返回列表 發帖

香港樂壇回到過去(1999-2014年)

簽名被屏蔽

1999~2006四大天王之一嘅劉德華依然喺各大頒獎禮嘅大贏家。
2003年郭富城最後一次出席四大頒獎禮
2001年張學友最後一次出席,但直到2004年依然有金曲獲獎

呢個post早就要出現

嗱樓主你主要都係想無限loop住呢個point,我明

2003 總播放率前三
1 楊千嬅:841次
2 容祖兒:780次
3 盧巧音:678次

2003 叱咤樂壇女歌手
金獎:容祖兒
銀獎:楊千嬅
銅獎:梁詠琪

嗱樓主你主要都係想無限loop住呢point,我明

2003 總播放率前三
1 楊千嬅:841次
2 容祖兒:780次
3  ...
hehehaha 發表於 2017-8-17 22:33

千嬅真係903愛將,播甘鬼多次
有無841次breakdown ?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

1999~2006四大天王之一嘅劉德華依然喺各大頒獎禮嘅大贏家。
2003年郭富城最後一次出席四大頒獎禮
2001年張 ...
乐坛风云 發表於 2017-8-17 22:16

2002/2003年度郭富城有出席咩?張學友最後一次出席好似係2000年度,當年攞903最男發表「好歌有好報」論,三台金曲係《一生一火花》同攞埋金針獎。2001年度雖然《有病呻吟》攞左至尊歌,都係缺席頒獎禮。好奇係點解2000年勁歌學友得首金曲+廣告歌獎無大獎都會黎。其實,好似佢1999年已經試過一次缺席頒獎禮。

用99年做起點
係咪因為容祖兒出道4年之後再憑扮了解出道???
SSN Chart (22 Mar)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 當 我 迷 失 時 聽 著 的 歌 (1 Week No.1) - 陳 蕾
2. 和 懷 念 講 再 見 - 吳 業 坤
3. 明 陣 - Robynn & Kendy

2002/2003年度郭富城有出席咩?張學友最後一次出席好似係2000年度,當年攞903最男發表「好歌有好報」論, ...
1d14 發表於 2017-8-17 23:10

2003年郭富城出席咗新城勁爆頒獎禮,其實郭富城喺好想繼續羅獎,只可惜後期冇乜作品值得頒獎俾佢。學友99年好似喺去咗拍戲定喺做巡演吧。2000年出席嘅時候,四臺我覺得應該頒致敬獎俾佢喇。不過當時挪咗金針獎都算喺完美咁結束佢嘅領獎生涯啦

1999年好似黎明開始唔玩先,其實我唔太想係呢個Post討論四大天王者,如果討論四大天王於1999年起的表現 ...
Kaybb 發表於 2017-8-17 22:47

2000年叱吒最後五強四大天王仲有份競爭呢。好似最後五強喺四大天王+謝霆鋒

2003年郭富城出席咗新城勁爆頒獎禮,其實郭富城喺好想繼續羅獎,只可惜後期冇乜作品值得頒獎俾佢。學 ...
乐坛风云 發表於 2017-8-17 23:48

金針獎意義最大啦 其他三台得勁歌榮譽大獎值得提
30克~

你見咁多人冒扣分風險都要誓死回到過去,就知...........美祖霸獎問題幾咁嚴重 ...
Kaybb 發表於 2017-8-17 22:50

變左年經

呢個post一定過100頁
KFMusic Choice WK 13
1 致旅途中的我 - Nowhere Boys | 2 白雲會告訴我 - 雷同二友 | 3 失重效應 - 黃瑋中 | 4 大地回春 - 粉紅A | 5 Ride Along - 黎曉陽

個POST 應該會不停BIN 美祖屍

個POST 應該會不停BIN 美祖屍
Kyle_ 發表於 2017-8-18 00:17

呢個就一定架啦

而家睇返00年代樂壇, 覺得幾正, 多元化

可能2027年睇返2010年代樂壇又會覺得好正
「當年隻矛盾一生好hit架」
「吳雨霏年年都用噴走勢上十大
SSN Chart (22 Mar)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 當 我 迷 失 時 聽 著 的 歌 (1 Week No.1) - 陳 蕾

變左年經
abcxyz302006 發表於 2017-8-17 23:57

係秒經

而家睇返00年代樂壇, 覺得幾正, 多元化

可能2027年睇返2010年代樂壇又會覺得好正
「當年隻矛盾一生好hit架 ...
John 發表於 2017-8-18 00:34

「仲未有人破到三隻歌女金紀錄」
「以前至尊歌衰極都可以去到150架....現在?....」

1999年好似黎明開始唔玩先,其實我唔太想係呢個Post討論四大天王者,如果討論四大天王於1999年起的表現 ...
Kaybb 發表於 2017-8-17 22:47

無黎明已經無乜討論價值
暗中傾慕你也是我有的自由

「以前至尊歌衰極都可以去到150架....現在?....」 ...
hehehaha 發表於 2017-8-18 00:40

3隻歌女金仲要有首無冠

無黎明已經無乜討論價值
lemontea1069 發表於 2017-8-18 00:46

Leon 04 05年都好髮力
05年試過有一段時間(長情冠軍個排)入左男三甲
年尾先比周國賢李克勤許志安個d追過

「以前至尊歌衰極都可以去到150架....現在?....」 ...
hehehaha 發表於 2017-8-18 00:40

重口味144
另外叮叮車個19次冠軍都幾難破
最後最後個22次都分分鐘穩佔第二一段長時間

3隻歌女金仲要有首無冠
lemontea1069 發表於 2017-8-18 00:48

偏偏就係佢年尾頂住樂觀同埋個女金
明明仲有FIONA爭緊...點知臨尾脫腳
重口味144
最後最後個22次都分分鐘穩佔第二一段長時間 ...
John 發表於 2017-8-18 00:50

