返回列表 發帖
所以Gigi事隔10年重奪商台獎項時
真係百感交集⋯

Btw, 個人覺得《Today》、《嫌棄》比《高妹正傳》更值 ...
l00540 發表於 2017-8-18 22:04

我覺得最唔抵係北京之夏, 始終已經播到好接近十大線
而且成長的短髮真係一張好好聽既碟

同意高妹正傳個十大比梁詠琪好多其他歌都唔好聽
而且高妹正傳都唔係商台鍾意既style, 明明商台平時喜好係支持煙霧瀰漫/兩個人的幸運個類
當年有陰謀論話, 因為高妹播得太差, 唯有用高妹正傳補數
SSN Chart (18 Jan)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 守 口 如 瓶 (1 Week No.1) - 周 國 賢
2. 沙 文 - 林 憶 蓮
3. 痴 癡 黐 - 譚 杏 藍

簽名被屏蔽

叱吒樂壇女歌手金獎
叱吒樂壇我最喜愛的女歌手
楊千嬅昨晚得獎獻唱時,每唱到高音部份即「泣不成聲」,但卻沒有眼淚。 陳慧安攝

商台《叱吒樂壇流行榜頒獎禮》昨晚在灣仔會展舉行,楊千嬅奪「我最喜愛的女歌手」及「叱吒樂壇女歌手金獎」兩大獎成女歌手大贏家,她得獎時在台上痛哭失聲,但卻滴不出眼淚,掀起之後得獎歌手人人領獎都大哭的風潮。而去年得女歌手金獎及銀獎的鄭秀文及陳慧琳昨晚一同食白果。 記者:王連連、胡比

梁詠琪只領一首歌曲獎亦感動得大哭一場。

千嬅帶起嚎哭潮
整晚大贏家陳奕迅及許志安分別得三個獎平分秋色。陳奕迅獲「叱吒第二位歌曲獎」、「至尊唱片大獎」及「叱吒樂壇男歌手金獎」三個獎,陳奕迅領「叱吒男歌手金獎」時由四名 DJ抬上台,他上台後更向全部 DJ跪拜,「叱吒樂壇男歌手」銀獎是許志安,陳小春奪銅獎。
「我最喜愛的歌曲大獎」由盧巧音憑《好心分手》奪得。

楊千嬅帶起歌手領獎痛哭風潮,她於頒獎禮開始不久便獲頒「我最喜愛的女歌手」獎,上台時哭得相當淒涼,她表示現場觀眾投她票,實在令她十分感動。
當楊千嬅獻唱《笑中有淚》時,每唱到高音部份即背台飲泣,沒法唱下去,但唱到低音時就安然無恙。最後司儀林海峰忍不住揶揄她說:「千嬅練好耐,一路喊但滴眼淚都冇滴出。」之後許志安得「我最喜愛的男歌手」時又幾乎流淚,連梁詠琪獲叱第十位歌曲獎都大哭一場。

蘋果記者好衰
SSN Chart (18 Jan)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 守 口 如 瓶 (1 Week No.1) - 周 國 賢

簽名被屏蔽

其實芝芝都真係非常咁努力
花火之後慢慢走返上去, 跟住灰姑娘他喜歡是你嫌棄搶灘, 再加埋fancl出走地平 ...
John 發表於 2017-8-18 21:59

2001年真係Gigi最發力嘅一年:
- 雷霆歌曲播放指數全年最高ap歌曲 (女)- 嫌棄
- 最多港台十大中文金曲選歌曲女歌手

可惜最後只得《他喜歡的是你》一個四台歌曲奬
Poor gigi
2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕 只有好音樂(不斷更新) · 一起品評吧
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

簽名被屏蔽

同意 ...
John 發表於 2017-8-18 22:06

沒有大力宣傳之下,《北京之夏》播到十大邊緣
已經好厲害了⋯

之於《高妹正傳》個十大,應該係拉闊效應+唱片公司力爭的成果
當年仲派埋winter mix,播到12月
2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕 只有好音樂(不斷更新) · 一起品評吧
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

