上千嬅自從加入
Amusic後,與 Amusic老闆黎明不和傳聞滿天飛,本來
開新 label公司俾千嬅嘅計劃,即時重新考慮。

黎明:一念天堂一念地獄
對於無辜被千嬅拖落水,婚訊被揭破的黎明,周三( 9日)
出席禁毒活動時回應:「我今日嚟係講禁毒活動……」記者
追問有傳千嬅放料,累他的婚訊俾傳媒發現。黎明煞有介
事地說:「我諗好似啲人吸毒咁,人選擇吸唔吸毒,都係
一念天堂,一念地獄。」(咁千嬅同 Amusic嘅約年底就
完,佢係咪會自組公司?)你唔使問我,合約嘅嘢我從來
唔講,總之合約嘅嘢時間到大家就會清楚!」黎明借用劉
華當年寸爆舊愛喻可欣金句「一念天堂一念地獄」,似有
意為自己和劉華抱不平。
記者致電林建岳旗下的東亞娛樂公司,發言人梁小姐表示
:「呢啲嘢我哋唔會回應!」

各有態度
貴為東亞兩王一后,黎明、劉華和千嬅先後被傳媒踢爆在
賭城結婚,婚訊曝光後,三人態度各異,原來內有乾坤。

黎明 封嘴唔答
自婚訊被揭,雖然老婆仔樂基兒已承認婚訊,但黎明一直
封嘴,實行你有你講,我有我避。

劉華 局住承認
去年和朱麗倩在賭城結婚被揭後,多番被指是「大話天王
」。劉華承認已婚之餘亦要再三對外講「對唔住」,成為
大輸家。

千嬅 狂晒幸福
婚訊公開後,千嬅非但冇避忌,更對外發放兩張與丁子高
在賭城的結婚相,又公開老公求婚和結婚過程,極盡甜蜜。
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

好勝Gingin

【專訪】好勝李幸倪走過低谷 靠《一加一》翻生:係一度曙光

撰文:
陳奕熙
出版:2016-11-10 22:16
更新:2016-12-31 23:52

同樣音樂世家出身,同樣有着硬頸的性格,理智地執着自己的原則…她們是江海迦(AGA)和李幸倪(Gin Lee)。對於Gin Lee而言,AGA和《一加 一》是低谷中的一度曙光。
最意志消沉的日子,Gin Lee把握與機會與AGA合唱,又試過孤身一人北上尋找機會,Gin Lee最後還是返回香港加盟環球,近日又與AGA再續前緣合唱《獨一無二》,要証明「一加一等於獨一無二」。
攝:符祥定

兩年前,《一加一》播到街知巷聞,當時有否想過,到底「1+1等於幾」呢?
兩年前,《一加一》播到街知巷聞,當時有否想過,到底「1+1等於幾」呢?
兩年前,一首《一加一》為AGA和Gin Lee畫上「加號」,總是孖公仔出席活動;兩年後,Gin Lee亦隨AGA的步伐加入環球的大家庭,兩人曾在訪問中笑說大家的喜好非常相似,甚至試過在試身室挑選了一模一樣的服飾。不過再相似的人都總會有不一樣的地方,譬如兩人的經歷。

於香港土生土長的AGA曾做過空姐,期間受音樂人舒文邀請成為旗下音樂人,經過四年的努力,AGA終憑着為吳雨霏作曲的《我願意》得到環球唱片賞識,正式簽約為歌手,而另一邊廂,Gin Lee所經歷過的,除了是無了期的等待,更是看不到前路的絕望。

「合作的那段時間,剛好是我低谷的時間,那時候剛剛完約,《一加一》的出現是一個對的時候,亦是一度曙光。」
李幸倪
Gin Lee本是馬來西亞人,2010年先後在台灣及香港的歌唱節目踢館,並在翌年簽約娛樂公司在香港出道,雖然出道以來成績不俗,但2014年時Gin Lee卻未有與舊唱片公司續約。

談到沒有唱片公司的兩年,Gin Lee直言這絕對是一個很大的低谷,而《一加一》的出現,可謂一度曙光,「合作的那段時間,剛好是我低谷的時間,那時候剛剛完約,就是剛完約就找我合作,《一加一》出現在一個對的時候,亦是一度曙光。」

