返回列表 發帖
I think 2002 could be the year it all went downhill.

《傷逝》in terms of popularity and chart results 應該"實至名歸"得全剖四台歌曲大獎 (RTHK, 997, TVB 兩星期冠軍, 903 一星期冠軍, total = 四台七星期冠軍 & 雷霆榜兩星期冠軍). In the end,《傷逝》RTHK & TVB 金曲之一 only, did better in 997: 全球勁爆豬肉歌曲, 903 頒獎禮 Sally 坐足全晚無獎.《傷逝》諷刺地"實至名歸"得四台聯頒音樂歌曲大獎. 當年 Sally 係紅音樂 (under 蛋記). 蛋記係2002雷霆樂壇班霸. Obviously 蛋記幫 Twins & JY chur 到D獎, 幫 手機陳 chur 到大獎, but not for Sally.

蛋記 (armed with their then 又勤力又聽話的 raising star JY) started a real war on 四台頒獎典禮, which became 爭獎戰場. For example in 吳雨訪問楊千嬅 親口講到明幫萬年女金chur TVB 最女獎 (https://www.youtube.com/watch?v=ETu_FLb5EAI).

It is likely that 2017 RTHK 最優秀男女 will once again be 手機陳 & 萬年女金. However, I hope 903 最愛男, 女, 組合奬得算者年年不同, make it more interesting.

千嬅06年食白果都坐足全場
好難得 原來係爸爸叫佢去 話要贏得起就要輸得起
佢903最女時話「真正既贏係要輸得起」我估都係爸爸啟發佢
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

佢903最女時話「真正既贏係要輸得起」我估都係爸爸啟發佢
John 發表於 2017-8-18 03:33

你估姓容果位咩   

勁歌係90年代後期都有好多奇案
1. 王菲當年真係仲犀利過容祖兒,竟然可以95-97三年缺席勁歌,三年都仲有亞 ...
1d14 發表於 2017-8-18 02:05

千嬅有話過應該係paco暗中幫佢爭獎 因為要簽佢

勁歌係90年代後期都有好多奇案
1. 王菲當年真係仲犀利過容祖兒,竟然可以95-97三年缺席勁歌,三年都仲有亞 ...
1d14 發表於 2017-8-18 02:05

1 王菲95因為鄧麗君走佐+好遲先出到隻碟,無心戀戰,96係大肚,97係無廣東歌,tvb以前唔一定要出席先有奬。
2 98張惠妹唔止tvb,連903都有女金咯。
3 當年最女輸俾kelly亞女輸俾菲,只能用金曲金安慰,當年十大好平均。
4 傳華星用金曲金逼佢續約。

佢903最女時話「真正既贏係要輸 ...
John 發表於 2017-8-18 03:33

諗翻睇住佢坐成晚冇獎都仲要陪笑好心酸
而且我覺得果年佢都幾大打擊
因為見佢時不時都有提翻

我發覺自己其實都幾根據千嬅嘅活躍程度嚟記得當年嘅歌同埋自己嘅事
例如02年04年05年咁 再後期d就14年

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

KARY冇拎過女金真係慘絕人寰
容XX快啲落地獄plz
bagfgfcde 發表於 2017-8-18 08:52

邊一年應該拎?

邊一年應該拎?
hehehaha 發表於 2017-8-18 09:59

12年 (代表作 : 我本人叱咤Live)
13年 (代表作 : 就有就有、Fine China)
15年 (代表作 : 最幸福的眼淚)
16年 (代表作 : 樂壇失勢多對手 吳雨霏借讀書避世)

1 王菲95因為鄧麗君走佐+好遲先出到隻碟,無心戀戰,96係大肚,97係無廣東歌,tvb以前唔一定要出席先有 ...
阿mark 發表於 2017-8-18 07:14

