返回列表 發帖
簽名被屏蔽

可能903女金又係去返FA度
kenny1102 發表於 2017-8-20 18:33

千嬅其實無咩因爲祖祖獨大呢件事影響到
07-09都係因為唱片公司問題
之後結婚生仔佢自己都淡出

反而唔係因為新生代無金獎既潛規則
14年應該只會好似彭羚99年咁得隻十大 唔會色惑到班DJ重奪女金

簽名被屏蔽

睇到sammi vs kelly已經好好,睇到埋王菲影響力就更好
Kaybb 發表於 2017-8-20 18:28

王菲果陣太細印象好模糊

都係sammi vs kelly果段最深刻

05年無可能俾hocc,08年都無可能俾kay,
兩個情況都可能益千嬅,如果唔可以俾美祖的話

潛規則 ...
Kaybb 發表於 2017-8-20 18:41

Kay起碼比Hocc入屋啦!就算08無,09都可以俾,當然前提無四大事件,其實今時今日tvb仲可以cheap到求美祖攞最女,究竟係tvb意思定係英皇要霸住唔可以俾其他女歌手(唔計其他人有無資格攞)

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

王菲其實一枝獨秀,最紅果期根本無歌手可以同佢一較高下
而王菲中期缺席先到sammi紅起

同埋1999年後 ...
Kaybb 發表於 2017-8-20 18:47

而且王菲紅係靠佢自己,唔需要靠公司去爭奬,同埋佢自己都唔太care

無四大事件09年tvb真係會俾kay而唔俾千嬅?果時tvb同千嬅關係好好 ...
Kaybb 發表於 2017-8-20 18:48

我覺得會,可以kay最女,joey亞太+金曲金(俾後輩打敗有2大奬安慰),eason亞太,leo最男,千俾首金曲+豬肉奬咯

我覺得會,可以kay最女,joey亞太+金曲金(俾後輩打敗有2大奬安慰),eason亞太,leo最男,千俾首金曲+豬 ...
阿mark 發表於 2017-8-20 18:53

09年TVB係勁見KAY,咩SHOW都有佢, 又有個人節目,台慶劇歌又有份唱,TVB真係有心比佢
+上08年JOEY已亞太, 可以KEEP住比

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

09年TVB係勁見KAY,咩SHOW都有佢, 又有個人節目,台慶劇歌又有份唱,TVB真係有心比佢
+上08年JOEY已亞 ...
gordon0807 發表於 2017-8-20 19:14

09年其實如果唔係4大單野,好大機會係KAY拎TBB最女啦,
年頭祝英台、年中年度之歌都四台冠,
中間又有7場演唱會,
本身年尾活著應該都似四台冠,係最衰4大單野一黎,
搞到活著第3位就OUT左,如果唔係就一年3首四台冠

千嬅其實無咩因爲祖祖獨大呢件事影響到
07-09都係因為唱片公司問題
之後結婚生仔佢自己都淡出

反而唔係 ...
-Prince- 發表於 2017-8-20 18:39

又唔係咁講呀~你睇10年其實唔係點突出都仲有十大同女銅~
我係我 我估除左FANS真係冇一個人識~

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

2001年KELLY都3首四台冠,都無最女
Kaybb 發表於 2017-8-20 19:42

2001好明顯係sammi玩晒,電影音樂演唱會乜都勁,其他女歌手根本唔夠黎
雖然個年女歌手係幾百花齊放

另容祖兒只有2015年前只有2010年港台及2014年新城缺席,可惜只有新城夠恨食美祖食白果,也是目前為止唑一一次 ...
Kaybb 發表於 2017-8-20 19:39

RTHK比KAY都唔會比FA啦~
你睇佢D全球華人金曲有幾多首先啦~~

2001年KELLY都3首四台冠,都無最女
Kaybb 發表於 2017-8-20 19:42

瘦身效應 無可能唔比肥妹

音樂方面,陳輝陽亦先後寫咗《如何掉眼淚》、《交換溫柔》等冠軍(前者誇年上榜及屬01年候選歌)
又有電影歌《終身美麗》、《醫生與我》
仲有破格主打《愛是⋯》- 四台五冠
加埋GIGI度身訂造冠軍主打《跳傘》
梁詠琪接棒三台冠軍主打《平安夜》(打打氣版)- 林家謙 x 林若寧合力打造 // 2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

