返回列表 發帖
Paco個樣好正東
electric 發表於 2017-8-18 22:33

其實當年新藝寶唔係正東旗下咩???~
大把人都係多謝英皇而唔講Music plus啦~~

當年真係盛世到一間唱片公司都要開N個LABEL~

係衰在夏森美既出現~~
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:34

唔係佢既話   果年除左女金....分分鐘有機爭埋至尊碟?
派歌派好D已經差好遠

其實當年新藝寶唔係正東旗下咩???~
大把人都係多謝英皇而唔講Music plus啦~~

當年真係盛世到一間唱片公 ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:49

1998年環球唱片收購寶麗金唱片後,正東成為環球旗下公司,和新藝寶唱片上華唱片為兄弟公司。2003年環球唱片總公司正式把所有香港的公司合併,正東變成香港環球旗下的品牌。

They didn't ban 汽水樽裡的咖啡 (maybe they didn't get the hidden meaning?)

Of course 禁色 was ban ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:47

所以YY嘅自己歌咁多年都拎唔倒港台十大

好似有首剩下光年
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

派歌派好D已經差好遠 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:51

唔係佢既話, 應該仲係UMG萬年女銀~
BYEBYE美霏豬LIN啦~

派歌派好D已經差好遠 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:51

細唱片公司有難度, the only 903 miracle was Juno's 2015 至尊碟 (him coming from a small record company called "Silly Thing").

話時話十年前有
叱咤樂壇我最最最最最最最最最最喜愛的歌曲大獎
今年會唔會有
叱咤樂壇我最最最最最最最最 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:46

酷愛
囍帖街
如果我是陳奕迅
陀飛輪
那些年
年少無知
任我行
撐起雨傘
原來他不夠愛我
女神

呢10首揀一首都幾易揀~

細唱片公司有難度, the only 903 miracle was Juno's 2015 至尊碟 (him coming from a small record compa ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:57

Silly thing 係唔係Juno哥哥大寶持有?
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

2007-2016既最歌,《酷愛》、《囍帖街》、《陀飛輪》同《任我行》呢四首明顯高班好多,其他幾首完全唔同層次,我最鍾意《酷愛》。

其實數埋都係得MIRIAM同MUSIC BOX, 再加埋M VS M上半場叫商業化同大眾化~
之後都冇咩邊隻啦~~

BTW~楊小姐 ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:47

應該係新藝寶同金牌既碟,好多都有d係可以叫糊同爆紅既歌
就係個堆個令到佢更加入屋
去唱k又個個都點,係街又成日都聽到

記得好似隻碟出完,有fans攞俾佢簽名,佢唔信隻碟係自己既

變左嬋粉區 kay粉係咪已經脫離cm/去哂外語區
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

2007-2016既最歌,《酷愛》、《囍帖街》、《陀飛輪》同《任我行》呢四首明顯高班好多,其他幾首完全唔同層 ...
1d14 發表於 2017-8-19 01:05

這幾年雷霆樂壇班霸應該係球記

2007-2016既最歌,《酷愛》、《囍帖街》、《陀飛輪》同《任我行》呢四首明顯高班好多,其他幾首完全唔同層 ...

明顯只係得 《囍帖街》可以勝出

Silly thing 係唔係Juno哥哥大寶持有?
l00540 發表於 2017-8-19 01:01

係, 麥浚翹,乳名大寶,又稱阿寶TK氏,身兼香港多元化品牌Silly Thing及雜誌《Milk》、《Cream》、《Tea》及《Milk X》的創辦人。是香港著名的潮流領導之一。他的父親是香港富商麥紹棠,而弟弟則是歌手麥浚龍。麥浚翹曾開了《Overhead》時裝店,現於柴灣開設了Comme des Garcons guerrilla-store、Undercover及其創立品牌Silly Thing的商店。

HOTMAN 發表於 2017-8-19 01:07

你同Jason囉
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

雖然側田2007年開始有flop既跡象,而且《男人ktv》同之前既歌比唔夠班+唔夠ap,但係最後都有驚無險攞走四台金曲,反而《電燈膽》慘被犧牲。

你同Jason囉
matthew1990 發表於 2017-8-19 01:12

你呢 同埋nicknicknick丫
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

其實千嬅05年承接唔到2004個勢,同single呢隻碟都好大關係.....大家點睇呢隻碟?

雖然側田2007年開始有flop既跡象,而且《男人ktv》同之前既歌比唔夠班+唔夠ap,但係最後都有驚無險攞走四台 ...
1d14 發表於 2017-8-19 01:12

港台肯比十大《電燈膽》、《年年》
係順應民意定同903唱反調?

雖然側田2007年開始有flop既跡象,而且《男人ktv》同之前既歌比唔夠班+唔夠ap,但係最後都有驚無險攞走四台 ...