再加上99年leon退出和學友缺席,男歌手由啊王同埋劉華瓜分亞太和最男,剩下金曲金自然落在女歌手。

而家睇返00年代樂壇, 覺得幾正, 多元化

可能2027年睇返2010年代樂壇又會覺得好正
「當年隻矛盾一生好hit架 ...
John 發表於 2017-8-18 00:34

無變就全年年都D_U美巨女金

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

香土果邊日日都回到過去架喎

12年 (代表作 : 我本人叱咤Live)
13年 (代表作 : 就有就有、Fine China)
15年 (代表作 : 最幸福的眼淚)
...
bagfgfcde 發表於 2017-8-18 10:07

我覺得04年Ping Pung就已經要拎組合金

所以話呢
呢度d人仲成日鬧eason
根本佢係最有心讓獎出黎果個 (男金&最男)
多次出口術叫人唔好投佢同埋 ...
lemontea1069 發表於 2017-8-18 10:33

呢個真
當年佢time flies拎至尊碟都話RubberBand隻connected更加值得拎
搶左人地個奬都識得羞恥

攞都攞咗啦又唔係唔出席
30克~

hehehaha 發表於 2017-8-18 11:21

Twins 三連金架
開心

2000年果陣有傳千嬅唔夠ap拎女金, 有冇知哩個傳聞真定假
仲有到而家都唔係好明, 點解美千2000年可以冇唱片公司支持下拎到女金, 連佢自己都驚訝(嚇)
如果真係單純商台愛千愛到要撐佢上位, 咁商台真係好愛千, 難怪千2010年後都淨係偶然出席903頒獎禮

hehehaha 發表於 2017-8-18 11:21

你唔講都唔記得ping pong哩隊野愛是最大權利我一早當左係阿霏既solo歌

你唔講都唔記得ping pong哩隊野愛是最大權利我一早當左係阿霏既solo歌 ...
Kyle_ 發表於 2017-8-18 11:47

當年得生力軍組合銀
輸左比F.I.R.

cm共和榜十大
John 發表於 2017-8-18 02:11

連大慈善家都可以拎十大

其實出面shock一shock就會接受佢地位
好似08年方大同男金同14年周柏豪咁

舊年Gin Lee同胃蘭攞完新城女 ...
John 發表於 2017-8-18 01:14

咁美長拎女金還好啦雖然啲歌有啲flop但重有紅館
睇落重叫紅反彈唔會太大

一定好過阿唔知邊個拎最男cm馬上斷線加全城插爆

睇落重叫紅反彈唔會太大

一定好過阿唔知邊個拎最男cm ...
Frankiekiekie 發表於 2017-8-18 11:49

唔關事架喎

cm年年都係做做下叱咤死ser架啦

話時話08年係咪903先將四面楚歌當合唱

女金到最後真係要靠果半首分勝負

睇落重叫紅反彈唔會太大

一定好過阿唔知邊個拎最男cm ...
Frankiekiekie 發表於 2017-8-18 11:49

2012年Fiona真係好應該攞女金

2014年大好機會都唔換人真係好on9
男歌手有勇氣頒俾pakho力壓許志安
但女歌手就將Fiona壓到金變銅{:1_11 ...
fifty1205 發表於 2017-8-18 01:34

因為之前男金後面係邊間女金後面係係邊間

有無人記得2005之前有雷霆歌曲播放指數,果陣覺得呢個榜最fair

唔關事架喎

cm年年都係做做下叱咤死ser架啦
abcxyz302006 發表於 2017-8-18 11:56

但阿唔知邊個最男嗰嘢係即死
利申:當時災民

2000年果陣有傳千嬅唔夠ap拎女金, 有冇知哩個傳聞真定假
仲有到而家都唔係好明, 點解美千2000年可以 ...
Kyle_ 發表於 2017-8-18 11:46

2000 年一定係KELLY最值女金................
【This is MC】澳門見

話時話08年係咪903先將四面楚歌當合唱

女金到最後真係要靠果半首分勝負 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-18 12:03

如果KAY拎埋金, 果隻野真係冇晒面, 所以佢一定洗橫手, 反正都唔係第一次

但阿唔知邊個最男嗰嘢係即死
利申:當是災民
Frankiekiekie 發表於 2017-8-18 12:54

證明幾多人不滿
利申現場睇

如果KAY拎埋金, 果隻野真係冇晒面, 所以佢一定洗橫手, 反正都唔係第一次 ...
lemontea1069 發表於 2017-8-18 13:02

佢係唔係都冇面架啦

所以話呢
呢度d人仲成日鬧eason
根本佢係最有心讓獎出黎果個 (男金&最男)
多次出口術叫人唔好投佢同埋 ...
lemontea1069 發表於 2017-8-18 10:33