簽名被屏蔽

瘦身效應 無可能唔比肥妹

音樂方面,陳輝陽亦先後寫咗《如何掉眼淚》、《交換溫柔》等冠軍(前者誇年上 ...
l00540 發表於 2017-8-20 20:00

如何掉眼淚點計都係2000 年既歌
醫生與我真心唔係hit
跳傘點計都係2002 年既歌

獨家試唱 愛是 終身美麗 螢光粉紅 交換溫柔 vs
大日子 你這個男人 隨身聽 最愛演唱會 Ask
(其實仲有黑咪 每日種一個願望一日播60 次 lol)

2001 年天后大戰其實仲刺激過04 年fa vs jo
2002 年頭唔知咩機構做既青少年偶像蝦餃排第一
咩勁過孫中山老豆老母
嗰時都上左陣新聞
好心春袋會員唔好影響市容 講少啲on9弱智嘢啦

新城搞架
六個榜既分加哂一齊
881 903 948 997 997online榜 tvb
-Prince- 發表於 2017-8-20 18:15

早期(至2001/2年):滿分70
除左以上6榜,仲有線電視至尊榜,共7榜

後期:滿分60
梁詠琪接棒三台冠軍主打《平安夜》(打打氣版)- 林家謙 x 林若寧合力打造 // 2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

簽名被屏蔽

2.5麻
全球華人至尊金曲同最優秀流行歌手無關
李克勤有無全球華人至尊金曲? ...
Kaybb 發表於 2017-8-20 20:10

代表邊個先係RTHK愛將~

醫生與我真心唔係hit

獨家試唱 愛是 終身美麗 ...
ricnature 發表於 2017-8-20 20:10

對!這是2000年派台
但因為港台11月尾截數
《如何掉眼淚》好似《煙霧瀰漫》咁撥左做2001年候選歌⋯

無記錯的話,Sammi喺01年中文金曲都有唱
仲有唱《愛是》同《終生美麗》

--------------
而《跳傘》就係誇年上榜歌~

簽名被屏蔽

對!這是2000年派台
但因為港台11月尾截數
《如何掉眼淚》撥左做2001年候選歌⋯

無記錯的話,Sammi喺01 ...
l00540 發表於 2017-8-20 20:16

Rthk 呢d 廢台簡直亂黎有交換溫柔唔唱走去唱舊歌
睇到我打左個凸
佢自己都唱得好辛苦

01年Mi簡直完勝
記得第一屆睇既903頒獎禮就係01年 見證佢十大+女金+最女
然後睇報紙先知何謂四台聯頒獎 所以就繼續留意TVB+RTHK既成績 見證廚房宣言

後來就去到08年先睇返頒獎禮
Jason Playlist 2020 Week 12
#1 親愛的巨人 | 林欣彤

rthk愛將:陳奕迅>>容祖兒>>>>李克勤>>張敬軒>>>>>>謝安琪>鄭秀文>>>>古巨基>>陳慧琳>>>>>>>>>>>>>>>> ...
Kaybb 發表於 2017-8-20 20:19

學友的金曲數目/ 獎數力壓Eason

簽名被屏蔽

但Hocc 2006年無千嬅爭下都係俾容祖兒
同埋謝安琪09年演唱會係劣評如潮 ...
Kaybb 發表於 2017-8-20 19:25

Hocc唔同Kay,Hocc根本就得903係上到真正一線,所以其他台係唔會俾最女佢,Kay連續幾首4台冠,而且金曲金都攞過,唔覺佢09唔可以最女

呢d好似係紅館前發生,紅館劣評後仲係咪勁見kay先?
Kaybb 發表於 2017-8-20 19:26

09年kay個勢一定好過祖千
就算d負面新聞都係蛋記搞出黎
唔係威脅到果隻野
蛋記點會出盡全力唱衰kay媽
暗中傾慕你也是我有的自由

王菲果陣太細印象好模糊

都係sammi vs kelly果段最深刻
abcxyz302006 發表於 2017-8-20 18:43

王菲係我第一個偶像,我細個超迷佢。我既記憶係咁樣,大家多指教。
1. 王菲第一個高峰一定係1994年,《天空》神碟令佢衝出亞洲,《重慶森林》爆紅,全年四首冠軍,最後最女+亞太女起雙飛,至今無人做到。