你講起又係
00年年尾個plug係煙霧瀰漫
佢99年10月去到01年頭個段時間真係超慘
仲要有排成日比人噓

反觀容祖兒比人噓一次已經要串人「你地唔係噓我嘛」
John 發表於 2017-8-18 21:56

個段時間雖然係慘,但出碟出得勁密 (唔計演唱會碟) 96  1
97  3
98  2
99  2
00  4
01  4
02  3

同埋發覺佢出碟有個規律,係07年之前既碟 (除佐G For Girl / 短髮 / 透明 ),全部都係1號出碟  

咁都係一隻歌啫
有d類似囍帖街

可惜係00年千嬅祈禱祈到上一線之後
01年過檔即刻歌影兩邊一齊紅
直到03年左右容祖兒上位, 先至比人寫衰, 加上佢紅館遲到事件+頒獎禮成日又笑又喊, 搞到人氣跌

反而謝安琪囍帖街之後
09年接唔住個勢, 10年仲放逐台灣, 搞到錯過左最好上位時機
John 發表於 2017-8-18 22:02

01年過檔之後爆紅係因為出佐Miriam,D音樂作品愈黎愈商業化同大眾化
華星年代既楊千嬅係好重indie味的

Kay其實真係有D可惜,如果唔係香港又會多一位天后

千嬅2000年無公司支持反而有女金同金曲金
千嬅2001年明明有公司支持,三首主打歌(不是熱血青年)又hit,結果 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 22:15

人瑞2001 年派得太少歌嗰年女歌手盛世
老母鄭四人瑞卷卷好勝甚至孖妹都有最少兩首大熱喺手
人瑞得熱血青年姊妹野孩子真係唔夠多
兩首入叱咤最歌五強已經好神
雖然我覺得佢嗰年值女銅

好勝嫌棄有拎rthk 最佳豬肉中文歌曲
好心春袋會員唔好影響市容 講少啲on9弱智嘢啦

gigi歌主要靠fancl sell,鍾意gigi fancl廣告歌多過容祖兒h2o廣告歌
Kaybb 發表於 2017-8-18 22:07

商台一路都hea播Fancl廣告歌
Kiss me(6)、出走地平線(8)、家有小熊(4)
#可能無落廣告

趁住Do姐有新廣告,GIGI快啲出廣告歌啦

答你
3. 插曲其實幾hit,似我們的主題曲咁hit,四大天王開始不玩,咪輪到sammi拎羅
4. 咁點解01年千嬅有唱片 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 16:59

01年千嬅太遲plug歌啦

簽名被屏蔽

叱吒樂壇女歌手金獎
楊千嬅昨晚得獎獻唱時,每唱到高音部份即「泣不成聲」,但卻沒有眼淚。 陳慧安攝

商台《叱吒樂壇流行榜頒獎禮》昨晚在灣仔會展舉行,楊千嬅奪「我最喜愛的女歌手」及「叱吒樂壇女歌手金獎」兩大獎成女歌手大贏家,她得獎時在台上痛哭失聲,但卻滴不出眼淚,掀起之後得獎歌手人人領獎都大哭的風潮。而去年得女歌手金獎及銀獎的鄭秀文及陳慧琳昨晚一同食白果。 記者:王連連、胡比

梁詠琪只領一首歌曲獎亦感動得大哭一場。

千嬅帶起嚎哭潮
整晚大贏家陳奕迅及許志安分別得三個獎平分秋色。陳奕迅獲「叱吒第二位歌曲獎」、「至尊唱片大獎」及「叱吒樂壇男歌手金獎」三個獎,陳奕迅領「叱吒男歌手金獎」時由四名 DJ抬上台,他上台後更向全部 DJ跪拜,「叱吒樂壇男歌手」銀獎是許志安,陳小春奪銅獎。
「我最喜愛的歌曲大獎」由盧巧音憑《好心分手》奪得。