自認好勝的Gin Lee坦言若果當時沒有這個精神,根本不可能撐到現在。
自認好勝的Gin Lee坦言若果當時沒有這個精神,根本不可能撐到現在。
Gin Lee坦言最沮喪的時候,曾經思考過自己是不是不適合當歌手,會有很多負面的想法,當收到環球電話的時候真的喜出望外,「我當時未認識AGA,是公司同事找我,沒有想過有合作機會,收到電話後,我就去聽《一》,好聽喎,所以就答應了,沒有試過兩個女生合唱,是一個新嘗試,加上當時是無公司狀態,想做什麼就做什麼。」

問到AGA是否知道Gin Lee當時的狀況?她直言今次訪問才第一次聽到Gin Lee當時的苦況,「當時剛聽完她在Eric Kwok作品展的演出,她將一首很難Handle的歌演繹得很好,當時公司想將《一》轉做合唱歌,我不太想找男歌手,因為音調不太適合,所以就決定找女生,即是Gin Lee唱。」

Gin Lee又講到當時除了AGA之外,亦有很多人雪中送炭,亦都好多謝自己在最艱難的時光沒有放棄,「《一加一》這首歌令我接觸到環球,是很重要的一環,後來參加了內地的歌唱比賽,其實當時令我有參賽的決心,是因為我看不到前路,好灰、好迷失。」

曾經試過一日有八個人問「為什麼不去參加比賽?」,Gin Lee直言這可能是一個天意,所以就停下來試下,問到當時的想法是不是想到大陸發展?她直言,「參加可以說是想搵出路,但不是因為想到大陸發展,我根本不知道前路,這個機會來了,我不肯定會有什麼回報,只希望試一下,反正也不知條路可以怎樣走。」

「我想我是好勝的…我覺得如果我沒有這個精神,好難一個人留在香港這麼久。」
李幸倪
不斷的嘗試讓Gin Lee走出絕望,換來的是「希望」,就似《光環》中的歌詞一樣「過去已過我現況如何/有最柔軟的光/踏著面前便照著面前/當我一個」,Gin Lee遇到AGA這個好戰友,談到兩人對對方的第一個印象,AGA笑言,「初初認識她,個人好堅強,好有氣場的感覺。」Gin Lee聽言即自認性格好勝,而這個好勝精神亦令她堅持到現在,「我會覺得別人做到,我沒理由做不到,會再試吓,我覺得如果我沒有這個精神,好難一個人留在香港這麼久。」
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

未紅時認識 兄妹相稱
何柱國容祖兒上契送十萬大禮

文: 娛樂組        06/09/2002 The Sun

容祖兒出道以來多貴人,除得老闆楊受成疼錫,原來兩年
前,祖兒更跟慈善家何伯長孫何柱國上契,早前祖兒便以
契妹身分,出席何柱國女友羅麗莎的新店開張。

相 關 投 票 ﹕
容祖兒應該回甚麼禮給契哥何柱國?

日前羅麗莎的傢俬店開張,男主人何柱國除邀得富豪好友
出席撐場外,英皇一姐容祖兒亦在被邀之列,很多人以為
祖兒因為老闆楊受成與何柱國相熟才有份被邀,但事實上
祖兒與何柱國是如假包換的契兄妹,身為契妹的容祖兒,
就算近日工作有多忙亦要抽空出席撐場!

