返回列表 發帖
我記得數字上係同楊千嬅調左位
其實美嬋02 03 都夠數入十大畀人調走左
ricnature 發表於 2017-8-18 23:43

爭太少
高妹正傳 169
笑中有淚 169
楊千嬅 172
始終一天同燕尾蝶都好似170左右

但爭三四次同平手無乜分別
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我記得數字上係同楊千嬅調左位
其實美嬋02 03 都夠數入十大畀人調走左
ricnature 發表於 2017-8-18 23:43

02 調走左 楊千嬅 (夠十大), 閃靈 (十大 borderline)
03 女金變女銀, 調走左 飛女正傳 (好似係十大 borderline)

做乜突然提一拍兩散
John 發表於 2017-8-18 23:51

最經典十大之一點可以唔提

爭太少
高妹正傳 169
笑中有淚 169
楊千嬅 172

但爭三四次同平手無乜分 ...
John 發表於 2017-8-18 23:52

我又好奇paco 點解年尾唔喪谷笑中有淚掃四台金曲其實都hit 架
我記得當年年尾我已經將笑中水瓶一齊loop

當年四台
Tvb: 楊千嬅
903: 冇
Rthk: 笑中
997: 閃靈
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

唔係話夏森美唔俾咩
matthew1990 發表於 2017-8-18 20:12

所以咪話冇食住個勢

我又好奇paco 點解年尾唔喪谷笑中有淚掃四台金曲其實都hit 架
我記得當年年尾我已經將笑中水瓶一齊loop
ricnature 發表於 2017-8-18 23:56

2002 年 fa 903 女金 但係 冇十大, 好多報紙 were asking "WTF"?

3 years later......

2005 年 JY 903 女金 但係 明日恩典 冇十大, another 903 "WTF" moment

千嬅2000年無公司支持反而有女金同金曲金
千嬅2001年明明有公司支持,三首主打歌(不是熱血青年)又hit,結果 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 22:15

2002年千嬅點會唔紅呀~M VS M上半場第一日出MK就即時炒到二百幾蚊一隻啵~
雖然第二日已經回到$98~~

幾年後3合1版已經賣緊$38
可能M VS M下半場冇咩商業味, 大眾冇興趣~~

爭太少
高妹正傳 169
笑中有淚 169
楊千嬅 172

就咁睇 似乎燕尾蝶先最值十大

2002 年 fa 903 女金 但係 冇十大, 好多報紙 were asking "WTF"?

2005 年 JY 903 ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:06

其實原則上無問題,假設跟足播放率,只代表果年該歌手有幾多hit歌但未到十大level

講番KAY果邊,
09年903玩野最後播到頭4差唔夠10次,
頂你最後咪又係祖金KAY銀

其實原則上無問題,假設跟足播放率,只代表果年該歌手有幾多hit歌但未到十大level ...
newguy 發表於 2017-8-19 00:09

理論上冇冠軍歌都可以攞女金
30克~

理論上冇冠軍歌都可以攞女金
creativity 發表於 2017-8-19 00:10

WHY NOT~
冇冠都可以十大啦~

WHY NOT~
冇冠都可以十大啦~
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:12

但呢個已經好多年前喇喎

但呢個已經好多年前喇喎
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:12

咪祖99年一年之MA~~

2005 年 JY 903 ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:06

05年容小姐d上榜歌全部都咁難聽
有金獎已經全場噓爆
仲比多個十大商台第二朝比人拆左都似

05年容祖兒: 芝娃娃, 刻不容緩, 呼天不應, 明日恩典, 越唱越強, 天之驕女, 好事多為, 赤地雪
年尾d天之嬌女好事多為又難聽又唔hit
全年得一隻明日恩典係hit, 但已經係我的驕傲、世上只有之後既第三集, 炒冷飯炒到嘔
越唱越強都叫多少少人識

