返回列表 發帖
  唔係講STAR SHOW係98年, 本身係打算連續三年年底紅館SHOW的
好像係年中公司人事變動先CANCEL
話李進用左本身FOR外國歌手的三千萬BUDGET比左SAMMI用,
之後要走人
gordon0807 發表於 2020-9-1 12:21

李進挪用華納總部俾Madonna “Ray of Light”嘅香港宣傳費嚟同Sammi做宣傳
之後美國華納總部親自派人來調查,必要時要佢兩個一齊走佬,李進就係當時被免職
一時之間,當時成個娛樂圈都係李進挪用公款,鄭秀文靠金錢堆成嘅天后嘅非議。
而同一時間,各大傳媒一早睇唔慣Sammi嘅臭串同黑口黑面,所有報紙雜誌一致寫衰佢

李進挪用華納總部俾Madonna “Ray of Light”嘅香港宣傳費嚟同Sammi做宣傳
之後美國華納總部親自派人來 ...
Jacz 發表於 2020-9-1 16:02

Sammi好型 好掛住西口西面既佢
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

92年歌神嘅歌太高質,好幾首都有金曲金嘅實力同埋傳唱度,輪唔到王菲喇 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-1 08:01

偏偏呢首係王菲最強

其實Eason 千嬅係同期出道,當年給自己的情書的確算係big hit,最後比少女的祈禱的確係大驚喜 ...
powerful 發表於 2020-9-1 14:33

少女的祈禱不是big hit咩?

阿妹仲有上TVB台慶唱歌,個陣天皇天后級先會被邀請上去,阿妹喺TVB 97年拎新人獎,98年就亞女
TVB梗係要 ...
cakeiii2000 發表於 2020-9-1 13:29

有人話阿妹98年不去903,點解又肯去tvb? 阿妹紅到連蓋世寶都要扮佢俾小朋友識

亞洲金融風暴影響,98樂壇遜色好多
不過女歌手好似大部份都唔掂,tvb全年竟然得8個女歌手候選最女,彭羚 ...
阿mark 發表於 2020-9-1 11:25

98年淨係識王菲,
98年女歌手廢d,定12年女歌手廢d?

謝謝師兄呢的新聞真係好入腦又背唔到個詳細出來

但又好有個CONCEPT

好像係5-6月個時爆出來
10月演唱會取消
個個睇住佢暑假無BUDGET的碟會點死
FEEL SO GOOD,但仍然係全港最賣碟女歌手

好掛住佢97 臭四格
個時先有天后壓場感
出返來之後愈來愈假

大家有無興趣講下98年
98年我無咩記憶其實啊妹係未真係咁強勢

菲年尾一個LEAD住我記得

SAMMI比97跌左好 ...
gordon0807 發表於 2020-9-1 10:27

ssmmi臭四都係想學王菲,見王菲缺席有大獎有女金唔抵得跟風扮大牌,邊似得kelly紅左仲次次去季選咁勤力親民

謝謝師兄呢的新聞真係好入腦又背唔到個詳細出來

但又好有個CONCEPT

好像係5-6月個時爆出來
10月演 ...
gordon0807 發表於 2020-9-1 17:10

點解傳媒想做死臭四?邊個歌手落order?

KELLY 98年轉攻國語市場
LoveMirkay520 發表於 2020-9-1 10:45

99年,00年無轉攻?

ssmmi臭四都係想學王菲,見王菲缺席有大獎有女金唔抵得跟風扮大牌,邊似得kelly紅左仲次次去季選咁勤力親 ...
sexykaren 發表於 2020-9-1 17:10

SAMMI係因為98年去903坐左成晚咩都無, 所以99年先唔去, 不過對外有講係哮喘病發,要休息

基本上SAMMI好像只00年第二個, 01年頭兩個無去
02年已經開始唔玩,唔計啦

其實Eason 千嬅係同期出道,當年給自己的情書的確算係big hit,最後比少女的祈禱的確係大驚喜 ...
powerful 發表於 2020-9-1 14:33

tvb同華星的交情就等如之後果幾年tvb同英皇
因為兩段時期都係吳雨揸旗,千嬅奪大獎又點會驚喜呢?你好似不是太熟識…
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