成龍開玩笑建議上契
據知何柱國與容祖兒上契,已經是兩年前的事,當時容祖
兒還是個寂寂無聞的新人,工作未有現時這麼忙,所以有
較多時間到英皇駿景練歌。老闆楊受成因為經常招呼圈中
好友及富豪朋友到英皇駿景消遣,所以祖兒便有機會跟何
柱國及成龍等見面。
祖兒精乖伶俐的個性,深得何柱國及成龍欣賞,所以對她
非常疼錫,當時楊受成跟成龍更以開玩笑方式,提議何柱
國跟容祖兒上契,結果兩位當事人同時說好,並立即上契
。雖然兩人並沒有舉行正式上契儀式,但兩年來他們均以
契兄妹相稱。

多個人錫 祖兒感高興
記者向何柱國求證跟容祖兒上契一事,他亦大方承認,他
說:「係兩年前上契。(點解會同祖兒上契?)因為有好
多場合會遇到,覺得佢好乖,又有其他人提議上契。(有
冇送份上契大禮畀祖兒?)年前佢家居失火,裝修好後就
送套新音響組合畀佢。」
據知何柱國送予祖兒的音響組合非常專業,價值十萬大元
,可謂非常大手筆!問到祖兒與何柱國上契,經理人Mani
引述祖兒的回應說:「兩年前上契,我又多個人錫!(聽
講契哥送冲份大禮畀你?)一份心意。(據聞要十萬蚊?
)唔想講。(點解會送音響?)可能佢知我鍾意音樂,所
以就揀音響囉!」

圈中不只一個契妹
不過,自從容祖兒愈來愈紅,她與契哥見面的機會已很少
,據知何柱國並不只有容祖兒一個契妹,另外還有一個當
紅藝人的契妹,但他堅決不肯透露是誰!

年份頒獎典禮獎項歌曲/電視劇/節目角色結果
1979年十大中文金曲頒獎典禮十大中文金曲獎《像白雲像清風》獲獎
1980年十大中文金曲頒獎典禮十大中文金曲獎《京華春夢》獲獎
1982年十大中文金曲頒獎典禮十大中文金曲獎《勇敢的中國人》獲獎

派台歌曲成績
大碟歌曲903RTHK997TVB備註
1976年
永恒的春天永恒的春天 8
1977年
歡樂年年迎春花 2 鄭少秋合唱
伴侶青青河邊草 6
帝女花並蒂花 2 羅文合唱
1978年
春殘夢斷春殘夢斷 1 首支冠軍歌
山歌情誼長山歌情誼長 1
1979年
天虹·像白云像清风天虹 /
天虹·像白云像清风像白雲像清風 1
1980年
渺渺情渺渺情 1
京華春夢京華春夢 1
千王之王用愛將心偷 1
1981年
千王群英会·四季情千王群英會 1
千王群英会·四季情風箏樂 1 黃宇翰合唱
楊門女將楊門女將 1
1982年
我像小雨 /
白蛇傳好姻緣 1 羅文合唱
郎归晚勇敢的中國人 1
萬水千山總是情萬水千山總是情 1
1984年
秋風秋雨傾城之戀 / /
秋風秋雨教我做個夢 /
1986年
今日的我今日的我 //10
1988年
人生總有希望人生總有希望///9
人生總有希望愛給了我什麼////
1994年
荃家福凍咖啡1811//
1999年
最佳友情人美麗娛樂世界----
2006年
Perfect Match自由女神1111陳慧琳合唱
首支四台冠軍歌
歌影传情明成皇后----
2015年
TV Love Songs Forever華麗轉身---1華麗轉身》主題曲
TV Love Songs Forever銀河----華麗轉身》片尾曲
TV Love Songs Forever閃爍登場----華麗轉身》插曲
DM多仔多到覆唔哂

早前DJ蘇絲黃稱容祖兒英文奇差,容祖兒一口承認,更指蘇絲黃不是第一個人說她唱《我的驕傲》英文咬字發音不正確的人,她說:“沒法子,當其時唱的感情是那樣,而陳光榮又拿了收錄得不正確的版本,我認句錯下次唱好些,現在現場唱我會很注重發音,因為我不想教壞小朋友。”

結婚先斬後奏 千嬅自組公司凍過水
2009年09月11日

一個網站,連環爆出娛圈多單婚訊,令一眾曾在賭城結婚 ...
John 發表於 2021-8-26 03:59

唔知報道來源邊度?真係咁多年都不遺餘力打擊人瑞

未紅時認識 兄妹相稱
何柱國容祖兒上契送十萬大禮

文: 娛樂組        06/09/2002 The Sun

容祖兒出道以 ...
John 發表於 2021-8-28 17:34

好恐怖,原來佢哋係「契兄妹」?同傳媒打好關係要咁大代價⋯⋯

一如往屆,有網民質疑賽果不公,特別指容祖兒竟奪得女歌手金獎,更有網民在網上表示有意向廉政公署舉報。 ...
John 發表於 2021-7-6 14:08

邊一年?