睇下何韻詩贏佢起碼2047條街: 如無意外, 你是八十年代, 明目張膽, 化蝶, 勞斯萊斯, 汽水樽裡的咖啡, 圓滿
根本由年頭去到勞斯萊斯連續5首都叫好叫座

05年唔比何韻詩係極度痴線
容小姐仲要係度串觀眾

千嬅靠烈女單天保至尊
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

呢個post一定過100頁
Kfmusic 發表於 2017-8-18 00:02

但隔幾版既內容應該都係一樣~

咪祖99年一年之MA~~
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:13

1998「叱吒樂壇專業推介第十位歌曲獎」:愛你 - 許志安

#2 on 903 chart

但隔幾版既內容應該都係一樣~
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:16

而家仲講緊2000年代
應該遲d先進入2010年代

跟住樂觀都講幾版

如果fi kay 易灣拿 胃難 都拎過女金
成個香港樂壇健康好多
lemontea1069 發表於 2017-8-18 01:28

由IVANA出道第一日就已經覺得佢只會係GIGI 2.0~
始終冇一線歌手個種全面性~

爭太少
高妹正傳 169
笑中有淚 169
楊千嬅 172

02年
楊千嬅 172
燕尾蝶 172

03年十大底線
10 龍爭虎鬥  218
10 我不會唱歌 218
12 飛女正傳 216

就咁睇 似乎燕尾蝶先最值十大
jasonbloom 發表於 2017-8-19 00:08

果年已經組合金
而且又新人
冇十大都可以預期既

而家仲講緊2000年代
應該遲d先進入2010年代

跟住樂觀都講幾版 ...
John 發表於 2017-8-19 00:17

講完樂觀可以lock,個topic去到2014年,之後再開過

最屎係gulugulu呀
kanxd 發表於 2017-8-18 02:09

都好過ABC係我係我個年.....D十大(尤其後面位置)都聽到O晒~

02年
楊千嬅 172
燕尾蝶 172

03年十大底線
12 飛女正傳 216 ...
Jacz 發表於 2017-8-19 00:18

睇返
原來笑中有淚係 165
始終一天 169

連很想當媽媽都168

05年容小姐d上榜歌全部都咁難聽
有金獎已經全場噓爆
仲比多個十大商台第二朝比人拆左都似

05年容祖 ...
John 發表於 2017-8-19 00:15

HOCC都話06年可以拎番
其他女歌手一路都俾容小姐搶獎

08年KAY輸得最唔抵

2002年千嬅點會唔紅呀~M VS M上半場第一日出MK就即時炒到二百幾蚊一隻啵~
雖然第二日已經回到$98~~

幾 ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:07

當年好似係賣四白金

但係宜家又炒到好貴

我覺得04年Ping Pung就已經要拎組合金
hehehaha 發表於 2017-8-18 11:21

美霏係咪唯一一個拎過幾次新人獎既女歌手??

睇下何韻詩贏佢起碼2047條街: 如無意外, 你是八十年代, 明目張膽, 化蝶, 勞斯萊斯, 汽水樽裡的咖啡, 圓滿
根本由年頭去到勞斯萊斯連續5首都叫好叫座
John 發表於 2017-8-19 00:15

艷光四射 & 梁祝下世傳奇 真係好正, Hocc 2005 RTHK 冇十大 得 優秀流行歌手大獎 & 全年最佳進步獎 was such as insult

2000年果陣有傳千嬅唔夠ap拎女金, 有冇知哩個傳聞真定假
仲有到而家都唔係好明, 點解美千2000年可以 ...
Kyle_ 發表於 2017-8-18 11:46

00年歌海又點會唔夠AP 呀~上榜歌曲:最後的歌、私奔、木偶奇遇記、可人兒、放煙花、內有惡女、Namasgar你好嗎、如果東京不快樂、少女的祈禱
都夠播到瀨屎啦~~~

當年得生力軍組合銀
輸左比F.I.R.
hehehaha 發表於 2017-8-18 11:48

當年FIR又真係好紅, 可借之後唔知咩事收經收得好快~~

02年
楊千嬅 172
燕尾蝶 172

03年十大底線
12 飛女正傳 216 ...
Jacz 發表於 2017-8-19 00:18

兩個人的幸運 差十大底線幾多?
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

有無人記得2005之前有雷霆歌曲播放指數,果陣覺得呢個榜最fair
sunny 發表於 2017-8-18 12:33

仲記得每一個明天今日已經7周冠
GIGI唔知邊首20>1
D歌連冠媲美CM榜~

00年歌海又點會唔夠AP 呀~上榜歌曲:最後的歌、私奔、木偶奇遇記、可人兒、放煙花、內有惡女、Namasgar你 ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:25

嗰年老母最高峰

戀愛情色 假天真 花花宇宙 失憶周末 take my hand 我不夠愛你 星期五檔案 大日子
另加冇plug 既薰衣草 本身係好難輸
都係歌海之餘仲要紅人瑞好多
始終人瑞真正上位係02 年
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

都好過ABC係我係我個年.....D十大(尤其後面位置)都聽到O晒~
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:22

2007酷愛
CITP
花落誰家
愛回家
木紋
前程錦繡
愛一個上一課
逼得太緊
男人KTV
東京鐵塔下gulugulu
07最多淨係第10出事

但08....
叱咤樂壇至尊歌曲大獎[編輯]專業推介.叱咤十大[編輯]
排名歌曲主唱作曲填詞編曲監製
第二位Love Song方大同方大同方大同方大同Edward Chan、Charles Lee、方大同
第三位下次再見古巨基楊鎮邦林 夕雷頌德雷頌德
第四位跑步機上容祖兒王雙駿黃偉文王雙駿王雙駿
第五位櫻花樹下張敬軒伍卓賢林若寧劉志遠單立文C.Y. KongDavy Chan、Stanley Leung
第六位ABCMC JinKevin Nishimura、
James Roh、
Jae Choung、
Allen Sung、
Stefon Taylor
MC JinKevin Nishimura、
James Roh、
Jae Choung
Kevin Nishimura、James Roh、Jae Choung
第七位路...一直都在陳奕迅Adrian Fu吳向飛周國儀Jim Lee
第八位舉高隻手農 夫DJ Tommy農 夫DJ Tommy、咖啡因公園DJ Tommy
第九位撈月亮的人楊千嬅陳台證林若寧陳台證陳台證
第十位我哋大家林海峰王雙駿林海峰王雙駿何秉舜林海峰