99年,00年無轉攻?
sexykaren 發表於 2020-9-1 17:16

98年係主力攻打國語市場
之後就一半半
離不開 留不低

98年係主力攻打國語市場
之後就一半半
LoveMirkay520 發表於 2020-9-1 18:02

王菲真有影響力
彭羚聲有點似王菲

鄭秀文學王菲串77

陳慧琳學王菲主力內地

原來華納也有黑歷史,謝謝師兄分享
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

所以祖兒真係好勁
咁多年都冇偷食新聞同閃卡流出

所以祖兒真係好勁
咁多年都冇偷食新聞同閃卡流出
hehehaha 發表於 2020-9-1 20:02

祖兒有春卷呢個朵已經比突咗
離不開 留不低

tvb同華星的交情就等如之後果幾年tvb同英皇
因為兩段時期都係吳雨揸旗,千嬅奪大獎又點會驚喜呢?你 ...
cathay1996 發表於 2020-9-1 17:43

楊千嬅 tvb 第一個大奬喎,當年tvb論資排輩情況極嚴重啦

情誡一點也不hit,只係夠破格,償還1999年,容易受傷的女人1992年最應金曲金 ...
sexykaren 發表於 2020-8-31 23:26

冇可能啦,92年先第一次入十大,當年論資排輩佢咁新邊有可能贏四大天王。綜合因素嚟講最有可能都係2000年給自己的情書,不過嗰年都有其他hit歌,就算唔係少女的祈禱都或者俾K歌之王。

楊千嬅 tvb 第一個大奬喎,當年tvb論壇資排輩情況極嚴重啦
powerful 發表於 2020-9-2 00:51

仲要喺903已經爆咗就完約,都仲喺tvb攞到奬,好驚喜。

大家有無興趣講下98年
98年我無咩記憶其實啊妹係未真係咁強勢

菲年尾一個LEAD住我記得

SAMMI比97跌左好 ...
gordon0807 發表於 2020-9-1 10:27

Cass玩咗第一季之後全年潛水,結婚轉公司自動棄權,之後四台都將佢當神枱看待。
Amanda完全被一次又一次成績拖累,人氣直插,之後擺脫隻碟啲歌又唔hit,就算拍埋妙手仁心都翻唔到身。
Sammi 98年人氣回落但其實都仲好勁,只係不及早兩年,所以我覺得佢受歡迎度最差其實係99年。
王菲98年全年正式復出狀態大勇,嗰年真係超紅,出埋日文碟唱遊啲歌唔太大路都好受歡迎。
阿妹98年都好紅,牽手當時好流行,又有廣告洗腦,人氣急升。
Kelly98年攻國語市場(佢最紅嘅國語歌都係呢年出品),香港成績唔好,第一次廣東碟冇年度hit歌,最後連勁歌總選都被飛出。
千嬅98年上位中,仲係好新唔會同上面呢班比較。
Gigi98都係攻國語市場,本地人氣回落咗少少,又有被包負面新聞,不過唔係傳英國被包咩?其實係邊個傳,阿Zing?

點解李進咁做都唔使俾人拉?lol

祖兒有春卷呢個朵已經比突咗
LoveMirkay520 發表於 2020-9-1 21:07

祖兒有2000年去完英皇駿景酒店「練歌」後頭髮濕了揸車走新聞
01年「教訓」曾志偉梁思浩後被警方拘捕調查,之後公開場合喊晒上A1
02年頭失聲休養時傳被包
其實都好精彩喎⋯⋯

仲以為係阿蕊頒獎添
#wow #ahhhhhhhh

點解李進咁做都唔使俾人拉?lol
Serendipity 發表於 2020-9-2 01:36

咁佢只用公司資源比另一個歌手即SALES TEAM 由A TEAM比B TEAM
又唔係自己袋左
都只係做公事上決定錯誤,唔係偷$, 唔算犯罪的

仲要喺903已經爆咗就完約,都仲喺tvb攞到奬,好驚喜。
Serendipity 發表於 2020-9-2 01:23

千嬅商台一圈圈訪問有講過好似PACO想簽佢, 所以有出過手, 想做靚個招牌過檔

冇可能啦,92年先第一次入十大,當年論資排輩佢咁新邊有可能贏四大天王。綜合因素嚟講最有可能都係20 ...
Serendipity 發表於 2020-9-2 01:16

所以謝安琪嘔番金曲金?