2. 之後1995年開始無心戀戰,雖然上半年出左隻神級翻唱碟《菲靡靡之音》而且好賣得,但係派台成績唔好。下半年去左北京住,年尾出專輯《Di-Dar》但係唔宣傳+勁遲派台,好彩年尾都有《Di-Dar》呢隻四台冠,不過分唔到金曲,年尾仲要缺席頒獎禮,神奇地仍然分到亞太女。菲無心戀戰造就彭羚險勝鄭秀文及陳慧嫻,登上高峰成為最女+女金。

3. 1996年王菲年頭繼續plug《Di Dar》既歌,跨年《曖昧》大hit+《流星》有冠軍,成為上半年成績最好既女歌手。下半年生女再次無心戀戰,仲要出左隻極偏門既《浮躁》專輯,結果全碟得《浮躁》有冠,唯獨903上足《浮躁》5 plugs。年尾再次缺席頒獎禮,但係903力撐下攞女金+唱作金,勁歌繼續攞到亞太女,雖然分唔到金曲都神奇地係缺席下有好成績,同時造就鄭秀文爬過彭羚上位,彭羚點解跌得咁快就要請教大家。

4. 1997年王菲轉公司,上半年舊公司仍然幫佢出左兩隻ep+派左5首歌,其中《約定》同《暗湧》兩隻經典成為冠軍。下半年新公司出新碟,雖然主打台灣及內地市場,但仍然有2首冠軍歌,令佢全年有4冠再次攞女金+亞太女,今年開始出席返頒獎禮,造就佢有多首金曲+903最女。

5. 1998年係王菲第二個高峰,雖然全年派得1首跨年+3首新碟歌,但係首首好成績。跨年《人間》兩台冠,《情誡》四台冠+四台聯頒歌曲大獎+四台金曲,《原諒自己》兩台冠,跨年派《償還》成為佢下一年既金曲。同年,其他一線女歌手無心戀戰,得張惠妹、楊千嬅及陳慧琳後輩發力,順利再奪勁歌、rthk、903最女。

6. 1999年係王菲正式上神台既一年,明顯主打內地+台灣市場,全年6首派台得2首廣東歌,不過呢年出既《只愛陌生人》係903成績超好,2首2週冠+1首四台冠,年尾靠跨年《償還》或《郵差》攞金曲,同年的903+rthk最女+亞太女。同年,陳慧琳正式上位奪最女,鄭秀文反彈令《插曲》有金曲金。

插曲未去到我們的主題曲咁HIT, 但99年的確冇一首好明顯既song of year出現, 所以俾邊個都差唔多
如果SAMM ...
lemontea1069 發表於 2017-8-18 17:01

Gigi首  Today 最爆啦當年
搞個奪麵出黎
最後一台金曲都冇
痴線

搞個奪麵出黎
最好一台金曲都冇
痴線
loowee 發表於 2017-8-21 00:29

插曲金曲金真係造馬兼安慰獎到暈
唔計幸福摩天輪 償還 對你太在乎
非走不可都hit 過佢 ...
頂盡同真心真意 抬起我的頭來咁上下hit
畀大帝廣告歌心只有你都可能冇咁馬

Today 個quota 畀左羅馬假期

05年真係hocc打橫行, 當年由年頭hit到年尾,
你是八十年代, 化蝶, 禁色,
隻隻碟又賣得, 同幾個靚仔拍mv又 ...
艾石仔 發表於 2017-8-19 20:42

利申: 絕對唔係容粉
但你地係咪有少少吹大左05年Hocc流行度
"你是八十年代,禁色"呢d點樣算係hit呀
當年大hit得勞斯萊斯, 化蝶都ok但真係唔算得上好hit
論質素HOCC肯定值女金