楊千嬅帶起歌手領獎痛哭風潮,她於頒獎禮開始不久便獲頒「我最喜愛的女歌手」獎,上台時哭得相當淒涼,她表示現場觀眾投她票,實在令她十分感動。
當楊千嬅獻唱《笑中有淚》時,每唱到高音部份即背台飲泣,沒法唱下去,但唱到低音時就安然無恙。最後司儀林海峰忍不住揶揄她說:「千嬅練好耐,一路喊但滴眼淚都冇滴出。」之後許志安得「我最喜愛的男歌手」時又幾乎流淚,連梁詠琪獲叱第十位歌曲獎都大哭一場。

蘋果記者好衰
John 發表於 2017-8-18 22:09

最衰都係林狗話佢喊但全程一滴眼淚都冇流過,之後先俾瓊姐入佢十六宗罪之一

佢個晚既得獎感言超長
最記得佢多謝錯佐唱片公司

簽名被屏蔽

最衰都係林狗話佢喊但全程一滴眼淚都冇流過,之後先俾瓊姐入佢十六宗罪之一

佢個晚既得獎感言超長
最記 ...
Jacz 發表於 2017-8-18 22:26

Paco個樣好正東

個段時間雖然係慘,但出碟出得勁密 (唔計演唱會碟) 96  1
97  3
98  2
99  2
00  4
01  4
02  3

同埋發 ...
Jacz 發表於 2017-8-18 22:18

計埋台灣版,我們的荷包/零用錢真係⋯

今時今日,歌海戰術仍然是華納的不二策略

叱吒樂壇女歌手金獎
楊千嬅昨晚得獎獻唱時,每唱到高音部份即「泣不成聲」,但 ...
John 發表於 2017-8-18 22:09
笑中有淚
人歌合一

tvb狂播有畫面,廣告歌好有特色,好想儲齊一套廣告歌mv
Kaybb 發表於 2017-8-18 22:26

唯一威水史
可能係力壓Joey拎廣告歌曲獎

千嬅2001年明明有公司支持,三首主打歌(不是熱血青年)又hit,結果一個歌手大獎都無
千嬅2002年紅人唔紅歌(歌無2001年咁hit),反而女金最女又最女
2003年千嬅真大膽,一做天后未坐暖果位居然先派龍爭虎鬥,又出國語碟,同自殺無分別,俾美祖上位機會
2004年美祖都唔夠膽出國語碟同派冷門歌,先同到千嬅平起平坐

02年其實都唔算紅人唔紅歌,有楊千嬅,閃靈,向左走向右走,笑中有淚,勇
佢個年可以hit既歌都擺晒係M VS M 上半場,而下半場同Play It Loud咁玩實驗性,K歌得返Mr, 塔羅迷
同埋上半場,下半場出既時間相隔2歌月,變相上半場未好好plug完就要plug下半場既歌,中間又要做港姐師儀plug給香港小姐
8月又要做演唱會plug金曲當年情,到年尾出music box個陣已經唔係好夠時間plug歌

03年冇辦法喇,要轉會,同埋make up擺明都係玩實驗性

當年其實一定係要食住個實出國語碟架喇,只不過係事與願違姐
同埋個年祖祖既我的驕傲係太強,又遇上sars

04年千嬅隻電光幻影真係太強,有三首hit songs,處處吻,小城大事通通入係叱咤大線其他女歌手真係好難鬥
不過其實佢年頭出開大都俾人話過下,同埋演唱會病佐對佢影響好大

00年其實都唔算紅人唔紅歌,有楊千嬅,閃靈,向左走向右走,笑中有淚,勇佢個年可以hit既歌都擺晒係M VS ...
Jacz 發表於 2017-8-18 22:39