對於缺席十大中文金曲頒獎禮記者會,阿詩解釋說:“我只是在馬來西亞登台趕不及出席,不要太敏感,下次安排直播。(沒獎所以不到?)沒關係,誰說沒獎?我四個頒獎禮都會去。”

最後就無再出席rthk頒獎禮

唔知報道來源邊度?真係咁多年都不遺餘力打擊人瑞
Serendipity 發表於 2021-9-3 23:04

忽周

好恐怖,原來佢哋係「契兄妹」?同傳媒打好關係要咁大代價⋯⋯   ...
Serendipity 發表於 2021-9-3 23:05

陳卓賢江X生都係契兄弟

邊一年?
我等我在 發表於 2021-9-3 23:33

唔通係08年?

陳卓賢江X生都係契兄弟
John 發表於 2021-9-4 01:11

何柱國喎點同呀,人哋做咗咁多年傳媒老闆,又有份選特首,有權有勢。

之後祖兒又食小龍蝦,期間開了一下玩笑,表示沒有上次吃的那麼辣,好處就是「明天我的小菊花沒事」,即不會那麼易肚屙。

之後祖兒又食小龍蝦,期間開了一下玩笑,表示沒有上次吃的那麼辣,好處就是「明天我的小菊花沒事」,即不會 ...
John 發表於 2021-9-7 03:35

2021年8月21日
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

看來祖兒都幾中意小龍蝦

向來走在時尚尖端,被視為流行指標的陳慧琳(Kelly),前晚亮麗出席香港「新城台慶音樂會2003」,不過Kelly卻忽略靠近腳踝處的絲襪破了個洞,讓向來注重外表的她「破功」。另外,之前赴日宣傳電影《無間道》時,Kelly被日本媒體嘲笑日文咬字不清、衣著像怪獸,心高氣傲的她則高分貝痛斥日本媒體「白痴」。

原來Kelly赴日出席《無間道》記者會時,手戴綠手套,剛好日本某公仔怪獸手臂前段也是綠色,《日刊體育報》於是打趣Kelly打扮像怪獸;Kelly赴日發展多年,日本媒體對她目前的日語頗不滿意,也出現批評聲音。

前晚Kelly出席音樂會,聽到記者提到日本媒體的批評,和顏悅色的臉馬上沉下來,罵了句「白痴!」問她指的是日本媒體嗎?Kelly也直言不諱:「是!我穿這麼有型他們還這樣……唉呀,我不會講啦。」記者問她對樂壇新人的看法,陳慧琳表示,她自己忙到星期幾都不知道,只認得自己公司的新人。

陳慧琳表示,她自己忙到星期幾都不知道
LoveMirkay520 發表於 2021-9-10 21:46

忙到不知幾點

呢個post一定過100頁
Kfmusic 發表於 2017-8-18 00:02

雙雙 - Gin Lee
單選投票, 共有 148 人參與投票
1.  全日狂聽(5分)        
        76.35% (113)
2.  聽完再聽(4分)        
        6.08% (9)
3.  可以一聽(3分)        
        7.43% (11)
4.  得閒就聽(2分)        
        1.35% (2)
5.  有緣先聽(1分)        
        8.78% (13)
該投票已經關閉或者過期,不能投票

暱稱        肥賢[註 1]、樹熊 [註 2]、陳仔、Ian青[註 3]、馬林王子[註 4]、飄飄賢[註 5]、大隻賢 [註 6]、Boss Chan/陳總[註 7]、陳車腎

唔通係08年?
Serendipity 發表於 2021-9-4 15:28

05年

對於缺席十大中文金曲頒獎禮記者會,阿詩解釋說:“我只是在馬來西亞登台趕不及出席,不要太敏感,下次安排 ...
LoveMirkay520 發表於 2021-9-3 23:52