千嬅商台一圈圈訪問有講過好似PACO想簽佢, 所以有出過手, 想做靚個招牌過檔 ...
gordon0807 發表於 2020-9-2 08:47

paco咁勁點解七友輸左

Cass玩咗第一季之後全年潛水,結婚轉公司自動棄權,之後四台都將佢當神枱看待。
Amanda完全被一次又一次 ...
Serendipity 發表於 2020-9-2 01:33

cass美人駕到仲有出席?
有無人講下黎瑞恩一人有一個夢想後點解做不到天后?

冇可能啦,92年先第一次入十大,當年論資排輩佢咁新邊有可能贏四大天王。綜合因素嚟講最有可能都係20 ...
Serendipity 發表於 2020-9-2 01:16

奇怪在點解不俾k歌之王

咁佢只用公司資源比另一個歌手即SALES TEAM 由A TEAM比B TEAM
又唔係自己袋左
都只係做公事上決定錯 ...
gordon0807 發表於 2020-9-2 08:44

Yes, 但總部應該堅係好嬲
因為Madonna當年隻碟超勁,直頭係佢so far最神嘅碟
除咗由谷底翻身(其實都唔算谷底,因為佢之前只係被美國電台封殺)
口碑大爆,狂賣1600萬隻,仲要狂掃獎 (當年Grammy掃咗4個獎)
呢隻碟同之後嘅Music直接令佢升上神台

有無人講下黎瑞恩一人有一個夢想後點解做不到天后? ...
sexykaren 發表於 2020-9-2 13:09

有出席同神枱冇關喎,97年後勁歌都只係得啲細奬敷衍吓,美人駕到01年總選都冇奬啦

有無人講下黎瑞恩一人有一個夢想後點解做不到天后? ...
sexykaren 發表於 2020-9-2 13:09

Cass生完之後都有玩頒獎禮,但四台都當佢玩票性質
至於雷射恩只係紅歌唔紅人……
離不開 留不低

所以謝安琪嘔番金曲金?
sexykaren 發表於 2020-9-2 13:06

唔同年代邊有可比性㗎,你望吓92年勁歌十大名單就知王靖雯勝算係零,而且其他人啲歌都好hit唔係容易受傷的女人一枝獨秀。

Cass生完之後都有玩頒獎禮,但四台都當佢玩票性質
至於雷射恩只係紅歌唔紅人…… ...
LoveMirkay520 發表於 2020-9-2 14:51

同埋當年Sony好新,爭奬冇乜力

paco咁勁點解七友輸左
sexykaren 發表於 2020-9-2 13:06

其實903有至尊歌同至尊碟,仲有男銀(雖然應該係男金, 但最後俾壞左既人)
Edmond以前華星都沒試過拎咁多大獎, 仲有個四台聯頒大碟
Paco都算係咁啦, tvb 係無乜大獎, 但所有金牌歌手都無食白果, 人人有獎
算係唔錯

