返回列表 發帖
東方網6月14日報導:黃耀明新歌《窮風流》昨日請到汪明荃做嘉賓拍MV,汪明荃以嬌俏女侍應造型出現,當天她心情非常好,還擺出很多姿勢給記者們拍照。不過有記者追問霆鋒新聞時卻觸怒了汪明荃,她還挺身為霆鋒講說話。

汪明荃說到霆鋒會為她的演唱會做嘉賓,問她有否看霆鋒最近的新聞?汪明荃說:"沒有理會"會否以長輩身分,勸霆鋒努力工作不好搞那麼多新聞?汪明荃義正嚴詞說:"是他搞出來的嗎?一定是有人無事生非……"

黃耀明這次邀請汪明荃做嘉賓主要覺得她有香港精神,與這首歌很配合,希望可帶出快樂及幸福畫面。
離不開 留不低

佢唔會係最女格但03年唔比KAREN,
佢都絕對夠資格可以攞亞太女
唔會到比KELLY仲可以臨到 ...
gordon0807 發表於 2020-8-28 11:59

香港市場來講kelly係多人識d,同tbb 關係又唔差, 後尾係咪幫tbb拍左個非凡情緣的電視劇?
其實個晚karen話有國語金已經好開心,第一次總選有獎

呢個都係驚喜之一當年最女比左KELLY, 以為會係SAMMI 感情線上
點知會頒俾當時未續約的千嬅 ...
gordon0807 發表於 2020-8-27 08:36

因為903夠驚喜頒女金俾千嬅,tvb即時覺得千嬅夠班

sexykaren 發表於 2020-8-29 13:01

華星臨收檔都拎佐一次金曲金

華星臨收檔都拎佐一次金曲金
阿mark 發表於 2020-8-29 18:58

仲有女金,邊有臨執公司仲咁捧歌手

呢年10大, 論地位, 貼近03年社會較低沉, 梅姐又剛走
真係如果有一天
其他唔係情歌就地位未到要比大 ...
gordon0807 發表於 2020-8-28 11:47

呢年十大旺「數字歌」
如果有1天
1步1生
2個人的幸運
7友
10面埋伏
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

sexykaren 發表於 2020-8-29 13:01

其實呢個都好影響性
其他台都係跟903 風捧人瑞
唔係903 咁捧佢佢都唔會咁快四台上位
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

其實呢個都好影響性
唔係903 咁捧佢佢都唔會咁快四台上位 ...
ricnature 發表於 2020-8-29 19:55

但當年佢連最女5強都未有

其實呢個都好影響性

如果2000年女金照俾kelly, 2000年金曲金肯定照俾sammisammi未有女金,tvb照塞2次最女同1次金曲金俾sammi, 塞金曲金俾女金楊千嬅點會未夠班?
2003年根據分獎精神,容祖兒金曲金真係要嘔番出來,分俾七友就剛剛好

但當年佢連最女5強都未有
kenneth 發表於 2020-8-29 20:40

903有先見之名,倫永亮拎男金唔通勁過四大天王?

是但一首都紅過如果有一天咯
阿mark 發表於 2020-8-28 09:14

不同意,她比我醜仲衰過如果有一天

903有先見之名,倫永亮拎男金唔通勁過四大天王?
sexykaren 發表於 2020-8-29 20:49

但當年係計全港電台ap?

如果2000年女金照俾kelly, 2000年金曲金肯定照俾sammisammi未有女金,tvb照塞2次最女同1次金曲金俾sammi, ...
sexykaren 發表於 2020-8-29 20:47

七友唔鬼值啦
雖然當年我都有估過七友
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

七友唔鬼值啦
雖然當年我都有估過七友
ricnature 發表於 2020-8-29 21:08

插曲拎得金曲金,gigi,千嬅,edmond都值金曲金,係kelly同劉華不值

l00540 發表於 2020-8-29 20:59

2000年或之前其實楊千嬅在993甚至其他三台都很少冠軍歌
1990年就不知

以前勁歌總選係未一路有Sponsor?