第4個係roadshow

05年
sexykaren 發表於 2021-9-13 18:22

哦咁唔怪之得啦,金句「你哋唔係噓我吖嘛」誕生年,嗰年又的確搶奬搶得好樣衰。

哦咁唔怪之得啦,金句「你哋唔係噓我吖嘛」誕生年,嗰年又的確搶奬搶得好樣衰。 ...
Serendipity 發表於 2021-9-13 23:59

明明個年佢上半年歌hit過下半年
除左刻不容緩播得少 明日恩典 越唱越強 都算係正常播放
但最尾係冇人識嘅天之驕女同好事多為追airplay就追得過火哂

所以比人感覺美祖d airplay唔值

其實個年楊千嬅郎來了年尾追200次都係好夾硬 05年我覺得佢得烈女係值得有十大airplay 長信同郎來了我覺得都播得太多
只係美祖太搶風頭 先令佢冇人理之下漁人得利

但最尾係冇人識 ...
John 發表於 2021-9-14 00:37

個年重點好似係何韻詩爆起,但下半年俾人撳住咁播,汽水同禁色=開燈熄燈開錯燈

個年重點好似係何韻詩爆起,但下半年俾人撳住咁播,汽水同禁色=開燈熄燈開錯燈 ...
on07111 發表於 2021-9-14 01:00

何cc 600次算正常播放拉

汽水禁色個陣都plug謝左
真正壓係圓滿

覺得係祖兒播多左多過何cc播少左

真正壓係圓滿

覺得係祖兒播多左多過何cc播少左{:1_11 ...
John 發表於 2021-9-14 01:04

個年仲有薛凱琪,明明小黑與我男孩像你大領先,但第三plug又變開錯燈2.0

個年仲有薛凱琪,明明小黑與我男孩像你大領先,但第三plug又變開錯燈2.0 ...
on07111 發表於 2021-9-14 01:11

Fiona 嗰陣兩首180+140 好癲
搞到人瑞臨尾郎來了爆seed 咁追得幾辛苦
仲搞到拒絕畢彼特榜都無得上
明明呢首好正
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

Fiona 嗰陣兩首180+140 好癲
搞到人瑞臨尾郎來了爆seed 咁追得幾辛苦
仲搞到拒絕畢彼特榜都無得上
明明呢 ...
ricnature 發表於 2021-9-14 01:18

Fiona 連續兩年第四

Fiona 連續兩年第四
艾石仔 發表於 2021-9-14 12:15

06 年Dear Fiona 明明幾hit 但榜都無得上呀陰公豬

真正壓係圓滿

覺得係祖兒播多左多過何cc播少左{:1_11 ...
John 發表於 2021-9-14 01:04

今朝又諗返起,明目張膽記憶中得61次播放率同幸福門差唔多

今朝又諗返起,明目張膽記憶中得61次播放率同幸福門差唔多
on07111 發表於 2021-9-14 14:00

明目張膽第4 plug
播到幾個星期已經好好
當年啲一線第4 plug 上一星期或者照bam

明目張膽第4 plug
播到幾個星期已經好好
當年啲一線第4 plug 上一星期或者照bam ...
ricnature 發表於 2021-9-14 19:15

好勁
反而春卷09年之前一碟4plug裏面總有一首ban

好勁
LoveMirkay520 發表於 2021-9-14 20:17

夢路第3 plug 連榜都上唔到
雖然真係勁難聽
囍囍第4 plug 被犧牲就慘啲

明荃翻唱過嘅叱吒十大:
少女的祈禱(2000年第7位)
給自己的情書(2000年第6位)
我的驕傲(2003年第7位)
DM多仔多到覆唔哂

好勁
LoveMirkay520 發表於 2021-9-14 20:17

咁佢當打年期碟接碟咁出,特別頭幾年根本無乜第四plug

AGA隻So CLS有5首903冠軍歌,仲勁過Eason隻U87得4首

晚上約9時,草地上群眾一起合唱《願榮光歸香港》、《海闊天空》等歌曲,又齊叫「光復香港,時代革命」口號。晚上10時草地上近千人手持亮起的抗爭燈籠,一邊唱歌及叫口號,列隊走出維園,走向天后站組成人鏈。9時半後,大批人從維園走往時代廣場,約500人在商場各樓層圍欄聚集,高叫口號,現場有管樂演奏,大家一起高唱《榮光》。