奇怪在點解不俾k歌之王
sexykaren 發表於 2020-9-2 13:11

英皇牙力不及華星?其實楊千嬅拎金曲金真係好突然,始終當年還有一線頭Sammi同學友係無大獎

千嬅商台一圈圈訪問有講過好似PACO想簽佢, 所以有出過手, 想做靚個招牌過檔 ...
gordon0807 發表於 2020-9-2 08:47

延後利益

英皇牙力不及華星?其實楊千嬅拎金曲金真係好突然,始終當年還有一線頭Sammi同學友係無大獎 ...
阿mark 發表於 2020-9-2 16:24

學友《一生一火花》已經拿咗金曲獎同埋廣告歌金獎,可能TVB都唔想再頒大獎俾佢……其實學友2000年TVB應該頒榮譽大獎俾佢,翻睇記錄,通常港台拿金針獎個歌手,TVB都會俾個榮譽大獎佢,個時唔知點解,99/2000都係俾咗張國榮

97年阿王嘅《愛的呼喚》都係一樣,TVB俾個廣告歌金獎同埋金曲獎,最後痛失金曲金,Leon甘多首金曲金中,97年個首最冇存在感,應該俾《愛的呼喚》

97年阿王嘅《愛的呼喚》都係一樣,TVB俾個廣告歌金獎同埋金曲獎,最後痛失金曲金,Leon甘多首金曲金中,97 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-2 21:53

只要為我愛一天好hit好唔好啊,903都拎佐我最喜愛,咁郭富城本人都想拎最男多過金曲金啦,反而我這樣愛你就比唔上越吻越傷心

只要為我愛一天好hit好唔好啊,903都拎佐我最喜愛,咁郭富城本人都想拎最男多過金曲金啦,反而我這樣愛你 ...
阿mark 發表於 2020-9-2 22:09

但《愛的呼喚》係阿王甘多年來,唯一最有機會拿金曲金嘅一次,佢係叱咤都拿過2次至尊歌,港台拿過全球華人至尊金曲,TVB都冇俾過金曲金,始終係遺憾

97年阿王嘅《》都係一樣,TVB俾個廣告歌金獎同埋金曲獎,最後痛失金曲金,Leon甘多首金曲金中,97 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-2 21:53

只要為我愛一天 HIT好多, LEON 和記第一次同當紅女星拍, 同CHARLIE個廣告大熱
   愛的呼喚只係啊王最紅個首, 但97年都係LEON個首HIT 的

只要為我愛一天 HIT好多, LEON 和記第一次同當紅女星拍, 同CHARLIE個廣告大熱
   愛的呼喚只係啊王最紅個 ...
gordon0807 發表於 2020-9-3 08:12

其實Leon和記最HIT嘅歌
係1994年那首「那有一天不想你」

但《愛的呼喚》係阿王甘多年來,唯一最有機會拿金曲金嘅一次,佢係叱咤都拿過2次至尊歌,港台拿過全 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-3 08:04

當年阿王明顯要拎最男
始終身為四大天王之一,其他三位天王連張學友都先後拎過
其實都有壓力
所以小美當年幫佢爭最男棄左金曲金

愛的呼喚只係啊王最紅個 ...
gordon0807 發表於 2020-9-3 08:12

98年黎明果首真不多hit
其實伊面95年發現值金曲金嗎?

黎明第一位4台金曲金,但被某粉屈愛得太遲才是第一首

但《愛的呼喚》係阿王甘多年來,唯一最有機會拿金曲金嘅一次,佢係叱咤都拿過2次至尊歌,港台拿過全 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-3 08:04

劉華,阿王遺憾是應該,因顯得學友及e祌才是歌神

98年黎明果首真不多hit
其實伊面95年發現值金曲金嗎?

黎明第一位4台金曲金,但被某粉屈愛得太遲才是第 ...
sexykaren 發表於 2020-9-3 10:34

<發現>係96年十大,輸比Leon好合理吖

係96年十大,輸比Leon好合理吖
matt0605 發表於 2020-9-3 11:04

伊麵嘅水準,邊有金曲金嘅實力?99叱咤十大拿到第二位已經係佢歌唱生涯最好成績喇

英皇牙力不及華星?其實楊千嬅拎金曲金真係好突然,始終當年還有一線頭Sammi同學友係無大獎 ...
阿mark 發表於 2020-9-2 16:24

當年梗係華星牙力大過英皇,嗰時都有傳華星想氹千嬅續約先幫佢爭奬。