松日sponsor嗰年
首主題曲拎廣告歌獎

l00540 發表於 2020-8-29 20:59

881榜先計全港電台ap啫

其實呢個都好影響性

903  97都唔捧楊千嬅陳奕迅,其實呢年佢哋都幾高質

2000年或之前其實楊千嬅在993甚至其他三台都很少冠軍歌
1990年就不知
sexykaren 發表於 2020-8-29 21:52

tvb一年一首冠軍歌 再見二丁目、因為所以、抬起我的頭來、少女的祈禱

不同意,她比我醜仲衰過如果有一天
sexykaren 發表於 2020-8-29 20:57

她比我醜,衰在歌詞

如果2000年女金照俾kelly, 2000年金曲金肯定照俾sammisammi未有女金,tvb照塞2次最女同1次金曲金俾sammi, ...
sexykaren 發表於 2020-8-29 20:47

七友無金曲金,覺得好大機會係因為梁漢文無乜地位同價值,果年佢係903有大獎,tvb一樣唔俾佢

她比我醜,衰在歌詞
阿mark 發表於 2020-8-30 15:13

她比我醜得1周第7位
拎金曲已經夠嘩然 重講金曲金

881榜先計全港電台ap啫
kenneth 發表於 2020-8-30 11:54

1996年(好似)之前
903係根據全港電台ap,個榜叫做雷霆歌曲播放指數
去頒奬

後來因為新城997為左造就某啲歌手而狂播
想達到操控903的賽果嘅目的
所以903先改制跟返自己專業推介榜去頒奬直至現在

上面你哋講03年勁歌總選賽果
知唔知點解咁多歌手嚟?
咪多得第三季季選之前出現一單轟動全港樂壇嘅「舞影行動」囉!
好多歌手,包括gigi,都好似因為唔得閒去季選
所以佢首「同班同學」未能入圍季選
因為呢單野之後,歌手因為要拎勁歌d奬
都唔可以「唔到都有奬」

至於Joey我的驕傲拎金曲金
咪就係因為蛋記想佢同Twins一齊拎傳媒大奬囉!(因為Joey拎埋最女都唔夠數,真係多得997當年狂頒獎俾Twins)
結果如果有一天犧牲左
當年連我屋企人都話牛華輸得好唔抵!

至於Edmond,生不逢時
當時903拎到大獎,通常勁歌都唔會有大獎攞㗎
唔似得而家(最近期例子係軒仔18年首百年樹木)

1996年(好似)之前
903係根據全港電台ap,個榜叫做雷霆歌曲播放指數
去頒奬

後來因為新城997為左造就 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 15:31

我也記得係這個機制~~~

知唔知點解咁多歌手嚟?
咪多得第三季季選之前出現一單轟動全港樂壇嘅「舞影行 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 15:40

其實01年第一季季選,《灰姑娘》都離奇失奬...

我也記得係這個機制~~~

其實01年第一季季選,《灰姑娘》都離奇失奬... ...
l00540 發表於 2020-8-30 16:05

灰姑娘單嘢同Amanda贈興單嘢一樣
明明hit爆,3/4台冠軍居然失季選
可能同唱片公司唔夠「牙力」有關

不過當時華納都好幫Gigi
連續2年(02/03年)開紅館(我有入塲睇
雖然灰姑娘失獎,但早一季即係00年第四季季選
Gigi 首煙霧彌漫得獎,但就間接令Edmond首PG家長指引失獎(當年報紙有報道過)
所以唔知係咪咁嘅原因
灰姑娘就要失獎了

不 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 17:59

華納點會唔夠牙力啊,其實果季連如果東京不快樂都有獎,都可以ban灰姑娘,真係離奇

不 ...

贈興好似係四台冠軍,Amanda另一首四台冠軍係化粧

知唔知點解咁多歌手嚟?
咪多得第三季季選之前出現一單轟動全港樂壇嘅「舞影行 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 15:40

03年第三季,ban佐好多歌,連陳奕迅謝霆鋒都ban,劉華都無份

不 ...