電燈膽冇左903十大之餘仲要俾林狗抽走音水

去唱k又個個都點,係 ...
Jacz 發表於 2017-8-19 01:06

FANS睇完個封面都要蒙頭含淚買~~

細唱片公司有難度, the only 903 miracle was Juno's 2015 至尊碟 (him coming from a small record compa ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:57

Juno under 大寶Silly Thing
咁Silly Thing咪又係under佢地老豆
阿老豆係PCCW所以理論上係大公司

雖然側田2007年開始有flop既跡象,而且《男人ktv》同之前既歌比唔夠班+唔夠ap,但係最後都有驚無險攞走四台金曲,反而《電燈膽》慘被犧牲。

Maybe only RTHK was daring enough to allow Stephy sing live 走音

明顯只係得 《囍帖街》可以勝出
Jacz 發表於 2017-8-19 01:07

如果當年那誰勝出你估呀公會唔會以為自己可以有力問鼎10年最愛啦~

其實千嬅05年承接唔到2004個勢,同single呢隻碟都好大關係.....大家點睇呢隻碟? ...
newguy 發表於 2017-8-19 01:15

好听 但是没有特别惊艳的感觉

上口度不如前几张

原來她不夠愛我
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

去唱k又個個都點,係 ...
Jacz 發表於 2017-8-19 01:06

佢當年個903新碟發佈勁多悔氣說話
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

千嬋d粉全部都係鞭屍狗

其實千嬅05年承接唔到2004個勢,同single呢隻碟都好大關係.....大家點睇呢隻碟? ...
newguy 發表於 2017-8-19 01:15

老老實實,隻碟真係好「cum」聽
幾時拎返出黎聽都唔會有厭悶既感覺,超齡,長信,我等我在,風彩依然聽到宜家都未厭

不過隻碟真係好dark好怨婦,一唔開心就會聽  

次次聽完都要聽返unlimited中和下

btw, Single當年燒情真係得8000隻?

我見有報導係咁架:

《Single》楊千嬅於2005年4月22日由EMI Virgin發行的的個人大碟。唱碟題目《Single》並非指單曲唱碟(本唱碟乃專輯而非單曲唱碟,且單曲唱碟在香港不是主流音樂出版方式),而是指「單身」,以歌曲代表女性的心情[1]。唱片銷量不俗,成為2005年最暢銷十張的本地唱片之一[2],更獲得演藝動力大獎2005—最突出唱片提名[3]

FANS睇完個封面都要蒙頭含淚買~~
kenny1102 發表於 2017-8-19 01:17

我冇買到,就連itunes既cover我都專登幫佢tune深色d,係上年先又換返個original cover
之後仲要拿拿臨出2nd Edition, 個肚痛 cover都係出事
甲記個期真心玩死旗下既藝人,繼千嬅個cover出事之後,連衛蘭,Aarif, jw 既cover都相繼出事

楊千嬅與黎明的A Music最後一張專輯【原來過得很 快樂】無論音樂到封面都備受猛烈批評,被指製作敷衍無誠意,連主打點題作《原來過得很快樂》的歌詞亦印漏了一整段。

也許楊千嬅自己也接受不了封面,商台903DJ今日宣佈【原來過得很 快樂】10月30日即會推出新版本以新封面示人。這種極速轉封面事件實在絕無僅有,也証明唱片的製作毫無誠意。楊千嬅A Music的三年生涯確實是趕客為主,笑話不絕。

佢當年個903新碟發佈勁多悔氣說話
John 發表於 2017-8-19 01:48

楊千嬅最近接受陳志雲【志雲飯局】的訪問,被問及滿意三年來A Music的成績嗎,她有這樣回應︰「

坦白說可以再好一點,(電影、音樂)各樣都是,可能是個機會,一半努力一半靠運氣,公司成就我很多演出的機會,包括演唱會資源上的support,在唱片上可能我參與上比以前少,但某程度上我可以客觀很多,以前我只會選擇唱我自己喜歡的歌,現在黎先生揀歌的時候,的確compare with 我揀的歌,廣泛性是會高一點。可能都要時間適應大家的工作習慣,未必用三年可以改到,但我可以學懂放低執著的時候,是需要一點時間,我覺得這樣令大家的協調會更加好,現在未夠時間未夠最好,(還要磨合?)要,始終我唱了這麼久,有自己的喜好習慣及堅持。

剛被揭穿婚訊的楊千嬅最新大碟還在製作中,而最近有消息指她大碟中有一首叫《你幸福嗎?》是與陳奐仁再度合作的作品,是首樂觀開朗的作品。而另一首新歌則叫《忽然念舊》,楊千嬅自言情懷接近《撈月亮的人》。而楊千嬅亦親口証實《麥芽糖》是Eric Kwok作曲。

她於Jet七週年紀念一期【不是少女不祈禱…楊千嬅」的訪問中透露,黎明主導的新碟像回到學校舞會,中板情歌較多。大碟是帶著期待,帶著很多懷舊元素,編曲近80年代,甚至像林志美。

雜誌訪問中,楊千嬅回應「這七年間最最心、最不開心的是什麼」時有這樣回應︰

「這幾年間,我發現以前覺得很開心的事,根本不是最開心。最開心的,原來是surprise,近幾年生活有好多驚喜,包括屋企、朋友,以及愛情方面。這些是生活小智慧,我好奇怪為何以前不會這樣思考,可能受大染缸影響、習慣用女明星角度去思考,忽略了好多東西。