沙田新城市廣場對出空地,晚上8時後聚集了數千名街坊,大家手中拿着各式燈籠、螢光棒及雷射筆。大批年輕人不斷在繞圈跑,一起唱《小丸子》、《數碼暴龍》等的動畫主題曲。沙田大會堂百步梯亦坐滿人,有人將本報送出的小黃燈掛起,現場充滿了節日快樂氣氛,口號聲中夾雜着笑聲和歡呼。

譚小姐一家三口以「光復香港小黃燈」代替普通的燈籠,並將小燈掛在電話的電筒上,閃閃發光,「係有班後生仔摺完送畀我」。她的最大訴求是成立獨立調查委員會,「睇到7.21好心痛,嗰啲係不法分子,都算,但點解你警察8.31都喺太子站咁樣打市民?」她對政府的處理感到失望和無奈,「都唔知要點佢先聽我哋講嘢」,但希望港人堅持相信自己的信念,「希望呢場運動快啲完,政府回應晒我哋,大家平平安安、快快樂樂返屋企團圓」。

黃大仙廣場外也逼爆數百人,有年輕人稱任職公務員的藍絲媽媽認為示威者搞亂香港,所以趁中秋帶她到場,希望她可感受到抗爭運動的和平一面。逾千人聚集在屯門公園,各人在燈籠上寫上口號,在公園中心圍圈載歌載舞。

梁釗峰今日喺九龍灣出席ViuTV《全民造星》總決賽拜神,釗峰回想當年參加比賽,之後同其他參賽者組成C AllStar,笑言大家外型和高度相約,更成為好友,佢話o依家嘅參賽者較幸褔:「但我冇後悔早入行,同o依家參賽者嘅身高(相比),一定被比下去。」提到狄以達為好友、34號楊樂文(Lokman)拉票,釗峰話:「本身睇過佢做舞台劇,佢表演力豐富。」

Lokman得知咁多人幫自己拉票,表示開心,仲話好友狄以達自薦來做伴舞:「佢仲話如果有需要可以幪面出場,但我冇應承佢,我搵咗其他兄弟。」佢自言有歌手支持較有優勢,佢哋咁有實力介紹,啲人會留意。

而另一大熱99號姜濤佛系性格參與,並冇叫太多fans到時拉票:「我性格就係咁,冇刻意叫,如果真心支持我,會自己嚟。」被笑佛系性格嘅佢就笑言一切隨緣,自言入選已開心,預計咗完騷無論勝負,都會同全部參賽者慶功食飯。至於32號陳卓賢未完成比賽已獲電視台邀請拍劇,他希望多方面發展:「一開始參賽唔係以勝負為主,只係想多啲人認識認同,o依家已達到。」

梁釗峰今日喺九龍灣出席ViuTV《全民造星》總決賽拜神,釗峰回想當年參加比賽,之後同其他參賽者組成C AllSt ...
John 發表於 2021-9-16 14:17

至於32號陳卓賢未完成比賽已獲電視台邀請拍劇

邊套?
魚樂風雲?

至於32號陳卓賢未完成比賽已獲電視台邀請拍劇

邊套?
魚樂風雲?
losyes 發表於 2021-9-18 22:36

想睇契仔演出魚樂無窮

但最尾係冇人識 ...
John 發表於 2021-9-14 00:37

攞個第三冇咩嘢漁人得利啦,話晒前一年仲係金奬。
嗰年最令人不滿美祖係因為何韻詩攞唔到金,年尾hea播得太緊要,美祖又有演唱會指定電台搞到好事多為狂播得極不正常,之後仲要谷埋赤地雪搶金奬先搞到俾人噓。
其實05年佢啲歌已經冇前兩年咁hit,嗰年hocc上緊位,化蝶同勞斯萊斯都好hit,佢攞係合理好多。