塔羅迷係上半場

塔羅迷係上半場
newguy 發表於 2017-8-18 22:41

係喎,搞錯添

計埋台灣版,我們的荷包/零用錢真係⋯

今時今日,歌海戰術仍然是華納的不二策略 ...
l00540 發表於 2017-8-18 22:33

痴線,仲要隻隻封面都鬼火咁靚,好難忍手
實佢d碟音樂性真係唔差,好多都好好聽,同埋好多歌都好有「氣質」

Paco個樣好正東
electric 發表於 2017-8-18 22:33

當時台下面班膠層個個都忍唔住笑
真係好痴線,自己唱片公司都多謝錯,好彩當年夠紅咋

咁都係一隻歌啫
有d類似囍帖街

可惜係00年千嬅祈禱祈到上一線之後
01年過檔即刻歌影兩邊一齊紅
直到03 ...
John 發表於 2017-8-18 22:02

Kay明明09年d歌都唔差

如果slowness隻碟早d ready派台就好了

簽名被屏蔽

千嬅年年都好遲Plug歌05年起都係暑假到先派1st plug
Kaybb 發表於 2017-8-18 22:31

05 - 09一年比一年遲plug歌
日日上黎呢度睇下cool hot hit有冇新歌
仲要寫信打電話去佢唱片公司電台催佢plug歌,驚死佢年尾俾人大幅拋離要食白果坐成晚冷板凳

你試下叫美祖03年首年做天后,下年04年夠唔夠膽派赤地雪同出國語碟?
06年一唔唱k歌即刻輸俾hocc,搞到 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 22:50

其實佢06年頭雖然出TMW 但派果幾首都幾K
05年個noise佢都唔係好夠hocc黎,只不過d獎去左佢道

02年其實都唔算紅人唔紅歌,有楊千 嬅,閃靈,向左走向右走,笑中有淚,勇
佢個年可以hit既歌都擺晒係M V ...
Jacz 發表於 2017-8-18 22:39

所以比人懷疑借運  開大差評,04年仲咁紅

所以比人懷疑借運  開大差評,04年仲咁紅
Nathan 發表於 2017-8-18 22:57

開大主要係後面個對電影主題曲插曲累事
隻碟係佢完全唔知情既情況下推出,所以佢知道後勁大反應

其實當年paco真係出得太心急,雖然要配合演唱會,但都唔洗夾硬塞個堆娘爆主題曲落去
直接出ep,特等拍過個cover出仲好喇

破壞佐佢自到此一遊之後既碟都有既好口碑
04年真係太爆,音樂好評,連帶廣告都勁多,同埋瘋狂做雜誌cover girl

其實你地覺得千嬅同容祖兒邊個多d hit 歌?

其實你地覺得千嬅同容祖兒邊個多d hit 歌?
Nathan 發表於 2017-8-18 23:10

不如做個list
應該係美祖美祖出既碟都多d

美千06之後幾乎都冇hit歌了

痴線,仲要隻隻封面都鬼火咁靚,好難忍手
其實佢d碟音樂性真係唔差,好多都好好聽,同埋好多歌 ...
Jacz 發表於 2017-8-18 22:46

台灣版包裝更精美,又有旗艦版、水晶球、果汁盒利樂包、木盒
李偲菘、陳少琪、趙增熹當然也功不可沒

奪得四台唱作奬後,為Gigi打了強心
又Sammi《跳傘》/《落錯車》
又Hacken 《高妹》 /《吻別的位置》

開大主要係後面個對電影主題曲插曲累事
隻碟係佢完全唔知情既情況下推出,所以佢知道後勁大反應

其實當 ...
Jacz 發表於 2017-8-18 23:07

其實你地講到千嬋bb 04 年咁紅講真02 年佢紅好多
接蝦餃棒做頭號年青偶像
嗰年雖然佢冇一首年度級
但楊千嬅閃靈笑中有淚假如讓我都係大熱
仲有向左走向右走Mr. 一千零一個同冇plug 既勇
加埋電影個勢唔係04 年可比
始終04 年成打k 歌既美卷
甚至全年有好歌加10場紙醉金迷既蝦餃都同時強勢

其實我諗左好耐
究竟美瑞2002 年邊首先應該掃四台金曲獎?

