返回列表 發帖
簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

係有歌不派
Kaybb 發表於 2017-8-18 16:42

明明雞蛋與羔羊果陣個勢咁好又唔食住個勢上

當地連903都好似以為佢地派左

我以前以為終身美麗係金曲金/全球華人至尊歌
00年點解sammi 2台憑感情線上拎歌曲大獎?
明明 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 17:04

如何掉眼淚年尾派, 而且套戲HIT
當年係感情線上HIT D
暗中傾慕你也是我有的自由

簽名被屏蔽

千嬅06年食白果都坐足全場
好難得 原來係爸爸叫佢去 話要贏得起就要輸得起
佢903最女時話「真正既贏係要輸 ...
John 發表於 2017-8-18 03:33

仲有06年好俾面咁去做rthk頒獎禮既師儀
咁多年無論係最hit既02同04年,rthk都係俾兩個豬肉獎俾千嬅
呢個都算係樂壇奇案之一,十萬個為什麼

重點係容祖無女金無最女,得06,14年
Kaybb 發表於 2017-8-18 17:21

14年睇得好開心, 除左男金有少少噴之外
果時隻偽毒又未出黎, 軒軒拎最男時仲天然呆
暗中傾慕你也是我有的自由

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

千嬅04年無全球華人,金牌幫基基都唔幫千嬅
Kaybb 發表於 2017-8-18 17:33

就算金牌唔幫KKK, rthk都唔會俾呢個獎千嬅架啦

當地連903都好似以為佢地派左 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-18 17:06

Kay insisted 勢不兩立 being her first plug because she 作曲 herself, but the song was plugged too late (early June), probably due to delay in 自立邁亞. Also coming from a small company, the best she could wish for was 女銀.

Should have plugged 雞蛋與羔羊 early June (give it 10 weeks), 勢不兩立 in mid-August (give it 8 weeks), 獨家村 in mid-October (give it till end of the year). Sadly, it is what it is.

就算金牌唔幫KKK, rthk都唔會俾呢個獎千嬅架啦
Jacz 發表於 2017-8-18 17:35

rthk至尊歌愛將同cm共和榜至尊歌愛將一樣
都係謝安琪
SSN Chart (24 May)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 講 感 情 傷 感 情 (1 Week No.1) - 李 晧 軒
2. 火 星 文 - 陳 嘉 茵
3. 寧 靜 革 命 - SoundTube

簽名被屏蔽

鄭秀文好似2009年拿十大中文金曲
話說sammi好似已經16年冇出席過頒獎禮

乐坛风云 發表於 2017-8-18 19:33

好似係10年
個年記得係東亞杯葛唔出席
跟住港台比哂d獎鄭秀文就算
SSN Chart (24 May)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 講 感 情 傷 感 情 (1 Week No.1) - 李 晧 軒

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

當地連903都好似以為佢地派左 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-18 17:06

唔係話夏森美唔俾咩
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

感情線上好hit咩,2000年係我首年主動了解香港樂壇,當時kelly歌花花宇宙,星期五檔案仲hit ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 20:11

感情線上好hit喎
當年孤男寡女電影票房逆市大賣
連帶感情線上都紅左
加埋煞科接力
二千年鄭秀文都算係反彈

Kelly就用disco歌接招, 全年狂派fing頭歌, 又出奇制勝到
仲有王菲明明唔玩但給自己的情書又係爆紅
梁詠琪由偶像派變哂全香港女人公敵, 年尾竟然都有灰姑娘反彈
容祖兒都憑大量廣告攻勢極速彈起緊
吳雨霏讀緊小學未開始唱歌, 算係較小威脅

楊千嬅日播夜播少女的皮草播到咁多大獎都可算係爆冷

02年當年為咗支持鼓勵近乎失聲嘅早早,「無hit歌」情況下都可以攞齊四台十大,英皇同四台真係用心良苦

簽名被屏蔽

唔關容祖兒事,係因為1999年起女歌手係頒獎禮開始有運行,唔使睇四大天王面色 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 20:18

女歌手討論區=.=

講起男歌手
許志安當年都相當不受歡迎一段時間
首先係03年同容祖兒一樣, 唔夠airplay但就最後一刻銀獎變金獎
04年又有美中不足事件
05年仲要繼續播, 幾乎上到男銅
係後尾佢都算間中有好歌, 先慢慢洗底

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我認為少女的皮草仲hit過感情線上,因為廣告聽得太多
孤男寡女有睇過,但終身美麗先真hit,而 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 20:25