THX  我都搵唔翻當年嘅新聞...

Btw, 好似話GIGi嗰晚有去電視城stand-by... (小道消息)

翻查資料,原來當晩Mi、學友、華仔都缺席

好似話GIGi有去電視城stand-by... (小道消息)

翻查資料,原來當晩Mi、學友、華仔都缺席 ...
l00540 發表於 2020-8-30 18:45

好似係,有聽講過,灰姑娘真係慘死,係佢最高質的歌,一個獎都無

好似話GIGi有去電視城stand-by... (小道消息)

翻查資料,原來當晩Mi、學友、華仔都缺席 ...
l00540 發表於 2020-8-30 18:45

以前季選經常都有人缺席的,係2004優秀選開始先強制出席有獎+唱live

以前季選經常都有人缺席的,係2004優秀選開始先強制出席有獎+唱live
阿mark 發表於 2020-8-30 18:49

通常第四季(總選前)才齊人

話說2004勁歌優秀選第二回,本來陳慧琳有獎,因為唔出席,先俾佐余文樂,仲有2005年第一回out佐藍奕邦俾吳浩康

好似係,有聽講過,灰姑娘真係慘死,係佢最高質的歌,一個獎都無
阿mark 發表於 2020-8-30 18:48

除左「四月花火音樂會」,當年GIGI未唱過《灰姑娘》live...

我還在電視旁還守候了一晚
最後很失望.....

除左「四月花火音樂會」,當年GIGI未唱過《灰姑娘》live...

我還在電視旁還守候了一晚
最後很失望.....{ ...
l00540 發表於 2020-8-30 18:55

當晚都想打爛部電視~
全晚驚喜係王菲竟然出席~

話說2004勁歌優秀選第二回,本來陳慧琳有獎,因為唔出席,先俾佐余文樂,仲有2005年第一回out佐藍奕邦俾吳 ...
阿mark 發表於 2020-8-30 18:53

係未開緊「紙醉金迷」而缺席?

好在Kelly總選有大奬

當晚都想打爛部電視~
全晚驚喜係王菲竟然出席~
阿mark 發表於 2020-8-30 18:58

同感 x 2

最後好似搵咗張衛健做壓軸...

無線電視舉辦的“勁歌金曲第三季季選”賽果前日塵埃落定。
據報道,由於這是 港廉政公署“舞影行動”後首個勁歌季選,外界對賽果特別關注,難怪“無線”變成驚弓之鳥,明顯地削減了英皇歌手得獎數目,隻有容祖兒及Twins的歌曲入選,熱門的陳奕迅及謝霆鋒慘成犧牲品,陳文媛與鄧健泓則爆冷入選。
改新例自欺欺人

“2003勁歌金曲第三季季選”前晚在“無線”將軍澳電視廣播城舉行,總共有35首候選歌曲競逐12首金曲,另頒發“手機網絡人氣男女歌手”、“最受歡迎廣告歌”等多個獎項。
根據過往慣例,大會於開始前會率先向新聞界公布各項賽果,不過不知是否受到廉政公署“舞影行動”影響,大會突然改成新形式,實施即場揭曉方法,工作程序表亦隻寫上“得獎歌手”,沒有列明得獎歌曲及獎項,可說做足保密工夫。至於大部分出現彩排的歌手如容祖兒、關心妍等人口風甚緊,聲稱不清楚會得什麼獎,然而專程赴港拿獎的陶吉吉卻自曝奪得“最受歡迎國語金曲”,顯示大會的新形式仍有漏洞。
英皇受冷落

前晚“無線”公布的“季選”得獎名單十分平均,各大唱片公司都分到一杯羹,但一直在“季選”占優勢的英皇歌手,在這次“季選”中收獲卻較少,隻有容祖兒及Twins分別以《ShowUp》及《夏日狂嘩》打入12首金曲之內,陳奕迅熱門歌曲《忘記歌詞》及謝霆鋒的《苦海孤雛》都意外落敗,令人倍感離奇,而英皇新人吳浩康賽前被視為“最具潛質男新人”的熱門,但最後還是被踢出局。
表裡不一欲蓋彌彰