不如做個list
應該係美祖美祖出既碟都多d

美千06之後幾乎都冇hit歌了  ...
Jacz 發表於 2017-8-18 23:11

我copy  維基; 千嬅hit歌少咁多,sosad

千嬅:
《再見二丁目》(1997年)
《抬起我的頭來》(1999年)
《少女的祈禱》(2000年)
《姊妹》(2001年)
《野孩子》(2001年)
《假如讓我說下去》(2001年)
《楊千嬅》(2002年)
《笑中有淚》(2002年)
《可惜我是水瓶座》(2003年)
《飛女正傳》(2003年)
《小城大事》(2004年)
《烈女》(2005年)
《有過去的女人》(2006年)
《火鳥》(2011年)
《好不容易遇見愛》(2014年)
《最好的債》(2015年)

容祖兒:
〈未知〉(1999)
〈逃避你〉(1999)
〈這分鐘更愛你〉(1999)
〈誰來愛我〉(2000)
〈痛愛〉(2001)
〈全身暑假〉(2001)
〈怯〉(2001)
〈隆重登場〉(2001)
〈抱抱〉(2002)
〈爭氣〉(2002)
〈特別嘉賓〉(2002)
〈我的驕傲〉(2003)
〈習慣失戀〉(2003)
〈心淡〉(2003)
〈一拍兩散〉(2004)
〈世上只有〉(2004)
〈16號愛人〉(2004)
〈刻不容緩〉(2005)
〈明日恩典〉(2005)
〈華麗邂逅〉(2006)
〈心花怒放〉(2006)
〈愛一個上一課〉(2007)
〈陪我長大〉(2008)
〈跑步機上〉(2008)
〈搜神記〉(2009)
〈雙冠軍〉(2009)
〈破相〉(2010)
〈花千樹〉(2011)
〈牆紙〉(2011)
〈連續劇〉(2012)
〈加大力度〉(2012)
〈天窗〉(2013)
〈續集〉(2014)
〈女皇〉(2015)
〈這麼近那麼遠〉(2015)
〈無人知道雙子座〉(2016)

其實我諗左好耐
ricnature 發表於 2017-8-18 23:19

My choice would be 金曲當年情 楊千嬅

My own 2002 美瑞 favourite is 慢.熱……北海道夏
CLICK here for boy4dudes Girl Power Charts
上週粵語冠軍歌:《等多一天》謝芊彤、謝芊蕾
上週國語冠軍歌:《致⾃⼰》潔絲琳

接蝦餃棒做頭號年青偶像
嗰年雖然佢冇一首年度級
但楊千嬅閃靈笑中有淚假如讓我都係大熱
仲有向左走向右走Mr. 一千零一個同冇plug 既勇
加埋電影個勢唔係04 年可比
始終04 年成打k 歌既美卷
甚至全年有好歌加10場紙醉金迷既蝦餃都同時強勢

其實我諗左好耐

佢地係紅,但都冇一首好似小城大事個種song of the year
正如美祖03年我的驕傲咁

02年唔係話d唔hit,但冇邊首係突出,四台都力谷個隻

楊千嬅囉,比較有代表性

接蝦餃棒做頭號年青偶像
嗰年雖然佢冇一首年度級
但楊千 ...

千嬅04年紅得好神奇,當年又餃子又開大爛聲

千嬅2001年明明有公司支持,三首主打歌(不是熱血青年)又hit,結果 ...

2004獨照唔係國語碟?

唯一威水史
可能係力壓Joey拎廣告歌曲獎
l00540 發表於 2017-8-18 22:39

唔好望記痛愛有十大,我寧願全身暑假廣告金,俾嫌棄十大

其實環球女歌手好多模式都好似
Kary 11年我本人爆紅之後都係
12年繼續有hit歌, 跟住13年頭紅館
可惜頒獎 ...
John 發表於 2017-8-18 22:04

唔覺雙雙令佢紅佐

千嬅04年紅得好神奇,當年又餃子又開大爛聲
Nathan 發表於 2017-8-18 23:29

千嬅04年隻碟電光幻影, 我最愛處處吻, 吵我 & 的士司機, guess I have weird taste
CLICK here for boy4dudes Girl Power Charts