2000 年當年hit 歌程度:K 歌之王 / 祈禱 > 花花宇宙 / 大日子 > 會過去的 > 給自己的情書 > 先輪到感情線上 / 活著viva wor

當年我最喜愛女歌手係電話調查
梅姐入到5 強人瑞入唔到
咁你打畀d 關愛座佢地梗係up d 佢以為紅個d
所以蝦餃老母咪飲恨囉
以當年人氣根本就唔應該係鄭四拎
好心春袋會員唔好影響市容 講少啲on9弱智嘢啦

簽名被屏蔽

SAMMI 如何掉眼淚同煞科當年都HIT,

其實我第一首識的千嬅歌係大激想,之後係少女的祈禱,到2004年先 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 21:03

劉德華後期係因為佢係劉德華先有人聽
30克~

我都想講下. 03年亞太女, 我覺得應比GIGI,不是KELLY

2000 年當年hit 歌程度:K 歌之王 / 祈禱 > 花花宇宙 / 大日子 > 會過去的 > 給自己的情書 > 先輪到感情 ...
ricnature 發表於 2017-8-18 20:58

活着viva同埋大日子喺2000年后期,几乎喺年底嘅歌喇   话说2000~2002呢几年好多海外歌手喺香港颁奖礼获奖吖,例如李玟,王力宏,周杰伦,萧亚轩(连续两年红馆四面台)

講男歌手都得
2004年古巨基無陳奕迅下完勝,可惜敬老tvb俾劉德華,rthk俾李克勤
許志安就俾人 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 20:29

谢霆锋最后一次出席颁奖礼好似都喺2004年劲歌金曲,但個时候好似开场出席歌手嘅时候喺冇谢霆锋安排出场的,直到颁奖嘅时候先出黎

2000 年當年hit 歌程度:K 歌之王 / 祈禱 > 花花宇宙 / 大日子 > 會過去的 > 給自己的情書 > 先輪到感情 ...

睇record,王菲係無攞過金曲金同全球華人至尊金曲,《給自己的情書》已經係佢最接近既一次。當年十大中文金曲係無最男最女,只係有全球華人最受歡迎男女歌手,個名仲誇過亞太區。
2004年古巨基真係好唔抵,tvb最男又輸金曲金又輸,rthk又無最男,好彩攞返首至尊歌。明明佢2004同2008年都值得攞港台最男,結果就以後都無機會。
港台唔鍾意千嬅早在1999/2000年開始,當年爭極都攞唔到十優歌手,已經不滿過。

活着viva同埋大日子喺2000年后期,几乎喺年底嘅歌喇   话说2000~2002呢几年好多海外歌手喺香港颁奖礼 ...
乐坛风云 發表於 2017-8-18 21:25

劉德華絕對係關愛座始祖,年年都要霸大獎,而家班關愛座都係學佢。如果佢當年學其他三大天王01/02年就退,會多好多男歌手上位,其實周杰倫同陳奕迅早係2002-2003已經有份量攞亞太男,當年周杰倫係會黎香港頒獎禮既。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

周杰倫係2002年拎亞太男會否太早,好似同阿妹差不多關愛座都無祖兒咁勁,祖兒年年亞太女都不 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 21:38

張惠妹1996年出道,1998年亞太女,周杰倫2000年出道,2002/2003年攞亞太男都唔過份,而且佢真係亞太區都超級紅。
陳奕迅好似2003年已經入圍過幾次+攞到金曲獎最佳國語男歌手,亞太男絕對有資格。

感情線上好hit喎
連帶感情線上都紅左
加埋煞科接力
二千年鄭秀文都算係反 ...
John 發表於 2017-8-18 20:21

《灰姑娘》-《花火》3rd plug
嚴格來說係2001年先big hit才對
記得當年係新年之後,才接《一年之計》棒~

唔計Yes!同Big Echo榜冠軍

《灰姑娘》仲拎埋以下榜冠軍
- RTHK 中文歌曲龍虎榜
- TVB 勁歌金榜
- 新城 勁爆online點唱榜
- 有線電缐 至尊榜

2000年應該係一年四碟《好時辰》/《最愛⋯梁詠琪》/《Kiss》/《花火》
代表作:好時辰、Kiss me、煙霧瀰漫、愛的代價

除左歌海戰術外,最成功應該係撮合了GIGI同 Fancl House的賓主關係
同埋成功開拓了曲詞創作之路⋯
2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕 只有好音樂(不斷更新) · 一起品評吧
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

周杰倫係2002年拎亞太男會否太早,好似同阿妹差不多關愛座都無祖兒咁勁,祖兒年年亞太女都不 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 21:38