早前有媒體報道,歌手缺席頒獎禮便沒有獎。雖然“無線”從未承認缺席者不會獲獎,但這個不成文規定在“勁歌”改制後證明依然未變。這次“季選”得獎的歌手的確全數到齊,多個熱門得獎歌手如陳奕迅及謝霆鋒則未見出現,剛巧又沒有獲獎。而劉德華所屬的唱片公司發言人前日坦言已接“無線”通知華仔有獎,希望華仔會出席。但前日是華仔生日,每年他照舊在當日“休業一天”,所以他並沒有破例出席季選,而“無線”最終也沒有頒發任何獎項給他,再次證明“缺席者沒有獎”真的存在。
“勁歌季選”得獎名單

1.《ShowUp》容祖兒
2.《窮爸爸》許志安
3.《啼笑姻緣》陳小春
4.《她比我丑》陳慧琳
5.《窮風流》黃耀明
6.《我太強》關心妍
7.《明日有明天》陳慧嫻
8.《夏日狂嘩》Twins
9.《私房菜》鄧健泓
10.《羽毛》陳文媛
11.《三千零一夜》李克勤
12.《水手裝與機關槍》郭富城
新星試打三屆臺主:《口袋情人》Sky
最受歡迎合唱歌曲獎:《撚花惹草》陳慧嫻、關心妍
最具潛質新人獎:李逸朗
最受歡迎廣告歌曲獎 :《兩個龍卷風》Shine 《火紅火熱》群星
最受歡迎國語歌曲獎:《今天沒回家》陶吉吉
最受歡迎改編歌曲演繹獎:《賣花女神》黃馨
手機網絡金曲獎:《龍爭虎鬥》楊千華
手機網絡人氣男歌手獎:古巨基
手機網絡人氣女歌手獎:Cookies

據報道,由於這是 港廉政公署“舞影行動”後首個 ...
阿mark 發表於 2020-8-30 19:07

齊唔齊腳唱《火紅火熱》?

齊唔齊腳唱《火紅火熱》?
l00540 發表於 2020-8-30 19:15

全晚唯一缺席有獎係Hocc

贈興好似係四台冠軍,Amanda另一首四台冠軍係化粧
阿mark 發表於 2020-8-30 18:30

(你沒有)好結果冇?

華納點會唔夠牙力啊,其實果季連如果東京不快樂都有獎,都可以ban灰姑娘,真係離奇 ...
阿mark 發表於 2020-8-30 18:29

其實應該係Gigi當時未夠「牙力」撼
千嬅首歌明顯係因為903女金加少女的祈禱金曲金效應
再加上華星傳統跟TBB的關係
TBB先俾佢隻碟多一首歌入圍季選

阿mark 發表於 2020-8-30 18:49

係2003年第三季季選已經開始係咁了
否則Eason 霆鋒 Gigi 點會冇獎?

(你沒有)好結果冇?
森姆@結論 發表於 2020-8-30 19:39

tvb得第三,其他台就唔知了

再加上華星傳統跟 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 19:43

千嬋呢隻碟真係神奇,4plug得2plug上榜

再加上華星傳統跟 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 19:43

可能因為GIGI經理人合約一直屬於eei (千禧年代)

2003年,上屆最女楊千嬅居然輸俾bobo拎不到季選歌仲要係有出席

其實當時明哥都係英皇…
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

2003 關心妍 總共六首歌季選有獎, 係咪都係記錄?

2003年,上屆最女楊千嬅居然輸俾bobo拎不到季選歌仲要係有出席
sexykaren 發表於 2020-8-30 22:42

2001鄭秀文終身美麗季選都拎豬肉獎(網上金曲獎)兼出席哦