不過老老實實,05年論流行度 真系冇乜邊個女歌手好突出
Joey Miriam 跌wet, Gigi Candy Jade收皮, Hocc Fiona 上位中但未入屋, Janice有noise但都仲係好新
05年雖然好多實力派出現,但香港樂壇流行程度開始急劇衰落
00年初都仲係hit歌多到唔夠獎分,尤其02年真係好多爆歌
03-04開始跌跌地 (香港社會低迷,所以能理解)
我係由2005年開始覺得d金曲廢廢地
到2009年樂壇分裂正式收皮

利申: 絕對唔係容粉
但你地係咪有少少吹大左05年Hocc流行度
"你是八十年代,禁色"呢d點樣算係hit呀
當年 ...
loowee 發表於 2017-8-21 01:13

HOCC 得勞斯萊斯同化蝶係可以稱之為hit
其他啲歌都係得佢fans/好熟樂壇既人先會識
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

頂盡同真心真 ...
ricnature 發表於 2017-8-21 01:06

《償還》以K歌黎講真係超級高質,係我咁多年最鍾意既K歌,兼備商業及音樂元素,唱同詞都寫得好,同千禧年代堆K歌比超班得好緊要。不過,後期王菲去頒獎禮塊面仲黑過黑面臣,每次首十大金曲都hea唱,係得1998年勁歌攞最女同1997叱咤有少少笑容。不過,1997年鄭秀文攞勁歌最女都黑面得好緊要。

rthk愛將:陳奕迅>>容祖兒>>>>李克勤>>張敬軒>>>>>>謝安琪>鄭秀文>>>>古巨基>>陳慧琳>>>>>>>>>>>>>>>> ...
Kaybb 發表於 2017-8-20 20:19

千嬅咁後又令我諗起野孩子同閃靈都狠Ban, 完全無得上榜,係癡線嘅,我當年o咀o 到今日,重要明明佢個臺成日播,尤其野孩子 。
如果我擁有海

醫生與我真心唔係hit

獨家試唱 愛是 終身美麗 ...
ricnature 發表於 2017-8-20 20:10

02頭我都記得調查最想邊個做自己父或母,千嬅排第一。
如果我擁有海

千嬅咁後又令我諗起野孩子同閃靈都狠Ban, 完全無得上榜,係癡線嘅,我當年o咀o 到今日,重要明明佢個臺成 ...
kenneth 發表於 2017-8-21 03:07

閃靈我都仲可以當因為好快轉PLUG,上唔到
野孩子就真係太過份,姊妹之後真空左好耐

情況就好似903唔上關心妍陳柏宇一樣

回復 486# 1d14

彭羚跌,係1996隻清水走得太偏,全碟一首K歌都無,銷量慘敗!而且鄭秀文李蕙敏紅得好緊要,造就佢人氣勁跌。

香土討論過去係四大天王期
我想討論00年代架
Kaybb 發表於 2017-8-18 17:30

香土邊只討論四大天王期,有人辣起火頭既話,70,80年代都好多人討論

05年雖然好多實力派出現,但香港樂壇流行程度開始急劇衰落
00年初都仲係hit歌多到唔夠獎分,尤其02年真係好多爆歌
03-04開始跌跌地 (香港社會低迷,所以能理解)
我係由2005年開始覺得d金曲廢廢地
到2009年樂壇分裂正式收皮
loowee 發表於 2017-8-21 01:13

02年的確係港樂巔峰嘅盡頭, 01係盛世期, 0304低迷, 05小回春, 06之後可以完全唔講.
Week 10 ERadio 華語榜
1. 正式開始 - 陳卓賢  |  2. 莫名哀傷 - 陳慧敏  |  3. 本能寺 - 陳柏宇  |  4. 善良 - 謝霆鋒  |  5. 阿茲與海默 - 黎曉陽

HOCC 得勞斯萊斯同化蝶係可以稱之為hit
其他啲歌都係得佢fans/好熟樂壇既人先會識 ...
matthew1990 發表於 2017-8-21 01:47