如果唔係有四大事件,我估勁歌係2008年開始已經想推美祖上神檯,學kelly咁年年放佢去亞太女到佢唔攞,可見美祖係四大事件受益者

06年千嬅真慘慘豬,作為天后tvb陪坐食白果,歷屆有無天王天后係tvb有出席而食白果? ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 16:30

1993林憶蓮咯

張惠妹1996年出道,1998年亞太女,周杰倫2000年出道,2002/2003年攞亞太男都唔過份,而且佢真係亞太區都超 ...
1d14 發表於 2017-8-18 21:41

香港計,佢係97新人啊

乐坛风云 發表於 2017-8-18 19:33

ifpi個個咪成日有出席

記得當年係新年之後,才接《一年之計》棒 ...
l00540 發表於 2017-8-18 21:45

你講起又係
00年年尾個plug係煙霧瀰漫
佢99年10月去到01年頭個段時間真係超慘
仲要有排成日比人噓

反觀容祖兒比人噓一次已經要串人「你地唔係噓我嘛」

感情線上好hit喎
連帶感情線上都紅左
加埋煞科接力
二千年鄭秀文都算係反彈

Kelly就用disco歌接招, 全年狂派fing頭歌, 又出奇制勝到
仲有王菲明明唔玩但給自己的情書又係爆紅
梁詠琪由偶像派變哂全香港女人公敵, 年尾竟然都有灰姑娘反彈
容祖兒都憑大量廣告攻勢極速彈起緊
吳雨霏讀緊小學未開始唱歌, 算係較小威脅

楊千嬅日播夜播少女的皮草播到咁多大獎都可算係爆冷
John 發表於 2017-8-18 20:21

其實少女的祈禱真係唔算爆冷喎
當年最hit個兩首,一首係K歌之王,另一首就係少女的祈禱了,當然仲有花花宇宙

記得當年係新年之後,才接《一年之計》棒 ...
l00540 發表於 2017-8-18 21:45

其實芝芝都真係非常咁努力
花火之後慢慢走返上去, 跟住灰姑娘他喜歡是你嫌棄搶灘, 再加埋fancl出走地平線
仲食住絕世好bra/嚦咕嚦咕個勢
(再加上鄭秀文02年開始淡出)
先至有機會咁樣翻身

比起其他歌手, 未必真係可以捱到呢一關

2000 年當年hit 歌程度:K 歌之王 / 祈禱 > 花花宇宙 / 大日子 > 會過去的 > 給自己的情書 > 先輪到感情線上 / 活著viva wor

當年我最喜愛女歌手係電話調查
梅姐入到5 強人瑞入唔到
咁你打畀d 關愛座佢地梗係up d 佢以為紅個d
所以蝦餃老母咪飲恨囉
以當年人氣根本就唔應該係鄭四拎

正路
後面仲可以加埋深藍同幸福摩天輪

其實少女的祈禱真係唔算爆冷喎
當年最hit個兩首,一首係K歌之王,另一首就係少女的祈禱了,當然仲有花花宇 ...
Jacz 發表於 2017-8-18 21:56

咁都係一隻歌啫
有d類似囍帖街

可惜係00年千嬅祈禱祈到上一線之後
01年過檔即刻歌影兩邊一齊紅
直到03年左右容祖兒上位, 先至比人寫衰, 加上佢紅館遲到事件+頒獎禮成日又笑又喊, 搞到人氣跌

反而謝安琪囍帖街之後
09年接唔住個勢, 10年仲放逐台灣, 搞到錯過左最好上位時機

你講起又係
00年年尾個plug係煙霧瀰漫
佢99年10月去到01年頭個段時間真係超慘
仲要有排成日比人噓

反觀 ...
John 發表於 2017-8-18 21:56

所以Gigi事隔10年重奪商台獎項時
真係百感交集⋯

Btw, 個人覺得《Today》、《嫌棄》比《高妹正傳》更值十大
奈何Gigi同公司又有城城同Sammi
2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕 只有好音樂(不斷更新) · 一起品評吧
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

咁都係一隻歌啫
有d類似囍帖街

可惜係00年千嬅祈禱祈到上一線之後
01年過檔即刻歌影兩邊一齊紅
直到03 ...
John 發表於 2017-8-18 22:02

其實環球女歌手好多模式都好似
Kary 11年我本人爆紅之後都係
12年繼續有hit歌, 跟住13年頭紅館
可惜頒獎禮同埋紅館live都真係太驚嚇, 明明13年就有就有播60幾次就係儲分比佢女三甲, 但最尾都無心戀戰feel

跟住Gin Lee又係雙雙紅左, 但第二年人氣接唔住