當年個播放率真係低到嚇親人

Leon 04 05年都好髮力
05年試過有一段時間(長情冠軍個排)入左男三甲
年尾先比周國賢李克勤許志安個d追過 ...
John 發表於 2017-8-18 00:49

05仲開埋紅館tim
一言為定隻ep正到喊

偏偏就係佢年尾頂住樂觀同埋個女金
明明仲有FIONA爭緊...點知臨尾脫腳

當年個 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-18 00:52

如果當年係Fiona女金會點。。。
1 致旅途中的我 - Nowhere Boys | 2 白雲會告訴我 - 雷同二友 | 3 失重效應 - 黃瑋中 | 4 大地回春 - 粉紅A | 5 Ride Along - 黎曉陽

如果當年係Fiona女金會點。。。
Kfmusic 發表於 2017-8-18 00:53

CM人會好high
出面會.........

CM人會好high
lemontea1069 發表於 2017-8-18 00:55

Fiona當年拎左CM女金同CM至尊

重口味144
最後最後個22次都分分鐘穩佔第二一段長時間 ...
John 發表於 2017-8-18 00:50
最後最後係21次
第二位既分手總約在雨天18次

CM人會好high
lemontea1069 發表於 2017-8-18 00:55

其實出面shock一shock就會接受佢地位
好似08年方大同男金同14年周柏豪咁

舊年Gin Lee同胃蘭攞完新城女金之後
新城都冇冧檔丫

CM人會好high

想當年蘋果fb有好多人cm話點解楊千嬅三首上榜歌贏左Fiona三首冠軍歌,鄧佢唔抵
Fiona同Kay咁多年都拎唔到一次女金真係好可惜,Ivana都可以理解(無任何一年年尾接近女金)
鄭秀文 陳慧琳 楊千嬅 容祖兒
薛凱琪 衛蘭 王菀之 謝安琪
Gin Lee AGA 鄧小巧 林欣彤

如果fi kay 易灣拿 胃難 都拎過女金
成個香港樂壇健康好多

成個香港樂壇健康好多
lemontea1069 發表於 2017-8-18 01:28

佢地4個一早就要金啦

成個香港樂壇健康好多
lemontea1069 發表於 2017-8-18 01:28

胃腩就算啦,回望過去十年,佢拎唔到都好正常
前三個真係比較可惜
睇下男歌手個邊,起碼張敬軒 方大同 周柏豪都拎過金,但女歌手

佢地4個一早就要金啦
abcxyz302006 發表於 2017-8-18 01:31

2014年大好機會都唔換人真係好on9
男歌手有勇氣頒俾pakho力壓許志安
但女歌手就將Fiona壓到金變銅

佢地4個一早就要金啦
abcxyz302006 發表於 2017-8-18 01:31

仲有kary

仲有kary
Kfmusic 發表於 2017-8-18 01:35

呢個直情要最女啦

十年前既十大好多首都不得了,木紋酷愛等……
同今年既十大……差太遠
btw望返d歌原來咁就十年

呢個直情要最女啦
hehehaha 發表於 2017-8-18 01:38

CM最女

同今年既十大……差太遠
btw望返d歌原來咁就十年 ...
kanxd 發表於 2017-8-18 01:38

就算最屎嗰首逼得太緊都KO晒目前十大
Happy and Blessed.

胃腩就算啦,回望過去十年,佢拎唔到都好正常
前三個真係比較可惜
睇下男歌手個邊,起碼張敬軒 方大同  ...
fifty1205 發表於 2017-8-18 01:32

今年終於到JANICE有機衝擊女金

同今年既十大……差太遠
btw望返d歌原來咁就十年 ...
kanxd 發表於 2017-8-18 01:38

唔係十大果D都屈

就算最屎嗰首逼得太緊都KO晒目前十大
jose 發表於 2017-8-18 01:46

我覺得當年最屎嗰兩首係《男人KTV》同《化》

1d14 發表於 2017-8-18 01:50

化邊有十大
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 守破離 2. 懷很舊的舊 3. 慶祝無意義

化邊有十大
帥小寶` 發表於 2017-8-18 01:55

化 TVB & RTHK 有十大, 997 勁爆歌曲, missing 903 十大.

Therefore, we need to specify which TV / radio station we are talking about.

勁歌係90年代後期都有好多奇案
1. 王菲當年真係仲犀利過容祖兒,竟然可以95-97三年缺席勁歌,三年都仲有亞太女,勁歌唔係唔到無獎咩?
2. 98年張惠妹竟然出道2年就打敗前輩攞亞太女,唔似勁歌敬老作風
3. 99年《插曲》唔算全年最hit,竟然會爆冷攞金曲金
4. 千嬅係一圈圈話00年度頒獎禮個陣係無任何唱片公司簽佢,竟然會攞到金曲金,重點係當年其實有好多其他選擇

1d14 發表於 2017-8-18 01:50

最屎係gulugulu呀

化邊有十大
帥小寶` 發表於 2017-8-18 01:55

cm共和榜十大

最屎係gulugulu呀
kanxd 發表於 2017-8-18 02:09

當年我好鍾意學友首《好久不見》,咁就被剔出叱咤十大,仲有Kary同側田既犧牲品《電燈膽》,我估stephy以後都唔會再有機會攞叱咤十大。
個陣個個估送禮首《花落誰家》至尊歌,結果最後竟然缺席俾左美軒,不過相隔10年,今年送禮終於再有機會。