Hocc真係大hit咪淨係得勞斯萊斯同木紋
再見Rosemary/化蝶都ok但當年黎講絕對唔係唱通街
老老實實06年佢女金但當年其實一樣冇hit歌在手
其實講到底Joey都係04年搶左楊千嬅d最女出事
哥年開始樂迷對佢反感(包括我自己)
到近年霸獎都真係幫唔落
但我想講係,Joey 05年vs HOCC 同 08年vs Kay,都冇你地講到佢成績咁唔值。
當然各媒體都應該鼓勵後浪推前浪ge~

不過講番蛋公司真係好變態,04年搞死左關心妍,09年搞呀Kay。真系好PK。
不過無辦法,Sammi Kelly Miriam Gigi 甚至Hocc依d除左"香港樂壇"外仲大把market,容祖兒真係入行20年都只係可以攬住4台d獎打飛機

搞個奪麵出黎
最後一台金曲都冇
痴線
loowee 發表於 2017-8-21 00:29

如果冇記錯, 當年RTHK數榜佢勁威威, 四個星期就上到冠軍, 一般都要磨6個星期.
雖然後面Sammi仲有首插曲2星期就冠軍仲勁, 不過關少少演唱會事.
以GiGi當時二線嘅身份, 我覺得好勁, 聽收音機數榜果陣已經起雞皮.
1. 正式開始 - 陳卓賢  |  2. 莫名哀傷 - 陳慧敏  |  3. 本能寺 - 陳柏宇  |  4. 善良 - 謝霆鋒  |  5. 阿茲與海默 - 黎曉陽

千嬅咁後又令我諗起野孩子同閃靈都狠Ban, 完全無得上榜,係癡線嘅,我當年o咀o 到今日,重要明明佢個臺成 ...
kenneth 發表於 2017-8-21 03:07

02年千嬅密集plug嘛, 我就記得《楊千嬅》同《向左走向右走》播得好好, 後面就開始亂曬嚟, 乜鬼《Mr》,《金曲當年情》都plug.嚟到年尾更加亂嚟, 《一千零一個》plug咗1個禮拜就換咗我最喜歡嘅《笑中有淚》, 可能想爭隻叱咤十大.

頂盡同真心真 ...
ricnature 發表於 2017-8-21 01:06

我覺得都是你的錯 / Today / 眼晴想旅行 呢d無金曲獎既歌都hit過插曲
暗中傾慕你也是我有的自由

我覺得都是你的錯 / Today / 眼晴想旅行 呢d無金曲獎既歌都hit過插曲
lemontea1069 發表於 2017-8-21 10:34

眼睛想旅行係有rthk金曲,1999年港台開創頒13首金曲始祖。當年金曲:
1. 每一個明天 - 陳奕迅
2. 對你太在乎 - 陳慧琳
3. 真心真意 - 許志安
4. 木魚與金魚 - 劉德華
5. 抬起我的頭來 - 楊千嬅
6. 非走不可 - 謝霆鋒
7. 償還 - 王菲
8. 遊園驚夢 - 郭富城
9. 插曲 - 鄭秀文
10. 教我如何不愛他 - 許志安、葉德嫻
11. 眼睛想旅行 - 黎明
12. 左右手 - 張國榮
13. 有個人 - 張學友

點解《木魚與金魚》同《遊園驚夢》會有金曲,後者頒俾《渴望無限Ask For More》都紅過呢首,其實1999年全年最hit應該係《左右手》,同埋呢年俾《每一個明天》唔俾《幸福摩天輪》都係奇怪。BTW港台頒俾《教我如何不愛他》好抵讚,隔左十幾年睇呢首係經典,許志安攞1.5首金曲好勁。

2008 to 2016 Gigi plugged 左 7首粵語歌, 903上得4首 (小娃娃大英雄 #2, 夏花秋葉 #2, 記得不記得 #9, B面第一首 #1); plugged 左 6首國語歌, 903上得2首 (一個地方 #20, Butterfly Kisses #2)
boy4dudes 發表於 2017-8-19 13:19

北京之夏同夏花秋葉兩首無冕之王