兩個人的幸運 差十大底線幾多?
l00540 發表於 2017-8-19 00:28

兩個人的幸運係 204

話時話903愛將
00年之前王菲
00-04年千嬅
05-06年hocc
07-現在容祖兒
其實如果祖兒無調位,係咪07年祖兒先可 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 16:24

07年之後係因為舊愛開始淡出, 新愛又咪成氣候先叫真捧祖者~

kenny1102 發表於 2017-8-19 00:24

蔡一傑:

草蜢 (1988 - 903 silver, RTHK gold, TVB)
蔡一傑 (2003 - 903 Bronze)

2007酷愛
CITP
花落誰家
愛回家
木紋
前程錦繡
愛一個上一課
逼得太緊
男人KTV
0 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:29

我地大家之後撈月亮已經O咀~FANS都咁話, 你話當年PLUG一葉舟十大就話者~
呢首都十大唔通同CM個潮文有關???

之後舉高隻手再ABC就真係.....呆晒~

仲有跑步機上之後係下次再見~真係懷疑而家仲有冇人記得第一句係咩歌詞~

06年千嬅真慘慘豬,作為天后tvb陪坐食白果,歷屆有無天王天后係tvb有出席而食白果? ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 16:30

06年唔係一早預左咩~
係冇諗過PACO可以連滾都唔爭, 當為梁炳都好呀

14年kay衰在派歌太亂
abcxyz302006 發表於 2017-8-18 16:34

係衰在夏森美既出現~~

艷光四射 & 梁祝下世傳奇 真係好正, Hocc 2005 RTHK 冇十大 得 優秀流行歌手大獎 & 全年最佳進步獎 was s ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:25

前港台梁姓DJ爆:
- 意識不良作品不可熱播,包括:古惑仔系列 etc.

可能因為類似原因,所以掉走《離家出走》、《勞斯萊斯》個十大

另,如無記錯,Freeze亦因類似原因被ban
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

2007酷愛
CITP
花落誰家
愛回家
木紋
前程錦繡
愛一個上一課
逼得太緊
男人KTV
0 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:29

我同你調轉
我鍾意東京鐵塔下, 903目標聽眾應該都會buy呢類
男人KTV極度唔ok
逼得太緊都唔鍾意, 不過最少坊間hit, 算數

我地大家之後撈月亮已經O咀~FANS都咁話, 你話當年PLUG一葉舟十大就話者~
呢首都十大唔通同CM個潮文有關??? ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:32

撈月亮十大算係好
好過我來自火星十大, 楊千嬅女銅

王菀之當年女銅對佢意義好重大

kenny1102 發表於 2017-8-19 00:24
蔡一傑:

草蜢 (1988 - 903 silver, RTHK gold, TVB)
蔡一傑 (2003 - 903 Bronze)
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:31

蔡一傑 = 女歌手

有無得睇番07年in control 拎大碟獎

仲記得每一個明天今日已經7周冠
GIGI唔知邊首20>1
D歌連冠媲美CM榜~
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:28

我記得出走地平線 3>1>17/18

楊美琪嘅tag係地平線有高有低
查實係轉左plug

20>1 唔記得邊首

2010年居然俾番美祖最女,真係無眼睇
Kaybb 發表於 2017-8-18 22:09

四大都唔黎仲可以比邊個~

話時話十年前有
叱咤樂壇我最最最最最最最最最最喜愛的歌曲大獎
今年會唔會有
叱咤樂壇我最最最最最最最最最最最最最最最最最最最最喜愛的歌曲大獎

01年過檔之後爆紅係因為出佐Miriam,D音樂作品愈黎愈商業化同大眾化
華星年代既楊千嬅係好重indie味的

Ka ...
Jacz 發表於 2017-8-18 22:22

其實數埋都係得MIRIAM同MUSIC BOX, 再加埋M VS M上半場叫商業化同大眾化~
之後都冇咩邊隻啦~~

BTW~楊小姐最唔商業化同大眾化既應該係09年既原來過得很快樂~
呢隻碟應該FANS聽完都會流馬尿~

前港台梁姓DJ爆:
- 意識不良作品不可熱播,包括:古惑仔系列 etc.

可能因為類似原因,所以掉走《離家出 ...
l00540 發表於 2017-8-19 00:37

They didn't ban 汽水樽裡的咖啡 (maybe they didn't get the hidden meaning?)

Of course 禁色 was banned!!