黑面拎咁多年負面聲音都無美巨咁大一來男歌手方面真係蜀中無大將
黑面對落一係老到坐關愛座一係重係好新表現唔夠突出
(而家都係差唔多只係黑面換咗美莖...美莖個位變陳廣偉做二奶...廢老勤就老是常出現)

只要嗰一年表現好好都真係有機會拎到男金e.g 04年KKK/08年大同
美莖07-08開始高峰但同重係高峰嘅黑面同大同有距離
當一年三四首冠再上到567plug時美莖多數先冠到兩隻就完
美蠔就算啦擺明黑面唔玩先用歌海執雞

唔似美巨有時表現好L差都要守業
出國語碟都加大力度好嗎
同年其他有好出色表現嘅女歌手都畀佢打落嚟
E.G 美淫/美之/美長

二來男歌手方面聽黑面嘅真係好多

特別當年當kkk退落嚟開始中學生大學生男男女女真係個個都聽
個情境係去到之後出《重口味》呢啲Playful song都大把人聽
所以唔會有人質疑點解係黑面係咁拎
美巨就得佢班巨粉聽佢啲K歌/情歌
美淫/美之/美長/美蘭/我霏都吸到一定數量嘅樂迷
所以美巨一拎就畀千軍萬馬圍D_U

有無人記得2005之前有雷霆歌曲播放指數,果陣覺得呢個榜最fair
sunny 發表於 2017-8-18 12:33

記得!唯一會聽緊881節目
冠軍常客Eason/ Joey/ Fa

不過,好多時歌曲都一齊喺881/903拎冠軍...

仲記得,當年《嫌棄》4週冠軍+2週亞軍
成為2001年最高播放率嘅歌曲(女歌手)
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

2014年大好機會都唔換人真係好on9
男歌手有勇氣頒俾pakho力壓許志安
但女歌手就將Fiona壓到金變銅{:1_11 ...
fifty1205 發表於 2017-8-18 01:34

FIONA 14年邊值女金...佢咁多年係得12年先應該要贏女金

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

問心2014年表現係kay>千嬅>fi>>>>>>>>>祖兒,其實fi拎女銅係無錯fi 2012年值女金,但fih目己 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 16:27

14年kay衰在派歌太亂

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回到過去仲熱鬧過現今樂壇, LMFAO
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

06年千嬅真慘慘豬,作為天后tvb陪坐食白果,歷屆有無天王天后係tvb有出席而食白果? ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 16:30

如果你當李蕙敏係天后, 咪98年囉, 佢仲幫人拎獎時講自己感受TIM

問心2014年表現係kay>千嬅>fi>>>>>>>>>祖兒,其實fi拎女銅係無錯fi 2012年值女金,但fih目己 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 16:27

其實FI 14年拎我覺得可以, 雖然佢當年紅館滯銷, 但開SHOW後好評連連, 太陽有心谷下都唔會拎得難睇
當然KAY果年都好好, 派歌係差, 但903有心俾, 點派都可以播到女金架啦

簽名被屏蔽

回到過去仲熱鬧過現今樂壇, LMFAO
風見志郎 發表於 2017-8-18 16:54

流行經典50年都咁多人講啦

簽名被屏蔽

答你
3. 插曲其實幾hit,似我們的主題曲咁hit,四大天王開始不玩,咪輪到sammi拎羅
4. 咁點解01年千嬅有唱片 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 16:59

插曲未去到我們的主題曲咁HIT, 但99年的確冇一首好明顯既song of year出現, 所以俾邊個都差唔多
如果SAMMI一定要拎一次金曲金, 我覺得應該俾中山契弟