同意 ...
John 發表於 2017-8-18 22:06

高妹正傳真係好夾硬入十大,高妹好似得1-2週命

唔好望記痛愛有十大,我寧願全身暑假廣告金,俾嫌棄十大
阿mark 發表於 2017-8-18 23:32

當年,四台都因為Quota問題
決定保《終身美麗》、《芭啦芭啦櫻之花》棄《嫌棄》

當年,四台都因為Quota問題
決定保《終身美麗》、《芭啦芭啦櫻之花》棄《嫌棄》 ...
l00540 發表於 2017-8-18 23:38

其實tvb要俾,可以out飛花

高妹正傳真係好夾硬入十大,高妹好似得1-2週命
阿mark 發表於 2017-8-18 23:38

我記得數字上係同楊千嬅調左位
其實美嬋02 03 都夠數入十大畀人調走左

2004獨照唔係國語碟?
阿mark 發表於 2017-8-18 23:30

獨照 2003年12月17日發售, 香港只派了 揮著翅膀的女孩 (2003年派) & 獨照  (2004年派), 2004年頭 獨照 落榜即派 一拍兩散, 浪費了 忽然單身

其實tvb要俾,可以out飛花
阿mark 發表於 2017-8-18 23:40

始終係唱片公司嘅角力遊戲
球記又點會唔爭取⋯

加上,克勤係親生仔⋯

我copy  維基; 千嬅hit歌少咁多,sosad

千嬅:
《再見二丁目》(1997年)
《抬起我的頭來》(1999年)
《少女的祈禱》(2000年)
《姊妹》(2001年)
《野孩子》(2001年)
《假如讓我說下去》(2001年)
《楊千嬅》(2002年)
《笑中有淚》(2002年)
《可惜我是水瓶座》(2003年)
《飛女正傳》(2003年)
《小城大事》(2004年)
《烈女》(2005年)
《有過去的女人》(2006年)
《火鳥》(2011年)
《好不容易遇見愛》(2014年)
《最好的債》(2015年)

容祖兒:
〈未知〉(1999)
〈逃避你〉(1999)
〈這分鐘更愛你〉(1999)
〈誰來愛我〉(2000)
〈痛愛〉(2001)
〈全身暑假〉(2001)
〈怯〉(2001)
〈隆重登場〉(2001)
〈抱抱〉(2002)
〈爭氣〉(2002)
〈特別嘉賓〉(2002)
〈我的驕傲〉(2003)
〈習慣失戀〉(2003)
〈心淡〉(2003)
〈一拍兩散〉(2004)
〈世上只有〉(2004)
〈16號愛人〉(2004)
〈刻不容緩〉(2005)
〈明日恩典〉(2005)
〈華麗邂逅〉(2006)
〈心花怒放〉(2006)
〈愛一個上一課〉(2007)
〈陪我長大〉(2008)
〈跑步機上〉(2008)
〈搜神記〉(2009)
〈雙冠軍〉(2009)
〈破相〉(2010)
〈花千樹〉(2011)
〈牆紙〉(2011)
〈連續劇〉(2012)
〈加大力度〉(2012)
〈天窗〉(2013)
〈續集〉(2014)
〈女皇〉(2015)
〈這麼近那麼遠〉(2015)
〈無人知道雙子座〉(2016)
Nathan 發表於 2017-8-18 23:25

《愛人》(1998年)
《數你》(1998年)
《有發生過》(1999年)
《冰點》(1999年)
《最後的歌》(1999年)
《木偶奇遇記》(1999年)
《可人兒》(2000年)
《如果東京不快樂》(2000年)
《熱血青年》(2001年)
《閃靈》(2002年)
《男女關係科》(2002)
《Mr.》(2002)
《向左走向右走》(2002年)
《小飛俠》(2002年)
《咬唇》(2003)
《自由行》(2003年)
《小星星》(2003年)
《處處吻》(2004年)
《鍊金術》(2004)
《滾》(2005)

呢堆算唔算

獨照 2003年12月17日發售, 香港只派了 揮著翅膀的女孩 (2003年派) & 獨照  (2004年派), 2004年頭 獨照 落 ...
boy4dudes 發表於 2017-8-18 23:45

做乜突然提一拍兩散