我覺得最不開心,是發現自己工作的passion比以前少,我並不想發生,可能是遇到的人、事情緒、氣候所影響,又或者顧慮得太多,太以女明星的角度去思考,用一個港女的腦可能較好。女明星的想法都是偏激、主觀、高要求…」

被問及入行已十五年,現階段有什麼想做,她則表示希望一手一腳做好一張唱片,無論監製或其他要做一個終極篇。「做事成敗得失,不應放在別人身上,我一定會先自我反省…雖然《電光幻影》及《Unlimited》都是我親手做,但以前後生,未準備好,也未知夠知識去做,有些不懂得做到最盡,現在開始明白,只要肯堅持,我一定會做到的。」

楊千嬅最近接受陳志雲【志雲飯局】的訪問,被問及滿意三年 ...
Jacz 發表於 2017-8-19 02:36

但係離開amusic之後佢好似依然冇監制過大碟

kay粉變左新一代女銀gin lee既粉
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

kay粉變左新一代女銀gin lee既粉
JasOh103 發表於 2017-8-19 08:34

幾時既事

所以Gigi事隔10年重奪商台獎項時
真係百感交集⋯

Btw, 個人覺得《Today》、《嫌棄》比《高妹正傳》更值 ...
l00540 發表於 2017-8-18 22:04

勁鐘意 2005Look & 2006成長的短發
紅棉路上/Aura/Diamond Heart

勁鐘意 2005Look & 2006成長的短發
g4girl 發表於 2017-8-19 09:18

《成長的短髮》轉用左中港台三地音樂人打造嘛
又張亞東、又周董、又Peter Kam、又蔡健雅
硬係正啦

Btw, GIGI四台成績最好嘅專輯係《娛樂大家》定《我想我唱》

《成長的短髮》轉用左中港台三地音樂人打造嘛
又張亞東、又周董、又Peter Kam
硬係正啦

Btw, GIGI四台成 ...
l00540 發表於 2017-8-19 09:56

我只知道903成日斷gigi四台冠

我只知道903成日斷gigi四台冠
阿mark 發表於 2017-8-19 10:01

Gigi好似得《兩個人的幸運》一首四台冠

好多hit歌都被903狠ban

回復 290# l00540

係啊,就一首

仲有06年好俾面咁去做rthk頒獎禮既師儀
咁多年無論係最hit既02同04年,rthk都係俾兩個豬肉獎俾千嬅
呢個都 ...
Jacz 發表於 2017-8-18 17:26

美瑞02-04堅係紅但講台當佢無到
不過講台廢到美巨係咁多年拎晒最優秀女歌手獎都無人理

美瑞02-04堅係紅但講台當佢無到
不過講台廢到美巨係咁多年拎晒最優秀女歌手獎都無人理 ...
Frankiekiekie 發表於 2017-8-19 11:00

男歌手都話頭果年俾過送禮勤

女歌手果邊由頭到尾得佢一個拎自high

男歌手都話頭果年俾過送禮勤

女歌手果邊由頭到尾得佢一個拎自high ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 11:14

由佢拎80年
唔想再理呢個獎
【This is MC】澳門見

點解14年容祖兒無得加14AP拎女金

GIGI四台成績最好嘅專輯係《娛樂大家》定《我想我唱》
l00540 發表於 2017-8-19 09:56

係《我想我唱》- 5首上榜歌
無所不在        三台冠 (斷903)
同班同學        三台冠 (斷903)
兩個人的幸運  台冠
四月生日
再上車

《娛樂大家》- only 3首上榜歌
娛樂大家       三台冠 (斷997)
北極光          三台冠 (斷TVB)
落難皇后

Gigi好似得《兩個人的幸運》一首四台冠

好多hit歌都被903狠ban
l00540 發表於 2017-8-19 10:06

不過由離開左華納之後
芝芝係903上榜成績突然變左最好

以前有冇咩歌喺903可以額外加成10分以上?
Happy and Blessed.

以前有冇咩歌喺903可以額外加成10分以上?
jose 發表於 2017-8-19 13:10

愛一個上一課
由冇十大加到有十大噶

愛一個上一課
由冇十大加到有十大噶
bagfgfcde 發表於 2017-8-19 13:11

黑箱作孽唔計
要光明正大咁加嘅
Happy and Blessed.

不過由離開左華納之後
芝芝係903上榜成績突然變左最好
John 發表於 2017-8-19 12:57

最高位置好DD, 但其實都只係麻麻

2008 to 2016 Gigi plugged 左 7首粵語歌, 903上得4首 (小娃娃大英雄 #2, 夏花秋葉 #2, 記得不記得 #9, B面第一首 #1); plugged 左 6首國語歌, 903上得2首 (一個地方 #20, Butterfly Kisses #2)

我記得出走地平線 3>1>17/18

楊美琪嘅tag係地平線有高有低
查實係轉左plug

20>1 唔記得邊首 ...
l00540 發表於 2017-8-19 00:40

20 > 1 係傷心尋回犬